TVminnen


Karlsson på taket


Karlsson på taket
, Världens bästa Karlsson eller En lagom tjock man i sina bästa år, välj själv. Han är i alla fall Karlsson och jag personligen föredrar nog att säga Karlsson på taket.
Finns det någon större fiktiv egoist än just Astrid Lindgrens; Karlsson på taket? Karlsson är en kort liten man som kan flyga och bor i ett litet hus på ett tak i Sveriges huvudstad. En dag träffar Karlsson den lilla pojken Lillebror och Karlsson och Lillebror skapar där någon slags speciell vänskap mellan varandra. Karlsson ber oftast Lillebror att göra saker åt Karlsson som han själv får någon slags vinning ut av. Karlsson kan ändå vara lite smågenerös ibland och låta Lillebror få flyga på hans rygg och kanske till och med få flyga upp och hälsa på honom på hans tak. Det gäller ju bara att Lillebror sköter sig och gör som Karlsson säger eftersom det är ju han som bestämmer mellan dem två.


Som alla andra Astrid Lindgren-klassiker så älskar jag också Karlsson på taket. När många ska välja ut någon i Astrid Lindgren-samlingen som de verkligen inte tycker om så säger folk oftast Karlsson. Varför? Är det för att han är en stor egoist eller har det med något annat att göra? Även om Karlsson inte direkt är världens bästa kompis så har man väl ändå många gånger önskat att man på något sätt kunde få hjälp från någon att bara flyga iväg ifrån allting ett litet tag. Fast roligare hade det kanske varit att få testa på att vara själva Karlsson för typ en vecka. Flyga iväg helt själv precis vart man vill. Bo i en lya med vacker utsikt över staden Stockholm. Inte ha några som helst plikter eller måsten av något slag. Helt arbetslös men ändå råd att leva (på något sätt precis så som man vill). Efter en vecka eller lite mer skulle man nog vara rätt trött på att vara egoist och att vara rätt så ensam, i alla fall jag.


I rollerna ser vi bland andra; Mats Wikström, Lars Söderdahl, Catrin Westerlund, Stig Ossian Ericson, Staffan Hallerstam, Britt Marie Näsholm, Nils Lagergren, Maria Selander, Janne "Loffe" Carlsson och Gösta Wälivaara.

2012-03-25 @ 18:00:00 Astrid Lindgren Permalink


Kommentarer
Postat av: anna

tycker att Karlsson är rätt elak men han måste ju ändå ha nåt för lillebror trivs ju med honom

2012-03-25 @ 19:06:29
URL: http://heltenklaanna.blogg.se/

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0