Tänk om det var såhär...


En dröm av kalorier.


Jan Malmsjö


Finns det någon skådespelare eller ens personlighet som kommer i närheten ut av Jan Malmsjö?
Jan Malmsjö är en svensk skådespelare som är född år 1932 och fyller alltså 80 år i år. Vi känner igen honom ifrån klassiker som Hedebyborna, Scener ur ett äktenskap, Drömkåken, Den tatuerade änkan men kanske allra mest så förknippar vi honom som den elaka biskopen i Ingmar Bergmans Fanny och Alexander, eller?!


Jan Malmsjö som biskop Edvard i Fanny och Alexander.
Vid närmare eftertanke så förknippar i alla fall jag honom minst lika mycket med Nyårsklockan som han läser varje år på Nyårsafton direkt innan tolvslaget på Skansen som vi varje år brukar kunna se i SVT. För trots alla sina roller så underhåller han ju även på annat vis som bland annat sångare. Ja, Jan Malmsjö har faktiskt till och med en gång i tiden varit en Melodifestivalen-deltagare
Jan Malmsjö är sedan år 1974 gift med skådespelerskan Marie Göranzon som också har en väldigt stor skådespelarkarriär bakom sig. Med tanke på Jan Malmsjös långa och lyckade karriär så var det kanske inte så konstigt att han år 2008 var med i Stjärnorna på slottet
Jan Malmsjö är idag en ut av Sveriges största, folkkära skådespelare.


Jan Malmsjö som ung.


Drömmarnas tid

En amerikansk dramaserie jag verkligen saknar är Drömmarnas tid, originaltitel; American Dreams.
Det handlar om livet i Philadelphia på 1960-talet. Främst handlar det om familjen Pyror. Där arbetar pappa Pyror flitigt på dagarna medans mamma Pyror är hemmafru. Det handlar också väldigt mycket om ett då populärt TV-program; American Bandstand som ena dottern Pyror flitigt besöker tillsammans med sin bästa vän. I det TV-programmet dansades det och det blev alltid besökt ut av dåtida stora artister som till exempel; Tina Turner. Vi får även följa händelserna runt Vietnamkriget, kampen för självständiga kvinnor och att få bort rasism. Det är verkligen äkta 60-tal i den här serien trots att den är inspelad i början ut av 2000-talet.
Drömmarnas tid var något jag följde när det gick på TV. Jag älskade det där med att man kunde följa vardagen i en annan tid som inte är nutid. Annars tycker jag att det är dåligt med såna serier där man får följa människor genom vardagen i en annan tid än som sagt var nutid. Att det kommer gammeldagsa filmer är väl egentligen inget ovanligt men TV-serier med samma anda finns det mycket få ut av. Varför är det så?!
I rollerna ser vi bland andra; Brittany Snow, Vanessa Lengies, Tom Verica och Gail O´Grady.

Livet enligt Rosa

Taaaadaaa! Idag tänker jag äntligen skriva om den stora TV-ungdoms-serien; Livet enligt Rosa.
Rosa är en tjej på väg in i tonåren som bor i det stora Stockholm tillsammans med sin mamma och halvstorasyster Blenda. Rosa går i skolan på dagarna men när hon inte gör det så är det musik som gäller. Rosa brinner för allt som har med musik att göra. Hon har en egen gitarr som hon har som redskap när hon skapar och spelar sina egna låtar. Rosa tycker också väldigt mycket om killar. Det finns i stort sätt alltid någon som hon är kär i. Det kan vara allt ifrån stora popidoler till sina kusiners bästa kompisar. Trots alla dessa killar hon förälskar sig i så är det ändå musiken hon drömmer om allra mest. Hennes största önskan är att en dag bli en stor stjärna.
Livet enligt Rosa är en härlig svensk ungdomsserie. Är man på väg in i tonårsåldern och dessutom har ett stort brinnande intresse för musik så är det här nog en ännu mer underhållande serie. Rosa andas samma anda som Eva & Adam eftersom författarna är desamma nämligen; Måns Gahrton och Johan Unenge. Rosa finns både som tidningsserie, då i Kamratposten och senare som film. Tycker att det är lite roligt när jag tänker på att Rosa heter Rosa och att Rosas syster heter Blenda. Det får mig att fundera över om deras mamma har en stor förkärlek till kossor.


Rosa lever i det moderna 2000-tals-Sverige. När Eva & Adam filmatiserades på 90-talet så var det fortfarande kärnfamiljen som gällde i stor del. Men Rosa lever i en annan tid där kärnfamiljen nu är mera ovanlig än vanlig. Rosas mamma och pappa är skilda. Rosas pappa bor i en annan stad med sin nya familj som alltså består ut av Rosas plastmamma och halvsyskon. Rosas storasyster är ju också bara hennes halvsyster. Deras mamma har alltså två olika pappor till sina barn men lever inte ihop med någon ut av sina barns pappor. Rosas storasyster Blenda har också en annan hudfärg än Rosa har. Hon är svart eftersom Blendas far också är det. Det här representerar som sagt var den moderna familjen.
I rollerna ser vi bland andra; Anna Ryrberg, Freddy Åsblom, Cilla Thorell, Nanna Blondell och Linda Lundberg.

Den vita stenen intro


En av dem bästa Lotta-scenerna


Skeppsholmen

När Rederiet slutade att gå på sina torsdagar, klockan 20.00 i SVT1 så tog istället Skeppsholmen vid.
Skeppsholmen
handlade om några människor, vars vardag vi får följa i vått och tort. Alla dessa människor lever på något sätt sina liv kring Skeppsholmen i Stockholm. En dramaserie som lyfter fram; kärlek, vänskap, ovänskap, otrohet, karriär, familjeliv och ja, allt såntdär typ.
Skeppsholmen var en riktig flopp enligt mig. Jag tyckte det var jättedåligt. Hur tror SVT ens att de bara ska kunna ersätta en sån TV-klassiker som Rederiet med en sån serie som Skeppsholmen? För det första undrar jag vart den röda tråden är någonstans? Ingenting har nåt huvudsyfte med nånting i serien. Är själva platsen Skeppsholmen den röda tråden?! Så kanske det är men jag tycker inte att det räcker för en röd tråd. Sen var det ingenting nytt med den här serien. Det var konflikter och händeleser som man hade sett flera gånger redan fast då i andra TV-serier. Jag måste tyvärr dissa Skeppsholmen.
I rollerna såg vi bland andra; Henrik Norlén, Anna Sise, Anki Lidén och Sanna Bråding.

Fru Marianne

Så helt plötsligt började jag att tänka på Carin Mannheimers TV-serie; Fru Marianne.
Marianne är en ung tjej som lever i slutet av 1800-talet. Hon är en bortskämd överklassflicka som alltid fått precis allt hon velat ha. Plötsligt bestämmer hennes far för att gifta bort Marianne till en bonde som lever ett totalt oglamouröst liv som Marianne aldrig har upplevt tidigare. Det är smutsigt, lortigt och fullt ut av fattiga människor med trasiga kläder som numera vistas kring henne. Börje och Marianne känner inte varandra alls och de är egentligen inte det minsta intresserade ut av varandra. Marianne blir dock lite intresserad ut av Börjes vän Pål och Pål även ut av Marianne.
Det här var en miniserie som gick i SVT från år 2001 som jag tyckte otroligt mycket om. Man fick verkligen lära sig om klasskillnaderna förr i tiden och det var också här jag bekantade mig riktigt med Cecilia Frode för första gången. Roligt också att Börje, hennes man spelas ut av Per Morberg. Hahahaha! Inga fler kommentarer.
I rollerna såg vi bland andra; Cecilia Frode, Per Morberg, Loa Falkman och Emy Storm.


Skärgårdsdoktorn

En av dem bästa svenska dramaserierna genom tiderna är enligt mig; Skärgårdsdoktorn.
Läkaren Johan Steen bor ensam med hans dotter Wilma på ön Saltö i Stockholms skärgård. Han har ett förflutet liv i Afrika tillsammans med Wilma och Wilmas mamma som också är läkare men har valt att stanna kvar i Afrika. Det blir hektiskt för Johan att vara den enda doktorn för så många runt så många öar. Trots det så anpassar sig Johan rätt så bra till skärgårdsmiljön. Någon som har lite svårare att anpassa sig är hans dotter Wilma. Hon längtar tillbaka till Afrika och försöker köra på med sin afrikanska stil i skärgården som inte fungerar särskilt bra. Hon blir mobbad i skolan och kommer inte överens med sin fröken. Så småningom anpassar sig också Wilma till det nya livet. Hon får kompisar också har hon ju alltid den snälla fiskargubben Sören att hälsa på. Morfar går också bra att vara med ibland eller Syster Berit som både arbetar som Sjuksyster till Johan och är riktig syster till Sören. Allt möjligt händer i denna skärgårdsmiljö. Vi får följa denna serie genom sjukfall och privatliv.
Skärgårdsdoktorn har blivit en riktig svensk klassiker.
I rollerna ser vi bland andra; Samuel Fröler, Ebba Hultkvist, Sten Ljunggren, Helena Brodin och Göran Engman.

Det är alltså såhär hon ser ut, vår nya prinsessa

Här är de första offentliga bilderna på prinsessan Estelle.
Koftan hon har på sig är kronprinsessan Victorias gamla kofta som Silvias mamma Alice har stickat.
Så ingen designer som behöver bli sur alltså.


Where Them Girls At


Erland Josephson 1923 - 2012

En ut av Sveriges största skådespelare någonsin har nu gått ur tiden. Erland Josephson har avlidit, 88 år gammal. Förutom skådespelare var Erland även en stor regissör, författare och även en tid chef för Dramaten.
Som mest kanske vi ändå känner igen honom i hans roller i Ingmar Bergman-filmatiseringarna. Jag själv förknippar nog honom mest som Isak i Fanny och Alexander. Må han vila ifred.

~ Erland Josephson ~
*15 juni 1923 - 26 februari 2012*


Lotta på Bråkmakargatan

 
Lotta på Bråkmakargatan
är ännu en känd Astrid Lindgren-klassiker som jag tänker ge lite tid här och nu i detta inlägg.
Lotta Nyman är en svensk tjej i 5-årsåldern som bor i ett gult hus med sin mamma, pappa, storebror Jonas och storasyster Mia-Maria. Också Bamsen såklart! Honom får vi ju inte glömma. Bamse är den viktigaste i hela familjen tycker Lotta. Trots att han bara är ett gosdejur i form av en gris så är han så värdefull.
Lotta och hennes familj bor i en lugn liten stad. De lever i en tid när de flesta mammorna var hemma på dagarna medans papporna var på arbetet. Mia och Jonas går i skolan på dagarna så då får Lotta oftast sysselsätta sig själv när inte mamma har tid. Sån tur Lotta då har som har världens snällaste granne; Tant Berg, som gärna tar emot besökt från lilla Lotta. Allt är egentligen ganska så perfekt i denna lilla värld, förutom en sak; Lottas humör.
Lotta har ett fruktansvärt humör och kan bli riktigt, ja riktigt förbannad när det inte riktigt går som hon vill. Hon tycker många gånger att vuxna är orättvisa och behandlar henne som att hon inte fattar något bara för att hon är fem år. När hon inte får en vanlig cykel i födelsedagspresent så knycker hon Tant Bergs stora cykel och kör nästan ihjäl sig. Hon springer bort på tåget när mamma vänder huvudet till, hon skrattar åt Jonas när han nästan drunknar, hon skrämmer bort fågelmamman från sina blivande ungar med Bamse och hon klipper sönder sin jumper för att slippa använda den. Men Lotta gör också väldigt bra saker, för Lotta hon kan helt enkelt precis allting. Lotta fixar en julgran åt sin familj när alla granar i hela staden har tagit slut och hon fixar också påskgodis när allt annat påskgodis i stan också har tagit slut.


