Att noveller filmatiseras hör inte till ovanligheterna. Gökboet (1975), Sagan om ringen-trilogin (2001-2003) och Harry Potter-serien (2001-2011) är bara några exempel på noveller som blivit till uppskattade filmer. Inte lika uppmärksammat är att det också är relativt vanligt att nyhetsartiklar och essäer blir till film. I det här inlägget ska vi titta på några uppmärksammade exempel från de senaste 35 åren.

På tal om saker som är uppmärksammade. Bravura är en arbetsförmedlare som rönt viss uppmärksamhet för sin förmåga att sätta rätt personer på rätt arbeten. Om du söker ett arbete i Göteborg och befinner dig mellan jobb eller vill ta nästa steg i karriären är det en bra början att söka sig till deras webbplats. Sök dig hit om du vill hitta jobb i göteborg. Fokus ligger på arbetstillfällen inom branscher som IT, teknik, marknadsföring, försäljning och ekonomi. Bravura kan också hjälpa dig med saker som att skriva ett CV och ge dig allmänna tips och råd som kommer få dig att ro drömjobbet i land.

Dallas Buyers Club (2013)

Dallas Buyers Club baseras på Ron Woodroofs liv som det skildrades i en artikel som publicerades i Dallas Morning News 1992. Woodroof drabbades av AIDS i mitten av 1980-talet, en tid innan i princip ingen förstod vad HIV eller AIDS riktigt var. En situation som ledde till att han började smuggla experimentella mediciner till sig själv och andra i Texas som liksom honom drabbats av det gåtfulla viruset. Filmen blev en fantastisk framgång och som belönade både huvudrollsinnehavare Matthew McConaughey och birollsinnehavaren Jared Leto med varsin Oscar.

Fear and Loathing in Las Vegas (1998)

Terry Gilliams filmatisering av Gonzo-journalistikens fader Hunter S. Thompsons bok och artikelserie Fear and Loathing in Las Vegas är en av de där filmerna som i princip sågades av kritikerna, men som med tiden fått en stor skara fans som älskar den. Det är en speciell film (och text), än mer så om man tänker på att upprinnelsen till dem var ett journalistiskt rutinuppdrag. Hunter skulle skriva ett reportage om en motorcykeltävling i Nevadas öken. Det slutade med att han skrev en artikelserie som blev en hallucinatorisk skildring av vad han uppfattade som amerikansk excess och hippiedrömmens död.

Top Gun (1986)

Att Top Gun är en av de mest framgångsrika filmerna någonsin känner de flesta till. Att den bygger på en artikel som publicerades i magasinet California är inte lika välkänt. Tom Cruise spelar en pilot med smeknamnet Maverick som efter vårdslöshet i strid skickas tillbaka till pilotskolan. Top Gun var filmen som gjorde Tom Cruise till en superstjärna. Det bör inte överraska någon att en uppföljare har premiär sommaren 2020. Hur de valt att hantera faktumet att Tom Cruise nu är 57 år gammal återstår att se.

Divi