Wind Of Change


Känner mig lite dum.. Först med Cynthia Nixons borttagna hår och sen den här videon. Har aldrig tänkt på att det handlat om krig och fred... och sånt.


Är alla 7 dvärgarna född i Vattumannens tecken?

En person som är född den 31 januari 2011 har stjärntecknet Vattumannen

Från 20/1 till 18/2.


Kloker
Vattumannen är uppfinningsrik och en riktig nytänkare och den älskar att prova på nya saker.


Butter
Vattumannen är en individualist som går sin egen väg vilket gör att de inte alltid uppskattar andras goda råd.


Glader
Vattumannen är mycket vidsynt och tolerant och få är så fördomsfria som en vattuman.


Toker
Vattumannen är verkligen kunskapens tecken, de är oerhört kreativa med många idéer och bollar i luften. Ibland tenderar vattumannen dock att bli så uppslukad av en idé eller att projekt att de glömmer bort de små och praktiska detaljerna.


Blyger
Vattumannen formligen älskar människor och umgänge även om den då och då vill dra sig undan för att ha en stund för sig själv.


Trötter
Vattumannen är nämligen både utåtriktad men samtidigt ganska sluten om den egna personen och svår att komma inpå livet.


Prosit
Vattumannen är med andra ord en ganska komplicerad personlighet, den är oberäknelig, okontroversiell men också väldigt charmig och vänlig.


Han skilde sig för ett tag sedan...


...men allt Ola Rapace säger här är ju faktiskt klockrent.


Något för alla modeintresserade


Jag är såååå grymt smart ibland alltså. Jag har äntligen kommit på vem Alexander Bard har tagit sin klädstil ifrån. Det är ju ingen annan än Svarte Ormen såklart.
Han har dock fyllt ut kragen för att ersätta tomrummet till det som man kallar för hår.
Ingen går fri ifrån härmningar, inte ens Bard!


Fy, vad otäckt Lotta!


Man kan verkligen känna känslan av den där cykeln av att bara titta på det här klippet. Dock har jag aldrig riktigt förstått hur hon gör sitt specialhopp över häcken....?!


Skrattanfall


Emil i Lönneberga


"Hör ni på govänner så ska jag för er berätta, vad en gosse gjorde, det är nu längesen. Men nog lever minnet kvar i Smålands sköna dalar, Katthult Lönneberga det var den gossens hem..."

Ja, det är om Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga jag tänker skriva om nu. Efter Pippi är kanske Emil den mest populära Astrid Lindgren-figuren. Enligt Astrid själv så var det också den figuren hennes hjärta slog mest för.
Emil Svensson lever någon gång i slutet av 1800-talet. Han bor i Lönneberga tillsammans med sin mamma Alma, sin pappa Anton, sin syster Ida, drängen Alfred och pigan Lina. Sen får vi inte glömma alla dessa djuren heller som bor där. Det är katten Månsan, grisen Griseknoen, hästen Lukas, hönan Halta Lotta, plus alla andra hundratals djur ungefär. Ibland kommer också Krösa-Maja över, hon är en gammal gumma som också nästan är som en familjemedlem. Krösa-Maja gillar att berätta hemska spökhistorier och skrämma upp Emil och Ida, ja ibland till och med pigan Lina.
Familjen Svensson är en ganska normal 1800-tals bondfamilj förutom en sak; Emil. Emil ställer till hyss för jämnan, vilket alltid slutar med att han får stänga in sig i snickarboa för att slippa sin galna pappa som blir riktigt arg när Emil ställer till för sig. Åh, andra sidan kan man ju nästan förstå Anton ibland också. Emil köper hem djur från höger och vänster, han blir full och får börja gå på nykterhetssammanträden, han fastnar med huvudet i soppskålen och han hissar upp sin lillasyster i flaggstången.


Jag funderar nästan på att göra topp 30 ut av bästa Emil-citat för även som stor så viker man sig av skratt ibland när man hör dessa roliga fiktiva figurers citat.
Lina är kanske den mest puckade pigan som någonsin har funnits i Sverige. Anton är kanske den mest snålaste bonden som någonsin har funnits i Sverige. Alma är kanske den mest tålmodiga husmodern som någonsin har funnits i Sverige. Att Emils familj skulle vara helt normal om inte Emil fanns är nog inte riktigt sant ändå, vad nu normal är?! Underhållande är de allesammans i alla fall.
Astrid Lindgren och Olle Hellbom har även här gjort ett bra sammarbete i 70-talets Sverige.

 
I rollerna ser vi bland andra; Jan Ohlsson, Lena Wisborg, Allan Edwall, Emy Storm, Björn Gustafson och Maud Hansson.


...och vem fan är du 2?

Att Socialdemokraterna byter partiledare oftare än vad folk byter bilar kan väl knappast någon ha missat.
Stefan Löfven
Nu är det dags att ta nya tag igen. Jag känner mig lika dum denna gången också. Stefan Löfven som nu är Socialdemokraternas nya partiledare, jag har ingen aning om vem denna människa är. Alltså jag känner faktiskt igen namnet men inte själva gubben.
Aja, må han icke ha några lik i garderoben för han kommer granskas från topp till tå.


Katitzi

Brukade ni titta på Katitzi när ni var små? Det brukade i alla fall jag göra.
Det handlade om den lilla zigenarflickan Katitzi som bor på ett barnhem antagligen någon gång på 40-talet. En dag kommer Katitzis pappa för att hämta hem henne. Hon får då reda på att hennes mor är död och att hennes far är omgift med en kvinna Katitzi ska passa sig för att göra upprörd. Katitzi kommer dock bra överens med alla hennes syskon men hon är en tjej som lever lite i sin egna lilla värld vilket oftast kan ställa till bekymmer. Det är jobbigt nog med att vara zigenare och bo i Sverige eftersom man då alltid blir förstmisstänkt när något brott begåtts i närheten av där man vistats. Katitzis pappa arbetar på ett nöjesfält. Styvmordern ser till att alla barnen får hjälpa till med allt hushållsarbete. Det gäller att arbeta hårt och snabbt så att hon inte blir sur. Sedan har hon ju också en sån hemsk migrän, så styvmordern själv orkar naturligtvist därför inte göra något. 
Denna TV-serie är baserad på en självbiografisk bok skriven ut av Katarina Taikon.
För några år sedan såg jag hela den här serien igen efter att inte ha sett den sen barn för att se hur min uppfattning var av den i dagens läge. Katitzi var fortfarande en lika bra TV-serie, dock var den inte alls lika läskig och obehaglig som jag tyckte att den var som liten. Det är ändå väldigt intressant det där, hur man kan uppfatta saker så olika beroende på vilken tidsperiod i livet man befinner sig i.


I rollerna ser vi bland andra; Sema Sari, Janne Loffe Carlsson, Monica Zetterlund, Christina Schollin, Kjell Bergqvist och Lena Wisborg.


Inte lätt skrapa triss när man inte kan språket...


Alltså stackars människa! Kunde de inte ge henne en tolk?


10 år sedan Astrid Lindgren dog

Idag är det exakt 10 år sedan Astrid Lindgren dog. Jag minns den dagen otroligt tydligt.
Det var sista lektionen i skolan och vi hade radion på, (RIX FM) där de plötsligt börjar spela Idas sommarvisa. Vilken skum känsla. Jag har aldrig någonsin påverkats så mycket av att en kändis dött som när Astrid Lindgren dog. Hon var och är fortfarande den bästa. Jag minns att hela eftermiddagen och kvällen var fullspäckad ut av Astrid Lindgren-program och extra nyheter, allt annat fick utgå.
Som Michael Jacksons största fans kände den dagen då han dog, så kände jag den dagen då Astrid dog.
Alltså vad sjukt ändå att man kan tycka om en människa så mycket som man aldrig någonsin har träffat.
Senare blev det typ obligatoriskt på alla skolor att ha något med Astrid Lindgren-tema.
Så minns man ju den där begravningen i Storkyrkan. Astrid fick en såndär stor begravning som bara kungliga människor har haft tidigare men hon var ju i och för sig det kungligaste man kan tänka sig.
Ja, jag kommer alltid att avguda denna människa. Det går bara inte att låta bli att älska Astrid Lindgren och allt bra som har med henne att göra.


VAAAAAAAAA????


Detta inlägg är främst tillägnat min bästa SATC-kompis Linda och naturligtvist alla andra tjejer där ute som är lika SATC-beroende som jag och Linda är. Har ni sett vad Cynthia Nixon (Miranda) i Sex And The City har gjort med sitt hår?! Allt är ju borta. Shitt alltså!


Håll mun!


Jag har gjort ett muntest. Alltså jag har testat hur bra jag känner igen kändisar på deras munnar. Det gick inte så jätte bra... Alltså jag är verkligen inte bra på såna här tester men man får ju öva sig lite grann kanske...
Klicka på munnen ovan för att testa du också!


