Årets sista vårdag


~¨¨~ Och nu så vill jag sjunga att sommaren är skön ~¨¨~
Och träden är så fina och marken är så grön
Och blommorna är vackra och höet luktar gott
Och solen är så solig och vattnet är så vått
Och lilla fågeln flyger i boet ut och in
Och därför vill jag sjunga att sommaren är min


Sveriges 5 ESC-vinnare

Jag fick ett jättebra förslag ut av Emmaroos om att lägga upp videos på alla svenska ESC-bidrag som vunnit Eurovision Song Contest. Så det är precis det jag ska göra i detta inlägg.
Då börjar vi med Abba och slutar med Loreen.

Abba - Waterloo - 1974


Herreys - Diggiloo diggiley - 1984


Carola - Fångad av en stormvind - 1991


Charlotte Nilsson - Take me to your heaven - 1999


Loreen - Euphoria - 2012


En chipspåse med humor


Inga Landgré


Idag ska jag skriva om ännu en ut av Sveriges största TV-kulturpersoner typ. Idag ska jag skriva om skådespelerskan; Inga Landgré.
I år gick Guldbaggegalans Hedersbagge till denna fantastiska skådespelerska. Det är kanske inte så konstigt heller med tanke på hela hennes långa skådisbagage.


Inga Landgré föddes den 6 augusti år 1927 och fyller alltså 85 år nu i sommar.
Redan på tidigt 1940-tal började Inga Landgré att medverka i filmatiseringar. Hon har alltså varit med mycket längre än våran svenska TV har.
Från 1949-1959 var hon gift med en ut av Sveriges största skådespelare genom tiderna; Nils Poppe.
Inga Landgré har vi genom åren kunnat se i allt ifrån Bergmanklassiker som; Den goda viljan och Det Sjunde inseglet, till barnproduktioner som; Hugo och Josefin och Tur & retur. Men det är långt ifrån det enda som hon har medverkat i.


För inte så länge sedan så skådespelade hon i den amerikanska versionen ut av Stieg Larssons Män som hatar kvinnor-triologi, den amerikanska titeln då; The Girl with the Dragon Tatoo. Så trots att hon för länge sedan har nått pensionsåldern så fortsätter Inga Landgré att vara ständigt aktuell.


Många tycker den här är bäst efter ABBA i ESC


Jag kan förstå de som tycker det.


Blir man less på att säga Kalle Anka ibland...

...så kan man testa något annat.Norska: Donald Duck
Danska: Anders And
Finska: Aku Ankka
Engelska: Donald Duck
Tyska: Donald Duck
Franska: Donald Duck
Italienska: Paperino
Portugisiska: Pato Donald


Loreen - Euphoria Acoustic Version


Även denna version är fantastiskt bra. <3


Euphoria-feber


Det råder verkligen Euphoria-feber i hela Europa just nu. Ja, förutom i Italien då kanske som inte gav Loreens bidrag ett enda poäng. What??!! Alltså vad man blev chockad där. Vad hade de emot vårat bidrag egentligen?
I alla fall har jag också fått denna Euphoria-feber som råder överallt nu.
Euphoria-feber har man när man är så sjukt glad hela tiden över att Sverige vann Eurovison Song Contest med Loreen och Euphoria.
Jag går och tänker på det typ hela tiden att det är så himla coolt att Sverige ska ha ESC nästa år. Vart kommer det att vara? Vilka kommer vara programledarna? Ska det visas upp något typiskt svenskt? Köttbullar, IKEA, Abba, Pippi Långstrump, Ingmar Bergman, Kyla, Anti-socialitet, Jantelagen, Greta Garbo eller kanske något annat? Spännande är det i alla fall och jag vet inte hur länge min Euphoria-feber kommer hålla i sig.
Det läskiga är att jag är lite rädd för mig själv. Vet inte hur jag har kunnat blivit såhär?! Hur kan jag vara så intresserad ut av detta egentligen?!


Om HEN i veckans ICA-reklam


Taaa katten, sa jag!


Kända fiktiva tecknade mammor

Eftersom det som sagt var är mors dag idag så tänkte jag uppmärksamma några kända, tecknade, fiktiva mammor här i bloggen.


Mamma Mu - Självklart måste man ju ta med Mamma Mu i ett sånt här inlägg. Det mystiska med Mamma Mu är dock att man inte riktigt vet vem hon är mamma till?! Skitsamma så är hon ju i alla fall mamma och hon har mors dag idag.
Grattis Mamma Mu!


Muminmamman - Den här mamman har bara ett barn men en man som inte kan göra en minsta liten hushållssyssla själv. Muminmamman servar alla som går in och ut ur Muminhuset. Hon förtjänar verkligen en egen dag. Tur då att det idag är mors dag.
Grattis Muminmamman!


Barbamamma - Alltså fatta, denna mamma har sju ungar att se efter. Hur hinner hon med sig? Hur får hon vardagen att gå ihop? Hoppas att alla hennes barbabarn bjuder på en underbar mors dag.
Grattis Barbamamma!

Kommer ni på någon fler känd fiktiv tecknad mamma så säg gärna till.


Nils Karlsson Pyssling


Idag tänkte jag ta och skriva om Astrid Lindgrens fantastiska söta skapelse; Nils Karlsson Pyssling.
Bertil är en ensam liten pojke i 7-årsåldern. Han har alldeles nyss varit med om något riktigt hemskt. Hans syster Märta har dött. Det var alltid Märta som Bertil lekte med på dagarna när deras föräldrar jobbade, nu har han ingen att vara med längre. Han är helt ensam. Fast det är klart, grannen Tant Hulda och hennes katt finns ju ganska så nära och han kan ju alltid gå dit om det blir riktigt långtråkigt. Problemet är ju bara att Hulda alltid vill spela Fia och hon blir så vansinnigt sur varenda gång hon förlorar. Så särskilt roligt är det inte att vara med Hulda. Huldas katt är dock mycket trevlig och kommer gärna och hälsar på Bertil lite då och då. Det gillas inte ut av Hulda själv. Hon menar på att om Bertil ska umgås med hennes kisse så får han göra det hemma hos henne för katten ska veta var den hör hemma.


En dag när Bertil har det riktigt tråkigt så upptäcker han en liten pyssling som kommer ifrån råtthålet under hans säng. Han heter Nils Karlsson Pyssling. Nils Karlsson Pyssling är en fattig liten en som varken har mat eller särskilt bekväma kläder. Han hyr för tillfälligt en liten etta ut av den elaka råttan Tjofsan som bor i råtthålet. Nisse ligger dock efter med hyran och Tjofsan har hotat Nisse med att bita ihjäl honom om han inte betalar den ganska så snart. Bertil försöker hjälpa Nisse med att få en bättre livssituation och en stor vänskap växer fram emellan dem båda.


