Rädda menige Ryan är en amerikansk krigsfilm som hade premiär 1998. Filmen är skriven av Robert Rodat och regisserades av Steven Spielberg. Handlingen i filmen utspelar sig under andra världskriget och visar hur svårt soldater kan ha det samt hur hemskt krig egentligen är.

Handlingen

Filmen börjar med att ett antal amerikanska soldater stiger i land i Normandie. De gör sitt yttersta för att ta sig igenom de tyska styrkorna men det hela slutar i blodbad. Kaptenen John H. Miller (Tom Hanks) är en av de som överlever och han, tillsammans med andra överlevande, försöker bryta sig igenom försvaret för att rädda resten som överlevt. I Washington får generalen George C. Marshall reda på att tre av fyra Ryan-bröder avlidit. Den fjärde brodern, menige James Francis Ryan, är saknad någonstans i Normandie. Generalen ger ordern om att hitta menige Ryan och skicka hem honom efter att ha läst Bixbybrevet som Abraham Lincoln skrivit.

Skådespelare

Filmen innehåller flera fantastiska skådespelare. Förutom Tom Hanks, som spelar John H. Miller, kommer du också stöta på Matt Damon som menige Ryan, Vin Diesel som menige Adrian Caparzo och Edward Burns som menige Richard Reiben.

Divi