Tonårsliv


En dokumentärserie jag fastnade väldigt mycket för som gick på SVT för några år sedan var; Tonårsliv.
Det handlade om tre stycken tonårstjejer som alla närmade sig 20 och på väg in i vuxenlivet. Alla tre tjejer hade olika typer av problem som de fick brottas med varje dag. Joanna kämpade för att bli frisk mot sin anorexi, Cecilia kämpade för att klara skolarbetet med sin svåra dyselxi och Monica som haft drogproblem men fick en vändpunkt när hennes dotter föddes kämpade med att få ihop vardagen som ensamstående tonårsförälder. Man fick följa dessa tre tjejer med familj och vänner, i vardag och helg, i sorg och glädje.
Intromusiken till detta TV-program stod Veronica Maggio för med låten 17 år. Jag gillar verkligen när man lägger in artistmusik till dokumentärserier.
För övrigt lärde man verkligen att känna dessa tre tjejer och det skulle vara roligt om SVT kunde göra en uppföljning om hur dessa tre tjejer lever sina liv idag. Vissa dokumentärserier känns i alla fall väldigt tillgjorda och förutbestämda, det tyckte jag inte att Tonårsliv gjode. Tonårsliv kändes verklig och inte förutbestämd. Det här var helt enkelt ett väldigt bra TV-program.

O`boy


Det där jag typ inte kan leva utan...


Förintelsens minnesdag

Idag är det förintelsens minnesdag. Apropå andra världskriget har jag en kompis som tillsammans med sin kompis har gjort en dokumentärfilm för SVT om tyska koncentrationsläger. Den är sevärd, tro mig. För att läsa om den dokumentären så klicka då [HÄR].


Lägger ut en passande bild här på välkända Anne Frank.


Doktorn kan komma

Nu tänkte jag skriva lite om en australiensk gammal TV-serie, Doktorn kan komma (originaltitel The Flying Doctors).
I mitten av 80-talet startades den klassiska TV-serien; Doktorn kan komma. Det handlade helt enkelt om en läkarstation i det lilla australienska samhället Coopers Crossing. Är man sjuk på några mils avstånd, ja då kan man vänta sig att doktorn kommer i en flygande helikopter för att försöka göra allting bra igen. 
Doktorn kan komma spelades in i flera år för att senare ersättas av en sämre version som bara höll i en säsong, *host*.
Jag har alltid haft lite svårt för sjukhusserier, dels för att jag tycker att det är mycket samma och samma men sen också för att det alltid bara är tragiskt. Dessutom verkar alla som jobbar på sjukhus i TV-serier vara mer eller mindre besatta ut av sina arbeten, det finns inget liv förutom jobben liksom. Dock tycker jag att Doktorn kan komma är en trevlig liten serie där inte dessa tragiska punkter stämmer in lika bra. Sjukhuspersonalen har ett liv förutom sina jobb, vilket ju är helt fantastiskt. På grund av det får man ju också komma in i deras privatliv och snoka runt lite, vilket är väldigt roligt. Den eviga frågan man har är ju såklart om om Geoff och Kate ska få till det, eller om det ska ta slut, få till det igen, ta slut, få till det och så vidare?!


I rollerna ser vi bland andra; Robert Grubb och Lenore Smith.

On a Night Like This

Vi kör lite mer australienskt då!


Australiens nationaldag

Idag är det Australiens nationaldag. Jag tänkte därför ta upp lite olika ting jag förknippar med Australien i detta inlägg.


Känguru


Kylie Minogue, Natalie Imbruglia, B1 och B2Grannar, Blue Water High och Doktorn kan komma


Australia, Happy Feet och Babe


Till slutligen: Flaggan och landet!


Binke kan inte flyga

Med tanke på Gullspiran-vinnarna detta år; Ylva-Li Gustafsson och Lennart Gustafsson, så tänkte jag ta upp ett ut av deras mästerverk idag; Binke kan inte flyga.
Jag plus min lillebror var fullkomligt kär i den här Binke när vi var små. Ett tag tittade vi till och med på Binke varje dag efter dagis var slut. Så lärde man sig den där Binke-sången utantill till slut;".....mamma är jag inte, pappa är jag inte men jag ska ta hand om Binke". Nåt sånt i alla fall.
Binke är en animerad fågelunge som bor tillsammans med sina föräldrar och alla andra djur i skogen. När hösten kommer och det börjar bli kallt ute så är det dags för alla fåglar att lämna den kalla skogen och det kalla landet för att flyga söderut till de varmare länderna där de ska leva tills våren sätter fart igen och värmen återvänder till skogen. Problemet är bara det att Binke inte kan flyga. Alla fåglar som lämnar landet flyger med sina vingar men Binke har inte lärt sig hur man gör än. Binke får därför stanna kvar i skogen och bo hos musen Oskar. Han går i skolan enda fram till våren för att lära sig att just flyga och förhoppningsvis kommer han stolt kunna visa upp sin nya förmåga den dagen då alla fåglar återvänder hem igen...


Bibi Andersson


Ännu ett inlägg om en ut av Sveriges största och bästa skådisar. Idag om; Bibi Andersson.
Bibi Andersson föddes den 11 november 1935. Hon har skådespelat i såväl filmer som teatrar och TV-serier.
Bibi Andersson är en av dem största. Det kan man också märka på hennes prissamling. Guldbaggar, Guldmasken, Silverbjörnen, Chaplin-priset, belönad som bästa skådespelerska i Cannes och mycket mera.
Här har vi ännu en duktig Bergman-skådis fast samtidigt så unik.
Bibi har medverkat i; Fröken Julie, Persona, Scener ur ett äktenskap, Arn, Det sjunde inseglet, Smultronstället, Elina - som om jag inte fanns medmera.
 

Personligen och kanske med tanke på den åldern jag är i så förknippar jag henne mest med den där elaka lärarinnan i Elina - som om jag inte fanns. Jag tror att jag seriöst blev lite rädd för henne på riktigt där, hon spelade ju så grymt elakt i den filmen.
 

Bibi är en sån som kan spela alla slags roller, elaka som snälla, fina som fula.
Bibi har även skådespelat mycket utomlands, där ingår naturligtvist Hollywood.
Bibi bor idag både i Provence i Frankrike och på Djurgården i Stockholm.


ICA-reklamen 10 år


Alltså kan man förstå att ICA-reklamerna har gått på TV i hela 10 år?!
För övrigt är ju denna reklam väldigt rolig. ICA-Jerry har nästan en halv miljon fans på facebook.


Lite om Guldbaggen då...

Då såg man Guldbaggen igår då. Jag tänker inte skriva vad alla fick för priser, bara Gullspiran och Hedersbaggen.
Gullspiran gick till Ylva-Li och Lennart Gustafsson och Hedersbaggen till Inga Landgré.
Känns helt okej!


Härlig tant.


Hinsehäxan


Jag har sett miniserien Hinsehäxan på SVT Play nu de två senaste dagarna. När jag började att se den trodde jag att den skulle vara rätt okej men den var faktiskt över mina förväntningar. 
Serien bygger på en verklighetsbaserad bok skriven ut av Lillemor Östlin som också huvudpersonen i serien heter.


Det handlar om Lillemors liv på 60 och 70-talet där man får följa henne från en fattig arbetande tvåbarnsmamma till en ensam, prostituerad, drogberoende och kriminell kvinna. Lillemor lever i Stockholm med sin man och sina två små flickor i en liten lägenhet. De ligger efter med hyran och är nära på att bli utslängda om inte pengarna snart kommer in till hyresvärden. Lillemor bestämmer sig därför en natt för att gå ut och sälja sin kropp på gatan. Lillemors man får ett utbrott när han får veta allting och blir tagen ut av polisen. Lillemor fortsätter att sälja sin kropp eftersom hon blir mer och mer lockad ut av pengarna och av allt hon kan köpa för dem. En ut av hennes stamkunder är justitieministern Lennart Geijer, (därmed Geijer-affären). Lillemor får en helt ny bekantskapskrets och deltar i den kända bordellhärvan. Till slut blir hon av med sitt vanliga jobb (telefonist) och även sina två döttrar som blir placerade i fosterhem. Lillemor försöker att ta sig ur allt för att få tillbaka sina barn med vad ska hon liksom leva av om hon inte kan arbeta med något kriminellt?
Jag blir väldigt rörd ut av den här serien och är glad över att jag slipper leva i en sånhär orättvis tid. Samtidigt blir jag väldigt rädd eftersom det är just det här Moderaterna håller på att ta tillbaka i vårat Sverige just nu. Orättvisa, där vissa har massor ut av pengar och vissa knappt klarar mat för dagen. Vi vill inte gå tillbaka till en sånhär tid, eller hur? Se då till att INTE rösta blått nästa val. Så fick vi lite politik med i det här inlägget också. Bra där! 
Några ut av rollerna i Hinsehäxan görs ut av Vera Vitali, Göran Ragnerstam, Maria Kulle och Joel Spira.

Jag ser en hövding


Titanium


Väldigt udda och känslosam video måste jag säga.


Visste ni att...

...idag för exakt 17 år sedan fick Astrid Lindgren en egen forskningssatellit uppskjuten och uppkallad efter sig?


Guldbaggen 2012

Ikväll klockan 20.00 är det dags för årets Guldbaggegala. Jag är egentligen inte så jätte förtjust i såna här galor men just Guldbaggen har jag fastnat för.
Det som gör det hela så intressant är de två specialpriserna; Hedersbaggen och Gullspiran. Hedersbaggen går alltid till någon inom svensk film som har presterat bra under många, många, många år. Gullspiran går alltid till någon som har gjort en bra insats vad gäller svensk barnfilm.
Om jag får önska så går Hedersbaggen till skådespelerskan Birgitta Andersson ikväll och Gullspiran till producenten Waldemar Bergendahl. Vi får se vad som händer.
Mycket spännande!

