TVminnen


Ronja Rövardotter


Idag tänkte jag ta upp Astrid Lindgrens käraste Ronja Rövardotter.
Ronja lever i någon obestämd tid med sin mamma Lovis, pappa Mattis och deras 12 rövare. De bor tillsammans i Mattisborgen och lever på att röva från andra människor så de själva ska få det så bra som möjligt.
En dag flyttar Mattis största ärkefiende Borka in som granne till Mattis och hans familj. Med sig har han sin fru Undis, alla sina rövare och sin son Birk som är lika gammal som Ronja. Eftersom Mattis och Borka hatar varandra så förbjuder de Ronja och Birk att leka tillsammans. Ronja och Birk lär sig dock att tycka om varandra väldigt mycket och struntar i vad deras föräldrar tycker och umgås med varandra ändå. De lever på vilt i skogen med vildvittror, grådvärgar, rumpnissar, vildhästar medmera. Ronja och Birk är emot att röva och vägrar att någonsin ta efter deras föräldrars titlar.


Ronja Rövardotter
är ännu en Astrid Lindgren-klassiker som är alldeles unik i sig. Skogen, havet, borgen och den resterande miljön är mysig och skrämmande på samma gång.
Trots att jag nu är så gammal som jag är så gör det fortfarande lite ont i magen varje gång jag tänker på en vildvittra. Vildvittrorna måste nog vara de läskigaste fantasifigurerna Astrid Lindgren någonsin ha skapat. Samtidigt är kanske rumpnissarna dem skojigaste.
En sak jag alltid har funderat lite över; Varför säger Ronja Mattis och Lovis till sina föräldrar istället för mamma och pappa? Lever hon i en sån tid där inte mamma och pappa-orden finns eller nåt?! Det finns alltid någonting man kan undra över i varje TV-serie eller film. Ronja Rövardotter finns ju både som film och TV-serie. Jag föredrar nog TV-serien där man får se allt.


Alla dessa sånger som är med är så vackra och välskrivna av Björn Isfält och Astrid Lindgren. Även om det finns en hög med rövarsånger så är nog ändå Lovis Vargavisa den mest oslagbara. 
Olle Hellbom och senare Tage Danielsson har gjort en helt oförglömlig film. Sen får vi ju inte heller glömma bort alla skådespelare. Hanna Zetterberg, Lena Nyman, Börje Ahlstedt, Allan Edwall, Per Oscarsson, Tommy Körberg, Dan Håfström med flera.

2012-02-19 @ 18:00:00 Astrid Lindgren Permalink


Kommentarer
Postat av: Arasen

Usch.. Så trött jag är på Ronja.. Haha.. sonens favoritfilm.. har slutat med att han inte får se den längre.. han härmar bara mattis.. kastar grejer omkring sig osv..Sv: Jo, det kanske blev en del.. men jag brukar få mer :p så jag är nästan lite besviken :P vadå bortskämd? ;)

2012-02-19 @ 18:35:20
URL: http://arasen.blogg.se/

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0