Jag tycker Nils Karlsson Pyssling är en sån himla söt berättelse. Den är så enkel på något vis och jag har rätt många gånger fastnat framför den när den gått på TV även som vuxen. Vet att till och med mamma har sett den med mig för bara något år sedan. Sen är ju musiken så otroligt fantastisk också i den här lilla filmen/Tv-serien.
En del idioter brukar påstå ibland att detta är en riktig bögsaga. Två killar kan inte vara vänner på detta vis som Bertil och Nisse är. Folk kan vara så himla jobbiga ibland alltså. Vadå bögsaga? Vem har bestämt att killar alltid ska vara hårda och macho när de leker med varandra? Och om de nu skulle vara bögar innerst inne, vad spelar det för roll?
I rollerna ser vi bland andra; Oskar Löfkvist, Jonatan Lindoff, Charlie Elvegård, Britta Pettersson och Ulla Sallert.


Loreen ska hyllas och hyllas och hyllas


JAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Vi vann ESC!

Kan ni fatta det?! VI VANN!
Nu ska jag och min kompis Jasmin beställa biljetter till ESC nästa år. Detta är ju så sjukt mäktigt.
För femte gången vinner vi i Sverige ESC. Abba, Herreys, Carola, Charlotte Perrelli (då Nilsson) och nu då Loreen.
Jag är så sjukt underbart glad. Vet inte mer vad jag ska skriva.


Europiska bloggar om Loreen

Blir ingen översättning ut av alla dessa blogginlägg i detta inlägg. Men kan säga att vi har anledning att förbereda oss på ett ESC i Sverige nästa år.


Norge
Ryssland
Italien
Danmark
Spanien
Grekland
Tyskland
Finlandhttp://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article14884012.ab


We’re going u-u-u-u-u-u-up!


Ikväll gäller ju inget annat än ESC.
21.00 i SVT1 kan vi hålla tummarna för Sverige.
Loreen går in som bidrag nummer 17 ikväll. Hon måste ju bara vinna. Finns ju ingen annan som är bättre.
I nästa inlägg som jag publicerar klockan 15.00 i eftermiddag ska jag visa vad olika bloggare i Europa skriver om just Loreen och hennes bidrag Euphoria. Missa inte det!


Är det skådisarnas riktiga mammor i veckans ICA-reklam?


Vet DU det?


Haha, så sött klipp jag hittade!


Är det här typ norska eller?! Någon som vet?...
Jag och en kompis är oense. Han säger att de sjunger på svenska hela tiden. Men det gör de väl ändå inte? Eller hur?


Lucky Luke intro


Den vita stenenMan sparar ofta det bästa till sist och det sämmer i vissa fall som till exempel i detta. Jag har fortfarande inte skrivit om; Den vita stenen i denna blogg. Dags att göra det nu då kanske.
Den vita stenen är kanske en ut av världens bästa TV-serier för barn, helt utan att överdriva. Jasmine skrev en gång till mig att hon aldrig riktigt fattat vad Den vita stenen har handlat om. Så, Jasmine. Jag vet vad det handlar om och nu ska jag berätta det.
Den vita stenen handlar om Fia som är en ensam överklassflicka och om Hampus som är en ensam fattig pojke. Fia har en unik vit sten som Hampus vill ha. Fia ger honom ett uppdrag att utföra för att få Den vita stenen. Sedan vill Fia i sin tur ha tillbaka stenen och då får hon ett uppdrag ut av Hampus att utföra. Sen skickar de stenen fram och tillbaka emellan varandra och en vänskap växer fram och blir stark. Varje uppdrag de får blir farligare och farligare. Vissa uppdrag är rent ut sagt livsfarliga som att till exempel måla ögon, näsa och mun på kyrkuret.


Alltså, man kan säga att Den vita stenen handlar om två barn som utmanar sig själva för att se hur mycket farliga saker de kan göra och ändå överleva. Hur mycket är de beredda på att riskera sina liv?! Tydligen rätt mycket. En ganska så hemsk handling egentligen när man tänker efter. Både Hampus och Fia är ju två barn som mår lite psykiskt dåligt. De har båda många människor runt omkring sig men på något sätt finns det ingen som riktigt förstår dem. Sånt har man ju även själv varit med om i det verkliga livet ibland. Att trots att man har många människor runt omkring sig så kan man ändå känna sig ensam ibland.
Den vita stenen är en TV-klassiker och det doftar så otroligt mycket sommar kring denna serie som det kan göra. Därför känner jag att detta inlägg passar bra nu i min blogg när sommaren närmar sig med stormsteg.
I rollerna ser vi bland andra; Julia Hede, Ulf Hasseltorp, Ulf Johanson, Betty Tuvén, Monica Nordquist, Håkan Serner, Maj-Britt Lindholm, Cecilia Nilsson, Fanny Gjörup, Börje Mellvig, Björn Gustafson och Willy Peters.


Ingvar Hirdwall


Då var det dags att ta upp ännu en ut av Sveriges största offentliga personer inom TV-världen. Idag handlar det om skådespelaren; Ingvar Hirdwall.


Vissa förknippar honom kanske som Grannen i Beck, som den mycket speciella gubben Pettson, som Kejsarn av Portugallien eller någon annan stor roll han har gjort.
Jag beundrar verkligen den typen av skådespelare som kan spela allt från himmel till helvete. Ingvar Hirdwall är en sådan skådespelare. Ja, han kanske till och med är Sveriges bästa skådespelare på att spela olika slags personligheter. Vad finns det egentligen för likheteter mellan Pettson och Becks granne till exempel?! Inga alls. Det är det här jag menar som Ingvar Hirdwall är så otroligt bra på. Han kan verkligen spela alla slags roller och det beundrar jag honom starkt för.
77 år är den ständigt aktuella skådespelaren.


Han har även en förfluten karriär som elektriker. Det är lite intressant med skådisar som även har andra karriärer bakom sig. Det säger oftast en del om deras personligheter som man kanske inte alltid trott om dem.


Också är lillsessan döpt


Ja, då var det dop igår då för Estelle.
Jag ligger nånstans i mitten ut av monarki och republik, vet inte riktigt var. Men Estelle är ju så sjukt söt. Går ju inte att låta bli att bli glad när man ser henne.
Tänkte på en sak. Det finns antagligen redan fler foton på henne från hennes korta liv hittills än det finns på mig under mitt snart 23-åriga liv. Ganska så coolt ändå!


Hemsöborna

"Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen...." Så börjar allting i en riktig TV-klassiker som jag tänker ta upp i detta inlägg.
Det är nog inte så många som har missat att det i år är 100 år sedan författaren August Strindberg dog. Med tanke på hans storhet så har han uppmärksammats mer än vanligt i media just detta år. Många av hans böcker har ju blivit film, TV-serier och teatrar. En sådan TV-serie som blivit en riktig klassiker genom åren är; Hemsöborna. Hemsöborna är så klassiskt som det kan bli.
Hemsöborna, handlar helt enkelt om några människor som bor på en ö som heter Hemsö. För att utveckla denna beskrivning lite grann så utspelar sig denna handling i Stockholms skärgård under lite sent 1800-tal i Sverige. Carlsson är en medelålders man från fastlandet som beger till Hemsö för att hjälpa änkan Flood med hennes lantbruk. Carlsson och Flood gifter sig så småningom men Carlsson har dock svårt för att vara helt trogen. Han är väldigt närgången mot dem unga pigorna. Pigan Ida förälskar han sig i men mer än så blir det aldrig något ut av. Floods son Gusten som det är tänkt ska läras upp ut av Carlsson om hur man sköter ett lantbruk har noll respekt för Carlsson och tar knappast åt sig av vad Carlsson har att säga och tycka.


