*~+~* Sixten Jernberg *~+~*


~ Sixten Jernberg ~

*6 februari 1929 - 14 juli 2012*


Back - som sagt

Vad konstigt det känns att skriva ett inlägg efter en månad såhär, en grej man annars året runt är väldigt van vid.
Ja, nu är det ju då tänkt att jag ska börja blogga igen och det ska jag ju också - i halvfart de två kommande veckorna och sedan i helfart igen. 
Jag hoppas att alla har haft och fortfarande har en jättebra sommar.
Inga stora förändringar kommer att ske i min blogg den närmsta tiden. Jag kommer att ha mina blogg rätt mycket likadant som innan. En temavecka kommer jag ha i höst och en temadag men om vilka ämnen vet jag inte riktigt ännu. Sen kommer alla högtidsdagar att uppmärksammas extra mycket såklart.
Har ni några åsikter/synpunkter/förslag vad det gäller min blogg så var inte blyga att berätta.


Jag lägger in en några veckor gammal bild ifrån Liseberg där min kusin Emmy jämför sin hand med Astrids.
Ha en bra sommardag så länge!

Bloggen tar sommarlov - läs det här

Nu är det dags för min lilla blogg att ta ett litet sommarlov i fyra veckor. Yes, det har jag planerat länge nu.
Måndag den 30 juli är jag tillbaka med bloggandet igen. Medans ska man väl chilla, jobba med annat, sola (om det bli nån sol), träffa kompisar, fika en massa och bara slappa.

Nu tänker jag ta upp en annan sak i den här bloggen. Ja, jag kan lika gärna göra det nu eftersom det börjar bli officiellt.
Jag och min kompis Elinor ska göra en dokumentär om svenska barnskådespelare. Yes, det ska vi. Vi har hållt på med en massa förarbete typ ett år nu och nu börjar vi komma till de roliga grejerna, alltså träffa själva barnskådisarna.
Elinor är riktigt proffsig förövrigt. Hon är ett år yngre än mig men har redan sålt in egna dokumentärer och sånt till bland annat SVT. Så har ni sett någon dokumentär nån gång så är det inte helt omöjligt att det är hon som har gjort den. Jag är grymt stolt över att få samarbeta med henne och förutom det är hon också en jättebra kompis.
I förrgår var vi och hälsade på en gammal barnskådespelare som heter Anne-Sophie. Hon var med i den första barnfilmen som gjordes i Sverige, nämligen; Barnen från Frostmofjället och spelade där en flicka som hette Anna-Lisa.
Hon var otroligt trevlig, snäll och gullig. 
Jag och Elinor satt ute tillsammans med hon och hennes man i deras otroligt fina trädgård med en stor swimmingpool och mycket växter. Hon berättade verkligen allt för oss och hennes man tog fram en bok och visade Barnen från Frostmofjället-bilder.
Anne-Sophie är otroligt söt och vacker trots att hon nästan är 80 år. Hade hon fortsatt med sitt skådespeleri så hade kameran älskat henne. Hon är i klass med "Malin från Saltkråkan". 
Jag och Elinor blir sjukt förbannade när vi tänker på hur många miljoners miljarder alla dessa svenska barnfilmer omsätter och att barnskådespelarna nästan inte fått någonting. Anne-Sophie klagade aldrig på det för hon ser hennes skådespel som något otroligt fint och roligt. Men när hennes man berättade att han för många år sedan hade ringt till "något bolag" och frågat om han fick köpa filmen som hans fru var med i så fick han betala 50 kr för den. Helt sinnessjukt ju. Hon fick inte ens filmen som hon själv var med i och samtidigt sitter idag personer som inte ens levde när den filmen gjordes och drar in en massa pengar på den. Hur går det ihop egentligen?


Jag avslutar med att skriva trevlig sommar och lägger in en bild på "Anna-Lisa" från Frostmofjället här. Och jag skiter i om SF eller nån tycker att jag gör det olagligt nu. För Anne-Sophie som är med på bilden är det okej att jag lägger in den, så det gör jag nu.


Lite mer info om Varuhuset

En riktig TV-klassiker från 80-talet är svenska dramaserien Varuhuset där det verkligen fanns mer än k-soft, matvaror och hushållsartiklar! Varuhuset visades visserligen innan min tid men det är en omtalad serie som levt kvar bland 80-talisternas och det pratas än idag om Öhmans varuhus och de intriger och skumma affärer som pågick där. Varuhuset handlade inte direkt om extrapriser, k-soft, storhandling och färska råvaror om man säger så! Serien var verkligen populär och självaste Carl XVI Gustaf medverkade faktiskt som statist i ett avsnitt!

Jag skulle ju egentligen...

...visa en sångtext ifrån TV:n nu. Men då hittade jag det här klippet som jag bara inte kan låta bli att visa: