Regissören Sam Mendes nyligen släppta film 1917 blev inte den vinnare på Oscarsgalan som många trodde på förhand. Filmen som utspelar sig under ett dygn av första världskriget lyftes av många fram som den bästa krigsfilmen sedan Rädda menige Ryan från 1999. Det är helt enkelt inte sant och vi ska i det här inlägget titta på några krigsfilmer som släppts sedan 2000-talets början som är minst lika bra som, om inte bättre än, 1917.

Det må inte vara ett krig i den mening som det skildras i filmerna på den här listan, men om man drabbas av någon form av hudproblem kan det lätt upplevas som ett personligt krig. Som tur är finns det en hel del bra behandlingar att ta till som kan hjälpa mot mängder av olika hudåkommor. På Nordic Hair Clinic har de många års erfarenhet av att hjälpa människor med kosmetiska och medicinska hudproblem. En av de mest framgångsrika behandlingarna är dermapen som föryngrar din hud på naturlig väg.

Dunkirk

Christopher Nolans krigsdrama från 2017 är inte bara en av de senaste två decenniernas bästa krigsfilmer, det är också en av de mest intressanta rent berättartekniskt. Historien skildrar den brittiska evakueringen av hundratusentals soldater från franska Dunkirk. En episod under andra världskrigets inledning som om den hade slutat annorlunda helt hade förändrat utsikterna för de allierade att vinna kriget. Över tre separata tidslinjer som berättas parallellt får tittaren följa evakueringsarbetet på franska sidan som sker över en vecka och arbetet på den brittiska sidan som berättas över en dag. Till sist får man också följa en brittiske stridspilot vars berättelse utspelar sig över en timme. Så här i efterhand framstår det som att Dunkirk förtjänade högre betyg än vad den fick vid släppet.

Inglorious Basterds

Quentin Tarantinos instick i krigsfilmerna är långt ifrån någon verklighetstrogen skildring av andra världskriget. Det förhindrar inte att den är en av de senaste 20 årens bästa i genren. Basterds är som många andra Tarantino-filmer varit de senaste åren en slags revansch-fantasi. Det behöver knappast sägas att kriget slutar på ett helt annat sätt i Tarantinos värld än vad det gjorde i verkligheten.

Black Hawk Down

Black Hawk Down av regissören Ridley Scott berättar den verkliga historien om en amerikansk krigsoperation i Mogadishu år 1993. Amerikanska specialstyrkor landade i Mogadishu i Somalia med uppdraget att tillfångata en somalisk krigsherre. Enligt planerna skulle operationen inte ta mer än en timme, självklart gick det fel. Somalisk milis lyckas skjuta ned två av de helikoptrar som skulle föra ut de amerikanska styrkorna ur landet vilket är startpunkten på en räddningsoperation.

Band of Brothers

Band of Brothers är en TV-serie, men rent produktionsmässigt lever den upp till samma kvalitet som de bästa krigsfilmerna. Den förtjänar ett hedersomnämnande.

Divi