Vet inte hur många fler gånger jag behöver skriva i detta inlägg att Hemsöborna är en klassiker. Haha, snacka om tjatigt av mig. Men i alla fall. Den här serien rullar just nu på söndagarna i SVT2 klockan 20.00. Svartvitt och gammalt men klassiskt alltså. Jag skulle så gärna vilja testa någon gång att åka tillbaka till ett gammalt 1800-tals Sverige bara för att se hur allt skulle kännas, lukta och bara vara. Att bara få se med egna ögon. Efter en dag eller nåt skulle jag nog ändå vara rätt nöjd och vilja åka hem till Sverige 2012 igen. För slitigt och jobbigt hade de nog på Hemsö ibland. Med i Sveriges toppklass största skådespelare i huvudrollerna så kan detta bara inte bli fel.
I rollerna ser vi bland andra; Allan Edwall, Sif Ruud och Sven Wollter.

Haha! Tänk att vi har skickat iväg såna här bidrag....


Det är ju en klassiker men känns ju inte riktigt som detta skulle funka idag direkt...


Och för att inviga min nya bloggdomän...

...så tänkte jag nu göra ett specialinlägg och ta upp de allra bästa bloggarna jag vet som jag lärt känna lite via bloggningen.

* Anna

* Jasmine

* Caroline

* Eva


Ni är de fyra som ger mig mest blogginspiration. Tack för det!


*~+~* Donna Summer *~+~*


~ Donna Summer ~
*31 december 1948 - 17 maj 2012*
Må hon vila ifred.


Jag har slutat blogga!

Eller nja, i alla fall på blogg.se. Hahaha!
Någon eller några kanske har märkt att jag har varit lite off i vissa perioder och det är för att jag har försökt få till en egen webbdomän. Vet ni vad? Jag har äntligen lyckas med det.
Nu heter inte längre min blogg http://tvminnen.blogg.se, utan nu heter den http://tvminnen.se. Fast WWW i början går också bra.
Måste bara säga att shitt vilken bloggabstinens jag haft under de senaste dagarna. Det är inte klokt vad man kan bli beroende ut av vissa saker.
På måndag återställs allt och blir som vanligt igen. Jag menar, då bloggar jag som vanligt igen.
Om ni i framtiden vill maila mig så mailar ni då på den nya e-postadressen: tvminnen@gmail.com.
Ja, det var väl allt jag hade att säga så länge.
Trevlig helg!


Lilla huset på prärien intro & outro


Katten Gustaf

Det känns verkligen som att det är på tiden att jag skriver något om den tecknade TV-serien; Katten Gustaf, originaltitel; Garfield and Friends, i den här bloggen.
Gustaf är en orange, typ rödaktig katt som är hyfsat överviktig. I den tecknade serien om katten Gustaf får vi följa med och se vad som händer och sker i Gustafs liv. Till skillnad mot många andra katter så äter inte Gustaf möss. Däremot har han ingenting emot lasagne. Gustaf är en riktig latmask. Han älskar att bara slappa, äta, sova och se på TV.
Det går ju helt enkelt inte att tycka illa om katten Gustaf och hans serie. Speciellt inte när jag som liten hade en orange katt som hette Gustaf, döpt efter just Gustaf från Katten Gustaf. Han var också väldigt udda. Han fångade gärna möss men åt inte upp dem. Istället tog han in dem halvt levande till vårat hem och ville att vi skulle ha dem som middagsmat. Det ville inte vi. Han hade udda smaklökar för att vara en katt. Han gillade att lata sig men när man minst anade det så kunde han bli på attackerarhumör. Har kvar ärr från honom än idag men oj så jag saknar honom ibland.


Tom och Jerry

Tom och Jerry, originaltitel; Tom and Jerry, är den där serien med den där katten som alla känner till samt musen som också alla vet vem det är. Fast det spelar ju ingen roll, eftersom allt som alla redan vet tar jag ändå upp i den här bloggen, bara för ATT liksom. Tänkte att vi nu skulle rikta in oss på den där kortfilmsserien, den som i alla fall jag brukade se på i Lilla Sportspegeln när jag var liten.
Tom och Jerry är två fiktiva figurer som verkligen kör med den där teorin att man ska hålla sina fiender närmare än sina vänner. Om Tom och Jerry är vänner eller fiender är ibland lite svårt att veta. Tom försöker oftast i alla fall fånga Jerry och äta upp honom, medans Jerry gillar att jävlas med Tom, eftersom han vet att den urusla jägaren Tom aldrig kommer lyckas fånga honom. Trots detta så hjälper oftast Tom och Jerry varandra när de väl hamnar i knipa. Så man kan ju fundera över om Tom inte skulle ångra sig ganska så mycket ändå om han tog Jerry som middagsmat?!
Eftersom jag avskyr sport och alltid har gjort det så var Tom och Jerry det enda jag ville se ur Lilla Sportspegeln när jag var liten. Bättre än sport alltså men sämre än otecknat.


Små Einsteins

Små Einsteins, originaltitel; Little Einsteins, är ett sånt där slags tecknat barnprogram som jag gör tummen upp för.
Fyra små tecknade barn är små, små Einsteins. De lever i en värld där alla möjliga problem kan infinna sig. Men för att lösa dessa problem kan man klappa händerna, stampa fötterna eller göra andra liknande rörelser med kroppen. Det gör dessa små Einsteins och för att lyckas bättre så ber de oftast även snällt till publiken (alltså TV-tittarna) att också göra dessa rörelser. Det handlar heller inte bara alltid om rörelser man ska göra, det kan även vara sånger som man som publik får vara med att sjunga i. Till slut löser sig alltid problemen i programmet och det är ju inte bara de tecknade barnen i TV:s förtjänst, det är ju även barnen i TV-soffans eller kanske barnen bakom dataskärmens förtjänst.
Små Einsteins är ett tecknat barnprogram som jag faktiskt tycker om. Det finns faktiskt inte så många såna här barnprogram då publiken där hemma ska göra en massa saker. Varför inte då? Jag tycker att det är på tiden att det kommer lite fler såna här slags TV-program.