Lotta på Bråkmakargatan
är kanske Astrid Lindgrens mysigaste berättelse. Astrid bevisar verkligen med Lotta hur man kan lyckas ha så mycket lugn i en barnsaga men ändå göra den just som en saga för barn. Regissören Johanna Hald har lyckats göra så att även Lotta i Astrid Lindgren-samlingen har blivit en riktig klassiker. Måste också tillägga att Grete Havensköld som spelar Lotta kanske är världens bästa barnskådespelare. Att vara så liten och prestera som hon gör, det är helt enastående.


I rollerna ser vi bland andra; Grete Havensköld, Linn Gloppestad, Martin Andersson, Beatrice Järås, Claes Malmberg och Margreth Weivers.


HAHAHAHA!


Det här hittade jag på facebook.
Går inte att låta bli att fundera över om de inte gjorde den här reklamen med en bit ironi?!...


Hej hå!


Lill Lindfors tappar kjolen


* Veckans citat *


"Mina känslor är lite all over the place."
/Prins Daniel - När han berättade om den nya prinsessan


Babar

Idag tänkte jag skriva om en ut av TV:s allra kändaste elefanter; Babar. Passar ju bra att skriva om en kung nu också när det för tillfälligt är väldigt kungligt i vårat land.
Babar är från början en fransk elefant men har blivit väldigt populär här i Sverige med sina TV-program, böcker, gosedjur, spel, accesoarer, kläder, pussel och allt vad det är. Babar är i alla fall elefanternas konung. Han bor i ett slott tillsammans med sin fru Celeste, sina barn Plom, Flora, Alexander och Isabelle. I Babars slott finns även ett antal tjänare som hjälper till med lite olika saker. I Babar-serien från TV handlar det hela tiden mest om när Babar berättar för sina barn hur det var när han var liten. Man vet egentligen typ ingenting om Babars pappa. Man vet bara att hans mamma blev dödad när Babar var liten. Babars fru Celeste har även gett namnet till deras kungliga slott Celesteville. Babar och Celeste är inte bara gifta, de är också kusiner.
Babar är en klassiker och självklart kan man inte låta bli att älska Babar i sig, dock har jag ändå alltid haft ganska så svårt för hans TV-serie. Sedan kan jag inte heller låta bli och tänka på hur skumt det faktiskt är att vara gift med sin kusin...

Lite TV-tårtor

Vilken tårta skulle Du helst vilja äta?


För att se fler TV-tårtor. Klicka då [HÄR].


Pingu intro


~~* Estelle Silvia Ewa Mary *~~

Sveriges nyaste prinsessa heter; Estelle Silvia Ewa Mary. Tilltalsnamnet blir Estelle. Silvia efter drottningen och Ewa efter prins Daniels mamma.
Förnamnet gillar inte Herman, men det gillar jag!


Fame Factory


TV3:s skapelse av Bert Karlsson, Fame Factory var något jag ganska troget följde när det gick på TV ganska tidigt på 2000-talet. Det var ett musiktävlingsprogram där ett antal deltagare gick på en musikskola tillsammans där de lärde sig viktiga saker inom musikindustrin kan man säga, ja eller nåt sånt i alla fall.
Några TV-personligheter samt artister som fortfarande är aktuella idag och kommer därifrån är bland andra; Jessica Andersson, Linda Bengtzing, Sara Löfgren, Sandra Dahlberg, Anders Johansson och Magnus Bäcklund.
Fame Factory-personerna
tävlade allesammans om att vinna hela Fame Factory och bli en stor svensk artist. De tävlade genom ett slags poängsystem som de fick ifrån juryn. På slutet var det ändå alltid tittarna som fick rösta om vem som skulle bli kvar och vem som skulle åka ut. Gissa vilka som alltid fick stanna kvar? Killarna! Gissa också vilka som då alltid åkte ut? Tjejerna! Precis som det har varit på typ alla andra musiktävlingar genom åren, dock börjar ju det där att förbättras lite nu.
När man kollar vilka som har lyckats bäst efter Fame Factory-tiden så leder ju i alla fall tjejerna. Så som det också oftast brukar bli.


Nannyjouren


Nannyjouren
 är en ut av alla dessa uppfostringsserier som har gått på TV de senaste åren. TV3 stod för programmet.
Nannyjouren handlade om olika familjer som på något sätt inte lyckats uppfostrat sina barn. Därför tog de hjälp ut av några nannysar som visade hur man skulle göra för att få en felfri unge.
Det här var ett ganska så roligt program att se, även om jag mest såg det med ironi. Sverige blir verkligen ett mer och mer inramat land där man måste passa in för att få vara med i den där ramen. Då kan man inte ha en massa konflikter med sina ungar, sina grannar, ekonomiska problem, viktproblem, städproblem och allt vad det är. Sån tur vi har då att det finns vissa människor som redan passar in i den där ramen och kan lära oss att uppfostras så vi också passar in där. Suck! Jag har inga barn som jag kan bråka med, inga grannar jag är osams med, inga ekonomiska problem, jag håller hyfsat rent och jag är normalviktig. MEN jag tror ändå att Anna Skipper skulle ha en hel del hon skulle vilja lära mig för att passa in i ramen. Jag hoppar över väldigt många måltider och äter mycket socker istället. Inte bra, inte bra. Jag passar verkligen inte in i den där ramen känner jag nu. Men åh andra sidan bryr jag mig inte heller särskilt mycket om det.

Färjan


Kommer ni ihåg Kanal 5:s dokumentärserie Färjan? Den gick i tre säsonger för några år sedan. Det var lite grann som Rederiet, fast på riktigt.
Färjan handlade om båten M/S Viking Cinderella som körde passagerare för att ge dem en behaglig och trevlig resa. Men saker och ting är inte alltid så enkla på en färja. Folk verkar festa loss mer än vanligt när de är på en kryssning och fyllecellen står alltid redo för nästa fördrucken passagerare. Under tiden denna serie gick fick vi lära oss att känna personalen. Den vi kanske minns allra bäst ifrån den här tiden måste nog ändå vara bartender-Håkan. Han blev typ lika stor som Joker i Rederiet och hans välkända citat; "Inga konstigheter", har man lyckats memorerat fast på hjärnan. I Färjan fick man se hur det fungerade genom hela båten. Allt ifrån bryggan, till hytterna, till restaurangen, till personalmatsalen och självklart fick man också följa alla dessa stora och vilda fester.
Färjan var en helt okej dokumentärserie men det var ju inte som Rederiet. Istället för att roas ut av Färjan varje gång jag såg det så kände jag istället en stor saknad efter Rederiet. Jag föredrar faktiskt hellre den där fantasivärlden där man aldrig riktigt vet vad som ska hända.


Josefina från Sveriges mästerkock


För några dagar sedan åkte 28-åriga Josefina Drake ut från Sveriges mästerkock. Sjukt tråkigt tycker jag eftersom hon var typ den enda anledningen till varför jag kollade.
Hon var minst sagt underhållande med sina speciella kommentarer emellanåt. Men, men... nu är det slut med det. 
Det har i alla fall varit en rolig tid så länge det varade.

"Jag tycker om kött ja! Alltså blodigt kött tycker jag om att äta." /Josefina Drake


Fresh Prince i Bel Air intro


En till introsång som berättar hela handlingen.


Sveriges mästerkock eller Sveriges mästerbagare?

TV4:s lyckade TV-satsning Sveriges mästerkock är inne på sin andra säsong nu. Nu har det även avslöjats att det ska börja ett nytt program vid namn; Sveriges största baktävling, som kommer gå i höst.
TV-produktionen kommer att gå på TV7. Än finns inte så jätte mycket information om programmet. Dock kan man ana att det kommer bli ganska så likt Sveriges mästerkock fast med bakning då.
Kan vi kanske se en bagare som Leila Lindholm i juryn? Den som lever får se.


Nittileaks

Åh vad jag blev glad förra året när ett program som Nittileaks skulle börja gå på TV. Programledarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson hade inte haft några tidigare program som hade intresserat mig särskilt mycket. Nittileaks skulle ju dock handla om 90-talet och är det något jag är intresserad av så är det 90-talet, då jag växte upp såklart. Särskilt alla dessa 90-talssåpor, E-Types musik och alla speciella 90-talsaktiviteter man hade för sig när man inte hade sin I-phone att pilla på. Precis såna saker var det Filip och Fredrik tog upp.
De visade klipp från gamla klassiska såpor, E-Type var DJ och spelade 90-talsmusik och gäster var såna man typiskt förknippade med 90-talet. Gäster som bland andra; Camilla Henemark, Sofia Wistam, Cecilia Vennersten, Dr. Alban, Kristian Luuk och Hjalle och Heavy. Som vanligt när Filip och Fredrik är i farten så var det inte det enda som hände. De blev naturligtvist tvungna att göra lite knäppar grejer också.
Nittileaks bestod ut av tio avsnitt och varje avsnitt representerade ett år. Serien gick liksom som i en tidslinje. Man började på 1990 och slutade på 1999.

Super Troupers

En dag när jag lyssnade på Spotify så upptäckte jag en Super Troupers-skiva och fick då ett litet flash från TV4:s gamla underhållningsprogram; Super Troupers.
Super Troupers handlade om svenska barn med supersångröster som alla tävlade om att bli den vinnande Super Troupern.
År 2004, alltså för åtta år sedan när detta program gick så tyckte jag att det var väldigt underhållande. Om det skulle gå idag skulle jag antagligen inte bry mig alls. Det är ändå ett faktum att barnen i denna serie verkligen hade superröster. Det var inte på någon Lilla Melodifestivalen-nivå, eller ens någon Talang-nivå. Det var klart mycket bättre i detta program. Dessutom var juryn ingen sån där daltarjury som inte kunde säga negativa saker vilket också var ett plus. Annars ska det alltid vara så duttit i alla såndär barnmusik-tävlingar.
Många ut av dessa barn som var med i programmet är idag artister. Bland annat Anna Bergendahl, Alice Svensson, Jonathan Fagerlund och inte minst Amy Diamond.
Programmet gick dock bara en säsong och vinnaren blev tjejen Frida von Schewen. Programledare var Charlotte Perrelli.

Amy Diamond i mitten i programmet Super Troupers. Vad nervös
hon ser ut att vara. Haha!

Sjukan

Minns ni SVT:s komediserie Sjukan? Den där sjukhusserien som gick i mitten av 90-talet på TV. 
Det handlade om några långvariga patienters liv på ett sjukhus. Trots att de just var på ett sjukhus så verkade de rätt ofta ganska så friska... i alla fall kroppsligt.
Patrik, Rutger och Bert har alla obestämda mag och tarmåkommor och hamnar därför på samma avdelning, ja de får till och med ligga i samma rum för att läka såren. De tre männen har aldrig träffats tidigare och bygger på något sätt upp en väldigt speciell vänskap, eller vad man nu ska kalla det för. De blir regelbundet undersökna ut av Doktor Söderberg och Syster Nader.
Sjukan är en rolig och underhållande serie på medelnivå. Den är inte skitbra men inte heller jättedålig. Det är dock ingen serie jag kan se om hur många gånger som helst och fortfarande bli road. Men det är inte många serier heller som har just den unika förmågan. Skådespelarna är dock toppen, några ut av Sveriges bästa. Utan just dessa skådespelare så tror jag inte att Sjukan skulle vara så pass bra som den var. 
I rollerna såg vi bland andra; Ulf Brunnberg, Björn Gustafson, Anita Wall, Jan Mybrand och Lasse Lindroth.


Den rätte för Rosing

Ett riktigt flopp-program som Kanal 5 stod för var realityserien; Den rätte för Rosing.
Det handlade om den före detta Big brother-deltagaren Linda Rosing som skulle välja ut en kille bland några deltagare och som sedan skulle bli hennes kärlekspartner.
Alltså jag vet inte om detta program var hemskt eller bara allmänt pinsamt. För det första trodde Kanal 5 att det här var något som skulle locka till sig många TV-tittare men på den fronten blev det bara en storflopp. Sen var innehållet i sig inte särskilt bra heller. Ingen ut av deltagarna var ju där för att de var intresserade ut av Linda som person. Killarna var endast intresserade av att få TV-tid eller att leka av sig lite. Mognadsnivån på dessa killar var ju inte särskilt hög om man säger så. Många som var där hade anagligen slagit vad med sina kompisar om att söka in till programmet. Var den känslan man fick i alla fall. Sen hade ju inte Linda världens bästa rykte heller så det var ju kanske också en ut av anledningarna till att det hela inte lyckades så bra. 
Linda har dock lyckats bättre med kärleken efter programmet och är idag gift och heter numera inte Rosing i efternamn, utan Thelenius.


