Vi skrev i ett tidigare inlägg om Seinfeld, den kanske mest framgångsrika sitcomserien någonsin. I det här inlägget ska vi titta på serien som på många sätt är dess efterföljare: Curb Your Enthusiasm. Det är verkligen inte någon serie för den som lätt känner sig obekväm av skildringar av jobbiga sociala situationer. Seriens skapare, Larry David, har ett fantastiskt öga för att se och skildra märkliga sociala konventioner. Serien har också myntat mängder av talesätt som syftar på hur vi människor fungerar socialt. Det finns många klassiska repliker från serien som visar detta:

  • “I didn’t want to do a ‘stop and chat'” – När du träffar någon bekant på gatan som du gärna hälsar på, men helst inte vill stanna och prata med.
  • “I’m trying to elevate ‘small talk’ to ‘medium talk'” – När du tröttnat på småpratet och vill lyfta konversationen till något med mer substans.

Har du själv en filmidé du vill förverkliga eller någon typ av budskap du vill föra fram? Oavsett om du har en tydlig idé eller bara fröet till en vision kan Crisp Film hjälpa dig att göra verklighet av dina planer. De är ett produktionsbolag i stockholm som brinner för att göra bra idéer till fantastiska filmer.

Seinfeld och ‘Curb’ delar DNA

Seinfeld skapades som bekant av Jerry Seinfeld och Larry David. David slutade jobba på Seinfeld efter säsong 7, hans första projekt därefter var att spela in “Sour Grapes”. En film som fått något av en kultstatus på senare år men som inte togs emot särskilt väl när den hade premiär. Vid tidpunkten betraktades därför Seinfeld-skaparens inträde i filmvärlden som något av ett fiasko, och han behövde en ny riktning.

Där Seinfeld var en serie som var väldigt mycket “New York”, är Curb en serie som präglas mycket av Los Angeles. Humorn bär förstås ganska stora likheter med Seinfeld, men miljöerna som handlingarna utspelar sig i ger den en annan prägel. Larry David får också en annan palett att utforska. New York är en stad man promenerar i, Los Angeles åker man bil. Los Angeles är också själva centrat för många trender, hälsokurer, märkliga restauranger och så vidare. Det ger gott om bränsle åt serien.

En serie som bygger på improvisation

Det som gör serien väldigt distinkt jämfört med Seinfeld, och i princip alla andra typiska komediserier, är hur den skrivs. Till skillnad från Seinfeld som framfördes utifrån detaljerade manus där varje replik fanns nedskriven i detalj skrivs manusen till Curb endast med stommen till varje scen. Det vill säga att det framgår väldigt tydligt vad avsnitten ska handla om, den generella “riktningen” för varje scen finns nedskriven men inga repliker. Skådespelarna i Curb förväntas improvisera replikerna. Det ger Curb en betydligt mer naturalistisk känsla än Seinfeld.

Divi