Guldbaggegalan 2012 ikväll klockan 20.00 i SVT1.


Så kan det gå...


...när inte snickerboahaspen är på!


Vetebullen


Sånt här sätt är typ det värsta jag vet!


Frufridagen


Lennart Hyland
Idag för exakt 58 år sedan bestämde sig den välkände TV och radio-profilen Lennart Hyland för att införa något som kallades för Frufridagen. Det skulle vara en dag då alla hemmafruar fick ha ledigt och männen skulle sköta hushållsarbetet samt barnen.
Tycker det är lite roligt att tänka på det nu, vad världen har förändrats på 58 år.
Jag måste ändå risa titeln lite grann för när jag först hör titeln Frufridagen så tycker jag att det låter som en dag när männen är lediga från sina fruar och får göra lite som de själva vill om ni kanske fattar... Förstår inte varför det istället inte kunnat hetat Fruarnas fria dag?!
I alla fall så tycker jag att det var bra gjort av Hyland att genomföra en sånhär sak. Han gjorde så vi kom ett steg närmare jämställdhet i Sverige, vilket inte var så lätt på hans tid med tanke på att han fick en hel del skit för den här idén.
Nu 2012 är vi några steg närmare jämställdhet även om vi inte riktigt är där ännu.


Pippi Långstrump


"Här kommer Pippi Långstrump, tjolahopp, tjolahej, tjola-hoppsansa..."

Det finns inte ord nog i världen att beskriva Pippi Långstrump. Kort och gott är hon kanske världens populäraste och kändaste lilla flicka. Kanske liten kroppsligt men så stor ändå på jorden.
Pippi är en bra förebild för alla småflickor. Alla tjejer borde ha samma självförtroende som Pippi har. Alla borde få klä sig som de vill utan att någon ska lägga sig i. Alla borde få vara stolt över sig själv utan att anses som skrytsam. Alla borde få bli uppskattad, precis som Pippi.

 
Att Inger Nilsson i stort sätt varje dag i hela sitt liv blivit kallad för Pippi från den dagen hon klev in i Pippi-rollen är väl knappast någon hemlighet.
År 1969 var året man för första gången kunde bekanta sig med Inger Nilsson som Pippi Långstrump på bio-duken, Maria Persson som Annika och Pär Sundberg som Tommy. Det blev en serie i 13 delar och två filmer; Pippi Långstrump på de sju haven och På rymmen med Pippi Långstrump. Regin för Pippi stod Olle Hellbom för som för många andra Astrid Lindgren-filmatiseringar.

 
Det känns egentligen lite löjligt att berätta vad Pippi handlar om för det finns ju liksom ingen som inte redan vet det. MEN, eftersom jag gör det med allt annat så gör jag väl det med Pippi också då.
Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump är en flicka som lever helt ensam i Villa Villekulla utan både mamma och pappa. Hennes mamma är en ängel i himmelen och hennes pappa är en kung på en söderhavsö, (som för övrigt spelas ut av Beppe Wolgers). Fast helt ensam är ju ändå inte Pippi. Hon bor ju tillsammans med sin häst Lilla gubben och hennes apa Herr Nilsson. Hon har en massa kompisar men de allra bästa vännerna är naturligtvist Tommy och Annika. Pippi är dessutom helt ekonomiskt oberoende eftersom hon har en kappsäck full med guldpengar och när dessa guldpengar tar slut så har hon tur att träffa sin pappa som fyller på kappsäcken så hon kan fortsätta att vara ekonomisk oberoende.
Det finns hur mycket som helst att berätta om Pippi men då kommer det här inlägget aldrig att ta slut.
Kort och gott; Pippi är bäst!


Saknaden efter Anna Lindh


^^Nu hade vi verkligen behövt en sådan person som Anna Lindh i vårat land. Hon skulle ha rett ut denna S-kris och tagit över partiledarposten för att sedan bli Sveriges första kvinnliga statsminister någonsin.^^


Säg den lycka som varar för evigt


Då säger vi hejdå till Håkan Juholt och hej till?... Jaa?? Vem då? Finns det ens någon som vill ta över S?
Fortsättning följer!


True colors


Idag har...

...Vincent och Viktor namnsdag.

Det finns 14 kvinnor som har förnamnet Vincent. Av dessa har 1 namnet Vincent som tilltalsnamn.
Det finns 8316 män som har förnamnet Vincent. Av dessa har 4321 namnet Vincent som tilltalsnamn.

Det finns 1 kvinna som har förnamnet Viktor. Av dessa har 0 namnet Viktor som tilltalsnamn.
Det finns 30232 män som har förnamnet Viktor. Av dessa har 16902 namnet Viktor som tilltalsnamn.


Vincent Pontare är en svensk artist och låtskrivare. Han föddes den 13 maj 1980 i Solna. Han är son till artisten Roger Pontare och tillsammans med artisten Agnes Carlsson. Han står för hits som Don´t hate on me och The moment I met you. Han har skrivit hits till bland andra Amanda Jensen och Danny Saucedo.


Viktor Rydberg var en svensk författare och religionsfilosof. Han föddes den 18 december 1828 och dog den 21 december 1895. Han skrev Bibelns lära om kristus och sångtexten till Betlehems stjärna. Idag finns mycket döpt efter honom som till exempel; Viktor Rydbergsmuseet och Viktor Rydbergs gymnasium. Han har också skrivit den kända juldikten; Tomten.

Jakten på Julia


Ett underhållningsprogram som egentligen inte riktigt var i min smak men som jag ändå följde när det gick på TV var SVT:s; Jakten på Julia.
Det handlade om tio stycken tjejer som tävlade om att få spela rollen som Julia i musikalen; Romeo och Julia. Bara en kunde ju vinna det stora hela och den vinsten gick hem till Lisette Pagler som fick Julia-rollen och därmed spela mot Måns Zelmerlöw som hade Romeo-rollen.
Det här var som sagt ett ganska intressant program att se. Varje vecka bedömde en jury deltagarnas prestation som hade med musik och dans att göra.
Ärligt talat tyckte jag att allt det här var lite löjligt. Varför bara välja ut en Julia? Varför skulle det vara en sån självklarhet att Måns redan skulle ha rollen som Romeo om inte Julia redan var självklar?
Särbehandling... könsdiskriminering... eller något.


Känns.... lite konstigt...


Astrid har gett oss namn till allt

Astrid Lindgren har verkligen gett oss namn till allt. Jag menar, folk döper sina djur, sina barn, sina dockor, gator, dagis, fritids, sjukhus till namn som på något sätt är förknippade med Astrid Lindgren.

Djur
År 2011 var Skrållan det 25:e populäraste kattnamnet medans Madicken ligger lite längre ner på listan.
I början när jag bloggade här så läste jag en tjejs blogg som hade en hund som hette Bimbo. Jag frågade om hon hade döpt Bimbo efter Lillebrors hund i Karlsson på taket och mycket riktigt var det precis det hon hade gjort. Dessutom tackade hon mig för att jag fattade det för det var nämligen ingen annan som förstod. Alla andra trodde hon hade döpt sin hund till Bimbo som en slags förolämpning. Herregud alltså! Ibland borde väl folk tänka efter lite mer.

Barn
I Sverige finns det 1118 pojkar med namnet Mio, 4672 flickor med namnet Ronja, 672 flickor med namnet Madicken, 60 flickor med namnet Ylva Li, 348 pojkar med namnet Birk och 57 flickor med namnet Krusmynta.

Dockor
Sveriges kanske mest populära docka heter Skrållan. Skrållan finns i både mörkt och ljust hår. Jag minns att jag hade en mörkhårig Skrållan, typ alla andra hade den ljushåriga. Det var ju bra så slapp man blanda ihop ens docka med någons annan då i alla fall.

Övrigt
I övrigt ska jag väl kanske också nämna att Astrid Lindgrens barnsjukhus, Junibacken och Astrid Lindgrens värld finns. Att döpa gator/fritids/dagisavdelningar till Norrgården, Mellangården och Sörgården är inte heller något ovanligt.

Vi kan konstatera att Astrid har gett oss namn till allt.

Det märks ju...


...att det här är en gammal reklam. Ungefär som att man inte vet vad kinderägg är för något. Man känner sig dumförklarad när man ser den.


10 år sedan Fadimemordet

Idag är det exakt tio år sedan Fadime Sahindal blev mördad i ett så kallat hedersmord av sin pappa.
Fadime som var en känd mediaprofil som talade öppet om hur det var att leva under hot från sin egen familj för att hon hade en svensk pojkvän och även levde på ett västerländskt sätt i övrigt som hennes pappa tog som anledningar att mörda henne. Fadime blev bara 26 år gammal.
Även fast det har gått tio år så blir jag fortfarande lika ledsen och förbannad över den här händelsen. För hedersmord är något som fortfarande försigår varje dag året om över hela världen.
När jag tar upp såna här händelser så brukar jag ofta ta upp ansvariga politiker och liknande men idag tänker jag inte göra det.
Idag tänker jag reflektera lite kring hur en människa tänker som mördar sitt eget barn? Hur kan en grupp med människor komma på att det är rätt att ta sina barns liv om de inte följer familjens heder och hur kan man sedan också göra det? Jag fattar inte?! Jag menar, det här är något som tyvärr är väldigt vanligt. En viss grupp av människor tycker att det här är helt okej. Hur kan vissa grupperingar bli så hjärntvättade och sjuka i huvudet? Det är faktiskt en intressant fråga tycker jag. Jag menar, för oss flesta människor är det ju en självklarhet att vi inte gör vissa saker. Vi har liksom gränser. Det gäller även personer som knappt lärt sig något ut av sina föräldrar eller ifrån skolan. Man går inte runt och mördar folk, vad man än tycker om den personen. Jag bara undrar; Hur kan vi ha såna olika hjärnor?