Smurfarna

Verkar som att jag har lust att ta upp många tecknade TV-klassiker idag och då är det väl bara att fortsätta med Smurfarna, originaltitel; Smurfs.
Den tecknade TV-serien om smurfarna handlar helt enkelt om, ja, själva smurfarna. En smurf är blå och vit. Han eller hon bor ute i en gömd by ute i skogen med ca. 100 invånare. Där finns det snälla grannar och mindre snälla grannar. Smurfarna har alla olika personligheter, vad det är kan man oftast höra på deras namn. Som till exempel; Latsmurfen, Musiksmurfen och Gluffssmurfen. Smurfarna har också en väldigt speciell röst, de pratar som om en människa hade fått helium i sig. 
Självklart kan jag inte dissa Smurfarna, det vore ju verkligen skithemskt att göra det. Jag älskar smurfarna såklart men just den där tecknade TV-serien har jag alltid haft lite svårt för. Det är ju enbart för att jag inte är någon tecknad-gillare direkt. Dock gillar jag smurfar i mycket annat, som i till exempel; Smurfvärlden, smurfmusiken, smurfrösterna och själva smurffigurerna.

Lizzie McGuire

Nu tänkte jag skriva lite grann om den amerikanska TV-serien; Lizzie McGuire.
Lizzie är typ en vanlig tonårstjej som går i skolan på dagarna, hon älskar musik och att umgås med sina vänner. Hon bor tillsammans med sin mamma, pappa och lillebror. Hennes familjemedlemmar är minst sagt speciella. Lite Modern family-känsla får man över det hela faktiskt. Lizzie har en liten tecknad version över sig själv som alltid hänger med henne i allt som hon gör på dagarna och i alla tankar hon bär på.
Lizzie McGuire var en TV-serie jag tyckte var rolig att se på när jag var yngre. Lite speciell var den och inte lika superytlig som många andra amerikanska TV-serier speciellt gjorda för barn och ungdomar. Det finns ju också en film om Lizzie McGuire som heter; Mitt liv som popstjärna. Den filmen är faktiskt ännu bättre än själva serien enligt mig. Lite roligt med en tecknad och oteckand TV-serie på samma gång. Här får vi ju både följa den otecknade Lizzie, samt den tecknade. 
I rollerna ser vi bland andra; Hilary Duff, Adam Lamberg, Lalaine Vergara-Paras och Jake Thomas.


Lucky Luke

Hans namn är Lucky Luke och det är om hans TV-serie jag tänker skriva om nu. Det är den animerade TV-serieversionen detta inlägg ska rikta in sig på.
Lucky Luke är en cowboy som bor i Vilda Västern. Lucky Luke är god. Han gillar att panga när skurkarna kommer men det är bara för att visa vart skåpet ska stå typ. Lucky Luke är helt enkelt "mannen som drar snabbare än sin egen skugga." Sen har han också en egen melodi som går ungefär såhär;
"Pang pang, Lucky Luke. Pang pang, Lucky Luke. Det blir ordning när han kommer till stan. Pang pang, Lucky Luke. Pang pang, Lucky Luke. Ingen skurk går fri, det är hans melodi, och hans namn är Lucky Luke."
Jag har aldrig varit särskilt intresserad ut av varken Lucky Luke eller Vilda Västern. Dock är det väl ändå fascinerande vad lite musik kan göra?! Jag har under mina levnadsår sett denna tecknade serie många gånger bara för att jag tyckte så otroligt mycket om musiken. Pang! Pang! Lucky Luke! Är glad i alla fall att de aldrig översatte Lucky Luke till svenska, det hade ju inte låtit riktigt klokt. Lycklig Luke, eller eventuellt kanske Lyckliga Luke. Tack för det!

Cameo

Vad är Cameo för något egentligen? Det är något jag har funderat på lite grann. Jag vet att många har strikta åsikter om Wikipedia men jag tycker att det där finns en bra förklaring på vad Cameo är för något i alla fall.


Beppes Godnattstund intro


Wallander - Hemligheten

Nu har vi då kommit fram till den trettonde och sista Wallanderfilmen in den första serie-omgången med Krister Henriksson som Kurt Wallander. Det handlar alltså nu om; Wallander - Hemligheten.
En elvaårig pojke hittas död. Obduktionen visar att pojken har blivit våldtagen och sedan ihjälslagen. Polisen Stefan Lindman är vän med pojkens pappa och han lovar sin vän att hitta den som mördade hans son. Stefan bär dock på en mörk hemlighet som visar sig från hans psykiska stadie extremt mycket i just detta fall. Stefan får tjänstledigt på grund ut av hans mående men han fortsätter ändå att försöka lösa fallet själv. Samtidigt mår Stefan bara sämre och sämre och får flashbacks från hans egna barndom.
Det här måste ju ändå vara den absolut hemskaste Wallanderfilmen, kanske även den bäst gjorda?!... I den här filmen får vi reda på varför Stefan Lindman en gång beslöt sig för att bli just polis. Hela Ystadspolisen påverkas väldigt privat i just denna film.
I rollerna ser vi bland andra; Krister Henriksson, Johanna Sällström, Ola Rapace och Ulf Friberg.

Wallander - Jokern

Vi är nu framme vid den tolfte och näst sista filmen i den första serie-omgången med Krister Henriksson. Denna film heter; Wallander - Jokern.
En kvinna vittnar om knarkuppgörelser som ägt rum på hennes restaurang. Samtidigt begär hon om att få skyddad identitet. Ett par dagar senare hittas kvinnan mördad. Hon har blivit skjuten till döds. Kvinnas sjuåriga dotter blir vittne till allt. I detta fall samarbetar Ystadspolisen med Malmöpolisen. Ystadspolisen får hjälp ut av polisen Frank Borg som minst sagt har tvivelaktiga metoder i sitt arbete. Stefan Lindman från Ystadspolisen har av någon anledning hamnat i mer och mer obalans. Samarbetet med Frank Borg gör inte heller det hela bättre.
Minns att jag tyckte den här filmen var rätt bra faktiskt. Smart att göra Stefan lite i obalans redan i denna film eftersom han minst sagt kommer bli det i den trettonde och sista filmen jag ska skriva om strax.
I rollerna ser vi bland andra; Krister Henriksson, Johanna Sällström, Ola Rapace, Jakob Eklund och Nadja Qrunell.

Wallander - Blodsband

Filmen; Wallander - Blodsband går vi nu vidare med.
I en hytt på en båt hittas mängder ut av blod men ingen kropp finns där. Blodet misstänkts tillhöra en mördad kvinna. Helt plötsligt dör folk som flugor i Ystad. Någon massmördare går lös. Oskar Ung är en kille som blir kopplad till utredningen. Kanske är det han som har gjort det?! Oskar Ung är heller inte vem som helst, han är Linda Wallanders gamla kärlek. Plötsligt går Linda utanför alla polisregler och blandar det privata med sitt arbete, vilket inte uppskattas ut av hennes kollegor Kurt och Stefan. Hon kör någon slags privatspaning och kanske döljer sig det även lite kärlekskänslor inom henne som är riktade åt Oskar?! Kurt blir som pappa orolig och arg på Linda. Stefan blir som kompis orolig och svartsjuk på Linda.
Den här filmen gillar jag. Fast ska jag vara ärlig så förstår jag inte riktigt Lindas killsmak i det hela. Tycker ju genom hela denna filmserie att hon och Stefan är som ämnade för varandra. Så varför ska då den här Oskar komma in och störa liksom?
I rollerna ser vi bland andra; Krister Henriksson, Johanna Sällström, Ola Rapace och Ove Wolf.

