TVminnen


Inga Ålenius

Idag tänker jag skriva om skådspelerskan; Inga Ålenius.
Det finns ju nästan ingen skådespelare man blir så glad av att se som just Inga Ålenius. Hon utstrålar sån glädje på ett alldeles speciellt sätt.
Inga Ålenius föddes år 1938 och är alltså nu 74 år.
Det känns på nåt sätt som att hon alltid får såna härliga "mormorsroller" när hon skådespelar. De är ofta väldigt vänliga, glada och genomsnälla roller.
 
Inga Ålenius skådespelar i Hem till byn tillsammans med Puck Ahlsell.
 
Vi har genom åren kunnat sett henne i filmklassiker som till exempel; Fanny och Alexander, Masjävlar och Tomten är far till alla barnen. Vi har även kunnat sett henne i TV-klassiker som till exempel; Raskens, Mor gifter sig, Den goda viljan och Det nya landet. Men den roll man (man är jag i detta fall) kanske förknippar henne mest med är nog som Astrid Ljung i den långlivade TV-produktionen; Hem till byn.
Förutom alla hennes insatser i film och TV-världen så har Inga Ålenius även sysslat väldigt mycket med teater. Hon har till exempel stått på scen med ingen mindre än självaste Nils Poppe. Ja, det är det ju inte alla som har gjort det direkt. 
 
Om man ska reflektera och analysera lite grann vad hon är mest känd för när det gäller teater, film och TV-serier så är det absolut TV-serier. Men TV är ju också bäst, så det är ju inte så konstigt. 
Inga Ålenius är en ut av Sveriges största skådespelerskor.
2012-10-25 @ 15:00:00 Sånt som gör mig glad Permalink


Kommentarer

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0