**~~*~~**Grattis prinsessan och prinsen och lillprinsessan**~~*~~**


Då har äntligen Daniel och Victoria fått sitt barn. En flicka. Visste att det skulle bli det hela tiden. Det verkar inte bättre än att alla mina favoritprogram är inställda idag på grund ut av detta. Jag har egentligen bara en åsikt när det gäller detta; Ge ungen ett normalt namn! Låt den här flickan slippa alla tråkiga gamla kunganamn som ingen längre heter. Ge henne ett fint namn, typ som Amanda. ;)


Nanny intro


Intromusiken förklarar liksom hela handlingen, precis som den gör med Fresh Prince i Bel Air.


Boston Public


En amerikansk dramaserie jag verkligen saknar är Boston Public.
Det handlade om ett gäng lärare och deras liv. Allesammans jobbade de på Winslow High School i Boston. Att vara lärare åt ett gäng tonåringar är inte alltid så lätt och är det något lärarna i Winslow High Shool har fått erfarat så är det just det.
Jag tror att serien hann ta upp nästan alla slags problem en skola, dess tonåringar samt lärare kan ha. Vi fick se allt ifrån tonårsgraviditeter till förbjudna kärleksförhållanden och även lycklig kärlek, mobbing, äkta vänskap, testfusk, ovänskap, sparkade lärare, avstängda elever, rasism, övergrepp medmera.
Det hade varit kul med en svensk version ut av Boston Public men jag antar att det skulle bli alldeles för dyrt för att göra en sådan produktion. Man kan ju ändå alltid önska. Åtminståne tycker man ju att svensk TV kan bli lite duktigare på att sända mer repris ut av denna fantastiska serie.
I rollerna såg vi bland andra; Chi McBride, Anthony Heald, Loretta Devine, Jeri Ryan och Michael Rapaport.


Flyg 29 saknas

Flyg 29 saknas, originaltitel; Flight 29 Down, är en amerikansk dramaserie för barn och ungdomar. Kortfattat kan man säga att Flyg 29 saknas är som TV-serien Lost fast mer barnvänligt då och med endast ungdomar från flyget. Denna serie är faktiskt till och med inspelad på samma ö som Lost är inspelat på.
När ett gäng med ungdomar ska på klassresa så kraschar hela planet men trots det så överlever de. De blir fast på en öde ö och ska nu tillsammans försöka överleva utan någon som helst kontakt med omvärlden. De hoppas varje dag att någon ska komma och hämta dem och ta dem därifrån. Dock verkar detta bli en långvarig ö-vistelse. Inte nog med att det är svårt att hitta mat, sovplats och andra viktiga ting så ska de även lyckas komma överens med varandra, vilket inte alltid är så lätt. Alla på ön är så otroligt olika varandra att det är ett under att de ens var i samma plan.
Flyg 29 saknas påminner ju som sagt var väldigt mycket om Lost. Precis som Lost så är det intressant till en början att se hur man kan lyckas överleva på en öde ö men när precis alla händeleser som kan hända har hänt och börjar om igen från början så blir det lite tröttsamt till slut.
I rollerna ser vi bland andra; Hallee Hirsh, Jeremy Kissner, Lauren Storm och Allen Alvarado.

Tweenies


Idag tänkte jag skriva om ett barnprogram som min kusin brukade följa när hon var liten; Tweenies. Hon är född 01 och den enda relationen jag har till Tweenies är när jag har kollat det med henne. Hur som helst är Tweenies ett minne blott nu för det spelas inte längre in några nya avsnitt.
Tweenies handlar om några slags färgade dockfigurerar som umgås med varandra och gillar att dansa och sjunga och flumma.
Jag har aldrig riktigt förstått mig på Tweenies, då menar jag att jag aldrig har fått nåt riktigt grepp om det. Det ska dock tydligen vara som ett slags läroprogram för småbarn innan skolåldern. Kanske skulle man ha lärt sig mycket ut av Tweenies om man var uppvuxen med dessa små dockor för som vuxen fattar jag då typ ingenting av detta program. Sen är också Tweenies väldigt, väldigt amerikaniserat, trots att det är väldigt, väldigt brittiskt. Ja, någon slags blandning där då kanske. Tweenies kan säkert vara ett bra barnprogram i grunden men jag har en känsla av att det tappade den där gnistan när det blev översatt till svenska. Allt kom liksom inte med.
Men som sagt var, hade jag varit barn när Tweenies kom hade jag kanske sett det hela på ett annorlunda sätt.


Arthur


"Varje dag när du knallar gatan ner och människorna du ser, alla tycker de som de vill...."

Arthur är ett amerikanskt-kanadensiskt barnprogram. Barnprogrammet handlar oväntat nog om Arthur.
Arthur är en tecknad liten figur som bor i ett hus tillsammans med sin mamma, pappa, sina småsystrar och sin hund. Vi får följa Arthur genom vardag och helg. I skolan har han många kompisar han umgås mycket med. Det är Buster, Fransyska, Alan, Mary och Binky. På hemmafronten umgås han också gärna med sina vänner. Enda kruxet är att hans lillasyster Lillemor ska vara med i allt och oftast stör och förstör för Arthur. Arthurs och Lillemors dispyter är oftast huvudproblemet i de flesta avsnitten. Annars är Arthur lite grann som sköldpaddan Franklin att han gör oftast saker först och tänker sen, vilket också leder till lite problem för Arthur ibland.
Arthur är ett bra och roligt barnprogram och inte sådär jobbigt, flängigt och skrikigt som vissa tecknade barnprogram är. Arthur lever i den där lilla lugna miljön och det är det jag tycker är så skönt med Arthur.
"Jag säger: Hej! Hej! Vilken underbar dag det é och man får vara som man é och ändå leva tillsammans."

Kjerstin Dellert


Idag tänkte jag skriva om en svensk operasångerska. Typ den enda nästan jag kan för övrigt. Haha, Kjerstin Dellert.
Kjerstin Dellert är ingen vanlig operasångerska. Hon är också en stor TV-personlighet som vi har kunnat se genom åren i många TV-sammanhang. Kanske skulle hon inte vara lika stor och omtyckt om det inte vore för hennes speciella personlighet. Hon har en otroligt god humor, är ständigt redo för nya uppdrag och hon dyker upp där man minst anar.
Kjerstin Dellert föddes den 4 november år 1925. Hon är gift med den 17 år yngre dansören Nils-Åke Häggbom. För några år sedan kunde vi se henne i SVT:s Stjärnorna på slottet där hon på sin egna dag berättade om sitt liv. Bland annat att hon och hennes man redan förberett sig på att hon ska gå bort tidigare än honom eftersom hon är så mycket äldre.
Kjerstin Dellert håller sig i form varje dag i form av morgongymnastik och nog måste hon ha lyckats bra med sin träning ändå. Man kan ju knappast tro att hon är 86 år. Kjerstin Dellert är en sån person som aldrig slutar leva så länge hon finns kvar. En sån person som Kjerstin Dellert beundrar jag djupt.


ICA-Jerrys sista reklamfilm


ICA-Jerry säger hejdå

Den här veckan slutar Mats Melin att medverka i ICAs reklamfilmer. Hans sista reklamfilm rullar just nu på för fullt i TV mellan en massa program.
Mats Melin har blivit storkänd i de svenska ICA-reklamerna som praktikanten Jerry. Sedan 2009 har vi fått följa honom i TV-rutan i dessa filmer. Han har lyckats fått över en halv miljon fans på facebook. Åsikterna och fördomarna var många när Mats Melin klev in i rollen som Jerry. Det skapades stora debatter i hela Sverige. Hur kunde man ta in en kille med en kromosom mer än oss andra och dumförklara honom?! Kanske för att det är precis så verkligheten är och det blev ju klart och tydligt när folk skapade så heta debatter om det. Som att Mats Melin skulle vara dum och inte kunna bestämma själv om han ville vara med i en reklamfilm eller inte bara för att han har en kromosom mer än de flesta har. Han är en vuxen människa och har rätt att fatta egna beslut som alla andra. Han kanske behöver lite extra hjälp men bara för det är han inte korkad. Mats Melins roll som ICA-Jerry har lärt oss att förstå såna saker mer. Han har bevisat hur fel alla hade och att man kan ha skådespelartalang med tre kromosomer 21 precis som vissa kan ha med två.
Jag kommer nu att sakna Jerry och säkerligen fler med mig.

Drömmen om Italien


Kommer ni ihåg TV4:s dokumentärserie Drömmen om Italien?
Det handlade om fem svenska par som befann sig i Italien. Alla gick de i en speciell skola och tävlade om att vinna ett bed and breakfast som de skulle bli ägare till och i samband med det flytta till Italien permanent. TV4 hade sannerligen lyckats blandat ihop olika personligheter redo för konflikter. Varje vecka röstades ett par ut. Vinnarna blev till slut det unga paret Diana Löfgren och Theo Findaly Brehmer.
Jag minns att jag följde detta program och i ärlighetens namn så gjorde jag väl det kanske inte för att se hur bra deltagarna hade klarat veckans Italienska läxa eller hur redo de var att släppa allting där hemma för ett liv i Italien. Det intressantaste var ju helt klart att se hur de lyckades komma i konflikter med varandra i varenda avsnitt. Sen blev någon lite extra sjuk någon gång och det var ju också lite intressant att följa. Programledare för detta program var fotomodellen Filippa Lagerbäck.


C/O Segemyhr

En ut av mina favoritkomediserier är helt utan tvekan; C/O Segemyhr. Nu har jag sett den lite väl många gånger kanske men i grunden så är det helt klart en favorit.
Fredrik Segemyhr bor på Östermalm tillsammans med sin fru Cilla. Lägenheten på Östermalm är en av de finaste och för tillfälligt lite väl dyr, därför har Fredrik och Cilla en inneboende; Jan-Olof. Jan-Olof är en medelålders man som inte har särskilt mycket lyckat i sitt liv. Han flummar mest runt, låtsas göra viktiga saker och låter bara vardagen gå. Fredrik har ett toppjobb inom näringslivet och bara väntar på att bli befordrad så Cilla och Fredrik kan bo själva och kasta ut jobbiga Jan-Olof. Men allt blir inte alltid som man tänkt sig... När Fredrik tror att han ska bli befordrad så får han istället sparken. Helt plötsligt är Fredrik arbetslös, eller mellan två jobb som han själv kallar det för. Det blir ju omöjligt att lyckas klara sig på Cillas sjukhuslön just nu och dessutom kasta ut Jan-Olof. Jan-Olof får därför stanna och för att klara hela hyran får en hyresgäst till flytta in; Anton. Anton är en ung väldigt känslig kille som arbetar som taxichaufför. Han är otroligt lättlurad och kommer oftast på konstiga idéer om hur han ska lyckas för att nå framgång. Cilla, Fredrik, Jan-Olof och Anton kommer inte alltid så bra överens, konflikter och missförstånd uppstår för jämnan. I C/O Segemyhr får vi se hur de klarar vardagen tillsammans i de mest konstiga situationerna.
I rollerna ser vi bland andra; Johan Ulveson, Sussie Eriksson, Lennart Jähkel och Olle Sarri.

Ture Sventon och fallet Isabella

Vad passar bättre en dag som denna, en semeldag, än att skriva om semlornas överman Ture Sventon? Eftersom jag redan har skrivit om hans julkalender så får jag ta upp filmen istället; Ture Sventon och fallet Isabella.
Fast gör det någon stor skillnad? Ture Sventon är ju densamma och har i denna film lika svårt att säga S som tidigare. Han har fortfarande samma förkärlek för semlor, eller som Ture säger; temlor.
Ture Sventon och fallet Isabella, handlar om en häst som heter Isabella som försvinner spårlöst. Hennes ägare; Direktör Gustafsson är alldeles förtvivlad. Självklart måste någon ha tagit Isabella. Direktör Gustafsson kontaktar stadens bästa detektiv som självklart är Ture Sventon. Det blir ett långt fall för Ture detta, men skam den som ger sig.
I rollerna ser vi bland andra; Helge Skoog, Nils Moritz, Lena Nyman, Loa Falkman, Lena Strömdahl och Johan Ulveson.

