TVminnen


Madicken


"Madicken, Madicken, pilutta dej, pilutta dej...".

Idag ska jag äntligen skriva om min absoluta favoritberättelse ut av Astrid Lindgren, nämligen; Madicken. Som vanligt är det själva filmerna jag riktar in mig på, eller TV-serien då. I detta fall finns det både två filmer och en TV-serie om den lilla busiga tjejen Margareta Engström.
Margareta Engström är en tjej i 7-årsåldern som lever någon gång på 1910-talet i Sverige. Hon kallas det mesta för Madicken, förutom när hennes föräldrar är lite sura på henne över något rackartyg som hon har gjort, då blir det oftast Margareta. Madicken bor med sin mamma, pappa, lillasyster, jungfru Alva och sin katt Gosan i ett stort fint hus en bit utanför den lilla staden. Hennes pappa är chefredaktör på stadens lokaltidning och Madicken och hennes familj tillhör utan tvekan överklassen. Madickens granne Abbe har det inte alls lika gott ställt. Han bor med sina föräldrar i en liten röd fattig stuga. Abbe bakar för det mesta kringlor hela dagarna som hans mamma sedan säljer på torget. Abbes pappa är alkholist och dricker för det mesta hela dagarna men han är väldigt snäll ändå.


Madicken gör ibland saker utan att tänka sig för. Hon har precis kommit in i den åldern då hon upptäckt att många andra barn inte har det lika gott ställt som hon och hennes syster Lisabeth har det. Madicken försöker hjälpa till så gott hon kan och av någon anledning trivs hon allra bäst med dem mindre rika personerna. Hon köper julklapp till Abbe så att han inte ska bli utan, hon erbjuder skolkamraten Mia sin smörgås när hon inte har med sig mat för dagen i skolan.
Madicken är som sagt var utan tvekan den rollfigur som kommit mig närmast hjärtat ut av Astrid Lindgrens alla fantastiska fiktiva figurer. Vet inte riktigt om det är för att jag är sekelskiftsförälskad, att jag älskar miljöerna hon vistas i eller bara det att hon och hennes syster är så grymt coola.


Att Madicken är en tjej ifrån verkligheten gör bara det ännu mer spännande. Astrid Lindgrens bästa kompis som liten. Mycket om hennes fiktiva Madicken har hon ändrat men mycket är också sant.
I rollerna ser vi bland andra; Jonna Liljendahl, Liv Alsterlund, Monica Nordquist, Björn Granath, Lis Nilheim, Allan Edwall, Birgitta Andersson och Sebastian Håkansson.

2012-06-03 @ 15:00:00 Astrid Lindgren Permalink


Kommentarer
Postat av: anna

jag och min kompis lekte alltid madicken när vi var små, hon dog tyvärr när vi var elva år så därför tänker jag alltid på henne när jag ser madicken. min dotter hade en kanin oxå döpt

2012-06-03 @ 19:07:19
URL: http://heltenklaanna.blogg.se/
Postat av: anna

sorry min son skickade iväg kommentaren innan jag var klar...:P

2012-06-03 @ 19:07:57
URL: http://heltenklaanna.blogg.se/

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0