TVminnen


Emil i Lönneberga


"Hör ni på govänner så ska jag för er berätta, vad en gosse gjorde, det är nu längesen. Men nog lever minnet kvar i Smålands sköna dalar, Katthult Lönneberga det var den gossens hem..."

Ja, det är om Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga jag tänker skriva om nu. Efter Pippi är kanske Emil den mest populära Astrid Lindgren-figuren. Enligt Astrid själv så var det också den figuren hennes hjärta slog mest för.
Emil Svensson lever någon gång i slutet av 1800-talet. Han bor i Lönneberga tillsammans med sin mamma Alma, sin pappa Anton, sin syster Ida, drängen Alfred och pigan Lina. Sen får vi inte glömma alla dessa djuren heller som bor där. Det är katten Månsan, grisen Griseknoen, hästen Lukas, hönan Halta Lotta, plus alla andra hundratals djur ungefär. Ibland kommer också Krösa-Maja över, hon är en gammal gumma som också nästan är som en familjemedlem. Krösa-Maja gillar att berätta hemska spökhistorier och skrämma upp Emil och Ida, ja ibland till och med pigan Lina.
Familjen Svensson är en ganska normal 1800-tals bondfamilj förutom en sak; Emil. Emil ställer till hyss för jämnan, vilket alltid slutar med att han får stänga in sig i snickarboa för att slippa sin galna pappa som blir riktigt arg när Emil ställer till för sig. Åh, andra sidan kan man ju nästan förstå Anton ibland också. Emil köper hem djur från höger och vänster, han blir full och får börja gå på nykterhetssammanträden, han fastnar med huvudet i soppskålen och han hissar upp sin lillasyster i flaggstången.


Jag funderar nästan på att göra topp 30 ut av bästa Emil-citat för även som stor så viker man sig av skratt ibland när man hör dessa roliga fiktiva figurers citat.
Lina är kanske den mest puckade pigan som någonsin har funnits i Sverige. Anton är kanske den mest snålaste bonden som någonsin har funnits i Sverige. Alma är kanske den mest tålmodiga husmodern som någonsin har funnits i Sverige. Att Emils familj skulle vara helt normal om inte Emil fanns är nog inte riktigt sant ändå, vad nu normal är?! Underhållande är de allesammans i alla fall.
Astrid Lindgren och Olle Hellbom har även här gjort ett bra sammarbete i 70-talets Sverige.

 
I rollerna ser vi bland andra; Jan Ohlsson, Lena Wisborg, Allan Edwall, Emy Storm, Björn Gustafson och Maud Hansson.

2012-01-29 @ 15:00:00 Astrid Lindgren Permalink


Kommentarer
Postat av: Marie-Louise Grimlund

Hujedamig, sånt barn han var. Ja vem var inte det. Minns inte men tror inte han fanns då jag var liten, bara Pippi, Barnen i Bullerbyn .alla hennes böcker och filmatiseringar underbara, inte bara för barn även för Mormor o.Farmor.

Har samlat på mig några böcker, som de får när jag är borta.Hoppas min Dotter läser det här, för hon var verkligen en liten Emil, med mysse och bysse.

o.en väldans massa hyss.

2012-01-29 @ 19:16:28
URL: http://parart222.blogspot.com/
Postat av: Irma

Kul blogg! Hur länge har du haft din blogg?

2012-03-19 @ 01:04:06
URL: http://hemförsäkringidag.se
Postat av: SVAR TILL IRMA:

Snart två år. Vill du samarbeta med mig eller? :)

2012-03-19 @ 01:18:28
URL: http://tvminnen.blogg.se/

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0