TVminnen


Civilkurage och ödmjukhet finns inte hos svenskarna

Den här veckan har det handlat väldigt mycket om civilkurage på TV. 7:an har till och med startat med ett nytt program "På bar gärning" som visar hur vi svenskar beter oss i situationer när man måste ta till civilkurage.
Det är skrämmande att se hur många fegisar som finns, dock inget man inte visste förut men ändå.
Jag kan till viss del förstå att man gärna undviker att hamna i situationer som knivslagsmål och liknande. MEN hur svårt är det att lämna in en plånbok som är borttappad på en affär eller att ställa sig upp för en gammal tant som har svårt att stå på bussen?
Jag ska erkänna att jag har haft mina tonårsår då jag varit en riktig egoist, totalt saknat civilkurage och ödmjukhet men nu är jag vuxen och jag har lärt mig.
De sista månaderna har jag själv befunnit mig i situationer där jag har fått se människor som visat sig varit totala egoister som jag ändå förut har trott att de hade en gnutta ödmjukhet men icke då. De människorna som har svårt att visa ödmjukhet tror jag är samma slags människor som inte kan visa något civilkurage.


Igår var jag en sväng till huvudstaden och åkte lite tunnelbana. Vagnen jag befann mig i var överfull och jag fick stå upp. Så tänker jag på hur många unga människor som sitter ner precis där det står tre gamla damer med kryckor men ingen erbjuder sig platsen till någon ut av dem. Det är helt sinnessjukt. Hur kan man vara så kall? Damerna står och vinglar mer än alla vi andra som står i tunnelbanan men ingen, alltså verkligen ingen av dem sittande ställer sig upp för damerna. Jag hör dock en medelålders kvinna som står upp som säger till damerna att de kan få varsin plats för det kan hon se till. Damerna tackar dock nej. Jag förstår dem. Hade folket som suttit ställt sig upp istället och erbjudit sina platser hade de kanske tackat ja ändå.
Det här har jag varit med om många gånger, att folk inte ställer sig upp på tuben/bussen för äldre som har svårt att stå.
Jag ställer mig alltid upp när jag har sittplats och hamnar i en sån situation. Det gör jag verkligen och det är inget jag bara säger.
Minns dock att jag tog upp den här diskussionen med några andra människor i min närhet som jag inte trodde var dumma i huvudet för några år sedan. De ställer sig inte upp för äldre människor för de menar att de tjänar ingenting själva på det. Vilka jävla dumhuvuden! Kan säga att jag inte umgås med dem människorna längre idag. Människor helt utan civilkurage är nog absolut det värsta jag vet.

2012-03-30 @ 12:00:00 Extra viktigt Permalink


Kommentarer
Postat av: anna

bra skrivit och bra att du tog upp det. folk är så kalla och respektlösa. såg det programmet på sjuan, jag var shockad, min kille var så arg så han visste inte vart han skulle ta vägen. hur svårt kan det vara att hjälpa sina medmänniskor

2012-03-30 @ 21:24:15
URL: http://heltenklaanna.blogg.se/
Postat av: Kajsa Bergström

jaa, man blir minst sagt bedrövad av alla egotrippade och ouppfostrade människor! inte underligt att vi har den regering vi har. men det blir förhoppningsvis ändring på det snart.

2012-03-31 @ 19:21:50
URL: http://http:/kajsabblogg.blogspot.se/
Postat av: SVAR TILL ANNA:

Jag förstår honom verkligen. Man blir sjukt arg. :@

2012-04-01 @ 10:05:55
URL: http://tvminnen.blogg.se/
Postat av: SVAR TILL KAJSA:

Håller med dig Kajsa! Just nu ser det ju ljust ut i alla fall över att det blir regeringsbyte och det blir man glad över. :) Två och ett halvt år till man måste stå ut men de åren går fort får jag hoppas.

2012-04-01 @ 10:09:35
URL: http://tvminnen.blogg.se/

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0