Såpaskådisarna som drog till Hollywood

Som jag kanske har skrivit i den här bloggen några gånger så var jag ett äkta såpafreak på 90-talet. Jag såg allt som; Tre kronor, Skilda världar, Rederiet, Vita lögner medmera. 
Det har alltid klagats på att såpaskådisarna var såna dåliga skådespelare från alla håll och kanter. Till viss del kan jag hålla med men faktum är att det gäller långt ifrån alla när till och med några har blivit Hollywoodskådisar. Det är just det jag ska ta upp i det här inlägget. Jag tänker ta upp några såpaskådsiar som inte bara blev ett minne blott utan faktiskt drog hela vägen till Hollywood.


-Mikael Persbrandt som spelade Ola Simonsson i Rederiet är nu också aktuell med två stycken Bilbofilmer regisserade ut av Peter Jackson där även Orlando Bloom skådespelar.


-Joel Kinnaman som spelade Felix Lundström i Storstad medverkar nu i den aktuella amerikanska TV-serien The Killing.


-Tuva Novotny som spelade Nora Strandberg i Skilda världar har även medverkat i den amerikanska filmen Eat Pray Love med Brad Pitt som producent och Julia Roberts som skådespelarkollega.


-Alexander Skarsgård som spelade Marcus Englund i Vita lögner har även medverkat i den amerikanska TV-serien True Blood.


-Noomi Rapace som spelade Lucinda GonzalesTre kronor har även medverkat i den amerikanska filmen Sherlock Holmes.


-Alicia Vikander som spelade Josefine Tegebrandt i Andra avenyn är även aktuell i den amerikanska filmen The Seventh Soon där bland annat Julianne More är med.

Så visst borde vi ändå kunna vara lite stolta över våra gamla såpaskådisar?!


Eva och Adam


Eva är en tjej som börjar närma sig tonårsåldern. Hon är intresserad av smink, hår och naturligtvis att hänga med sin bästis; Annika.
En dag börjar det en ny kille i Evas klass som heter Adam. Han är lite blyg men ju längre tiden går så kommer han och Eva närmare och närmare varandra och till slut blir de helt enkelt ett kärleskpar; Eva och Adam. Men som i alla förhållanden så uppstår det problem och konflikter ibland, ibland är de lätta att lösa och ibland lite svårare.
Adam gillar att spela fotboll, spela gitarr och umgås med sin bästa kompis Alexander. Tomas går också bra att hänga med. Eftersom Adam är kille så har inte han direkt någon nummerlista på kompisar men faktum är att Alexander ändå är hans bästa kompis. Eva däremot har Mia som sin näst bästa kompis medans Annika som sagt var är bästa kompisen nummer ett. Eva har också spelat gitarr en gång i tiden men har tröttnat då hon bytte och började spela teater istället.
Ibland är det fester med chips, musik och dans. Kanske, ja bara kanske så är Ryskan posten också med på festen. 

Eva och Adam är ju något man växte upp med om man var liten på 90-talet. Denna serie slog igenom ganska så stort och blev sedan också en biofilm som såg ut av 380.000 biobesökare.
Eva och Adam går i en ganska normal 90-tals klass där nog alla kunde känna igen sin klass mer eller mindre. Eller om man nu både hade en storebror och en lillebror och inga systrar så kanske man även kunde känna igen sig i stackars Evas jobbiga syskonsituationer ibland. Det där med brorsor som vill jävlas och retas. Annars kanske man kände igen sig i alla dessa piiiiiinsamma föräldrar man kunde skämmas så sjukt mycket för om de visade sig på fel ställe vid fel tillfälle och dessutom sa fel ord. Herregud, då var det verkligen illa alltså.

Eva och Adam är en tidlös serie, fast nej, ändå inte. Dagens barn har en helt annan relation till tekniken än vad Eva, Adam och alla deras klasskamrater hade. Annika skickar brev till Eva när hon är på semester, dagens barn skickar SMS till sina kompisar när de är på semester. Adam ringer från en telefonkiosk när han frågar chans på Eva, dagens barn har alla en egen telefon. Sedan sitter inte Eva och Adam särskilt mycket vid datorn heller medans dagens barn måste kolla sin facebook typ en gång i timmen.
Hur som helst har i alla fall Måns Gahrton och Johan Unenge gjort en svensk klassiker när det gäller Eva och Adam.


I rollerna ser vi bland andra; Ellen Fjæstad, Carl-Robert Holmer-Kårell, Ulrika Bergman och Pablo Martinez.


Ett litet tips om en TV-bok

Tänkte tipsa om en bra och rolig TV-bok jag har som handlar om fiktiva figurer ur olika TV-serier. Den går verkligen in på djupet av varje karaktär och är riktigt underhållande.
Boken heter; George, Carrie, Dexter och våra andra bästisar från TV-världen.
Rekomenderar den starkt. Läs den!


Att killar aldrig kan fatta?!


Hahahaha, alltså shitt vad jag alltid har diggat den här reklamen. Den har något alldeles speciellt i sig.


Wild Kids-spel

Klicka på bilden för att testa!


Fem myror-spel

Ska vi köra på spel nu resten av dagen?!

Klicka på bilden för att testa!


Jag fattar inte riktigt orden...

...men det är intressant ändå.


Nicke Nyfiken

Nicke Nyfiken eller Curious George som han egentligen heter är en liten apa som under böcker, filmer, TV-serier, pjäser etc. har bevisat för hela mänskligheten att det inte är någon vidare bra idé att låta en apa leva rätt fritt mitt bland en massa människor. Alla verkar ha lärt sig det som någon gång har sett vad Nicke hittar på för äventyr, alla utom Mannen med den gula hatten förstås.
Varför ens kalla honom Mannen med den gula hatten? Är det inte enklare och går det inte snabbare att bara säga hans namn; Ted? Nej, någon smartis har helt enkelt kommit på att vi alltid ska kalla Nicke Nyfikens husse för Mannen med den gula hatten.
Nicke Nyfiken är en väldigt nyfiken apa som kan hitta på alla möjliga saker.
När jag var liten var jag rätt lugn och stillsam, jag var definitivt ingen sådan som klättrade på väggarna, stukade tummen för att jag lekt för vilt eller så. Vilket resulterade till att jag störde mig nåt grymt på Nicke Nyfiken. Jag nästan hatade honom. Jag kunde inte fatta vad som var så svårt för honom att fatta? Varför lärde han sig aldrig något? Var det för att han var en apa kanske? Kan det ha haft något med det att göra?...
We never know!

Övrigt: Reflektera att Mannen med den gula hatten inte ens har nån gul hatt på bilden ovan.


Skilda världar intro


Från en såpa till en annan!


Max von Sydow


Tänkte jag skulle skriva lite om en ut av Sveriges största skådespelare, eller ska vi säga Hollywoods? Han är ju dock inte så synlig på den svenska duken längre. Men i massor av svenska klassiker så finns han där; Max von Sydow.
Den goda viljan, Jerusalem, Pelle erövraren, Fröken Julie, Det sjunde inseglet, Nils Holgerssons underbara resa, Utavandrarfilmerna, också lite icke svenskspråkiga; Ghostbusters 2, Rush hour 3, Samson and Delilah, Shutter Island, om jag inte slutar nu kommer jag få skriva på denna lista tills nästa dag.
Max von Sydow har gjort mycket. Han är född svensk, exakt år 1929, bor numera i Frankrike och arbetar både som skådespelare och regissör.


Liv Ullman och Max von Sydow i Utvandrarna.
Jag tror nog att jag har svårt att förknippa Max von Sydow med någon annan rollfigur lika starkt som jag förknippar honom med Karl-Oskar i Vilhelm Mobergs berättelse om Utvandrarna. Dessa Utvandrarfilmer är så bra gjorda, perfekta helt enkelt och då är det inte konstigt heller att man förknippar Max von Sydow så starkt med en sådan rollkaraktär som han har i just Utvandrar-filmerna. "Vi är de goaste vänner", är en sådan replik man aldrig glömmer, som helt enkelt bara har spikat sig fast i huvudet.
Man kan inte heller säga att Max von Sydow är en särskild dålig teaterskådespelare med tanke på att han har Broadway i sitt CV.
Ett gäng med utmärkelser har det självklart också blivit genom åren. Till det hör bland annat; Guldbaggen, Hederspris vid Cannes och en massa andra priser.
Max von Sydow är helt enkelt en av de största skådespelarna från Sverige någonsin.


Det här med mammor och minimodeller...

