TVminnen


Bert-Åke Varg


Idag tänkte jag skriva lite grann om skådespelaren Bert-Åke Varg.
Bert-Åke Varg föddes år 1932 och är alltså 80 år i år.
Bert-Åke Varg är ännu en ut av Sveriges största skådespelare, en av dem jag gillar allra mest.


Han har två stora roller som de flesta av oss förknippar honom mest med. Den ena rollen är ugglan Helge i det klassiska gamla barnprogrammet; Från A till Ö. Där bor han på tanten Hedvigs tak mitt ute i skogen. Som de flesta andra ugglor är han ju också smart. Han samtalar ofta med Hedvig och hjälper henne med både det ena och det andra. Den andra rollen han är väldigt känd för är som maskinisten Gustav Sjögren i TV-serien; Rederiet. Den hårde och rättvise Gustav fick vi följa på båten Freja i hela tio år. Svårt att inte förknippa Bert-Åke Varg med en fiktiv figur som Gustav Sjögren då.


Annars har Bert-Åke Varg mest varit röstskådespelare. Han har gjort många svenska röster till några ut av världens populäraste fiktiva figurer. Det gäller bland andra; Asterix, Prosit i Snövit och de sju dvärgarna, Hilton i Tom & Jerrry och även i Djungelboken har han gjort sin röst hörd. Bert-Åke Varg har faktiskt svenskt rekord i filmdubbning.
Jag hoppas att han är stolt över sin karriär och tar vara på sitt 80:e levnadsår.

2012-06-06 @ 15:00:00 Sånt som gör mig glad Permalink


Kommentarer
Postat av: anna

en otroligt duktig skådespelare

2012-06-06 @ 22:04:33
URL: http://heltenklaanna.blogg.se/

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0