Wallander - Luftslottet

Vi är nu redan uppe i Wallanderfilm nummer tio med Krister Henriksson som Kurt Wallander. Denna film heter; Wallander - Luftslottet.
En hel barnfamilj hittas mördad i Ystad i sitt egna hem. Obduktionen visar att de alla har blivit förgiftade. Familjen var av den rikare sorten. Mannen i familjen visar sig tidigare ha tagit ut hela 20 miljoner kronor i kontanter, vilket var allt han ägde. Det blir ett fall för Ystadspolisen att ta tag i. Det finns många anhöriga till den avlidna familjen och ingen är misstänkt samtidigt som alla är misstänkta.
Den här filmen gillar jag faktiskt ganska så mycket. Handlar mycket om kvinnlig vänskap i överklassen vid 30+ årsåldern. Ganska så kul att se när man själv inte riktigt tillhör den kategorin. *Host*. Kul också att se några ut av mina gamla Rederiet-favoriter; Regina Lund och Malin Berghagen i denna film. Folk hinner då bli mördade på alla möjliga sätt i dessa Wallanderfilmer. De blir påkörda, skjutna, slagna och denna gång förgiftade till döds.
I rollerna ser vi bland andra; Krister Henriksson, Johanna Sällström, Ola Rapace, Malin Berghagen, Regina Lund och Anna-Lena Strindlund.

Wallander - Täckmanteln

Den nionde Wallanderfilmen med Krister Henriksson heter; Wallander - Täckmanteln.
En övergiven och stängd lastbil hittas i Ystad. Polisen öppnar den och finner nio döda utländska människor och ett levande spädbarn. Vid lastbilen hittas också ett fotografi på två små barn, en pojke och en flicka. På bilden kan man också se var barnen befinner sig, vid ett kloster hos några nunnor. Polisen åker till klostret och får reda på att två ut av dem som dog i lastbilen var föräldrar åt pojken och flickan i klostret. Samt får de veta att spädbarnet är ett syskon åt barnen. Vem är det egentligen som har smugglat dessa flyktingar som har avlidit?! Det blir ett svårt fall för Kurt och hans kollegor.
Wallander - Täckmanteln är en väldigt djup film. Det blir på något sätt alltid mer rörande i såna här filmer när barn är inblandade tycker jag. Den här filmen är helt okej, dock lite virrig i utredningen om jag ska ge den ett minus. Har sett den flera gånger men kan inte säga att jag ändå hänger med i vad som händer helt till hundra.
I rollerna ser vi bland andra; Krister Henriksson, Johanna Sällström, Ola Rapace, Maria Kulle och Lena Granhagen.

Wallander - Fotografen

Då tänkte jag att vi kör lite fler Wallanderfilmer med Krister Henriksson. Det är nu dags att ta upp den åttonde Wallanderfilmen i ordningen. Den filmen heter; Wallander - Fotografen.
En amerikansk kvinna hittas död i Ystad. Hennes skador visar att hon har blivit påkörd . Frågan är om det var en smitningsolycka eller ett planerat mord?! På obduktionen visar det sig att hon var gravid i fjärde månaden. Vad har polisen egentligen att gå på?! Dagen innan kvinnan mördades ska hon ha befunnit sig på en vernissage som en välkänd krigsfotograf i Ystad har haft. Fotografen och kvinnan började bråka. Kvinnan gick dessutom därifrån med en bild som hon hade tagit ifrån fotografen. Kan fotografen kanske ha någonting med kvinnas död att göra?...
Wallander - Fotografen är en helt okej film. Dock blir det mycket bråk och tjafs kollegor emellan på Ystadspolisen i den här filmen.
I rollerna ser vi bland andra; Krister Henriksson, Johanna Sällström, Ola Rapace, Marianne Mörck, Mats Bergman, Fredrik Gunnarsson och Thomas W. Gabrielsson.

Carl Johan Bernadotte 1916 - 2012


~ Carl Johan Bernadotte ~
*31 oktober 1916 - 5 maj 2012*

Kungens farbror och min favorit av alla Bernadotte har avlidit, 95 år gammal. Trots sin ålder så var han den i släkten som var mest jordnära tycker jag. Han sket i alla måsten som prins och gick sin egen väg. Må han vila ifred.


*Magic*~~*


Lejonkungen Topp 5 - Första plats


Lejonkungen Topp 5 - Andra plats


Lejonkungen Topp 5 - Tredje plats


Lejonkungen Topp 5 - Fjärde plats


Lejonkungen Topp 5 - Femte plats


Allrakäraste systerDenna söndag tänker jag skriva om Astrid Lindgrens fantastiska saga; Allrakäraste syster.
Barbro är en flicka som bor tillsammans med sin mamma, pappa och lillebror. Hon känner inte att hon passar in i sin egna familj, eftersom de inte tycker om henne lika mycket som de tycker om varandra. Barbro får dock en hemlig tvillingsyster som heter Ylva-Li. Ylva-Li är drottning i Gyllene salen. Man kommer dit om man kryper ner genom hålet under rosenbusken Salikon. Ylva-Li tar med Barbro in i en riktig sagovärld.
Allrakäraste syster må kanske vara en ut av Astrid Lindgrens allra vackraste sagor. Detta är en novell ut av Astrid som sedan blev en kortfilm. Om jag fick önska så hade jag nog inte tyckt att det varit helt fel om Allrakäraste syster hade blivit en långfilm eller en TV-serie, för så pass bra är denna saga att den verkligen hade passat som det. Hur många har inte önskat sig en egen tvillingsyster som är precis likadan som en själv, ibland då man kanske har känt sig lite ensam?! Det skulle vara lite coolt att träffa på någon som ser ut och är exakt som man själv är. 
I rollerna ser vi bland andra; Elin Elgestad, Ulla Elgestad, Anki Lidén och Helge Skoog.


Han tar över Allsångsscenen...

...den 24 juli efter att ett avsnitt ut av TV-programmet; Allsång på Skansen är slut. Då ska Tomas Ledin få en egen TV-timme på Allsångsscenen där han ska köra en egen sommarkonsert med sina egna låtar.
Ja, det kommer ju verkligen bli en sommarkonsert också eftersom hälften ut av typ alla sommarlåtar man lyssnar på varje år är ju skrivna ut av just Tomas.
Några exempel på sommarplågor ut av Tomas Ledin man har hört fler än en sommar är;

- Sommaren är kort

- En dag på stranden

- Svenska flickor

- Blå, blå känslor

- Genom ett regnigt Europa

Nog ser man fram emot mycket grillning i sommar!


