TVminnen


Nils Karlsson Pyssling


Idag tänkte jag ta och skriva om Astrid Lindgrens fantastiska söta skapelse; Nils Karlsson Pyssling.
Bertil är en ensam liten pojke i 7-årsåldern. Han har alldeles nyss varit med om något riktigt hemskt. Hans syster Märta har dött. Det var alltid Märta som Bertil lekte med på dagarna när deras föräldrar jobbade, nu har han ingen att vara med längre. Han är helt ensam. Fast det är klart, grannen Tant Hulda och hennes katt finns ju ganska så nära och han kan ju alltid gå dit om det blir riktigt långtråkigt. Problemet är ju bara att Hulda alltid vill spela Fia och hon blir så vansinnigt sur varenda gång hon förlorar. Så särskilt roligt är det inte att vara med Hulda. Huldas katt är dock mycket trevlig och kommer gärna och hälsar på Bertil lite då och då. Det gillas inte ut av Hulda själv. Hon menar på att om Bertil ska umgås med hennes kisse så får han göra det hemma hos henne för katten ska veta var den hör hemma.


En dag när Bertil har det riktigt tråkigt så upptäcker han en liten pyssling som kommer ifrån råtthålet under hans säng. Han heter Nils Karlsson Pyssling. Nils Karlsson Pyssling är en fattig liten en som varken har mat eller särskilt bekväma kläder. Han hyr för tillfälligt en liten etta ut av den elaka råttan Tjofsan som bor i råtthålet. Nisse ligger dock efter med hyran och Tjofsan har hotat Nisse med att bita ihjäl honom om han inte betalar den ganska så snart. Bertil försöker hjälpa Nisse med att få en bättre livssituation och en stor vänskap växer fram emellan dem båda.


Jag tycker Nils Karlsson Pyssling är en sån himla söt berättelse. Den är så enkel på något vis och jag har rätt många gånger fastnat framför den när den gått på TV även som vuxen. Vet att till och med mamma har sett den med mig för bara något år sedan. Sen är ju musiken så otroligt fantastisk också i den här lilla filmen/Tv-serien.
En del idioter brukar påstå ibland att detta är en riktig bögsaga. Två killar kan inte vara vänner på detta vis som Bertil och Nisse är. Folk kan vara så himla jobbiga ibland alltså. Vadå bögsaga? Vem har bestämt att killar alltid ska vara hårda och macho när de leker med varandra? Och om de nu skulle vara bögar innerst inne, vad spelar det för roll?
I rollerna ser vi bland andra; Oskar Löfkvist, Jonatan Lindoff, Charlie Elvegård, Britta Pettersson och Ulla Sallert.

2012-05-27 @ 15:00:00 Astrid Lindgren Permalink


Kommentarer
Postat av: Kajsa

Idioterna kan man bara beklaga. Dom har uppenbarligen aldrig känt vänskap med någon annan människa i sina liv.

2012-05-27 @ 16:11:31
Postat av: SVAR TILL KAJSA:

Sån sant Kajsa! Vissa skapar verkligen sin alldeles egna moral.

2012-05-28 @ 16:41:50
URL: http://tvminnen.se

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0