Den största aktuella TV-programsdebatten just nu är nog om TV3:s; Mammor och minimodeller.
Jag har som nog många andra sett premiäravsnittet och jag antar att jag dessutom har samma åsikter som de flesta andra; Att det är förjävligt.
Det handlar om 6 små flickor som tillsammans med deras mammor ska gå på en modellskola och lära sig hur man typ blir en perfekt liten supermodell. Jag tycker att detta verkar vara ett riktigt intressant program och något jag märker i själva programmet är att alla mammor inte är så superhemska. Det finns mammor som är lite mer disträ medans det finns mammor som är tillräckligt jobbiga så det räcker för hela programmet. Det kändes som en ganska stor blandning faktiskt.
Att komma på att man regelbundet ska raka benen på sin 8-åriga dotter, det är en ut av alla de där grejerna som känns lite för jävliga. Eller att svära åt sin dotter när hon rider att hon inte är tillräckligt bra, att bli förbannad på sin dotter över att hon inte poesar riktigt bra så dottern springer ut ur rummet och grinar, det är också saker som känns för jävliga.
Mammor och minimodeller skulle lika gärna kunna heta; Mammor som lever igenom sina barn.
En mamma nämner ju till och med i ett inslag att hon inte har så många egna intressen så därför kan hon lägga ner en massa tid på sin dotter. Det är ju ett starkt bevis på att man lever igenom sitt barn. Jag menar, man måste ju verkligen ha grymt dåligt självförtroende, må riktigt dåligt om man inte har några som helst egna fritidsintressen, om man inte intresserar sig för något annat än sitt barn.
Jag menar inte att man måste gå på en aktivitet varje vecka eller att man måste träffa kompisar med jämna mellanrum men åtminstånde läsa en veckotidning någon gång eller se på en film för sig själv, herregud vad jobbigt med en sån intensiv mamma.
När jag var liten fick jag bestämma själv vad jag ville gå på för aktiviteter. Jag hade inget fullspäckat schema heller och det tyckte jag var riktigt skönt. Man fick använda sin egna fantasi åt olika lekar och saker man ville hitta på utan att någon vuxen la sig i för mycket. Det är så jag tycker att det ska vara.

För att komma till ett liknande inlägg, klicka då; [HÄR].

Emblas hemlighet


Emblas hemlighet var en lite rolig och söt svensk undomsthriller som gick på SVT via sommarlovsmorgon för några år sedan.

Handling: Viktor och Minda är i tonårsåldern och bor tillsammans med sina föräldrar i nedre delen ut av vårat land. När det nu blivit sommarlov ska Viktor på ungdomsläger och Minda på språkresa. Dock blir det inte riktigt som de tänkt sig när deras föräldrar blir kidnappade. Anledningen har att göra med vissa skumma affärer som deras moster Marit är inblandad i. Marit har en båt som heter Embla och den bär på en massa hemligheter som till exempel det alla är på jakt efter för tillfälligt; Tors silverhammare. Ett spännande sommaräventyr väntar nu Minda och Viktor. Den stora frågan är; Kommer de någonsin att få tillbaka sina föräldrar igen?

Det här var en barn och ungdomsserie jag följde under en sommar trots min redan då höga ålder för detta program. Ärligt talat så hängde jag aldrig med särskilt mycket i denna serie fast jag ändå följde den men det gjorde mig ingenting. Huvudsaken var att jag fick se vad Marit hittade på för skumma grejer.
Moster Marit var en riktig rolig fiktivfigur och det var mycket tankar man hade just kring henne.
1. Hon hade väldigt många manliga drag, hade hon en hemlig dröm om att egentligen vara man istället för kvinna?
2. Hade Marit en liten sväng av ADHD? Många ut av hennes drag stämmer i alla fall bra in på den syndromen.
3. Var Marit bi-sexuell? En känsla jag bara fick helt enkelt.
Ja, man kan då fundera bra mycket över olika rollkaraktärer när man ser vissa TV-serier ibland.

 
I rollerna ser vi bland andra; Ida Linnertorp, Karl Linnertorp och Petra Brylander.


Vita lögner intro


GAAAHAHAHAHAHAHAHA!!!


Utdrag från världens bästa bok


En filmkarta över var alla Astrid Lindgrens filmer har spelats in.
Kanske befinner du dig på en inspelningsplats just nu? Vem vet?!
I alla fall så är det här utdrag från en bok jag varmt rekomenderar där man får lära sig allt om Astrid Lindgrens filmer. Den heter; Från Snickerboa till Villa Villekulla och är utan tvekan min favoritbok.


Skymningssagor

Jag kom att tänka på ett riktigt mysigt barnprogram när jag satte och funderade förut; Skymningssagor.
Visst kommer man ihåg det där mysiga modelltåget som åkte runt i en liten sagovärld med olika välkända byggnader som tillhörde olika sagofigurer.
Den mest kända platsen var nog ändå Pettsons och Findus lilla gård. 
Man fick följa med runt där i en vacker vaggande melodi och skulle i varje avsnitt stanna någonstans. Jag tror inte att jag var ensam när jag spände mig och höll tummarna hårt varje gång det svängde förbi Pettsons hus. Man ville ju alltid att det skulle stanna hos Pettson. Ibland gick det förbi Pettson-gården och stannade istället vid någon annan byggnad. Det var ju bara att acceptera om det blev så. Fast ibland, då hände det. Då stannade man hos Pettson och glädjen man kände av att man nu skulle få höra en Pettson-saga var helt obeskrivlig.


Nya tider intro


Haha, jag dööör. Ännu en såpa man följde slaviskt!


Pingu-spel

Från ett spel till ett annat. Jag kör verkligen speldag idag. Pingu på tur!
 
Klicka på bilden för att spela!


Häxan Surtant-spel

Har testat att spelat Häxan Surtant ett tag nu. Trots att jag är 22 år så tycker jag faktiskt att det var helt okej. Påminner lite om Mario och Sonic i vissa delar.

Klicka på bilden och testa själv!


Shitt, vad skämmigt!


Den aktuella mediedebatten om kändisar som hänger ut sina föräldrar...

...i böcker. Det tänkte jag skriva lite om nu.
Nyhetsprogram, eftersnacksprogram, talkshows, ja överallt pratas det om detta just nu.
Personligen tycker jag att det är riktigt intressant och spännande med denna nya trend. Roligt för det första att en sån sak kan bli en trend. Jag gillar det skarpt. Jag förstår inte vad meningen är att hålla inne med allt. Jag är en person som är för ärlighet, ja kanske till och med för ärlig ibland enligt vissa. Jag har otroligt svårt att ljuga och varför ska man det egentligen? Man kanske inte berättar för någon vad den ska få i julklapp men i övrigt så kan man säga och skriva nästan precis vad som helst, bara man kan stå för det så.
Offentliga personer har väl alltid hängt ut sina föräldrar mer eller mindre men det har väl kanske blivit mer vanligt nu på senare år när alla kändisar ska skriva självbiografiska böcker, alla ska blogga, alla ska facebooka, alla ska vara med i Skavlan, alla ska vara med i Så mycket bättre och vissa ska även vara med i Stjärnorna på slottet.
Tycker att det är bra att personer som Anna Wahlgren som ska påstås vara en barnexpert hängs ut av sin egna dotter. Kanske folk kan lära sig också att alla såna där experter inte alltid är så himla bra som det ska låta.
Jag skulle gärna vilja se en nyutskriven bok ut av någon politikers barn som i offentliga sammanhang alltid pratat så varmt om hur mycket som ska göras för alla barn i detta land när han eller hon åh andra sidan knappt hinner se sina egna barn.
Mig äger ingen, En spricka i kristallen, Inte pappas flicka, Det du inte såg, Felicia försvann, Jag är Zlatan Ibrahimovic och Kriget är över, det finns många böcker att läsa inom detta ämne.


Vill man inte läsa så kan man ju också alltid se på TV...

En elefant balanserade


En elefant balanserade
på en liten, liten spindel-tråd
Det tyckte han var så intressant,
så han gick och hämtade en annan elefant.


Två elefanter balanserade
på en liten, liten spindel-tråd
Det tyckte dom var så intressant,
så dom gick och hämtade en annan elefant.


Tre elefanter balanserade
på en liten, liten spindel-tråd
Det tyckte dom var så intressant,
Så dom gick och hämtade en annan elefant.


Fyra elefanter balanserade
på en liten, liten spindel-tråd
Det tyckte dom var så intressant,
Så dom gick och hämtade en annan elefant.

De fem kända elefanterna består av; De två huvudelefanterna från Fem Myror är fler än fyra elefanter, Babar, Dumbo och Pellefant.

Farmen

Sveriges bästa, ja kanske till och med världens bästa dokusåpa enligt mig måste nog vara TV4:s Farmen.
Jag minns mina höga förväntningar inför den omtalade dokusåpan hösten år 2001 som skulle ha premiär med lantligt 1800-tals tema.Ett gäng med vuxna människor skulle leva på en bondgård på samma sätt som man gjorde förr i tiden. De skulle överleva på skörden, djuren och varandra. Varje vecka skulle någon åka ut, någon som förlorade tvekampen mot sin motståndare. Varje vecka såg vi även en storbonde och varje vecka såg vi också en mängd med starka konflikter, kärlek, tårar, vänskap etc.
Farmen blev ett väldigt lyckat koncept och fortsatte därför i några säsonger till men som oftast i TV-program så var den första säsongen bäst. Konstigt att det också oftast är första säsongen man minns bäst när det kommer till TV-koncept...
Sedan minns man väl också vissa minst sagt speciella deltagare genom årens gång. Vem har egentligen glömt bort Qristina med Q, Damp-Sebastian eller Naken-Janne?
Det som väckte starka debatter om denna dokusåpa var slakten kring djuren. Trots att det är verklighet, för ja vi äter ju faktiskt kött som slaktas, de flesta av oss i alla fall, så blev det ändå för mörkt för TV-sammanhang till och med.
Efter några säsonger ut av Farmen så blev det en säsong ut av Farmen Afrika och senare en säsong ut av Farmen Skärgården men mer om dessa farmprogram tar vi upp någon helt annan gång.

