Filmerna på 1940-talet präglades mycket av andra världskriget. En stor del av filmerna handlade om bland annat hjälteinsatser som var ett försök att höja invånarnas moral. Till exempel filmerna som skapades i Tyskland hade en fokus på att förhärliga den nazistiska ideologin medan filmer som tillverkades i USA eller Storbritannien hade en fokus på motståndskampen.

En av de mest kända filmerna från 1942 är Casablanca med Humphrey Bogart och Ingrid Bergman i huvudrollerna.

Film noir började också dyka upp på 40-talet. Det var en typ av film som visade pessimistiska stämningar, cynism och ett mörkare tema, vilket namnet “film noir” återspeglade.

Tv-apparater börjar dyka upp

Det var på 1940-talet som filmen fick konkurrens i form av televisionen. De flesta hem hade nu en tv-apparat och mellan 1946 till 1956 delades biopublikens storlek på hälften. Det tros vara på grund av tv:ns inträde. Alla aktörer inom filmindustrin var nu tvungna att minska sin produktion av filmer och det började dyka upp nya innovationer. Det började skapas bredare biodukar och filmskapare började använda sig av vidvinkelperspektivet. Det var nu lättare att avbilda verkligheten på ett annorlunda sätt och få med mycket mer i bilden istället för att endast visa skådespelarna.

Divi