Wallander - Den svaga punkten

Då har vi kommit fram till den sjunde Wallanderfilmen jag tänker skriva om för idag i alla fall; Wallander - Den svaga punkten.
En manlig hästuppfödare hittas död i sitt stall. Man tror från början att han har blivit ihjälsparkad av en häst men efter ett tag märker man att han har blivit mördad ut av en människa. Kurt och hans team börjar forska kring mannens liv och finner då en hel del mörka hemligheter om hästuppfödaren. Hela fallet är väldigt mysko eftersom denna man mås ha varit väldigt omtyckt ut av grannarna. Han brukade låta småtjejer få rida på hans hästar och han blev på så sätt också en ganska god vän med deras föräldrar.
Wallander - Den svaga punkten var en rätt okej film. Inte den bästa i Wallanderserien men klart godkänd i alla fall. Var ett tag sedan jag såg denna film men jag minns att jag blev chockad vid några tillfällen, att det var svårt att lista ut mördaren, hans relationer till folk medmera.
I rollerna ser vi bland andra; Krister Henriksson, Johanna Sällström, Ola Rapace och Sissela Benn.

Wallander - Mastermind

Jag har gjort fel - igen! Det är inte lätt att alltid ha rätt inte. Det är i alla fall så att här om dagen så skrev jag om de 6 första Wallanderfilmerna, (trodde jag i alla fall). Jag har dock gjort lite fel. Wallander - Mastermind kommer ju före Wallander - Den svaga punkten. Så nu publicerar jag om inläggen igen så att allt blir i rätt ordning. Rätt ska vara rätt!
Wallander - Mastermind är den sjätte Wallanderfilmen med Krister Henriksson i huvudrollen. Mastermind är en ut av dem bästa Wallanderfilmerna enligt mig.
Den här gången blir både Kurts dotter Linda och deras kollega Martinssons dotter kidnappade. Detta blir minst sagt en svår katt och råtta-lek. Ingen vet vem kidnapparen är men helt klart är det att han rör sig bland polisen eftersom han får reda på saker som bara Kurt och hans kollegor vet om utredningen. Frågan är bara; Vem är det? Det blir väldigt svårt för både Kurt och Martinsson när allt blir så personligt och de tar i stort sätt lagen i egna händer. För Stefan som tycker om Linda blir det också väldigt jobbigt. 
I rollerna ser vi bland andra; Krister Henriksson, Johanna Sällström, Ola Rapace, Michael Nyqvist och Douglas Johansson.

Wallander - Afrikanen

Den femte filmen i Wallanderserien med Krister Henriksson heter; Wallander - Afrikanen.
En afrikansk man hittas död i en godsvagn som anlänt från Sverige till Polen. Mannen visar sig vara skjuten. Det blir alltså ett nytt mordfall för Kurt och hans kollegor att lösa. Allt verkar lösa sig väldigt lätt denna gång, ja nästan för lätt. En svensk man kommer och erkänner sig själv skyldig till mordet. Polisen borde vara lättade men de känner ändå att något inte riktigt stämmer. Han som har erkänt sig skyldig till mordet kan omöjligt vara mördaren de letar efter.
Wallander - Afrikanen känns rätt neutral i själva betygsystemet om man säger så. Inte den bästa Wallanderfilmen men inte heller den sämsta. Haha, måste bara ta upp en skitkul kommentar jag hittade på en sida som är riktad till Henning Mankell om just denna film;
"Någon borde ge Mankell en geografibok och förklara för honom att världen utanför Ystad INTE endast består av Afrika. Må det vara \"Den vita lejoninnan\", \"Brandvägg\" eller \"Afrikanen\" eller alla andra Afrikareferenser i andra filmer"
I rollerna ser vi bland andra; Krister Henriksson, Johanna Sällström och Ola Rapace.

Wallander - Mörkret

En ut av mina bästa Wallanderfilmer är; Wallander - Mörkret.
I denna film tar sig Kurt och hans polisteam till en skola i Ystad. Allt verkar gå långt ifrån rätt till på denna högstadieskola. För ungefär ett år sedan tog en flicka livet av sig som gick där. När polisen börjar forska mer i hennes självmord så finner de mer och mer tecken på att lärare från skolan ska ha varit inblandad i flickans tillstånd strax innan hon dog. Samtidigt utnyttjas andra tjejer på skolan med sex och droger ut av högre uppsatta män. Det gäller nu för Ystadspolisen att ta reda på vem som bär huvudansvaret för detta och försöka ta fast den eller dem.
Det här är en ganska djup film med unga tonårstjejers psykiska ohälsa. Linda blir väldigt personligt engagerad i detta eftersom det framkommer i denna film att hon själv som ung tjej hade det väldigt jobbigt med just psykisk ohälsa. Duktiga unga tjejer som skådespelar i den här filmen tycker jag.
I rollerna ser vi bland andra; Krister Henriksson, Johanna Sällström, Ola Rapace, Natalie Minnevik, Stefan Gödicke, Tomas Norström och Per Morberg.

Wallander - Bröderna

Då går vi in på Wallanderfilm nummer tre; Wallander - Bröderna.
I Ystad pågår för tillfälligt en militärövning. Ett gift par hittas mördade, ja de har verkligen torterats till döds. Det blir ett fall för Kurt och hans kollegor att ta upp. Ett kort tag senare hittas en till man mördad. Spåren leder till militärerna, några ut av militärerna tros vara mördarna. Detta blir svåra fall för Ystadspolisen. Tre mord vid två olika tillfällen. De måste dels ta reda på om morden kan ha någonting med varandra att göra, vilka som är mördarna såklart och som om det inte heller vore nog så blir Wallanders chef svårt sjuk.
Denna film är bättre än Byfånen men långt ifrån bäst ut av alla Wallanderfilmer. Det fortsätter att vara lite knivigt mellan Kurt och Linda. Dessutom utvecklar sig Lindas och Stefans relation till varandra mer och mer... Det är något alldeles särskilt med Henning Mankells Wallanderfilmer ändå tros att vissa är bättre eller sämre än andra. 
I rollerna ser vi bland andra; Krister Henriksson, Johanna Sällström, Ola Rapace, Johan Karlsson, Mats Bergman och Marianne Mörck.

Wallander - Byfånen

Vi går nu vidare med den andra filmen i Wallanderserien med Krister Henriksson; Wallander - Byfånen.
En utvecklingstörd man går in med en sprängladdning på en bank i Ystad och hotar alla människor som är där. Han får med sig en massa pengar ut från banken och spränger då sig själv i luften. Polisen vill undersöka detta gisslandrama närmare trots att mannen som gjorde det redan är död. De har på känn att det ligger någon annan slags liga bakom mannens hot och att han själv var tvingad att genomföra det ut av någon anledning.
Helt ärligt är jag inte så jätte förtjust i Byfånen. Kanske är för att jag har sett den alldeles för många gånger eller nåt?! Betydligt intressantare Wallanderfilmer kommer längre fram efter Byfånen. Linda och Kurt är fortfarande väldigt osams i denna film också. Lite tjatigt kan man tycka. Samtidigt som det börjar bli mer och mer intressant stämning mellan Linda och den andra nya Ystadspolisen; Stefan.
I rollerna ser vi bland andra; Krister Henriksson, Johanna Sällström, Ola Rapace, Angela Kovács, Catharina Larsson, Douglas Johansson, Mats Bergman, Marianne Mörck och Fredrik Gunnarsson.

