Är du en sann TV-fantast så har du troligtvis redan tittat på Öppet Arkiv otaliga gånger. Den här tjänsten från Sveriges Television är helt unik i sitt slag, då den stoltserar med hundratals klassiska TV-program som du kan ta del av utan att ens starta ett konto. Upplevelsen blir extra stark om du väljer att titta på dessa klassiker i en modern dator som imac, och därmed får den där perfekta kombinationen av gammalt och nytt. En iMac har dessutom en fantastiskt bra ljud- och bildkvalitet, och köper du en begagnad hos mResell så kommer du riktigt billigt undan.

Öppet Arkiv allt mer populärt

Öppet Arkiv har haft en ständigt växande tittarskara sedan lanseringen 2005. I och med coronautbrottet 2020 kom allt fler svenskar att bänka sig framför gratistjänsten. Vad du väljer att se är naturligtvis upp till dig, men det finns ett antal gamla pärlor som ingen sann TV-fantast borde missa.

Varuhuset

Den här serien är den svenska TV-såpan framför alla andra, men att kalla den såpopera känns nästan som en synd. Med skådespelare som Sven Holmberg, Christina Schollin, Marika Lindström, Heinz Hopf, Fillie Lyckow, Lena Endre, Inga Gill och Bertil Norström håller den en kvalitet som inga andra svenska långkörare klarat att leva upp till. Manuset är både gripande och roligt på sina håll, och replikerna är fyndiga och som gjorda för skådespelarna som levererar dem.

Vi på Saltkråkan

Det pratas mycket om den kommande remaken av familjeklassikern, men gissningsvis så kommer den aldrig kunna leva upp till originalet. Astrid Lindgrens underbara berättelse ska utspela sig på 60-talet, och Farbror Melker ska spelas av Torsten Lilliecrona och ingen annan.

Sjätte Dagen

Det här är serien som de flesta svenskar glömt bort, men den förtjänar faktiskt betydligt bättre än så. Att försöka sig på att skapa en svensk Twin Peaks var kanske ett företag som var dömt att misslyckas, men serien är otroligt charmig och kan till och med bli lite läskig emellanåt. Göran Ragnerstam och Dag Malmberg gör dessutom sina mest intressanta roller i den här minst sagt udda långköraren.

Gösta Berlings saga

Selma Lagerlöfs bok om kavaljererna på Ekeby är magisk, och miniserien är inte sämre. Den här berättelsen är en blandning av klassiskt drama, fantasy och realism som aldrig lämnar tittaren oberörd. Seriens foto är fantastiskt vackert och visar upp ett Sverige som de flesta av oss aldrig sett.

Pjäser av Lars Norén

Ett tag låg det ett tjugotal av Noréns pjäser på Öppet Arkiv. Numera går det bara att se en bråkdel av dessa, men de som ligger kvar är några av hans absolut bästa dramer. Har du aldrig sett en Norén-pjäs tidigare så kan det vara en bra idé att börja med Skuggpojkarna och Som löven i Vallombrosa.

Divi