TVminnen


Hemsöborna

"Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen...." Så börjar allting i en riktig TV-klassiker som jag tänker ta upp i detta inlägg.
Det är nog inte så många som har missat att det i år är 100 år sedan författaren August Strindberg dog. Med tanke på hans storhet så har han uppmärksammats mer än vanligt i media just detta år. Många av hans böcker har ju blivit film, TV-serier och teatrar. En sådan TV-serie som blivit en riktig klassiker genom åren är; Hemsöborna. Hemsöborna är så klassiskt som det kan bli.
Hemsöborna, handlar helt enkelt om några människor som bor på en ö som heter Hemsö. För att utveckla denna beskrivning lite grann så utspelar sig denna handling i Stockholms skärgård under lite sent 1800-tal i Sverige. Carlsson är en medelålders man från fastlandet som beger till Hemsö för att hjälpa änkan Flood med hennes lantbruk. Carlsson och Flood gifter sig så småningom men Carlsson har dock svårt för att vara helt trogen. Han är väldigt närgången mot dem unga pigorna. Pigan Ida förälskar han sig i men mer än så blir det aldrig något ut av. Floods son Gusten som det är tänkt ska läras upp ut av Carlsson om hur man sköter ett lantbruk har noll respekt för Carlsson och tar knappast åt sig av vad Carlsson har att säga och tycka.


Vet inte hur många fler gånger jag behöver skriva i detta inlägg att Hemsöborna är en klassiker. Haha, snacka om tjatigt av mig. Men i alla fall. Den här serien rullar just nu på söndagarna i SVT2 klockan 20.00. Svartvitt och gammalt men klassiskt alltså. Jag skulle så gärna vilja testa någon gång att åka tillbaka till ett gammalt 1800-tals Sverige bara för att se hur allt skulle kännas, lukta och bara vara. Att bara få se med egna ögon. Efter en dag eller nåt skulle jag nog ändå vara rätt nöjd och vilja åka hem till Sverige 2012 igen. För slitigt och jobbigt hade de nog på Hemsö ibland. Med i Sveriges toppklass största skådespelare i huvudrollerna så kan detta bara inte bli fel.
I rollerna ser vi bland andra; Allan Edwall, Sif Ruud och Sven Wollter.
2012-05-22 @ 18:00:00 Gamla TV-minnen Permalink


Kommentarer

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0