Floor Filler


Kommer ni ihåg TV3:s dans och underhållningsprogram Floor Filler?
Det handlade om några deltagare som tillsammans skulle bo ihop och i slutet av varje vecka skulle de tävla i dans. Var man duktig fick man fortsätta vara med i programmet. Var man mindre duktig så röstades man ut. Ungefär så som det går till i typ alla TV-program som finns. Självklart blev det bara en enda kvar till slutet. Vinnaren! År 2005 vann Michélle Broman-Ek och år 2006 vann Karolina Lahdenperä.
Jag slöföljde detta TV-program. Var inte så seriös med mitt tittande men kunde ändå tänka mig att se det lite då och då. Ibland kan såna här TV-program bli lite enformiga tycker jag. Det blir mycket samma och samma hela tiden. Om man är en dansälskare på nivå nummer ett så tror jag säkerligen att man bara skulle ha älskat Floor Filler. Sen var det här en dansserie som var väldigt inriktad på singeldans och jag föredrar nog mer gruppdans. Inte såndär pardans men typ gruppdans. Ja, ni kanske fattar vad jag menar. Jag är ju så himla duktig på att förklara ibland.

3 klassiska TV-ögonblick att minnas i vardagen


När Göran Persson dansade med kossan Doris.


När Per Oscarsson klädde av sig i Hylands hörna.


När Lill Lindfors "tappade" kjolen i schlagerfestivalen.


Babar intro


Engelsk version. Men det är ju typ detsamma.


21 februari - Semeldagen

Idag är det en stor dag för alla som fyller år!


Skådespelaren Börje Ahlstedt fyller idag 73 år.


Skådespelerksan Tyne Daly fyller idag 66 år.


Författaren Håkan Nesser fyller idag 62 år.


Skådespelaren Jakob Eklund fyller idag 50 år.


Skådespelerksan Jennifer Love Hewitt fyller idag 33 år.


Skådespelerskan Ashley Greene fyller idag 25 år.

Grattis! Grattis!

Sen får vi ju heller inte glömma bort den fantastiska semlan som har sin dag idag. Ett speciellt grattis till den!


Nattöppet

När jag för några dagar sedan tog upp TV4:s tävlingsprogram; Ordjakten, så kan jag nu några dagar senare passa på att ta upp TV4:s svenska tävlingsprogram; Nattöppet.
Nattöppet var ett tävlingsprogram (som sagt var) som var väldigt likt Ordjakten fast den enda egentligen skillnanden var att Ordjakten gick på dagen och Nattöppet gick på natten. Ja, kanske inte riktigt enda skillnaden då. I Nattöppet kunde man alltid vänta sig att bli lite extra mer road än i Ordjakten. Kanske för att det var på natten och kanske för att man kunde vänta sig att en eller annan som varit på en fest och fått lite alkohol i sig skulle ringa in och dra någon liten rolig historia. Man kunde också bli lite road ut av vissa programledare som mitt i själva programmet, mitt i TV-rutan bara ställer sig och spyr. Säkert jätte roligt för programledaren Eva Nazemson att än idag ha öknmanet Kräk-Eva efter sig, trots att det nu är flera år sedan hon gjorde sin kräkdebut i TV.
Några lyckliga vinnare blev det säkert också genom åren som ringde in, kom fram och svarade rätt på Nattöppet-orden. Kanske ett litet roande TV-program för alla nattmänniskor. Någon period när man var dygnsvändare fanns ju alltid Nattöppet som man kunde "underhållas" av.


Rent hus

En realityserie jag verkligen saknar är Rent hus. Tror inte att det är den där äckliga smutsen och alla lortgrisar jag saknar, utan det är nog mer städexperterna; Marie-Louise och Marléne. De är ju bara för roliga alltså. De passar så bra tillsammans som radarpar. De är som Piff och Puff, Bill och Bull, B1 och B2... ja, ni fattar säkert.
Rent hus var ett TV-program som gick i TV4 för några år sedan. Det handlade om olika människor som alla bokstavligen har lyckats förvandlat deras egna bostäder till soptippar. Tur för dem att städexperterna Marie-Louise och Marléne finns som kommer tillsammans som en blixt och hjälper dessa människor. I slutet ut av varje avsnitt brukade deras soptipp till hushåll vara som ett riktigt hushåll igen.
Alltså det är ju pinsamt och se hur människor kan förstöra och äckla ner deras egna hem. Jag tror inte alls att TV4 har överdrivet speciellt mycket i Rent hus. Jag tror verkligen det finns människor som har det sådär i vårat land, med tanke på hur mycket konstiga människor det finns. Förstår ärligt talat inte hur man orkar leva i såna svinstior.
Själv märker jag att jag blir mer och mer renligare ju äldre jag blir. Tur det! Det kunde ju ha gått åt andra hållet också.

När och fjärran

Vad hände med När och fjärran egentligen? Ni vet det där reseprogrammet TV4 hade som var typ som SVT:s Packat och klart.
Olika programledare ifrån TV4 reste världen runt och gjorde reportage om själva resan. Det var allt ifrån Sverigeresor till andra sidan jordklotet-resor. Väldigt uppskattat måste det ha varit ändå med tanke på att När och fjärran levde på i 10 år. Så varför tog det slut? Hade de rest klart på alla platser runt hela jorden? Eller hade TV4 helt enkelt inte längre råd med detta reseprogram?
När och fjärran var väl ett rätt okej TV-program men jag kan inte säga att jag direkt saknar det. På ett eller annat sätt lyckas man ju ändå alltid se ifrån hela världen på TV. Sedan tycker jag att det är lite orättvist att vissa programledare ska ha turen att få gratis resor plus att de får betalt för det... Nej, nu får jag sluta vara så svensk. Men jag undrar egentligen hur de delade upp det hela?! Jag menar att det kan ju inte alltid ha varit en sån rättvis fördelning när kanske en programledare fick göra en solresa till Spanien medans en annan fick göra en vildmarksresa till Norrland. Hade varit lite intressant att fått reda på hur själva fördelningen gick till ändå.

Bamse

Bamse är världens starkaste björn. Trots sin styrka tycker han inte om att slåss. Bamse är jätte svensk och tecknad. Han har en massa vänner. Lille Skutt och Skalman är nog dem bästa. Bamse har också världens snällaste farmor samt en falsk vän vid namn; Vargen.
Bamse äter dunderhonung för att behålla sin styrka. Ska jag ta det där en gång till?! Bamse äter dunderhonung för att behålla sin styrka. Viktigt att alla vet att trots att dunderhonung är svårt att få tag på så är det INTE doping som Bamse sysslar med. Han bara tycker det är gott helt enkelt. *Host*. Nej, men helt seriöst nu. Jag ska inte göra narr av en sådan superlegend som Bamse, han är född som världens starkaste björn och skulle vara det även om dunerhonung inte fanns.
Rune Andréasson har antagligen lyckats skapat en tidlös figur som aldrig någonsin kommer att försvinna ifrån oss människor. Likaså med Bamses vänner.
Jag har alltid haft lite svårt för Bamse på TV eftersom det var tecknat. Trots det så har jag alltid älskat själva Bamse-figuren även om jag inte har varit lika förtjust i hans TV-program.
Det finns ingenting att klaga på hos Bamse. Han är ju världens starkaste och snällaste björn.


Min snygga fiktiva B-värld


Babar, Baloo, Byggare Bob, Butter, Brum, Blyger, B1, B2, Basil Mus, Björne, Bill, Bull, Bert, Bamse, Babe, Båtsman, Blunder, Bernard, Bianca, Binke


När Nils Karlsson Pyssling är som bäst!


Ronja Rövardotter


Idag tänkte jag ta upp Astrid Lindgrens käraste Ronja Rövardotter.
Ronja lever i någon obestämd tid med sin mamma Lovis, pappa Mattis och deras 12 rövare. De bor tillsammans i Mattisborgen och lever på att röva från andra människor så de själva ska få det så bra som möjligt.
En dag flyttar Mattis största ärkefiende Borka in som granne till Mattis och hans familj. Med sig har han sin fru Undis, alla sina rövare och sin son Birk som är lika gammal som Ronja. Eftersom Mattis och Borka hatar varandra så förbjuder de Ronja och Birk att leka tillsammans. Ronja och Birk lär sig dock att tycka om varandra väldigt mycket och struntar i vad deras föräldrar tycker och umgås med varandra ändå. De lever på vilt i skogen med vildvittror, grådvärgar, rumpnissar, vildhästar medmera. Ronja och Birk är emot att röva och vägrar att någonsin ta efter deras föräldrars titlar.


Ronja Rövardotter
är ännu en Astrid Lindgren-klassiker som är alldeles unik i sig. Skogen, havet, borgen och den resterande miljön är mysig och skrämmande på samma gång.
Trots att jag nu är så gammal som jag är så gör det fortfarande lite ont i magen varje gång jag tänker på en vildvittra. Vildvittrorna måste nog vara de läskigaste fantasifigurerna Astrid Lindgren någonsin ha skapat. Samtidigt är kanske rumpnissarna dem skojigaste.
En sak jag alltid har funderat lite över; Varför säger Ronja Mattis och Lovis till sina föräldrar istället för mamma och pappa? Lever hon i en sån tid där inte mamma och pappa-orden finns eller nåt?! Det finns alltid någonting man kan undra över i varje TV-serie eller film. Ronja Rövardotter finns ju både som film och TV-serie. Jag föredrar nog TV-serien där man får se allt.


Alla dessa sånger som är med är så vackra och välskrivna av Björn Isfält och Astrid Lindgren. Även om det finns en hög med rövarsånger så är nog ändå Lovis Vargavisa den mest oslagbara. 
Olle Hellbom och senare Tage Danielsson har gjort en helt oförglömlig film. Sen får vi ju inte heller glömma bort alla skådespelare. Hanna Zetterberg, Lena Nyman, Börje Ahlstedt, Allan Edwall, Per Oscarsson, Tommy Körberg, Dan Håfström med flera.


Nu går det för långt!Seriöst?! Ska ett helt j*kla sjukhus tas upp på grund av ett par och en bebis?
Det var det första jag tänkte när jag såg den här nyheten.
Senare fick jag reda på att det inte alls var så. Varför P-platserna är borttagna är för att alla journalister ska ha någonstans att stå och stalka när ungen föds. Gaaaaaaahh! Det gör mig bara ännu mer arg.


Teenage Mutant Ninja Turtles

Tänkte nu skriva lite om; Teenage Mutant Ninja Turtles.
Det handlar om tonåringar som är mutanter, ninjor och sköldpaddor på samma gång. Ibland brukar vi förenkla det hela och endast kalla dem för Turtles.
Turtles består av fyra stycken sköldpaddskompisar som alla har namn efter kända konstnärer; Leonardo, Donatello, Raphael och Michelangelo. De bor i kloaken och är riktigt coola. De är värsta hjältarna som försöker kämpa emot alla onda krafter. Sin energi tar de oftast ifrån sin favoritmat som är äkta fet pizza.
Det här var en ut av mina brorsors favoritprogram i TV när han var liten. Jag har dock alltid haft lite svårt med såna här barnprogram. Turtles är inte riktigt min grej. Dock måste jag ändå erkänna att jag i stort sätt aldrig kan äta en enda pizza utan att tänka på dessa fyra sköldpaddor.