Underbart klipp med Astrid Lindgren


"Nu är jag röd. Nyss var jag blå.", typiskt Astrid-citat.


Tre kronor intro


Talet från ett filmbarn till världens bästa författare"Käraste Astrid
En sommar för några år sedan spelade jag pigan Anna-Stina i Rasmus på luffen.
Och en dag när jag som vanligt stod bakom scenen och väntade på min entré och lyssnade på dialogen mellan Rasmus och luffaren, så förstod jag.
Jag förstod varför ingen kan sluta prata med mig om Pippi.
Det var så suveränt och roligt skrivet om Rasmus som förklarade för luffaren varför han var tvungen att rymma från barnhemmet efter att ha kastat vatten på föreståndarinnan - en hel hink.
Och det är så det är. Det finns helt enkelt ingen bättre författare i världen än du, Astrid, som kan beskriva förhållandet mellan barn och vuxna utan att krångla till det, vare sig det handlar om luffare och barnhemsbarn, eller prussiluskor och Pippi Långstrump.
Ja, när det gäller Pippi så hade jag naturligtvis begripit att det var något speciellt, men inte riktigt vad.
Men den här varma sommardagen, då förstod jag.
Det är svårt att förstå när man är mitt uppe i det och aldrig hinner få någon distans, men att spela en annan av dina roller gav mig den distansen.
Jag lovar dig Astrid, fast det är över 30 år sedan Pippi visades för första gången i tv, så har det knappast gått en enda dag utan att nån har pratat med mig om henne.
Jag kommer ihåg första gången vi träffades. Vi hade redan filmat några månader och du klev in i ateljén i gamla Råsunda och sträckte ut armarna och sa: "Hej, alla mina käraste barn", och vi sprang rakt i din famn. Och den famnen har varit öppen sedan dess. Att vara ett av dina filmbarn, det är nog alldeles extra. En mycket speciell relation. Jag önskar att jag kunde förklara men det går inte.
Och till min stora, stora glädje så behöll vi kontakten genom åren. Vi har haft fantastiska samtal och möten, men jag tror faktiskt aldrig att vi har pratat om Pippi. Jo, en gång, när jag var tonåring och det var som jobbigast, för ingen människa i världen verkade förstå att jag faktiskt heter Inger. Då pratade vi om Pippi. Du var ledsen och bad om ursäkt för vad du ställt till med.
Men du ska aldrig be om ursäkt för att du har gjort mitt liv så fantastiskt, för det är vad det är och har varit. Trots att det ibland är väldigt tungt. Men så är ju livet, det vet ju du om nån.
Nej, våra samtal de har handlat om teater och liv och, inte minst, kärleken. Och så har vi sjungit. Jag minns när du första gången sjöng " I en sal på lasarettet" för Maria, filmens Annika, och mig och vi satt hemma i din soffa på Dalagatan och grät för att det var så sorgligt. Det var underbart.
För några år sedan när du själv låg på lasarettet, var det Margareta och du som sjöng den, och då var det också underbart, men jag grät för jag förstod att du som funnits för mig i nästan hela mitt liv snart inte skulle göra det så länge till. Jag vet att det är livets gång, men led i alla fall.
Du fick leva hela livet, Astrid, och du fick ett fantastiskt liv.
Vill jag önska nåt till alla människor här på jorden så var det att nån gång i livet få träffa en person som du, som kan konsten att lyfta andra människor, mig har du lyft många gånger. Och om hundra år eller så när vi möts igen, ska vi sitta på ett moln du och jag, Astrid, och dingla med benen och sjunga gamla skillingtryck och ha så där trevligt som bara en smålänning och en östgöte kan ha. Och nästa gång som nån frågar mig om jag är lika rik som Pippi Långstrump, då ska jag inte säga nej, utan jag ska svara att "det är jag" för jag fick känna dig, Astrid, och det är den största rikedomen. Det har varit värt allting, precis allting.
Nu är Pippis mamma i himlen på riktigt. Tack, dotter Karin för att du kom på Pippi Långstrump. Och tack, älskade Astrid, för att du skrev. Och för att jag fick spela henne på film."

Av: Inger Nilsson


Visste ni att dessa personer är samma?


- Anders Nyström som spelade Doktor Schenker i TV-serien Saltön spelade även lilla Månke i Barnen från Frostmofjället.Cecilia Willberg till höger.
- Cecilia Willberg som är expertkommentator på Eurosport och även har medverkat i TV4:s gamla underhållningsrogram Stjärnor på is spelade även lilla Mattis i Madicken.- Sångerskan Sarah Dawn Finer som varit med ett antal gånger i Melodifestivalen spelade även Camilla som är klasskompis till Bert i Bert-filmen.- Hans Lindgren som spelade Farbror Enok i TV-serien Pip-Larssons spelade även Ante i Barnen från Frostmofjället.


Alltid lär man sig något nytt!


Hannes Råstam 1955 - 2012


~~Hannes Råstam~~
27 juni 1955 - 12 januari 2012

[Klicka här]


Playa del Sol

En svensk komediserie som var ganska bra var; Playa del Sol.
Om ett gäng lite speciella och halvförvirrade reseledare som på något sätt ska lyckas få ihop det så att semestergästerna trivs. Många barnfamiljer är det som reser med detta resebolag och de önskar oftast lite underhållning för sina små barn så de själva kan få lite tid över till att relaxa.. Dock är dessa reseledare inga barnexperter, de lyckas oftast göra något obarnvänligt som får föräldrarna att bli lite småirriterade. De har även ibland lätt få problem med att ta hand om vuxna men det är ju också problemen som uppstår som gör serien till en komedi.
Playa del Sol består ut av två säsonger som är inspelade på Gran Canaria och Mallorca, inte världens sämsta inspelningsplats kan jag tänka mig.
Jag brukade se det här när det gick på söndagar i SVT. Jag tyckte på nåt sätt att värmen från utlandet smittade av sig och jag blev alltid tvungen att äta glass med chokladsås när jag såg detta.


I rollerna ser vi bland andra; Henrik Hjelt, Mikael Tornving, Saga Gärde, Josephine Bornebusch, Richard Ulfsäter och Marie Robertson.

För att komma till ett liknande inlägg, klicka då; [HÄR].

Gunvald Larsson-moment


Han är antagligen en såndär som gör att man vill byta jobb efter att man träffat honom...


Bra beslut TV4Jag har en jätte rolig grej att ta upp. TV4 lägger ner skitprogrammet Talang. Yeaaaaaah!
Håller inte alls med Bert som tror att de gör det för att de är rädda. Bevis på räddhet i TV-tablån är när den visar samma sak år efter år utan nästan någon som helst förändring. Att Parlamentet också läggs ner klagar jag icke på som aldrig varit särskilt förtjust i det programmet.
Det enda tråkiga är att Idol som faktiskt blivit bättre på senare år ska ersättas ut av X Factor till hösten. Där tror jag man gör ett stort misstag. Men samtidigt är det modigt gjort av TV4 att testa.
Alltså, plus till TV4 som vågar förändra. +++


Största svenskorna som små - vem är vem? *Facit*

Nu ska vi se här. I föregående inlägg tyckte jag att man kunde ta sig en liten funderare över vem som är vem bland dessa små flickor. Dessa personer är kanske Sveriges största svenskor genom tiderna. Här kommer svaret:


Från vänster; Astrid Lindgren, Greta Garbo, Selma Lagerlöf och Ingrid Bergman.


Största svenskorna som små - vem är vem?


Inga ledtrådar här inte! Facit kommer i nästa inlägg klockan 18.00.


Franklin

"Här är Franklin. Han är pigg och glad.
Se hur han växer, dag för dag.
Alla vänner får va med kom nu hit så ska ni få se..."
Ja, någonting sånt i alla fall, antagligen inte helt korrekt men typ ungefär så börjar den svenska introtexten på barn-TV-serien Franklin, originaltitel; (Franklin the Turtle).
Franklin är en barnsköldpadda som bor i en skog med sin mamma, pappa och lillasyster. Hans hus ser nästan ut som ett människohus (dock sover han på en matta) men annars gör han i stort sätt allt som människor gör; Går i skolan, spelar boll, leker med kompisar, använder leksaker medmera. Ja, Franklin är nästan som ett människobarn bortsett från att han är sköldpadda och kan gömma sig i sitt skal ibland. Franklins kompisar är också som vanliga människobarn. Björn, Bäver, Kanin, Räv med flera har alla sina personligheter och det är just det här jag gillar med Franklin. De har verkligen alla personligheter som man får lära att känna.
Mycket utspelar sig i Franklins skola och det blir nästan som en vanlig människoklass när man har lärt sig att känna Franklin och alla hans kompisar. Björn är den där som alltid hänger på det goda. Han är en såndär genomsnäll björn som man ser som ens egna bästisideal. Bäver är den där kaxiga typen som vill ta mest plats och ofta bara tänker på sig själv framför alla andra. Franklin själv är den där som är snäll innerst inne men ibland inte kan motstå frestelserna att pröva på saker som i längden inte är så lyckade, ja han handlar oftast innan han tänker. Detta kan göra både Franklins vänner och familj lite irriterade emellanåt.
Jag gissar dock att den här TV-serien har en baktanke om att just lära barn vad som är rätt och vad som är fel. Franklin är ju då ett bra exemplar på att visa just det.

