TVminnen


Kalle Blomkvist

Idag tänkte jag skriva lite grann om Astrid Lindgrens; Kalle Blomkvist. Nu syftar jag såklart på Kalle Blomkvist-filmerna som filmatiserades så sent som år 1996 samt 1997.
Kalle Blomkvist är detektiv, ja till och med mästerdetektiv. Han har också två stycken detektivkompisar som heter; Eva-Lotta och Anders. Tillsammans bildar de Vita rosen. Vita rosen står i ständig kamp med Röda rosen som består av de tre killarna; Sixten, Benke och Jonte. Vita rosen är mycket snällare än Röda rosen. Om de bor i Storköping eller Lillköping vet jag faktiskt inte riktigt men de små detektivernas äventyr utspelar sig troligtvist någon gång på 50-talet i alla fall. De flesta detektivuppdrag är ganska lätta och oskyldsamma (vet inte vad det är för ord riktigt men jag använder det) men när Vita rosens egna Eva-Lotta blir vittne för ett mord blir allting en annan femma. Det är då Vita rosens nivå flyttar upp sig på en mycket mer avancerad nivå där de också kommer att stanna i båda Kalle Blomkvist-filmerna.
 
Polisen i Storköping eller eventuellt i Lillköping inleder titt som tätt lite samarbeten med Vita rosen eftersom de är så professionella. Sen kan man ju själv reflektera lite grann över hur professionella själva polisen är i X-köping. Inte så jättemycket känns det som direkt.
 
Kalle Blomkvist är nog den berättelsen jag alltid har haft minst koll på av alla Astrid Lindgren-filmatiseringar, samt alla Astrid Lindgren-böcker. Fast som med alla andra Astrid Lindgren-skapelser så finns det självklart inget ont att säga om Kalle Blomkvist. Det enda jag funderar lite grann på ibland är varför denna berättelse heter just Kalle Blomkvist när det klart och tydligt är Eva-Lotta som står i centrum?!
På 50-talet filmatiserades Kalle Blomkvist för första gången. Jag får skämmas lite när jag berättar att jag faktiskt inte har något som helst minne av att jag någonsin har sett den första versionen ut av Kalle Blomkvist. Det här känns som den sista stora filmatiseringen som någonsin ska ha gjorts ut av Astrid Lindgrens underbara berättelser, för vi vill väl inte ha några nyversioner ut av någonting va?! I så fall något unikt som inte redan har filmats. I denna underbara Kalle Blomkvist får man höra (enligt mig) en ut av dem allra vackraste barnsångerna som någonsin gjorts och som heter; De hjältemodiga. Det är en låt som ganska så tydligt också representerar alla berättelser som Astrid Lindgren någonsin har skrivit.
I rollerna ser vi bland andra; Josefin Årling, Malte Forsberg, Totte Steneby och Claes Malmberg.
2012-10-21 @ 06:00:00 Astrid Lindgren Permalink


Kommentarer
Postat av: anna

Det är faktiskt en av d få saker som astrid lindgren gjort som jag inte hsr sett

Svar: Jag tror många inte har gjort det faktiskt!
Kontakt: tvminnen@gmail.com

2012-10-21 @ 10:26:53
URL: http://heltenklaanna.blogg.se
Postat av: Jasmine

Filmerna med Kalla Blomkvist är ljuvliga! En klar favorit bland Astrid Lindgrens filmer.

Svar: Tack! Jag tycker att det är så roligt att blogga. Tack för att du kommenterar så flitigt.

Kram

Svar: Hon var så mångsidig Astrid, alla filmerna är ljuvliga på olika sätt. ;)
Kontakt: tvminnen@gmail.com

2012-10-23 @ 19:10:14
URL: http://rosanatt.blogg.se
Postat av: Gabriella

Hej
Kul blogg du har om tv-minnen. Jag älskar Astrid Lindgrens filmer och råkade nu snubbla över denna sidan med ditt inlägg om Kalle Blomkvist-filmerna. Jag förstår helt din tanke om varför det inte är Eva-lotta som är huvudkaraktären egentligen eftersom hon står i centrum i de "nya" filmerna om Kalle Blomkvist. Men vill rekommendera de gamla filmerna också. Särskilt Mästerdetektiven och Rasmus i svartvit version. Den är superbra och faktiskt mycket bättre än den nya versionen (även om jag gillar den också) :) Han som spelar Rasmus i gamla versionen är så sjukt bra barn-skådespelare.

/Gabriella

Svar: Tack för ditt tips Gabriella!
Kram Amanda
Kontakt: tvminnen@gmail.com

2014-11-13 @ 19:44:46

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0