Linus på linjen

Det kan ju knappast finnas något mer originellt TV-program än Linus på linjen, originaltitel; La Linea.
Linus är en slags fiktiv ritad figur som får ett nytt liv varje gång ett nytt Linus på linjen-program startar. Han lever sitt liv på någon slags griffeltavla som gärna ändrar färg fram och tillbaka. I början ut av varje avsnitt så ritas Linus upp av en ritare. Samma ritare ritar även saker och ting som Linus ska råka ut för att träffa på sin linje. Det kan vara farliga djur, träd, hinder medmera. 
Linus på linjen är kanske det mest tråkiga TV-programmet man kan se. Ändå är det så populärt. För av någon anledning har Linus på linjen blivit en riktig klassiker.

Skojigaste tvillingpar - Topp 5

Tänkte visa en liten Topp 5-lista jag har gjort av skojigaste tvillingpar i våran kulturella TV-värld. Listan baseras på mitt tyckte.

Piff och Puff får en femteplats av mig. De små underhållande ekorrarna gillar att vara jobbiga men de är ju ändå så söta och så skojiga. Disney har lyckats bra med dem.


En fjärdeplats ger jag till två snubbar vid namn Mat och Pat. Trots att de aldrig säger något så har de lyckats underhålla många barn i sitt egna TV-program. Roligt att de lever på år ut och år in.


 Tredjeplatsen måste självklart gå till bananerna B1 och B2. Roligt att se hur smarta och korkade två bananer kan vara på samma gång. Tycker inte alls att de har snygga pyjamaser om jag ska vara ärlig.


 Plats nummer två måste man ju bara ge till tvillingarna Olsen. Mary-Kate Olsen och Ashley Olsen har kanske inte ett sånt skojigt liv numera men visst är det ändå lite roande att läsa hur två barnstjärnor kan spåra ur så.


 Så kommer vi fram till nummer ett. Taaadaaa! Bill och Bull är naturligtvis de mest skojiga tvillingarna som finns. Att de dessutom är två söta katter är ju bara ett plus.


Vid Vintergatans slut

Vid Vintergatans slut, är den fjärde och sista säsongen ut av Vintergatan-serien.
Den här gången är vi 20 år längre fram i tiden. Peos fru Ulla lyckas nu 20 år senare att bli kidknappad en gång till. Peo bestämmer sig för att ta hjälp ut av en av rymdkompisungdomarna från jorden som nu är vuxen, nämligen Mira. Han skickar rymdtjejen Pax ner till jorden för att hämta upp Mira till rymden. Pax råkar dock ta fel. Hon råkar ta med sig Miras dotter istället för Mira själv. I sinom tid kommer dock Mira också att bli inolverad i ännu ett nytt rymdäventyr.
SVT har med Vintergatan lyckas drygat ut på ett barnprogram i hela 10 år. Det är rätt häftigt ändå. Dock undrar jag om det fanns nån som såg första avsnittet av Vintergatan 5a och som även såg sista avsnittet av Vid Vintergatans slut? Jag skulle tro att Vintergatan har hunnit byta publik några gånger under dessa år. Men när man zappat och hamnat på Barnkanalen och detta visats så kan man ändå inte låta bli att le lite, det är ju trots allt ändå Vintergatan.
I rollerna såg vi bland andra; Anders Linder, Fanny Ketter, Philoméne Grandin och Sanna Persson Halapi.


Tillbaka till Vintergatan

År 2003 kom det äntligen en tredje uppföljare av det gamla sommarlovsprogrammet Vintergatan. Dock var det inte riktigt vad man hade väntat sig.
Det här året var det inte så mycket nya äventyr, det var mer tillbakablickar på åren som gått med Vintergatan 5a och Vintergatan 5b. Ekonomiskt för SVT och smart på samma gång eftersom de antagligen nu hade fått en helt ny publik med en ny generation ut av barn som inte hade sett Vintergatan 5a eller ens Vintergatan 5b.
Taxichauffören Peo lever numera i rymden och arbetar på en rymdmack. Vid tomma ögonblick så berättar Peo historier för den lite konstiga gubben Garsson om han och ungdomarnas äventyr genom åren i rymden. Garsson älskar att tjata och vara jobbig. Han gör vad som helst för att få höra fortsättningen av Peos rymdäventyr.
På macken kommer det även ibland en del välkända gäster som till exempel Peos gamla jobbiga chef som han haft så mycket mardrömmar om.
En sista uppföljning ut av Vintergatan kunde vi snart vänta oss; Vid Vintergatans slut.
I rollerna såg vi bland andra; Anders Linder och Jonas Sykfont.


Kapten Zoom var också en viktig figur i Vintergatan.

Vintergatan 5b

Efter det lyckade sommarlovsprogrammet; Vintergatan 5a, så var det kanske inte så konstigt att SVT valde att göra en uppföljare året därpå.
Den här gången vid namn; Vintergatan 5b. Karaktärerna var samma som förra året, som även levde denna sommar i rymden. Dock inte uppdraget. Eftersom detta år var det betydligare allvarligare och farligare.
Taxichauffören Peos fru Ulla hade blivit kidnappad, så också rymdvarelsen Femmans syster Sjuan. Självklart kan bara Vintergatanhjältarna; Glen, Mira, Henrik och Peo fixa det.
Denna gång träffar de även på människan Irina. Hon är egentligen jätte gammal, i alla fall sisådär 60 år. Hon har dock blivit kvarfryst i rymden så hon ser ut som en ungdom. Henrik och Glen blir båda två väldigt kära i Irina. Mira stör sig nåt enormt på Irina. Helt plötsligt är hon inte ensam tjej och det är jobbigt att bara vara näst bäst hos killarna.
Femman lallar på som vanligt och är bästis med alla i besättningen även detta år. Dock är han lite mer ledsen än annars på grund av kidnappningen ut av hans syster.
I rollerna såg vi bland andra; Anders Linder, Philoméne Grandin, Ingela Schalé, Pelle Hanaeus och Wilson Michaels.
Man hade hoppats på en fortsättning året därpå, typ Vintergatan 5c. Det skulle dock dröja tills det blev av. Då inte heller som sommarlovsmorgon, utan bara som vanligt barnprogram några år senare.


Vintergatan 5a

Det är sommarlov. Ungdomarna; Mira, Henrik och Glen ska alla iväg på sommaräventyr. De hamnar i samma taxibil med den lite halvtokige chauffören Peo. Plötsligt går taxibilen sönder, ett ljussken närmar sig och alla fyra i taxibilen dras upp till rymden i ett rymdskepp.
Hela sommaren blir de kvar i rymden för att utföra viktiga rymduppdrag innan de kan återvända till jorden igen. De träffar på rymdvarelsen Femman som bara kan säga fem och Ailen som talar om alla viktiga uppdrag.
I en liten apparat kan de få precis den mat som de önskar. De behöver bara klicka på några knappar så kommer det chips, läsk, hamburgare och allt möjligt gott. Mira är dock vegetarian så hon skippar alla hamburgare.
Peo drömmer mardrömmar ibland om hans elaka chef och bättre drömmar efter saknaden av hans fru Ulla. 
Mira, Glen, Henrik och Peo är alla väldigt olika och går varandra på nerverna för jämnan. Dock lyckas de ändå på något sätt att samarbeta.
I rollerna såg vi bland andra; Anders Linder, Philoméne Grandin, Pelle Hanaeus och Wilson Michaels.
Det här var årets sommarlovsmorgon år 2000. Det blev ju hyfsat populärt eftersom det året där på kom en fortsättning, vid namn; Vintergatan 5b.

Sjukhuspersonal i TV-serier


När jag tänker på det är det rätt tragiskt ändå. Sjukhuspersonal i TV-serier har alltid samma typ av problematik, intressen, mål och privatliv.
 

En person som jobbar inom sjukvården i en TV-serie älskar sitt jobb.


Personen älskar sitt jobb så mycket att den hatar sitt jobb så att den älskar sitt jobb och sedan hatar sitt jobb... och så vidare. Jobbet är verkligen livet för en sådan. Det finns ingenting i världen som är större och viktigare än just jobbet.


Det skulle vara dens familj då om jag ska ljuga lite, för trots det så hamnar alltid dennes familj i bakgrunden och blir halvt bortglömd på grund av, ja, jobbet alltså.


En sjukhuspersonal i en TV-serie må vara den mest utbrända vi på denna jord kan finna. Den jobbar precis JÄMT.


Denna person har inget liv förutom jobbet, i stort sätt ingen fritid alls. När denna person ändå väl är ledig så är det ändå bara arbetet den har i tankarna. Kanske inte så konstigt då att dens familj förr eller senare säger upp bekantskapen med den och att dens partner vill skiljas/separeras.


Det brukar dock gå lite bättre om personen har en kärleksrelation med någon på arbetet. Det vill säga, någon som är lika besatt ut av sitt arbete som den själv är.


Dock brukar dessa relationer inte heller hålla så länge eftersom de snart byts ut mot nya sjukhusrealationer.


En sjukhuspersonal i en TV-serie mår oftast dåligt men envisas med att arbeta 24-7 ändå.


En sjukhuspersonal i en TV-serie gråter mer än skrattar, ändå så är det exakt ett sådant liv personen vill leva.

Exakt såhär ser jag på sjukhuspersonal i TV-serier. Men det är ju bara TV...


Vem vill bli miljonär?

Kommer ni ihåg Bengt Magnussons tunga fråga; Är det ditt slutgiltiga svar?, till den där stackars dödsnervösa personen som satt i heta stolen i tävlingsprogrammet; Vem vill bli miljonär.
När man satt och såg det där programmet så blev man själv så fruktansvärt nervös att man nästan bara ville slå på Bengt Magnusson för att han var så dryg som programledare och inte bara kunde säga om svaret på frågan var rätt eller fel.
Vem vill bli miljonär var ett TV-program som gick för några år sedan på TV4. Där skulle alltid en person sitta i heta stolen mitt emot Bengt Magnusson och svara på frågor. Personen kunde vinna en stor summa pengar, eller en liten summa, eller ingenting alls, beroende på hur duktig personen som satt där var. Det låter egentligen väldigt tråkigt men det var faktiskt riktigt spännande att se det. Man blev grymt sugen på att testa själv.
Det var det nog fler som blev för sen kom det ut ett spel med Vem vill bli miljonär. Det skulle man ju bara ha! Var det för svårt med alla vuxenfrågor så kunde man köra Vem vill bli miljonär junior istället. Riktigt roligt!
Så vad händer sen? Jo, TV4 kommer på att man ska skrota namnet Vem vill bli miljonär, byta namn till Postkodmiljonären och samtidigt börja tärra hela svenska befolkningen med tjatbrev om att gå med i Postkodlotteriet. Tänk ändå hur olika program kan utveckla sig och bli något heeelt annat.

Ordjakten

Jag tror aldrig någonsin att jag har sett ett mer flummigare program än Ordjakten. Så mycket flams det var i det programmet. Helt värdelöst men ändå så underhållande.
Ordjakten var ett av alla såna där tävlingprogram i TV4 där människor skulle ringa in och tävla i nån ordpyramid om lite pengar. Orden i sig var ju alltid lätta att lista ut men det svåra var ju att komma fram. Jag testade aldrig men min storebror gjorde det från hemtelefonen. Han ringde in några gånger utan att lyckas. Det kostade ca 10 kr per samtal och pappa blev inte glad...
Men i alla fall! Utan Anki hade det aldrig blivit så flummigt. Ordjakten har haft olika programledare som; Sofia Rågenklint, Thérèse Ekberg och till och med Linda Bengtzing. Trots alla dessa programledarna så var det ingen som lyfte upp Ordjakten på samma så sätt som Anki Edvinsson gjorde. Ordjakten utan Anki skulle ha varit som... ja, jag vet inte jag.
Vill poängtera att Ordjakten inte är samma program som det Kräk-Eva var med i och spydde. Det TV-programmet hette Nattöppet. Men det är ju en helt annan story det.