Aldrig ensam2


Eftersom jag tycker att det här är ett sånt viktigt ämne så väljer jag att även lägga ut andra delen av Aldrig ensam.


Singing Bee

Ett TV-program jag saknar otroligt mycket som gick på TV3 är; Singing Bee. Utan att överdriva tror jag att det är det roligaste underhållningsprogrammet som har gått på TV de senaste åren.
Handling: Ca 6 personer tävlar mot varandra om vem som kan ett antal låttexter bäst. Oftast är det väldigt välkända låtar men det kan också vara låtar man inte har hört på fler år.
Singing Bee var ett riktigt roligt program där man själv kunde testa sin sångtextkunskap och inte för att skryta men jag var nog rätt duktig på det. *Host*. Dock är det ju lugnt för mig som sitter där hemma i TV-soffan och vet att jag inte tävlar mot fem andra personer om en hög summa pengar. Om själva deltagarna får blackout i tävlingen eller bara blir lite nervösa så är ju kanske inte det så konstigt. Ändå sitter man där hemma och bekymrar sig över hur dåliga de ibland kunde vara. Roligt var också att det var helt vanliga människor som var deltagare, man behövde absolut inte sjunga bra för att få vara med.
Hanna Hedlund var programledare och började alltid programmet med att själv sjunga en välkänd låt och på så sätt skulle även deltagarna komma in i programmet. Jag bara undrar; Varför slutade man sända Singing Bee? När TV3 för en gång skull hade ett bra TV-program så slutar de med det bara efter några få säsonger.
Grymt dåligt! Jag vill ha Singing Bee tillbaka!


Harriet Andersson


Nu tänkte jag skriva lite om en ut av Sveriges bästa och största skådespelerskor; Harriet Andersson.
För er som inte vet vem Harriet Andersson är har nog då inte heller sett; Fanny och Alexander, Sommaren med Monika, Såsom i en spegel, Viskningar och rop, Kajsa Kavat, Majken, Emma åklagare, Kaspar i Nudådalen eller Morden i Sandhamn. Har ni aldrig sett det eller Harriet Andersson, ja då har ni verkligen missat något bra.
Harriet är född på alla hjärtans dag år 1932. Apropå kärlek har hon både varit tillsammans med Ingmar Bergman och varit förlovad med Per Oscarsson.
 

Kanske är hon en såndär skådespelerska man förknippar mest med de där klassiska svartvita filmerna. För mig är hon dock mest förknippad med den elaka barnjungfrun Justina i Fanny och Alexander.

Harriet är en sådan skådespelerska man emellan åt nuförtiden kanske upptäcker i nåt talkshowsprogram medans rollaktiviteten inte längre är så hög.
Nog har ändå hennes roller varit många under åren som gått inom både TV, teater och film. Kanske inte så konstigt då att hon blev belönad med Hedersguldbaggen år 2008. För det största svenska filmpriset kan man ju också bara ge till en största svenska skådespelare.

Harriet Andersson som ung.


Bli en gladiatorGladiatorerna har ju börjat gå på TV4 nu igen som kanske bekant.
Klickar ni på bilden ovan så kan ni testa att se hur ni själva skulle se ut som gladiator. Jag valde att ta hunden Malte istället för mig själv.
No need for words!


Röda korset - Aldrig ensamI gårdagens inlägg, ja precis det föregående inlägget i bloggen la jag ut en video med en ut av Röda korsets aktuella reklamer med tema - aldrig ensam. Röda korset satsar nu på gamla ensamma människor i Sverige. Trots att dessa reklamer knappt är en minut långa så skär det otroligt i hjärtat att se dessa reklamsnuttar. Jag blir så förbannad och ledsen på samma gång.
Först och främst blir jag förbannad på alla nära människor som låter bli att bry sig om sin gamla mamma, mormor eller vad det är. Sen blir jag förbannad på alla avlägsna släktingar. För visst, alla äldre har inte nära kvarlevande släktingar men vet man som avlägsen släkting om det så är det ens skyldighet att i så fall göra den avlägsna släktingen till en lite närmare släkting.

Det finns mycket som är orättvist i världen och det inklusive i Sverige men jag kan verkligen inte komma på något jag tycker är värre än just ensamhet. Ingen borde få vara ensam.
Jag hoppas att i alla fall några människor som totalt har glömt bort deras gamla släktingar eller vänner får sig en tankeställare när de ser en såndär reklam. Var och en kan väl börja att fundera över hur ofta man själv besöker sina närmsta släktingar? Hur ofta tror man att de får besök egentligen? Finns det något jag skulle kunna flytta eller skjuta upp för att få en timme över att hälsa på min gamla släkting? Typ såna saker kan man fundera över.
Det är självklart också mer än okej att bry sig om ensamma människor man även inte är släkt med.
Usch! Sånt här är verkligen det värsta jag vet. Jag undrar hur människor som låter andra människor vara ensamma egentligen tänker? Fyyy alltså!


Aldrig ensam


Äntligen tar man mer tag i detta!
Kommer skriva mer om det här i ett inlägg imorgon. För mig är detta den kanske allra viktigaste debatten just nu.


Bert

Känner att det är dags att skriva lite om Sören Olssons och Anders Jacobsons mästerverk Bert. Inte om Bert-böckerna, utan om Bert-serien i TV såklart.
Bert är en kille som är på väg in i tonåren med allt vad det innebär. Finnar, pinsamma föräldrar, fester, kompisar och såklart; TJEJER. Bert är en äkta tjejtjusare och av någon anledning lyckas han alltid få tjejen han är kär i. Trots att han är lite småmobbad av klasskamraten Klimpen, men åh andra sidan, vem blir inte mobbad av Klimpen?! Dock sjunker Berts självförtroende, ja allt blir plötsligt väldigt mycket jobbigare när han en dag måste börja använda glasögon... Att bli kallad glasögonorm önskar väl ingen och vem vill ens ha en kille med glasögon?
Bert är en rolig TV-serie där det ingår fraser och scener som kanske inte direkt är anpassade för småbarn, men vem bryr sig om det? Är man liten så ser man på Bert ändå. Är man stor så ser man också på Bert.
Bert är tidlös trots att hans tonårstid utspelar sig på 90-talet. Bert mås förknippas som glasögonorm, tjejtjusare (som sagt var), dagboksskrivare, mes eller kanske allra mest som en älskade ängel. För vem kan egentligen låta bli att INTE älska Bert?
Bert har också ett band med sina bästa kompisar; Åke, Torleif, Lill-Erik och Nicke. Jag och min ena brorsa hade väldigt roligt åt en låt som de brukade spela; Jag vill leva ett långt och lyckligt liv, jag vill leva tills jag dör....etc. Vi tyckte väl att haha, alla lever väl tills man dör men så är det ju faktiskt inte. Att leva är inte alltid samma sak som att inte vara död. En person som inte vill eller kan göra något med sitt liv lever helt enkelt inte. Dock tror jag att Bert är en sån som kommer att leva tills han dör.


I rollerna ser vi bland andra; Martin Andersson, Johan Ulveson, Ing-Marie Carlsson, Yvonne Lombard, Oliver Loftéen, David Boati, Martin Lindqvist och Hanna Alström.


Bullerbyn: När Pontus går till skolan


Har ingen aning om vem som spelar. Men man kan ju inte annat än att älska den här "biten" som min mormor skulle säga.


Det här året...

* är det 100 år sedan Titanic sjunk och i sinom tid kommer det bli temavecka Hav i denna blogg

* får vi en ny offentlig svensk monark av vår egna kronprinsessa och hennes prins

* kommer sommar-OS hålla rum i London

* hoppas vi på en ny president som är fredlig i USA

* är det 50 år sedan Vasaarvet i Stockholm ingvigdes, vilket passar ännu bättre med temavecka hav i den här bloggen


* är det 50 år sedan första versionen av Bullerbyn hade TV-premiär i Sverige


* är det också 50 år sedan TV-underhållningen Hylands hörna hade TV-premiär

* fyller Gunde Svan, Jim Carrey, Robert Wells, Nanne Grönvall, Tom Cruise och Liza Marklund alla 50 år -
Grattis till dem!

*
är det ett nytt år med nya TVminnen, mycket spännande...

Ännu ett välkänt intro


Varuhuset!


Fanny och AlexanderNågot som oftast sänds runt juletid på TV är Fanny och Alexander. Kanske har man någon gång bänkat sig framför den tretimmars-långa filmen eller om man är lite uthålligare, den femtimmars-specialgjorda TV-versionen.
Jag har sett båda. Jag föredrar femtimmars-versionen. Jag tycker tyvärr att de har tagit bort fel scener på filmen som är viktiga för Fanny och Alexander medans inte lika viktiga scener har kommit med på filmen.
En del tycker att det här är den bästa svenska filmen som någonsin gjorts, andra tycker till och med att det är en ut av världens bästa filmer. Med 6 Oscars-nomineringar och 4 Oscars-priser så är det kanske inte så konstigt att den är så uppskattad som den är. Med ett Golben Globe-pris, filmförfattad ut av Sveriges största filmskapare genom tiderna; Ingmar Bergman. Med 1900-talets sörsta svenska skådespelarelit så blir statusen ännu högre.
Fanny och Alexander är inte min favoritfilm men det är något som gör att jag ändå aldrig kan slita mig ifrån den om jag väl har börjat titta. Kan det kanske vara skådespelarinsatserna, manuset, rekvisitan eller bara den där Bergmanmystiken som gör att filmen är bra?
Jag har alltid tyckt och tycker dessutom fortfarande att Ingmar Bergman är grymt överskattad. Enligt mig är Sveriges största filmregissör genom tiderna; Olle Hellbom. Dock är Fanny och Alexander riktigt bra och den har ändå något speciellt som ingen annan film har.

