TVminnen


Max von Sydow


Tänkte jag skulle skriva lite om en ut av Sveriges största skådespelare, eller ska vi säga Hollywoods? Han är ju dock inte så synlig på den svenska duken längre. Men i massor av svenska klassiker så finns han där; Max von Sydow.
Den goda viljan, Jerusalem, Pelle erövraren, Fröken Julie, Det sjunde inseglet, Nils Holgerssons underbara resa, Utavandrarfilmerna, också lite icke svenskspråkiga; Ghostbusters 2, Rush hour 3, Samson and Delilah, Shutter Island, om jag inte slutar nu kommer jag få skriva på denna lista tills nästa dag.
Max von Sydow har gjort mycket. Han är född svensk, exakt år 1929, bor numera i Frankrike och arbetar både som skådespelare och regissör.


Liv Ullman och Max von Sydow i Utvandrarna.
Jag tror nog att jag har svårt att förknippa Max von Sydow med någon annan rollfigur lika starkt som jag förknippar honom med Karl-Oskar i Vilhelm Mobergs berättelse om Utvandrarna. Dessa Utvandrarfilmer är så bra gjorda, perfekta helt enkelt och då är det inte konstigt heller att man förknippar Max von Sydow så starkt med en sådan rollkaraktär som han har i just Utvandrar-filmerna. "Vi är de goaste vänner", är en sådan replik man aldrig glömmer, som helt enkelt bara har spikat sig fast i huvudet.
Man kan inte heller säga att Max von Sydow är en särskild dålig teaterskådespelare med tanke på att han har Broadway i sitt CV.
Ett gäng med utmärkelser har det självklart också blivit genom åren. Till det hör bland annat; Guldbaggen, Hederspris vid Cannes och en massa andra priser.
Max von Sydow är helt enkelt en av de största skådespelarna från Sverige någonsin.

2012-01-18 @ 15:00:00 Sånt som gör mig glad Permalink


Kommentarer

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0