Året var 1993 när biodukarna började visa denna fantastiska film som bjuder på en blandning av spänning och äventyr med inslag av skräckinjagande situationer. Jurassic Park, som är baserad på Michael Crichtons bok Urtidsparken, är regisserad av Steven Spielberg och spelades in på Oahu och Kauai, två av Hawaiis öar. Filmen blev en stor succé, den vann bland annat sina tre Oscarsnomineringar för bästa ljud, bästa specialeffekter samt bästa ljudredigering. Jurassic Park blev en viktig del i hur specialeffekterna skulle komma att utvecklas. Tack vare den stora succén fick filmen dessutom ett antal uppföljare. Förutom att filmen blev en stor succé bland publiken blev den även en riktig kassasuccé. Filmen kostade runt 63 miljoner kronor att göra och den dess intäkter blev över 900 miljoner.

Handling

InGen, ett företag som hittat DNA från dinosaurier, lyckades framställa de utdöda dinosaurierna. Högkvarteret befinner sig på en ö där John Hammond bestämmer sig för att öppna en “djurpark”. Skillnaden är att alla djur består av dinosaurier. Två dinosaurieexperter och en matematiker blir inbjudna av ägaren till att besöka parken innan den öppnar för allmänheten. När de tre gästerna tillsammans med Hammonds barnbarn åker på en jeeptour genom parken bryts strömmen som går till stängslen runt dinosaurierna. Det visade sig att säkerhetsrådgivaren för parken ligger bakom strömavbrottet. Han hade nämligen som mål att stjäla dinosauriernas DNA. Personerna på touren blir attackerade av en Tyrannosaurus Rex. Experten Alan Grant och Hammonds två barnbarn som delade en jeep lyckas ta sig undan och beger sig in i djungeln för skydd. Sedan börjar deras skrämmande väg när de försöker ta sig tillbaka till högkvarteret.

Skådespelare

Dr. Alan Grant – Rollen som Dr. Grant spelas av skådespelaren Sam Neill, född 1947 i Omagh i Nordirland. Han är bland annat känd för sina roller i filmerna Lugnt Vatten, Jakten på Röd Oktober och Pianot.

Dr. Ellie Sattler – Laura Dern är skådespelerskan bakom rollen som Dr. Ellie Sattler. Hon föddes år 1967 i Los Angeles till två skådespelarföräldrar. Laura Dern har under sin karriär vunnit tre Golden Globes och blivit Oscarsnominerad för sin medverkan i filmen Natten med Rose.

Dr. Ian Malcolm – Jeff Goldblom är den amerikanska skådespelaren som spelar Dr. Ian Malcolm. Född år 1952 i Pennsylvania och började sin karriär på New York-scenen redan som tonåring. Han har sedan dess varit med i flera succéfilmer, bland annat Independence Day.

John Hammond – Richard Attenborough föddes i Cambridge, England år 1923 och är skådespelaren som spelade John Hammond. Förutom en skådespelare var Attenborough även en brittisk filmregissör samt filmproducent. Han gick bort i augusti 2014.

Fler skådespelare som deltog i filmen är Samuel L. Jackson, B.D. Wong, Bob Peck, Martin Ferrero, Joseph Mazzello, Ariana Richards och Wayne Knight.

Divi