The Big Bang Theory är en amerikansk tv-serie som skapades av Bill Prady samt Chuck Lorre. Tillsammans med Steven Molaro är dessa tre män de exekutiva producenterna samt huvudförfattare. Serien hade premiär 2007 och i slutet av augusti 2018 blev det offentligt att säsongen som hade premiär september samma år skulle bli den sista.

Serien handlar om fem karaktärer som bor i Pasadena, Kalifornien. Fyra av karaktärerna arbetar vid California Institute of Technology och den femte är en glad servitris som försöker bli skådespelerska.

Om huvudpersonerna

Sheldon Lee Cooper – Rollen som Sheldon spelas av Jim Parsons. Sheldon är en teoretisk fysiker med en IQ på 187. Han började college när han var 11 år och tog sin Ph.D när han var 16 år. Han delar lägenhet med Leonard och är granne med Penny. Sheldon har svårt att förstå sarkasm och har stränga och konstiga rutiner som han följer, till exempel en bestämd plats i soffan och ett schema för när han använder toaletten.

Leonard Leakey Hoftstadter – Leonard spelas av skådespelaren Johnny Galecki. Leonard är en experimentalfysiker med en IQ på 173. Han tog sin Ph.D när han var 24 år och arbetar nu vid California Institute of Technology (CalTech). Han delar lägenhet med Sheldon och faller för Penny vid första blick.

Penny – Spelas av Kaley Cuoco. Penny är granne med Leonard och Sheldon. Hon är en blondin som precis flyttat ut från sitt ex lägenhet. Första dagen i den nya lägenheten möter hon Sheldon och Leonard. Samtidigt som hon går på auditioner jobbar hon på Cheesecake Factory för att betala sina räkningar. Under seriens gång framgår det aldrig vad hennes efternamn är. Penny och Leonards romans börjar gå lite upp och ner. De dejtar, gör slut, dejtar och så vidare.

Rajesh Ramayan Koothrappali –Rajesh, eller Raj, spelas av Kunal Nayyar. Raj kommer ursprungligen från Indien men flyttade till USA och jobbar som astrofysiker vid CalTech. Raj är blyg och är oförmögen att prata med kvinnor. Enda sättet det är möjligt för honom att hålla en konversation med en kvinna är efter att han druckit alkohol. Raj bor ensam med sin lilla hund, Cinnamon och är bästa vän med Howard.

Howard Joel Wolowitz – Howard spelas av Simon Helberg. Howard jobbar också på CalTech som ingenjör. Till skillnad från de andra tre killarna har han ingen Ph.D utan “endast” en masterexamen i teknik. Han ser sig själv som en charmör men de flesta kommentarer han ger kvinnor är på gränsen till sexuella trakasserier.

Divi