Handling: I en stor överklassfamilj som lever på att driva Uppsalas bästa teater i början av 1900-talet blir plötsligt Oscar Ekdahl (Allan Edwall), ägaren för teatern riktigt sjuk så han blir sängliggandes tills hans slutligen dör.
Kvar lämnar han hela sin stora släkt, inklusive hans fru Emilie och hans två små barn Fanny och Alexander. Emilie gifter efter en tid om sig med biskopen Vergérus (Jan Malmsjö) som lever ett kyligt liv som inte är anpassat efter barn, vilket gör att Fanny och Alexander får börja leva tufft där det ingår obehagliga kläder, instängdhet och misshandel.

När man ser det här fotot nedan tänker jag bara; WOW! Hur ska man kunna lära sig alla dessa karaktärer egentligen? Har försökt beskrivit alla på kortet så gott som möjligt i alla fall. För övrigt är minst hälften av alla dessa skådespelare idag döda.
Nu ska vi se:


Övre raden från vänster: 1.Rosa (Lena Olin) Hembiträde 2.Siri (Kristina Adolphson) Hembiträde 3.Teaterperson 4.Teaterperson 5.Isak Jacobi (Erland Josephson) Uppvaktare till F&A:s farmor 6.Gustav Adolf Ekdahl (Jarl Kulle) Farbror till F&A & pappa till Petra, Putte, Jenny & Helena Victoria 7.Carl Ekdahl (Börje Ahlstedt) Farbror till F&A 8.Filip Landahl (Gunnar Björnstrand) Teaterperson 9.Teaterperson 10.Herr Salenius (Sune Mangs) Teaterskådespelare 11.Alida (Siv Ericks) Hembiträde 12.Lisen (Inga Ålenius) Hembiträde
Mellersta raden från vänster: 1.Hanna Schwartz (Anna Bergman) Teaterperson 2.Fröken Vega (Majlis Granlund) Hembiträde 3.Alma Ekdahl (Mona Malm) Gustav Adolf fru & mamma till Petra, Putte och Jenny 4.Maj med bebis Helena Victoria (Pernilla August) Älskarinna till Gustav Adolf 5.Helena Ekdahl (Gunn Wållgren) Farmor till F&A 6.Emilie Ekdahl med bebis Aurora (Ewa Fröling) Mamma till F&A 7.Lydia Ekdahl (Christina Schollin) Carls fru 8.Fröken Ester (Svea Holst) Hembiträde 9.Teaterperson
Nedre raden från vänster: 1.Putte Ekdahl (Kristian Almgren) Kusin till F&A 2.Jenny Ekdahl (Emelie Werkö) Kusin till F&A 3.Petra Ekdahl (Maria Granlund) Kusin till F&A 4.Fanny Ekdahl (Pernilla Allwin) 5.Alexander Ekdahl (Bertil Guve)

Ni får gärna hjälpa mig med fotot så jag kan skriva mer korrekt... om ni kan.


Ny Karlsson på taket? - Nej tack!

Något man inte får röra och göra om är Astrid Lindgrens filmatiseringar. Det tycker i alla fall inte jag och ärligt tror jag inte att Astrid själv heller skulle ha velat det. Hennes filmatiseringar är kult och sånt får man bara inte röra.
Det är något som Markoolio inte håller med om eftersom han vill göra en ny Karlsson på taket-film med 2010-talets moderna effekter. Kan säga att Markoolio sjunk väldigt djupt i mina ögon efter jag fick den informationen. Tycker att alla borde förstå att det är en självklarhet att man inte rör Astrids verk och gör dem till moderna saker. Dels behåller de då inte sin tidlöshet och dels vill man inte ha nya filmer med nya skådespelare. Karlsson ska vara Karlsson, Pippi ska vara Pippi, Emil som Emil etc. Vad är så svårt att fatta med detta egentligen?
Företaget Saltkråkan AB har som främsta uppgift att behålla Astrid Lindgrens verk som de är. Jag tycker att det är riktigt bra att de finns för hade inte de funnits så hade Pippi antagligen redan varit något helt annat än Pippi vid det här laget... Ja, ni förstår kanske vad jag menar. Jag tror tyärr att Karlsson på taket skulle bli något helt annat om Markoolio fick röra om. Dessutom har han fått med sig ingen mindre än Staffan Götestam i detta förslag. Han som både skådespelat och regisserat Astrid Lindgren-filmer. Hur tänker han liksom?
Att man gjorde en version två av Bullerbyn var en sak, eftersom första Bullerbyn endast var stumfilmad.
Vill man hemskt gärna göra en Astrid Lindgren-filmproduktion så gör det i så fall ut av någon av dem få böckerna som inte redan är filmatiserade. Exempel som Britt-Mari lättar sitt hjärta, Kerstin och jag eller kanske I skymningslandet?!
Åt en ny film om Karlsson på taket säger jag bara: Nej tack!

TVminnen minns...


Lena Nyman
23 maj 1944 - 4 februari 2011
Ronja Rövardotter
Morrhår och ärtor
Att göra en pudel
Laila Westersund
27 mars 1942 - 22 februari 2011
Skrot-Nisse och hans vänner
Macken
Jonson och Pipen
Elizabeth Taylor
27 februari 1932 - 23 mars 2011
Cleopatra
Nord och Syd
Familjen Flinta
Annalisa Ericson
14 september 1913 - 21 april 2011
Mälarpirater
Den ofrivillige golfaren
Snoken
Jeff Conaway
5 oktober 1950 - 27 maj 2011
Grease
Taxi
The bold and the beautiful
Sven "Plex" Petersson
7 augusti 1926 - 25 juni 2011
*Sportjournalist*
- Vasaloppet -
Amy Winehouse
14 september 1983 - 23 juli 2011
*Sångerska*
- Rehab -
Ingrid Luterkort
28 juni 1910 - 3 augusti 2011
Barnen från Frostmofjället
Tre kärlekar
Underbar och älskad av alla
Sif Ruud
6 maj 1916 - 15 augusti 2011
Smultronstället
Hemsöborna
Madicken
Gun Hägglund
2 mars 1932 - 19 augusti 2011
*Sveriges första kvinnliga nyhetsuppläsare*
Stefan Liv
21 december 1980 - 7 september 2011
*Ishockeymålvakt*
Gaby Stenberg
9 januari 1923 - 20 september 2011
Bombi Bitt och jag
Goda grannar
Rederiet
Sven Tumba
27 augusti 1931 - 1 oktober 2011
*Idrottare*
Sickan Carlsson
12 augusti 1915 - 2 november 2011
Flickorna i Småland
Niklasons
Kusiner i kubik
Lasse Brandeby
27 april 1945 - 20 november 2011
Kurt Olsson
Rena rama Rolf
Diselråttor och sjömansmöss
Harry Morgan
10 april 1915 - 7 december 2011
Landet bortom bergen
Farornas land
M*A*S*HOm året som gick kan man konstatera att Sverige främst miste många bra svenska skådespelerskor. Vi har tyvärr mist nästan alla skådespelerskelegender i det föregående året som fanns kvar i Sverige. Med det menar jag såna som skådespelat enda sedan unga åldern tills i stort sätt sista åren. Med exempel som Sif Ruud, Ingrid Luterkort, Sickan Carlsson och Annalisa Ericson. Alla var de födda på 1910-talet, för över och för nästan hundra år sedan. Ändå har de lyckas hålla sin aktivitet öppen så pass mycket att vi lätt kan finna TV-minnen från dem i nästan hela förra seklet och i början ut av detta.
En annan skådespelerska som också tillhör legenden men inte fick bli lika gammal är kanske den det har talats mest om av alla offentliga personer som dött det förra året, nämligen; Lena Nyman.
Laila Westersund, Gaby Stenberg och Lasse Brandeby är också mycket saknade.
Som vanligt är det mest äldre människor som dött men även allt för unga har förekommit precis som det brukar kunna vara.
Sportlegender, amerikanska skådespelare och skådespelerskor likaså.
Vi får hoppas att listan inte blir lika lång för 2012.


En av dem bästa just nu


Gott Nytt År 2012

Hoppas att ni alla har haft en bra nyårshelg och att detta kommer bli ett bra år för er alla, (även för mig ;)).
Den här veckan kommer bloggen uppdateras varje dag, dock bara med ett inlägg om dagen tills måndag den 9:e januari nästa vecka när vi återgår helt till vardagen igen med minst tre inlägg varje vardag. Då hoppas vi också på att den nya bloggdesignen har kommit upp. Den är ju inte riktigt färdig ännu men ni kan få ett litet smakprov på den via en liten bild.
Ett väldigt litet smakprov alltså.

So long!