I en annan del av Köping

Fördomarna var nog många när första säsongen ut av dokumentärserien; I en annan del av Köping, hade premiär i TV4. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte tillhörde en av de med fördomar om programmet. Min första tanke var att man gjorde narr ut av funktionshindrade personer. Det går ju så mycket annat konstigt på TV så helt orimligt skulle det ju inte kunna vara om det vore så.
Jag och typ resten av Sverige hade helt fel. I en annan del av Köping var något helt annat. Det handlade mer om hur olika slags människor kan leva olika slags liv men må bra ändå. Budskapet var kanske lite att alla inte behöver vara likadana, tänka likadant och göra likadant för att må bra och för att få ha ett värdigt liv.
Man blev glad av att se I en annan del av Köping. Man lärde känna vissa speciella personer genom TV-rutan som; Linda, Tobbe, Micke och Mats. De bor allesammans på ett gruppboende för utvecklingstörda personer i Köping. Vi fick följa deras vardag och helg genom lycka och sorg.
TV-programmet har gått i tre säsonger och vunnit ett flertal priser, till exempel några Kristaller.
Och ja, för er som fortfarande är oense om det; Linda från detta TV-program är syster till TV-profilen Filip Hammar.


Farmen is back!Jaaaaaaa! Jag är jäääääättte glad! Världens bästa dokusåpa är tillbaka; Farmen! Jag kan bli less på att TV har så lite idéer på nya TV-program nu förtiden så de måste köra på med allt gammalt, men Farmen är verkligen ett program jag har saknat. Lite roligt också att jag skrev om Farmen i kategorin Gamla TV-minnen för ett tag sedan. Då hade jag ju ingen aning om att det skulle återuppstå.
Nån gång till hösten i TV4 får vi återse Farmen igen.
Underbart! Ibland blir man glad.


Den helt felfria nallen


Nora Strandberg VS Tuva Novotny


Jag håller just nu på att nördar igenom alla Skilda världar boxar.
Om man säger såhär; det är ingen tvekan om vem min idol är och det är ingen tvekan om att hon var den som gick hela vägen till Hollywood. Jag menar alltså Nora Strandberg som spelas ut av Tuva Novotny. Har man någon gång klagat på att tonåringar kan vara jobbiga, ja då har man aldrig träffat Nora Strandberg.
Hon färgar sitt hår lila när hon inte får gå ut, hon busringer runt för ett mångsiffrigt belopp, hon försvinner så fort man vänder på huvudet, hon är helt enkelt Nora Strandberg.
Jag har fått mig många skratt den sista tiden. Finns inga scener som är så roliga som Nora-scenerna. Här senast har hon skaffat sig en tamagotchi, ni vet ett såntdär datadjur man hade nån gång på 90-talet. Inget sånt man kan trycka på paus, utan ett äkta datadjur som man måste hålla koll på exakt hela tiden.
Nora är också väldigt kär i den ganska mycket äldre och självgode Tom Bovallius. Av misstag kommer hon i serien lyckas halvförstöra hans förhållanden några antal gånger. Men bara av misstag... Bara av misstag som hon råkar lägga sig naken i hans säng lagomt tills han kommer hem, eller ännu värre; tills hans tjej kommer hem!
Nora Strandberg har verkligen inga gränser. Hon gör allt som känns bra för tillfälligt, utan att tänka på vad konsekvenserna senare kan bli. Ena dagen vill hon bli fotomodell och andra dagen teknikprylssamlare. Man kan förvänta sig precis vad som helst av henne.
Jag diggar Nora Strandberg enormt!


25 år på sedeln


Idag har Carl von Linné haft makten på våran 100-kronors sedel i exakt 25 år. MEN snart ersätts han av superstjärnan Greta Garbo.


Go Greta!
Nya 100-kronors sedeln luktar mer kultur, mer film, mer TV, mer TV-kultur helt enkelt.
Inget ont mot Carl von Linné dock, han är ju bra på sitt sätt.


Nalle har ett stort blått hus

Nalle har ett stort blått hus, originaltitel; Bear in the Big Blue house, handlar helt enkelt om Nalle som har ett stort blått hus.
Allt är så sött, så fint, så underbart, så perfekt eftersom Nalle är helt felfri. Han vill alla väl och han har ett helt eget hus som föresten är blått, berättade jag det? Nalle har ett stort blått hus mås vara anpassat till riktigt små barn som håller på att lära sig hur den stora vida världen fungerar. Detta program påminner faktiskt ganska så mycket om Teletubbies, fast istället för en glad sol är det med en glad måne. Nalle pratar med månen varje kväll och månen svarar alltid Nalle glatt. Nalle pratar direkt till barnen i TV-rutan och försöker med sin vänliga röst berätta för alla barnen där hemma hur roligt det är att gå och lägga sig och sova på natten och hur underbart det är att borsta tänderna. Som sagt var; Nalle är felfri. Nalle har en massa kompisar vi också får träffa på ibland och han har som sagt var också ett hus som är väldigt, väldigt blått.
Visst är Nalle en söt liten björn, som är stor till växten och om han är vuxen eller barn framgår aldrig i programmet. Jag skulle gissa på ett barn ändå som valt att bo ensam hemma precis som Pippi Långstrump. Berättar för hundrade gången nu att Nalle bor i ett stort blått hus och han tycker om besök, viktigt att komma ihåg. Visst är det bra med alla såna här inlärningsprogram för småbarn men ibland blir det där puttenuttiga bara för mycket...Kipper

"Här har ni Kipper, Kipper vår hund. Stressar inte om han slipper, nej han sitter och slappar en stund. (Det där är en padda, ingen groda). Åh han kan det här, kan du göra det? Åh, han kan det där, det klarar ingen katt vad jag vet. Vill du ha en hund, ha en hund, ha en hund, ha en hund, som Kipper, som Kipper? Vår hund. Ja, det där var en groda det."

Kipper
, originaltitel; Kipper the Dog, handlar om hunden Kipper som lever på med sitt lev genom vardagar och helger. Kipper är en ovanligt smart hund som äter flingor och mjölk med sked i tassen till frukost. Han köper även ett smådjur i djuraffären som födelsedagspresent åt en ut av sina djurkompisar, (mycket djurord här). För vi får ju inte glömma bort Kippers viktiga kompisar; Nasse, Tiger, Jack och Arnold.
Trots Kippers mänskliga beteénde så sover han i alla fall i en hundkorg på nätterna, så lite hundnormal är han i alla fall lilla Kipper.

Björn Gustafson

 
Idag tänkte jag skriva lite om Björn Gustafson. Då menar jag inte Björn Gustafsson med två S utan Björn Gustafson med ett S. Han den där äldre skådespelaren, inte den unga komikern som är med i Kontoret, utan han vi känner igen mest som Alfred. Ni vet Alfred; "Du o ja Emil, det tror ja det."
Björn Gustafson föddes den 30 november 1934 och är alltså idag 77 år gammal. Han har gjort storslagna roller i TV-rutan, på filmduken och på teaterscenen. Vi känner igen honom som Dynamit-Harry i Jönssonligan, kanske Studierektorn Bertilsson i dens triologi eller den sura gamla gubben Lennart i En fyra för tre.


Fast det är nog ändå svårt att inte mest förknippa Björn Gustafson som Drängen Alfred i Emil i Lönneberga-filmerna. Han har dock även medverkat i andra barnklassiker som; Den vita stenen, Bombi Bitt och jag, Madicken och Åke och hans värld. Men icke att heller förglömma klassiker som; Sjukan, Den goda viljan och Swing it, fröken.


En skådespelare som Björn Gustafson oftast har spelat emot är Ulf Brunnberg. De två är nog buddies tror jag.
Björn Gustafson är en ut av Sveriges mest folkkära skådespelare.


Ett intro med riktig töntvarning


Kändistjejer som rakat av ALLT hår

I ett tidigare inlägg skrev jag om Cynthia Nixon som rakat av allt sitt hår på huvudet. Hon sägs ha haft cancer. Men Cynthia Nixon är långt ifrån den enda kändistjejen som rakat av sig allt sitt hår. Anledningarna är olika till varför de gjort det. Sanna Bråding gjorde det till exempel för att börja om som ny människa efter sitt drogberoende. Varför Britney Spears gjorde det, har jag ingen aning om. Men åh, andra sidan, vet man varför hon gör någonting som hon gör?

Här är en liten lista på kändisar med och utan hår:


Natalie Portman


Cynthia Nixon


Britney Spears


Sanna Bråding


Carina Berg

Inget jag skulle testa i alla fall...


Nicke och Mojje

Kommer ni ihåg TV4:s Nicke och Mojje? Ja, innan det blev Nicke & Nilla alltså.
Nicke och Mojje var bröder som bodde tillsammans. Mojje hade alltid ett M på sin tröja och Nicke alltid ett N. Nicke var storebror och Mojje var lillebror. Nicke försökte lära upp Mojje saker och ting, eftersom Mojje var yngre och ibland ganska så korkad. De skrev och sjung en massa låtar tillsammans som bland annat den välkända; Tjabba tjena hallå. Nicke och Mojje blev otroligt populära och började turnera runt över hela Sverige med en massa föreställningar för tusentals barnfans. Men vad händer? Jo, Nicke och Mojje blir osams. I samma veva blir Mojje pappa IRL och Nicke och Mojje-produktionen får sig ett slut.
Sedan hittar Nicke sin syster Nilla. Då skapas plötsligt Nicke & Nilla istället. Men det, ja det är en helt annan historia det.
I rollerna såg vi bland andra Niclas Wahlgren och Morgan Johansson.

When you believe - Whitney Houston & Mariah Carey


Traditioner är att...


* Spela poker med sina väninnor en dag i veckan. /
Desperate Housewives


* Gå i kyrkan varje söndag. / Sjunde himlen


* Se varje säsongs nya mode på catwalken. / Sex and the City


* Gå ut tillsammans med sin fru ur studion efter varje avklarat avsnitt. / Dr Phil


* Gå på Redarbal en gång per år. / Rederiet


* Väcka sin granne varje morgon med inrusningsmetoden. / Seinfeld

Man kan ha olika typer av traditioner.

Alla hjärtans dag ♥

Egentligen tycker jag att allt med Alla hjärtans dag är väldigt överskattat men ett litet inlägg för att bevisa kärleken till TV:n kan man ju ändå kosta på sig.


Nangijala


Deal or No Deal (Sverige)Ett av de mest patetiska underhållningsprogrammen som funnits måste ju ändå vara; Deal or No Deal.
Man behöver bara se den svenska versionen en enda gång för att förstå att det är helt osvenskt i grunden.
Man samlar 24 lättklädda unga tjejer som ska stå framför varsin väska och se glad ut. Alla tjejer ska vara likadant klädda, ha samma slags accesoarer och överspacklade smink. Programledaren Martin Timell träffade en ny tävlare varje avsnitt som skulle gissa på väskor. När den tävlande valt vilka väskor som skulle öppnas så försvann alltid just det beloppet att få chans att vinna. Den tävlande kunde vinna allt mellan 50 öre till 5 miljoner i slutspurten.
Sen kom nog TV4 på att det var lite diskriminerande att endast ha lättklädda tjejer i varje avsnitt som ska stå och le framför dessa väskor. Så vad gör TV4? Jo, de tar bort alla tjejer och sätter dit 24 killar istället som ska stå där i slipsar, och ja, le alltså.


Mer Whitney Houston


Det är när man ser på YouTube där alla skriver R.I.P-kommentarer från olika länder som man förstår hur stor hon var.
Kroatien, Italien, Polen, Rumänien, Grekland, Australien, USA, Singapore, Sverige, Japan, Tunisen etc....


Whitney Houston 1963 - 2012

En ut av världens största sångerskor har dött, Whitney Houston.
Hon står för några av världens största hittar som till exempel; I wanna dance with somebody, I will allways love you, How will I know, One moment in time med flera. Man tänker även lite på hennes världskända duetter som till exempel; Could I have this kiss forever och When you believe med Enrique Iglesias och den senare med Mariah Carey.
Whitney Houston är en sån artist jag har lyssnat på enda sedan jag var liten. Då var det hennes CD-skivor som gällde. En av de få artisterna man inte skäms över att man gillade mycket förr eftersom man har fortsatt att lyssnat på hennes musik. Dock har hon ju inte varit superaktuell på senare år. Inte så konstigt kanske med tanke på hennes drogproblem.
Är man förvånad över att hon dog endast 48 år gammal? Nepp, inte ett dugg! Som hon har levt sitt liv är det konstigt att hon ens blev 48 år. Ganska hemskt ändå när jag tänker på att jag har köpt hennes skivor, jag menar, det betyder i sig att jag varit med och sponsrat hennes droger...
Nu fick jag plötsligt ännu hemskare tankar. Varannan artist jag köpt skivor av har ju haft mer eller mindre drogproblem. Känns inte bra detta. Men åh andra sidan, vem vet vem som har tagit i 20-lappen jag fick i växeln från Åhléns?!...


