Är du född på 80- eller 90-talet? Minns du med värme Björnes magasin och “på tisdag på torsdag”-Johan? Då kommer du säkert minnas dessa tre barnprogram som var otroligt populära under samma tid. Vissa saknar vi så det gör ont och andra undrar vi mest hur de överhuvudtaget kunde få sändas under barntillåten tid.

Simpor och grodfötter

Barnprogrammet Simpor och grodfötter var lika skrämmande som roligt. Det handlade om en familj “snurpingar”, en slags blandning mellan människa och fisk. De ska klara av vardagen i människovärlden och har minst sagt svårt att anpassa sig. Snurporna levde helst i badrummet, liggandes i badrummets badkar eller badbalja för att känna sig närmare sin naturliga miljö. Serien hade kunnat vara mysig, men de svartsminkade snurporna i fiskfjäll satte snarare skräck i barn än blev deras kompisar. Tillsammans med Ika i Rutan var detta enligt många ett av de värsta barnprogrammen som sändes på 90-talet.

Doctor Snuggles

Minst lika märkligt men betydligt mysigare än Simpor och Grodfötter var Doctor Snuggles. Ett riktigt trippigt program som tog oss med i Doctor Snuggles. Programmet är nederländskt och sändes ursprungligen 79-81, men repriserades friskt under 90-talet till barnens stora förtjusning. Uppfinnaren doctor Snuggles åkte runt i sin lilla värld och hjälpte djur med olika saker, med grävlingen som sin ständiga följeslagare. Hans uppfinningar var fantasifulla och till och med orimliga, precis som den färgglada världen han befann sig i.

Bröderna Fluff

Ett älskat barnprogram under slutet av 90-talet var klassikern Bröderna Fluff. Detektiverna Järry och Pärry Fluff spelades av Mårten Klingberg och Stefan Roos. En annan av huvudrollerna var skådespelaren Johan Petersson som spelade ärkefienden och skurken Flint-Kalle. Serien utspelar sig i Fönköping och var ett riktigt roligt och spännande barnprogram som både barn och vuxna kunde ha väldigt roligt åt. Den överdrivna mimiken och de lågt kastade skämten gjorde sig perfekta i rutan.

Hela serien anspelar på just de stora perukerna och hår i allmänhet. I Fönköping hänger allting på håret och det är därför bröderna med de jättestora håren är så populära. Samtidigt så är Flint-Kalle evigt utfryst i staden och har därför blivit den onda skurken som gör allt för att göra livet surt för de andra invånarna.

Serien fick 2013 en uppföljare och gavs ut på nytt, då med Fredrik Lexfors och Conny Bexell som bröderna Fluff och Tobbe Blom som Flint-Kalle.

Ika i Rutan

Som vi nämnde lite längre upp var Ika i Rutan ett populärt barnprogram under 80- och 90-talet även om det samtidigt satte skräck i många barn. Programmet gick trots detta flitigt i repris flera gånger fram till 2005. Ingen vet riktigt varför det var läskigt men vi förstod inte heller vad programmet gick ut på. Men Ika Nord kommer alltid att ha en särskild plats i våra hjärtan, hur rädd hon än gjorde oss.

Divi