Wallander - Innan frosten

Något man är ganska van vid att se i TV4 på söndagar är alla dessa polisfilmer, som till exempel; Beck och Wallander. Idag tänkte jag ta upp de 7 första Wallanderfilmerna med Krister Henriksson. Jag börjar då med den första filmen i ordningen; Wallander - Innan frosten.
Kurt Wallander arbetar som poliskommissarie i Ystad. Han är en över medelålders man, ensamtående och lever helt för sitt arbete. Kurt har en dotter som heter Linda. Trots att all tid han lagt under åren på sin poliskarriär och den lilla tid han gett till Linda så bestämmer sig ändå Linda för att gå i sin fars fotspår och bli polis. Linda har nu utbildat sig klart till polis och börjar arbeta i Ystad hos ingen mindre än sin egna far. Det uppstår ofta konflikter mellan far och dotter. Linda är arg på sin pappa för att han aldrig har ställt upp för henne och Kurt är lite småbekymrad över att vara chef över sin egna dotter.
I den första filmen är Lindas egna gamla vän inblandad. Detta blir ett test för Linda och Kurt att klara av ett samarbete som dessutom har privat anda i sig.
I rollerna ser vi bland andra; Krister Henriksson och Johanna Sällström.

2012 års Stjärnor på slottet


Japp! Det blir alltså dessa personer som ska vara med i årets omgång ut av Stjärnorna på slottet som lär ha premiär någon gång runt jul.
Philip Zandén, Barbro "Lill-Babs" Svensson, Robert Gustafsson, Ewa Fröling och Claes Malmberg.
Så vad tycker jag om detta?! Helt ärligt tänker jag inte tycka någonting än förrän jag har sett att det verkligen blir så. Varenda år ändrar sig ju SVT fram och tillbaka om vilka de ska ha med. Ewa Fröling har ju till exempel varit aktuell tidigare men då har hon hoppat av.
Typ senast i förrgår läste jag att Lill Lindfors skulle vara med i årets omgång, vad hände med det egentligen?!
Vi avvaktar och ser tycker jag!


Blue Water High intro


Madeleine McCannIdag är det fem år sedan den brittiska lilla flickan Madeleine McCann försvann. Ni minns hon som blev skitstor i media över hela världen i och med hennes försvinnande.
Det är nåt väldigt unikt med Madeleines försvinnande. Få barn som tidigare har försvunnit har väckt lika stor uppmärksamhet som Madeleine McCann.
Hon ska ha försvunnit i Portugal när hon och hennes familj var på semester under en kväll när hon låg och sov på hotellrummet med sina syskon och föräldrarna åt middag ute.
Idag fem år senare på dagen vet man fortfarande inte vad som hände Madeleine. Hon är troligtvis död men hennes kropp har aldrig hittats. Det finns många där ute som tror att det är föräldrarna själva som har dödat henne av misstag. Det finns spekulationer kring att de typ ska ha råkat gett henne av misstag något som gjort att hon aldrig mer vaknat igen och att de sedan gömde undan kroppen.
Helt ärligt vet jag inte vad jag ska tro. Allt det här är så himla läskigt. Det som är så speciellt med Madeleines försvinnande är att precis vad som helst kan ha hänt henne. Ingen vet egentligen någonting efter hela fem år och det är som sagt var det som är så läskigt med allt detta.


Hej, hej, Estelle!!!


Mona Malm


Nu tänkte jag skriva lite grann om en ut av Sveriges största skådespelerskor, nämligen; Mona Malm.
Mona Malm föddes år 1935 och är nu 77 år gammal.
Listan på film, teater och TV-produktioner hon har gjort kan göras lång. Hon är mångsidig och man har verkligen kunnat sett henne i alla möjliga genrer. Det har varit allt ifrån Ingmar Bergman-klassiker som Fanny och Alexander, till barnprogram som Simpor och Grodfötter och även i nutidens kanske mest populära svenska TV-serie; Solsidan.


Jerusalem, Tre kärlekar, Den goda viljan och Den tatuerade änkan är också några välkända produktioner vi känner igen henne ifrån.


Jag har lite svårt att bestämma mig för vilken produktion jag förknippar henne med mest. Hon är så otroligt duktig på att spela olika slags roller; glada, ledsna, arga, goda, onda, så det är svårt att välja någon roll som man verkligen förknippar med just henne. Men jag tror ändå att jag på riktigt fick lära känna hennes skådespelarinsats när hon spelade Ester i Den tatuerade änkan. Den TV-serien är ju även Emmybelönad och med Monas underbara skådespelarinsats där så är det inte konstigt att den dramaserien slog alla andra världens TV-serier just detta år när Den tatuerade änkan var som ny.


Anna Pihl

Nu tänkte jag ta upp den danska polisserien; Anna Pihl.
Anna Pihl är en dansk polis med ett stort ansvar. Hon löser svåra och stora brott. Samtidigt är hon en ensamtående mamma med en liten son. Anna kämpar ständigt med att få livspusslet att gå ihop. Hon försöker göra så gott hon kan i sin poliskarriär samtidigt som hon också vill hinna vara världens bästa mamma till sin son. Det blir både för och nackdelar när Anna sedan också träffar sin nya kärlek; Martin. Nu ska hon ju inte bara hinna med karriären och att vara mamma längre. Nu måste hon även ge lite plats och tid till kärleken. Oj, oj, oj! Det blir inte alls lätt.
Anna Pihl var en TV-serie jag följde till och från när det gick som nytt på TV i Sverige. Ibland kunde man även se svenska skådespelare i denna serie som till exempel; Ola Rapace. Ganska kul när det både är med svenska och danska skådisar. En väldigt bra dramaserie, dock tyckte jag att den spårade ur lite på slutet. Vad är det med alla TV-serier som alltid måste spåra ur egentligen? Det verkar vara mer vanligt än ovanligt att det faktiskt blir så.
I rollerna såg vi bland andra; Charlotte Munck, Iben Hjejle, Claes Bang och Ola Rapace.