* Whitney Houston *
9 augusti 1963 - 11 februari 2012


Hoppa högst

Albin och Stig är två pojkar som är lika gamla. De tävlar om precis allting. Det har de gjort enda sen de kunde krypa och innan de kunde krypa så tävlade deras mammor om allting som hade med dem att göra. Vem som kunde stå först, sittan på pottan, rapa och ja, typ såna saker. Pojkarna utmanar varandra i som sagt var allting. Det blir farligare och farligare utmaningar för varje gång eftersom de ska bevisa för varandra hur tuffa de är och hur mycket de vågar göra...
Astrid Lindgrens berättelser är alltid bra, även denna. Dock vet jag att mamma har svårt för den här. Undra varför???!!
När man vuxit upp så vill man förhoppningsvis inte tävla mot någon annan än sig själv längre men som barn.. Man kan verkligen förstå hur Albin och Stig känner sig. Man kände sig alltid lite bättre om man hade lyckats spara ihop mer pengar än sina syskon, om man hade ett roligare husdjur än grannens tråkiga hamster eller om man varit på fler nöjesfält än sin kusin. Det skulle ju vara rätt omoget att hålla på så än idag, fast det finns otroligt många vuxna som gör det.


I rollerna ser vi bland andra; Markus Åström och Rasmus del Hierro Ericstam.


- Weeds
Ey, den här serien handlar helt om gräs. Det är sååå cooolt. Nancy är liksom den här morsan som blir langare typ. Hur coolt är inte det?
Och hon har typ 3 söner som hon langar gräs till. Allvarligt, om hon käkade ostbågar och diggade Nirvana skulle hon typ vara den coolaste morsan i världen. Hon liksom säljer gräs!
Det är inte alltid lätt som en plätt, men hon säljer fortfarande mycket gräs. Kom ihåg; man behöver inte röka på för att kolla på den här serien... men det hjälper.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Walker, Texas Ranger
Vilken polis använder helst inte vapen? Just det, Cordell Walker. Han använder istället stridskonst för att spöa brottslingar ute i Texas vildmarker.
Walker får skurken. Faktum är att i varje avsnitt får vi se Walker upprepa sin roundhouse-spark mot en skurks ansikte.
Och, när man heter Cordell Walker får man även den sexiga distriktsåklagaren Alex Cahill.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Vänner
Kaféindustrin sponsrade den här serien som följer 6 unga individer i New York City. De hänger på ett kafé.
Alla verkar fattiga, men de har alltid snyggt hår och fina lägenheter. Vilket antyder att det inte kostar särskilt mycket i NYC. Vilket är en fet lögn.
Till slut får alla kvinnor barn, alla verkar dejta alla och det slutar med att ingenting egentligen förändras, sånär på några dåliga uppföljare på karaktärerna. Och fler kaféer. Tack TV.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Våra värsta år
White trash har aldrig varit bättre än med familjen Bundy. Al är damskoförsäljare som drömmer om sin football-tid i gymnasiet. Als fru, Peggy, är ännu latare än Al. Hon gillar att sitta hemma och äta godis.
Al och Peg tjafsar och verkar hata varandra, men har på något sätt lyckats få två barn; Kelly och Bud.
Alla verkar faktiskt olyckliga. Så att vara white trash verkar inte ha många fördelar. Till och med hunden är bitter.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Våra bästa år
Livet i Salem är inte alltid så lätt. Den som tvivlar kan ju alltid fråga någon i familjen Horton.
Lägg sen till familjerna Brady och DiMera, så kan vad som helst hända. Och låt oss inte glömma Marlena Evans, som sysselsatte sig med saker som att bli besatt av djävulen.
Sen blev seriern totalt hokuspokus, med Jack Deveraux som kommer tillbaka från de döda - tre gånger. Men vad kan man förvänta sig av en såpa som går mitt på dan...

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Vita huset

Låt oss låtsas att Bill Clinton kunde behålla sitt problem i byxorna och att Hillary inte fanns där och besvärade honom - där har du Jed Bartlet i Vita huset.
Personal som Josh och Leo och till och med presidentens hustru Abigail ger honom råd. Och han är inte otrogen. Han är en lojal demokrat.
Och vad skulle hända om demokraterna vann varje val, trots att kandidaten dör på valnatten? Fina drömmar till demokrater världen över, tills verkligheten väcker dem.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Vi på Saltkråkan
Flickan Tjorven bor på ön Saltkråkan i Stockholms skärgård tillsammans med hunden Båtsman, sina föräldrar Nisse och Märta och sina två storasystrar Teddy och Freddy.
När det blir sommar flyttar familjen Melkersson in i fru Sjöbloms stuga.
Sommaren bjuder på många spännande äventyr, med tjuvfiskare, skattjakter, sjönöd och mycket annat som tillhör en svensk sommar.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Varuhuset
Öhmans är ett magnifikt varuhus, lite som Harrods i London, fast med en charkavdelning.
De flesta som jobbar på Öhmans är inblandade i någon sorts skumma affärer.
Bengt super på lagret och den enda som är oskyldig är Rickard som jobbar i charken. Han har dock fingrar som ser ut som prinskorvar.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- V
En gång i tiden försökte en grupp besökare ta över jorden med Diana som ledare. Diana är en riktig satmara som tillfångatas.
Men hon rymmer! Och nu måste människor som Donovan och halvmänniskor som Elizabeth jaga henne hela vägen till Kalifornien.
Elizabeth förvandlas till en babe och människorna flockas runt henne för att kämpa mot besökarna. Få en makeover så kommer folk att buga för dig. Det är L.A. i ett nötskal.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Twin Peaks
Laura Palmer är den typiska amerikanska tonårstjejen, "homecoming queen" och allt. Men så blir hon mördad, vilket startar en utredning.
Agent Dale Cooper försöker få reda på vad som hänt, men den här utredningen är minsann inte lätt. Han konfronteras av en jätte och en enarmad man. Han får reda på att mördaren heter Bob. Han är en ond ande.
Det visar sig att mördaren gömmer sig i den onda, svarta stugan. Cooper åker dit, blir mördad, blir återupplivad och flyr. Men mördaranden tar över Coopers kropp istället. Vad förväntade du dig? Det är David Lynch.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Twilight zone
Föreställ dig att du tagit för mycket LSD och är tvungen att skriva en TV-serie innan du kommer ner från trippen. Det är det som är Twilight zone.
Eller utomjordingar som landar på jorden och får en hel småstad att bli galna genom att få alla att misstänka varandra för utomjordingar.
Och sedan har vi ju också mannen som släpper djävulen lös och vandrar iväg för att försöka fånga honom. Allt detta och mer... i Twilight zone.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Tummen mitt i handen
Tim Taylor är värd för showen "Tool Time" och lever tillsammans med sin fru och sina barn.
Deras zen-granne, Wilson, visar aldrig sitt ansikte. Han döljer uppenbarligen någonting.
Tim får bygga saker och köra snabba bilar. Hans fru är väldigt förstående.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Tredje klotet från solen
Dick är överbefälhavare för ett hemligt utomjordiskt uppdrag för jorden. En medelålders professor i Ohio blir hans värd.
Hans utomjordiska kollegor, Sally, Tommy och Harry, gör honom sällskap. De försöker alla att bete sig normalt, men hur kan man bete sig normalt när The Big Giant Head ringer och pratar genom Harry? Det är kanske normalt i New York, men inte i Ohio.
De stackars utomjordingarna vill ju bara passa in. Rätt besvärligt när sexorgan visar sig vara en ny upptäckt.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Tre kronor
I Mälarviken utanför Stockholm ligger förorten Tre Kronor. Ett alldeles normalt neurotiskt svenskt samhälle med hemligheter bakom varje radhusfasad.
Folk har namn som tycks vara tagna ur en skolkatalog från 80-talet; Reine, Mimmi, Klimax, Bimbo, Taggen, Kassler, Larry, Pamela och Jojje.
Allt slutar när den enda personen med ett normalt namn, Sten Frisk, visar sig vara alldeles förträffligt ofrisk och spränger hela Tre Kronor i luften.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- The Office
Bevis på att idiotiska chefer existerar i både Storbritannien och USA, finns i den här fiktiva dokumentärserien som följer David Brent (Michael Scott i USA), chefen för ett företag.
David är en patetisk förlorare som är i total förnekelse. Han har ingen koll alls. Han har dock knähunden Gareth (Dwight i USA) som också är en förlorare.
Alla andra på kontoret skrattar åt (inte med) David. Det är helt otroligt att han tror att han är cool.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- The A-Team
The A-Team är en grupp ratade armésnubbar som bildar en egen legosoldatsgrupp.
De spränger grejer som om det inte fanns någon morgondag. Och bryter mot alla lagar.
Men de har B.A. Baracus på sin sida, så extremvåldet är coolt. Han är ju Mr. T!

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- That 70´s Show
På något sätt kom någon på idén att göra en serie om hur korkade personer från Wisconsin kan vara på 1970-talet.
Tydligen, som Eric, Donna, Steven, Kelso, Jackie och Fez visar, kan de vara ganska korkade. Men drogerna gör att det är okej. Det är trots allt Wisconsin.
Liksom alla tonårsserier, växer de upp och serien har en tendens att åldras med dem. Droger hjälper dock fortfarande människor i Wisconsin.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Taxi
Taxichaufförerna Alex, Elaine, Tony och Bobby ser deras drömmar spolas bort i New York Citys avloppsbrunnar medan taxametern går. Alex är bitter på världen.
De övervakas av Louie som driver garaget. Latka är den utländska mekanikern. Louie älskar att göra sina anställda och resten av människorna i världen olyckliga.
Livet som taxichaufför kan vara cyniskt. Känn glädjen.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Tårtan
Bröderna Frasse, Janos och Hilding är sjömän på jakt efter något gott.
De besöker Ellens bageri och hon skänker hela butiken till de tre sjömännen, samt receptet på sin allra godaste tårta.
De tre bröderna driver bageriet på ett sätt som inte når upp till gängse hygieniska krav och myndigheterna stänger det. Bröderna går till sjöss igen.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Svensson Svensson
En svensk genomsnittsfamilj bor i ett svenskt genomsnittsområde.
Folk är brevbärare, sossar och gillar såklart fotboll.
Nästan alla i serien hette Svensson och nästan alla som tittade på den.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Svenska hjärtan
I ett till synes idylliskt svenskt radhusområde bor nio personer i fem hus.
Fasaderna är välputsade, barnen är rena, livet är normalt och bra på alla sätt.
Men saker som händer i idylliska radhusområden händer och det hela blir en dramaserie i SVT, som handlar om hur ovanliga liv faktiskt finns bakom radhusväggarna.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Svarte Orm
Edmund Blackadder och hans tjänare Baldrick placeras ut i olika historiska situationer. Som till exempel tiden då Drottning Elizabeth härskade.
Ett annat avsnitt äger rum under George IV:s tid som härskare.
Det sista avsnittet utspelar sig i skyttegravarna på västfronten under första världskriget. Serien är full av den där gamla hederliga engelska humorn. Vilket är kul på något sätt.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Starsky and Hutch
Starsky och Hatch är två poliser i Bay City som kör omkring i en Ford Gran Torino.
De får insideinformation av den coola snubben Huggy Bear.
Men, att fånga brottslingar döljer inte faktumet att de behöver komma ut ur garderoben.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Star Trek
Rymden, den slutgiltiga skiljelinjen. Detta är serien som skildrar äventyren med rymdskeppet Enterprise & franchising.
Det är ett 5-årsuppdrag där nya världar, nytt liv, nya civilisationer och ny kommers ska utforskas och exploateras i form av nya produkter här på jorden.
Enterprise åker dit ingen annan lågbudgetserie någonsin varit förut.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Spin City
Mike Flaherty driver borgmästare Winstons kontor i New York City. Winston är inte den vassaste kniven i lådan.
Men Mike måste ta hand om staden, samtidigt som han har problem med sitt eget liv.
Mike var tvungen att sluta för att åka till Washington, så Charlie tar över hans jobb. Den blåsta borgmästaren lurar fortfarande allmänheten.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Spanarna på Hill Street
"Hey, let´s be careful out there." Det är budskapet spanarna på Hill Street får innan de börjar sitt skift ute på gatorna.
Polischefen Furillo och hans manskap bekämpar brott i deras odöpta stad. Ibland är det inte lätt.
Men, som i alla andra polisserier, gör de vad de kan.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- South Park
Stan, Kyle, Cartman och Kenny är kompisar. Kenny dör i varje avsnitt.
Skolmatsalen drivs av Chef.
Cartman försöker alltid få övertaget.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Sopranos
Tony Soprano är en gangster som går hos en psykolog. De andra gangstrarna gillar det inte.
Hurvida terapin gör någon nytta är en annan sak.
"Don't stop believing, hold on to that feeling...." Och hur slutar det? 80-talsgruppen Journey vinner när deras låt bli populär igen.

