TVminnen


Rasmus på luffen

Idag tänkte jag skriva lite grann om Astrid Lindgrens; Rasmus på luffen.
Rasmus är en liten föräldralös pojke som lever någon gång i början ut av 1900-talet. Han bor där med en massa andra barn och de alla barnen får jobba och slita hårt för att få middagsmat var dag som alltid handlar om en liten fattig gröt.
Ibland kommer det rika barnlösa par för att hämta hem ett barn från barnhemmet som förhoppningsvis kommer få ett bättre liv. Där är dock Rasmus oftast helt chanslös eftersom de i första hand alltid bara väljer flickor med lockigt hår, i andra hand flickor med rakt hår och i tredje hand pojkar med lockigt hår. Rasmus är pojke och har rakt hår och ser därför sin framtid som ganska mörk om han inte rymmer ifrån barnhemmet och försöker skaffa sig ett bättre liv på egen hand. Det är precis det Rasmus gör. Han får uppleva ett stort rymmäventyr i det småländska gammeldagsa Sverige. På sitt äventyr möter han luffaren Paradis-Oskar och de två blir riktigt bra vänner. Det är ganska farligt för småpojkar att gå ute på luffen men Rasmus är ju en cool kille och nästan inte rädd för någonting, ja förutom om de hemska tanterna på barnhemmet Västerhaga skulle hitta Rasmus och försöka ta tillbaka honom. Att stöta på tjuvar och andra luffare än Oskar och elaka människor är kanske också lite läskigt ibland när man tänker efter. 
 
Rasmus på luffen finns både som långfilm och som TV-serie. Rasmus på luffen hamnar nånstans i medelnivån ut av mina Astrid Lindgren-favoriter. När det gäller filmatiseringen så hade jag nog vilja sett mer ut av tiden på barnhemmet faktiskt. Det är ändå mysigt att följa denna sommarmiljö i det gammeldagsa Småland när Rasmus och Oskar luffar. Rasmus kärlek till katter är ju också något väldigt igenkännande för mig och man kan så känna igen sig i hans lycka när han får dessa kattungar.
Sedan har vi ju också med den klockrena och ja, kanske Sveriges absolut bästa skådespelare genom tiderna; Allan Edwall. Han dominerar ju Astrid Lindgren-filmerna och i Rasmus på Luffen gör han nog den absolut största och mest betydande rollen som Paradis-Oskar ut av alla Astrid Lindgren-filmer.
 
I rollerna ser vi bland andra; Erik Lindgren, Allan Edwall, Emy Storm, Lena Brogren och Jarl Kulle.
2012-09-30 @ 18:00:00 Astrid Lindgren Permalink


Kommentarer
Postat av: Kajsa

Hej Amanda!
Håller verkligen med dig om att Allan Edvall var bäst! Och filmen om Rasmus kan jag se hur ofta som helst!
Kramar!

Svar: Hej Kajsa!Ja, det är verkligen en mysig film.
Kramar från Amanda!
Kontakt: tvminnen@gmail.com

2012-10-01 @ 08:36:11
Postat av: girly

Även denna var en barndoms favorit

Svar: Ja, samma här! Går ju inte annat än att tycka om Rasmus.
Kontakt: tvminnen@gmail.com

2012-10-02 @ 21:14:37
URL: http://www.girlysworld.blogg.se

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0