TVminnen


Lotta på Bråkmakargatan

 
Lotta på Bråkmakargatan
är ännu en känd Astrid Lindgren-klassiker som jag tänker ge lite tid här och nu i detta inlägg.
Lotta Nyman är en svensk tjej i 5-årsåldern som bor i ett gult hus med sin mamma, pappa, storebror Jonas och storasyster Mia-Maria. Också Bamsen såklart! Honom får vi ju inte glömma. Bamse är den viktigaste i hela familjen tycker Lotta. Trots att han bara är ett gosdejur i form av en gris så är han så värdefull.
Lotta och hennes familj bor i en lugn liten stad. De lever i en tid när de flesta mammorna var hemma på dagarna medans papporna var på arbetet. Mia och Jonas går i skolan på dagarna så då får Lotta oftast sysselsätta sig själv när inte mamma har tid. Sån tur Lotta då har som har världens snällaste granne; Tant Berg, som gärna tar emot besökt från lilla Lotta. Allt är egentligen ganska så perfekt i denna lilla värld, förutom en sak; Lottas humör.
Lotta har ett fruktansvärt humör och kan bli riktigt, ja riktigt förbannad när det inte riktigt går som hon vill. Hon tycker många gånger att vuxna är orättvisa och behandlar henne som att hon inte fattar något bara för att hon är fem år. När hon inte får en vanlig cykel i födelsedagspresent så knycker hon Tant Bergs stora cykel och kör nästan ihjäl sig. Hon springer bort på tåget när mamma vänder huvudet till, hon skrattar åt Jonas när han nästan drunknar, hon skrämmer bort fågelmamman från sina blivande ungar med Bamse och hon klipper sönder sin jumper för att slippa använda den. Men Lotta gör också väldigt bra saker, för Lotta hon kan helt enkelt precis allting. Lotta fixar en julgran åt sin familj när alla granar i hela staden har tagit slut och hon fixar också påskgodis när allt annat påskgodis i stan också har tagit slut.


Lotta på Bråkmakargatan
är kanske Astrid Lindgrens mysigaste berättelse. Astrid bevisar verkligen med Lotta hur man kan lyckas ha så mycket lugn i en barnsaga men ändå göra den just som en saga för barn. Regissören Johanna Hald har lyckats göra så att även Lotta i Astrid Lindgren-samlingen har blivit en riktig klassiker. Måste också tillägga att Grete Havensköld som spelar Lotta kanske är världens bästa barnskådespelare. Att vara så liten och prestera som hon gör, det är helt enastående.


I rollerna ser vi bland andra; Grete Havensköld, Linn Gloppestad, Martin Andersson, Beatrice Järås, Claes Malmberg och Margreth Weivers.

2012-02-26 @ 18:00:00 Astrid Lindgren Permalink


Kommentarer
Postat av: anna

lotta är så söt, tycker om dom böckerna

2012-02-26 @ 20:43:57
URL: http://heltenklaanna.blogg.se/
Postat av: Iréne Johansson

Hej!
Jag såg Astrids jul idag, och därmed Lottas jul Lottas syster har en så fin stickad tröja Var kan man hitta mönstret till den?

undrar Iréne Johansson

Svar: Hej Iréne!Jag tror jag vet vilken du menar. Tyvärr vet jag inte det. Den gjordes nog bara speciellt för den filmen. Men kan kolla på Idependent när jag är där nästa gång. :)
Kontakt: tvminnen@gmail.com

2013-12-25 @ 22:11:57

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0