Blue Water High

När det var Temavecka - Hav i den här bloggen så tyckte en tjej att jag skulle skriva om den australienska TV-serien; Blue Water High, så det tänker jag alltså göra nu.
Blue Water High är en surfingskola som ligger i Australien. Det är ett slags internat för ungdomar som gillar och är väldigt duktiga på att surfa. I några säsonger får vi följa olika ungdomar under deras tid på Blue Water High. Vi får se hur deras vänskap och ovänskap utvecklar sig, hur kärleken fungerar på internatet och självklart också hur studierna går på själva skolan, där också surfingen inräknad.
I Sverige har den här TV-serien gått under några år på SVTB, ibland tillsammans med sommarlovsmorgon. Eftersom detta är ett barnprogram i grund och botten så har dessa ungdomar inte alla normala sidor som en ungdom har, om man säger så. Droger, alkohol och sex existerar typ inte på Blue Water High. Det värsta de gör är typ att fuska på ett prov. Jag tycker att denna serie är bra men lite mer tonårsaktig hade den gärna fått varit så det hade blivit lite verkligare.
I rollerna ser vi bland andra; Adam Saunders, Khan Chittenden, Chris Foy, Mara Scherzinger, Sophie Luck, Kate Bell och Tahyna Tozzi.


Falkenswärds möbler

Nu blir det ett inlägg om den finlandssvenska komediserien; Falkenswärds möbler.
Familjen Jansson består ut av mamma, pappa och två barn (pojkar). De flyttar tillsammans från Helsingfors till Österbotten för att börja ett nytt liv med att förörja sig på ett eget möbelsnickeri. Det går upp och det går ner som i typ alla andras liv. Vi fick här följa familjen genom deras vardag och helg. Föräldrarna i deras liv som möbelsäljare och i deras privatliv som man och fru och föräldrar. Barnen i deras liv genom skolan och i deras fritidsintressen.
Måste säga att jag minns att jag tyckte det var lite småintressant med en finlandssvensk TV-serie eftersom det inte finns så många såna. Varför inte då egentligen?! Nu kanske jag kan verka helt knäpp och allting men jag är bara ärlig. Jag har aldrig riktigt fattat varför vissa i Finland pratar svenska?! Alltså helt seriöst, varför? Jag menar, vi i Sverige pratar ju inte finska. Det där fattar jag inte riktigt.
I rollerna såg vi bland andra; Johan Storgård, Anna Hultin, Carola Sarén, Claes Malmberg och Linda Zilliacus.


Trillingarna

Nu tänker jag skriva lite grann om (se och häpna), det katalanska barnprogrammet; Trillingarna, originaltitel; Les Tres Bessones.
Trillingflickorna; Anna, Teresa och Helena lever som tre helt vanliga syskon, nja, nästan då i alla fall. De försöker i alla fall leva på som vanligt i vardagen men inte långt bort ifrån dem finns en elak häxa som gillar förtrollningar, ja speciellt emot trillingarna ut av någon anledning. Häxan brukar i varje avsnitt trolla bort trillingarna till en sagovärld, alltid en välkänd sådan. I denna sagovärld ska trillingarna försöka klara av vissa saker för att sedan kunna komma tillbaka igen till den normala vanliga världen. Häxan hoppas alltid på att flickorna ska misslyckas i sagans värld men de klarar sagans värld rätt bra i varenda avsnitt. Häxan blir då sur och försöker på nytt att jävlas med trillingarna i nästa avsnitt istället. Sådär fortsätter serien det typ hela tiden.
Trillingarna var ett barnprogram jag tyckte var rätt okej att se på när jag var lite yngre, ja typ barn då. Det borde finnas fler kända trillingar i våran fiktiva sagovärld. Lite girlpower känner jag också att det är över Trillingarna och det gör ju inte heller det hela sämre.


Nynne

Nu tänkte jag ta upp den danska TV-serien; Nynne.
Nynne är en dansk tjej i typ 30-årsåldern eller nåt. Efter att ha blivit dumpad av den hon trodde var mannen i sitt liv så går hon ut som singel i dejtingvärlden igen för att försöka finna den rätta. Det är dock lättare sagt än gjort. Vore det inte för kärleken så skulle Nynnes liv vara rätt perfekt. Hon har ett bra jobb, en snygg lägenhet, hon själv ser också bra ut, hon har en mamma som tjatar, vänner som hon kan skvallra med och tid för shopping och goda drinkar.
Nynne var en bra TV-serie tycker jag, dock alldeles för kortlivad. Nynne är typ Danmarks svar på Sex and the City. Eftersom jag älskar Sex and the City så gillar jag självklart även då Nynne. Frågan är då bara varför det aldrig har kommit en svensk version ut av Sex and the City? Det finns en dansk men inte en svensk. Mycket dåligt!!! Man får väl hoppas på framtiden och nöja sig med gamla avsnitt ut av Nynne så länge.
I rollerna ser vi bland andra; Mille Dinesen, Mette Agnete Horn, Anne-Grethe Bjarup Riis, Birthe Neumann och Niels Weyde.

Onödig fakta

Visste ni att....?- Första direktsändingen i svensk TV via satellit genomfördes år 1962.

- Yttrandefrihetsgrundlagen i svensk TV infördes så sent som år 1992.

- TV3 är hela tre år äldre än TV4. Konstigt nog tror många tvärtom, att TV4 har funnits längre än TV3.

- Färg-TV kom till Sverige första gången år 1967.

- År 1969 fick Sverige sin andra TV-kanal

- Svensk television har funnits i Sverige sedan år 1956.


MacGyver intro


Haha! Måste vara världens sämsta TV-serie ever


TV-platsstalking - Pelle Svanslös

Jag har varit ute och TV-platsstalkat lite mer. Den här gången i Pelle Svanslös värld, vid Åsgränd i Uppsala.
Så, var med och kika lite nu och jämför.


Jag behövde inte gå länge vid Åsgränd förrän jag träffade på en kissekatt. Uppsala är verkligen katternas stad och det är verkligen ingen myt att katterna vandrar här mitt i staden. Kanske Sveriges enda riktiga kattstad?!
Faktum är att berättelsen om Pelle Svanslös är hämtad ifrån verkligheten. Gösta Kuntsson bodde i Uppsala när han var liten och berättelsen om Pelle är från hans egna barndom. Så att Pelle, Måns, Gullan, Maja, Trisse och alla de andra katterna vandrade mitt i staden är alltså väldigt nära sanningen.


Från början när man bodde här så kändes det lite skumt att träffa katter mitt i stan men nu känns det bara roligt och mysigt. Man är aldrig ensam!


Här ser vi Domkyrkan där katten Gammel-Maja bodde. Här vandrade också katterna i Pelle Svanslös väldigt ofta. Här ser vi till exempel hur Pelle åker från det ena tornet till det andra.


Det är alltså typ här vid Åsgränd som Pelle ska ha bott. Dock stämmer inte platsen så jättebra med verkligheten, men men. Åren har ju gått också.

Då har vi sett lite från katternas stad. Nästa gång ska vi kika lite närmare på Fanny och Alexander, tror jag.


Minns när jag såg det här på TV...


...Då bestämde jag mig för att göra en barnmusikal med detta nummer. Ett halvår senare så blev det av. Pojkarna hade fina Emil-kläder och flickorna söta Ida-klänningar. Tänk så mycket inspiration man kan få ifrån TV:n ibland.