Forrest Gump är en amerikansk dramakomedi som hade premiär 1994. Filmen baseras på Winston Grooms bok med samma namn. Filmen regisseras av Robert Zemeckis, en Oscarsbelönad amerikansk regissör, manusförfattare och producent.

I huvudrollen som Forrest Gump möter vi Tom Hanks som är en av världens mest välkända skådespelare. Han föddes 1956 i Kalifornien och började sin karriär 1980. Förutom skådespelare är Hanks också manusförfattare, regissör och filmproducent. Han har medverkat i en rad filmer som blivit succé samt vunnit både Oscars, Golden Globes, People’s Choice Awards och en rad andra priser och nomineringar för sina roller. Han är en av de få skådespelare som medverkat i sju filmer som alla haft över 100 miljoner kronor i intäkter.

Filmens handling

I denna fantastiska dramakomedi får du följa Forrest Gump (Tom Hanks) liv som skildras under tre decennier. Trots sin låga IQ och att ha ansetts vara efterbliven lyckas han ta sig långt i livet. Först genom att bli elitidrottsman till att gå vidare med att bli krigshjälte i Vietnam. Därefter tar han sig vidare i sin karriär och blir en framgångsrik affärsman. Filmen visar hur Forrest tar sig igenom livets alla utmaningar och underliga situationer med hjälp av sin mammas råd. Trots sin framgångsrika och spännande karriär är det allra viktigaste för Forrest att hans ungdomsvän och livs kärlek har det bra.

Skådespelare

Forrest Gump – Som nämnt ovan är det Tom Hanks i rollen som Forrest Gump.

Jenny Curran – Forrests ungdomsväns spelas av Robin Wright. Hon föddes 1966 i Dallas, Texas och förutom sin roll i filmen Forrest Gump vann hon en Golden Globe för sin medverkan i serien House of Cards.

Löjtnant Dan Taylor – Löjtnant Taylor spelas av Gary Sinise, född 1955 Illinois och som genom sin roll i Forrest Gump fick sitt genombrott. Han är också känd för sin roll i CSI: New York.

Bubba Blue – Bubba, en av Forrest bästa vänner under kriget och efter, spelas av Mykelti Williamson. Han är mest känd för sin roll som Bubba men har även haft biroller i en rad med kända TV-serier som Miami Vice, CSI: New York och Spanarna på Hill Street.

Mrs. Gump – Rollen som Mrs. Gump spelas av Sally Field. Född i Pasadena, Kalifornien år 1946 började hon sin karriär redan på 60-talet.

Divi