Idag finns det en hel del olika sätt att kolla på både tv och film. Förr i världen behövde man gå till en biograf för att se de senaste filmerna och man hade få kanaler att välja bland på TV. Numera kan man välja när man vill se på film eller tv och hur man vill. I det här inlägget har vi därför samlat de olika sätten som finns för att kolla på tv och film.

Datorn

Många väljer att inte äga en TV alls eftersom allt finns att tillgå på datorn. Oavsett om du vill se på film, tv eller serier kan du göra det på din dator. Fördelen med att äga en dator framför en TV är att du kan göra fler saker på en dator än att kolla på film och tv. På din dator kan du både jobba, surfa och spela. Det finns olika sorters datorer att välja bland. Både bärbara laptops men också stationära datorer. När du ska välja en ny dator bör du ha med i din beräkning vad du ska göra med den, om du spelar mycket är det kanske en gamingdator stationär du ska leta efter framför en enkel laptop.

TV

Numera finns det TV-apparater som har flera smarta funktioner. Du kan kolla på linjär tv, alltså den tv som går enligt en tablå. Men du kan också kolla på olika playkanaler eller streamingstjänster med hjälp av din TV. Fördelen med att se på film och serier på en TV är att skärmen är mycket större vilket kan göra din upplevelse större.

Streamingstjänster

Ett av det vanligaste sätten att konsumera både tv och film är genom de olika streamingstjänster som finns. En streamingstjänst är en leverantör och ibland producent av serier och filmer vars utbud du kan se när du vill. Det finns flera streamingkanaler att välja bland. Några exempel är Netflix, HBO, Amazon prime, Disney+, Hulu, Starz, Cmore och viaplay. Dessa streamingstjänster kostar i månaden och du kan välja att avsluta ditt abonnemang när du vill. Många streamingtjänster erbjuder en gratis provperiod vilket gör det möjligt för dig att testa och se om deras utbud är något som passar dig. Det finns även playkanaler vilket är tv-kanalernas egna streamingstjänster. Dessa är gratis men vissa kan ha reklamavbrott. Några exempel på svenska playkanaler är svtplay, tv4play, viafree och discovery +.

På en del streamingstjänster har du möjlighet att hyra filmer istället för att streama dom.

Bio

Sist men inte minst har du fortfarande möjlighet att gå och se filmer på bio. I en del städer och orter har man på grund av pandemin inte kunnat gå på bio, och en del biografer har hållit öppet och man har kunnat gå och se nysläppta filmer i ett begränsat publikantal. Att gå och se film på bio är en upplevelse i sig och är bra för den som vill komma ifrån hemmet en stund.

Divi