TVminnen


Fortsättning av filmandet om gamla barnskådisar

Ett försök att blogga med 38,5 graders feber men det ska väl inte vara så svårt tycker man...
Vi fortsätter att träffa Sveriges mest älskade barnskådespelare och idag tänker jag berätta om vårt möte med Paula Odehammar i Nynäshamn (som liten Paula Jagæus).
 
Paula och jag.
 
Det hela började med enkla fotografier hos en fotograf som skulle till Paulas mor och farföräldrar som present på och från deras barnbarn. Någon reklamkille såg dessa foton och tyckte att Paula fastnade väldigt bra på kort och sedan bad de att få ha med Paula på foton på ett eget Konsummärke för barn med tandkräm, havremust osv. Regissören Rolf Husberg fastnade för den 4 år gamla flickan på dessa reklamskyltar och ville så gärna testa henne för en film han skulle göra. På filmtestet så följde Paulas lillasyster Kristina (2,5 år) med som också visade sig vara orädd och duktig på att improvisera framför kameran. Så blev de två systrarna Jagæus de yngsta i Sveriges första barnfilm; Barnen från Frostmofjället.
Där fick Paula spela en flicka som hette Brita-Kajsa och Kristina fick ha kvar sitt riktiga namn eftersom hon inte lyssnade till Märta-Greta som hennes karaktär i boken heter. Det är där hon har fått sina allra första minnen ifrån. För hur kan man glömma bort en get som gick på tabletter, en skrämmande gubbe som spelade en sotare och i filmen skulle bli Paulas bästa vän eller känslan av att som 4-åring lämna sina föräldrar under så lång tid när de skulle åka från södra delen av landet till Jämtland för att spela in filmen?! 
 
Vi fick se mycket kort och tidningsurklipp hos Paula. Inte bara ur Barnen från Frostmofjället...
 
utan även från tex. Den allvarsamma leken. 
 
Några till offentliga grejer blev det för Paula och Kristina i bland annat filmen; Den allvarsamma leken, skriven av Hjalmar Söderberg.
Fast som vuxen har Paula bland annat arbetat som lärare och Kristina flyttade till Köpenhamn där hon avled i cancer för ungefär 2 år sedan.
Det blev ett känslosamt möte med mycket kramar, gråt och skratt när vi träffade Paula. På något sätt påminde hon om min gammelmormor som jag ofta tänker på.
Även Paula ogillar att synas i rampljuset så vi är hemskt glada att hon gjorde ett undantag för vår skull. Jag vet med säkerhet att kontakten med Paula kommer att fortsätta.
2013-02-07 @ 06:00:00 Vår dokumentärserie <3 Permalink


Kommentarer
Postat av: Anna

Vad roligt:-) kul att få träffa dessa människor och höra deras berättelser

Svar: Ja, det är det faktiskt! :)
Kontakt: tvminnen@gmail.com

2013-02-07 @ 17:35:30
URL: http://heltenklaanna.blogg.se
Postat av: Eva

Nu är jag tillbaka! Haft uppehåll sen i juni. :p
Barnen från Frostmofjället har jag aldrig sett. Egentligen är väl det en klassiker som man borde ha sett, men det har aldrig blivit av. :)

Svar: Precis! Det är en klassiker man borde se i alla fall en gång i livet. ;)
Kontakt: tvminnen@gmail.com

2013-02-08 @ 00:42:32
URL: http://cizzibellan.blogg.se
Postat av: Allis

Åh, den filmen är så hemsk men fin!!

Svar: Precis! Det är väl kanske det som gör att den håller så bra också än idag.
Kontakt: tvminnen@gmail.com

2013-02-08 @ 09:16:41
URL: http://agapis.blogg.se
Postat av: Anonym

Det lät ju spännande. Va kul att få träffa dessa skådisar! Självklart kan jag länka dig ;)

Svar: Jag gör ett specialinlägg om dig på lördag också. :)
Kontakt: tvminnen@gmail.com

2013-02-12 @ 10:24:33
URL: http://fdbarnskadisar.blogg.se
Postat av: Anna T - Nörd och Filmskapare

Åh vad kul att läsa :D ja jag kan tänka mig att det lämnar starka minnen att lämna familjen så ung och vara med om ett sådant äventyr

Svar: Ja, absolut! Jag tror det är svårt att föreställa sig allt detta som dom berättar om man inte varit med om det själv.
Kontakt: tvminnen@gmail.com

2013-02-12 @ 17:29:03
URL: http://www.annatjernstroms.blogg.se

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0