När det handlar om sitcoms är Seinfeld tveklöst en av de mest betydelsefulla någonsin. Serien producerades mellan 1989-1998 och det blev totalt 9 säsonger.

Seriens huvudkaraktär är förstås titelns Jerry Seinfeld. Han kompletteras av sina tre vänner George Costanza, Elaine Benes och den excentriske grannen Cosmo Kramer. Till dem tillkommer ytterligare en skara färgstarka sidokaraktärer. Bland de mer minnesvärda sidokaraktärerna finns Georges föräldrar spelade av Jerry Stiller och Estelle Harris. Men det finns hur många som helst, Jerrys märklige granne Newman, den misslyckade standup-komikern Kenny Bania o.s.v.

Innovativa berättargrepp

Seriens största bedrift var förmodligen att den förde in en ny nivå av komplexitet i världen av sitcoms. Ett av Seinfelds signum blev den att väva samman de fyra huvudkaraktärernas olika storylines på olika kreativa sätt. Innan Seinfeld var det ovanligt att ett sitcom-avsnitt hade fler än 1-2 storylines. Medskaparen Larry David har själv berättat i intervjuer att han började skriva manus baserat på viljan att hålla alla skådespelare nöjda. Det blev viktigt för honom att se till att alla huvudkaraktärerna varje vecka hade någonting att göra.

Få verksamheter har förmånen att få bli lika framgångsrika som Seinfeld, men det behöver ju inte betyda att man inte ska försöka. Ett av de första stegen för att få en verksamhet att växa är att jobba på marknadsföringen. Hos Medtryck kan du hitta mängder av produkter som drar ögonen till sig och förmedlar ditt budskap. En rollup är till exempel ett flexibelt alternativ som fungerar bra till mässor.

En annan faktor som särskiljde Seinfeld från komediserierna som föregick den var tonen. Jerry Seinfeld och Larry David som skapade serien skrev den utifrån devisen ‘no hugging, no learning’. Vad de syftade på med den frasen var att tidigare komediserier ofta mynnade ut i att karaktärerna lärde sig någonting om sig själva eller sina medmänniskor. Seinfeld hade det uttalade målet att seriens karaktärer inte skulle mogna och bli bättre människor.

New York

Det går nästan inte att tala om Seinfeld utan att också tala om New York, så viktig är staden för serien. Faktum är dock att den inte spelades in i New York. Bortsett från enstaka exteriörer som filmades separata kamerateam i New York spelades hela serien in på en soundstage i Los Angeles. Emellanåt använde man också en gatukuliss som tillverkats för att se ut som en typisk gata i New York.

Om du av en händelse inte skulle ha sett Seinfeld, vilket verkar smått osannolikt med tanke på att det gått konstant på TV sedan avslutet för mer än tjugo år sedan, rekommenderar jag att du börjar i någon av säsongerna mellan 4-7. Det var under de åren Seinfeld var som bäst, även om det egentligen inte finns några riktigt svaga säsonger.

Divi