Även denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Solstollarna
Vad har Lena Philipsson, Samantha Fox, Lili & Susie och Anna Book gemensamt förutom det självklara? Just det, de har alla varit med i Solstollarna.
På Ribersborgsbadet i Malmö äger direktör Knegoff ett café som drivs med hjälp av sekreterare Ulla-Bella.
Som ett slags svenskt Benny Hill förekommer i varje avsnitt unga, lättklädda damer, tillsammans med karaktärer som Skumberg, Tullaren, Gösta och Hjördis.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Smash
Einar Berg är Sveriges genom tidernas bäste tennisspelare. Under ett och samma år på 70-talet vann han woodstock, open, cannabis cup och flowerpower mästerskapen. Han fullkommligt körde över motståndet med sin trehandsfattade backhand.
15 år efter han avslutat sin proffskarriär gör han comeback pga. ekonomiska problem.
Tillsammans med Alex, Sigge och Theo reser han världen runt och spelar tennis. Ledmotivet av The Creeps var lika bra som serien. (Svisch, svisch, svisch!)

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Skilda världar
Familjen Bovallius tillhör överklassen och familjen Toivonen tillhör arbetarklassen.
Daniel och Sandra lyckas ändå bli kära över gränserna.
Men de upptäcker att de är släkt med varandra. Tvillingar till och med.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Skärgårdsdoktorn
Till Saltö flyttar läkare Johan med dotter Wilma.
Wilma blir mobbad i skolan bara för att hon kommer ifrån Afrika. Men efter ett hjältedåd som hon och hennes pappa utför i det andra avsnittet blir allt bra. Så lätt är det att fixa mobbing.
Efter en säsong är alla kvinnor kära i Samuel Fröler och svenska tonåringar i Ebba Hultkvist.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Skål
Okej, låt oss göra alkoholism kul! Börja med att skaffa en stilig barägare vid namn Sam som aldrig har några problem med tjejer, såvida hon inte heter Diane och är servitris i baren.
Lägg sedan till stamgästerna Cliff och Frasier. De går till baren varje dag. Det är kul att supa!
Sam förlorar baren, men får tillbaka den i sista avsnittet. Och efter 11 säsonger blir de sista orden som Sam uttalar; "Sorry. We´re closed."

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Simma lugnt, Larry!
Larry David är en helneurotisk showbiz-person i Los Angeles.
Han och hans fru Cheryl bor i Los Angeles. Han hamnar hela tiden i sociala obehagliga situationer, som tex. att bli tillfrågad av bästa vännen att donera en njure till honom.
Trots allt obekvämt lyckas Larry få dig att skratta.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Sex and the City
Carrie, Samantha, Charlotte och Miranda är singlar i New York City.
De dricker cosmopolitan, har på sig snygga kläder och klagar på män. Nämnde jag att de är singlar?
Men, de har sex med män och dricker cosmopolitan, har på sig snygga skor och klagar på män. Trots att alla mot slutet inte är singlar längre, kommer de förmodligen snart att bli det igen.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Seinfeld
Jerry Seinfeld är komiker. Ingenting händer.
Hans vänner George, Elaine och Kramer bor i princip i hans lägenhet. Men allvarligt, ingenting händer.
Det slutar med att de blir arresterade för... att göra ingenting. Det funkar på något sätt. Det gör det. Allvarligt.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Scrubs
Dr. J.D. lär sig att bli en bättre läkare. Han fantiserar även en hel del på jobbet. Precis en sådan läkare som man vill ska ta hand om en.
J.D. och hans kollega Dr. Turk kämpar mot den mer erfarne läkaren Dr. Cox.
Trots bitterheten, är skratten äkta.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Saltön
Änkan Sara flyttar till Saltön i Bohuslän för att börja om.
Hon blir ihop med mystiska biodlaren MacFie.
Man kan säga att alla på ön har problem med sina förhållanden. Det är som Saltkråkan för vuxna, fast utan hund.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Roseanne
Roseanne är en medelklasskvinna som har en något cynisk syn på livet.
Hennes make Dan och hennes barn står ut med hennes attityd.
I slutet vinner hon på lotteriet och allt blir perfekt...förutom att det bara var en dröm. Trodde manusförfattare som förklarar allt med en dröm var bannlysta.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Simpsons
Homer Simpson lever det goda livet med sin hustru Marge, sonen Bart och döttrarna Lisa och Maggie.
Okej, kanske bidrar inte Bart till det goda livet särskilt mycket. Bart bryter mot alla regler.
Och kanske är slav på kärnkraftverket inte det idealiska yrket, men Homer äter sina munkar och är glad. Livet är oftast inte särskilt komplicerat för Homer.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Rederiet
Rederiet handlar överraskande nog om ett rederi.
En ironisk tvist gör att Sveriges längsta dramaserie genom tiderna utspelar sig på ett ställe de flesta fått nog av efter bara 24-timmar på ett kryssningsfartyg.
Familjen Dahlén med Reidar vid högsta rodret, styr Östersjön med järnhand. Alla möjliga intriger som får plats i en hytt händer. Allt medan Joker blandar drinkar och är lite, sådär lagom, skojig.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Pantertanter
Föreställ dig Sex and the City, fast 50 år senare. Det är ungefär vad Panter-tanter handlar om. Dorothy, Rose, Blanche och Sophia bor tillsammans i det hårt festande Miami.
Istället för Cosmopolitans dricker de plommonjuice. Istället för Jimmy Choo går de runt i ECCO-skor. Men Blanche får fortfarande ligga.
Sex and the City-tjejerna kommer till slut att inse detta; kaxigt kommer att gå från sexigt till gulligt, till besvärligt efter ca 40 år. Men tjejerna hänger ihop.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- På spaning i New York
Polisen Sipowicz är en före detta alkholist som bekämpar brott i New York.
Han betar av partners på stationen och partners hemma. Men att bekämpa brott i New York är inte så tokigt när det filmas i Los Angeles.
I slutet blir Sipowicz chef för sin polisstyrka och får respekten han förtjänar.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- På farligt uppdrag
IMF, Impossible Mission Force, är ett hemligt förvaltningsorgan som gör galna grejer som att ge sig på diktatorer och onda organisationer. Varje avsnitt börjar med inspelade instruktioner. Kom ihåg; släpp bandet innan det exploderar.
Jim Phelps driver IMF. Han får hjälp från Cinnamon Carter, Barney Collier, Willy Armitage och Rollin Hand. De jobbar oftast under täckmantel.
Avsnitten slutar för det mesta med en explosion eller eldstrid med skurkar, och att människorna från IMF kommer undan.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Nilecity
Radiokanalen Nilecity, som ligger så långt bort det går på AM-bandet, delar kontor med brandkåren.
Brandkårschefen Greger av tveksam sexuell läggning ställer till det titt som tätt för radiochefen Percy.
Greger fick ont i sina äggstockar medans den ena besynnerliga sketchen avlöste den andra. (Guu vade spänner!)

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Mupparna

 


Grodan Kermit har en show och en älskarinna: Miss Piggy.
Han har även vänner som Gonzo och björnen Fozzie. Kermit går uppenbarligen på droger.
Kermit hamnar i säng med Miss Peggy och det visar att droger inte är bra. Han ångrar allt på morgonen. Kermit får Svenske Kocken att laga skinka till frukost för att bli av med henne.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Mord och inga visor
Jessica Fletcher är en galen kattkvinna i Cabot Cove som lägger sig i andras problem och skriver deckarromaner.
På sin fritid, vilket hon uppenbarligen har gott om, försöker hon lösa riktiga mord. Det verkar som att polisen alltid tar fel snubbar.
På ett underbart förutsägbart sätt visar sig mördaren alltid vara d-kändisen som gästskådespelar.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Miami Vice
Modevärlden fick en käftsmäll med den här serien, med alla sportjackor och pastellfärgade T-shirts som poliserna Crockbett och Tubbs hade på sig.
Musiken spelar i bakgrunden när de jagar skurkar och en massa vackra färger sveper förbi. Poliser har aldrig varit så snygga.
Och det slutar alltid med att de och skurkarna hamnar i en uppgörelse där vapen är inblandade. Men Crockbett och Tubbs överlever alltid och kläderna brukar klara sig undan rätt bra de med.

Även denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Melrose Place
Melrose Place är ett bostadshus på Melrose Avenue i Los Angeles. Det är en okomplicerad serie fylld med snygga metrosexuella.
Alla är otrogna med varandra och hänger på baren Shooters.
Tillslut tröttnar folk på Hollywoodpersonligheter och producenterna inser att dokusåpor är mycket billigare.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Magnum
Thomas Magnum är en f.d. Navy SEAL-soldat som driver sin egen detektivfirma på Hawaii.
Han springer omkring i töntiga skjortor och försöker lösa brott och hitta tjejer som gillar män i mustasch.
Magnum får oftast tjejen och han bor på Hawaii: livet leker på ett ganska trevligt sätt, trots mustaschen och de hemska kläderna.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Macken
Roy och Roger har en mack ihop.
De fixar bilar, förutom en vit Opel som de haft bort.
En blyg kund i beige kläder smyger omkring, en kille sjunger om att han vill ha en synt, en annan om en husvagn. Roy och Roger har en dröm, ett hopp, ett liv, en mack tillsammans.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- MacGyver
Angus MacGyver är agent för Phoenix Corporation och löser brott. Han tror inte på vapen men tror på tuggummi.
Han överlever 7 säsonger eftersom han kan göra vad som helst med en schweizisk armékniv och vanliga vardagsprylar.
MacGyver löser brott, får tjejer och får vetenskap att se kul ut. Man undrar vad han kunde uträttat med en pistol.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- M*A*S*H
Hawkeye Pierce är kirurg på ett fältsjukhus i Korea. Han skulle hellre vara någon annanstans. Så han dricker med Mcintyre... och Hunnicutt... och överstelöjtnant Blake och....
I lägret finns transvistiten Klinger, tjänsteman Radar, idioten Frank Burns och sjuksköterskan "Hot Lips" Houlihan. De utför "kött-bulle-kirurgi" mellan drinkarna.
Kriget och drinkarna varar i 11 säsonger och till slut får alla åka hem.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Lost
Ett flygplan på väg från Sydney till Los Angeles kraschar på en öde ö.
Rollbesättningen är enorm och de går varandra på nerverna. De bråkar och ligger med varandra.
Varje avsnitt hoppar mellan då och nu och tillslut är till och med tittarna lost.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Lorry
I Lorry serveras satiriska sketcher för alla som är vana att ha det lite småtrist.
Farbror Bosse ger scoutpedofilerna ett ansikte och på Patentverket, i världen, alltså ute i stora världen utanför Sundbyberg, uppfinns allt från tjejtjoare till språksnurror.
Nisse Butcho Näslund och hans gäng har ingen lokal, svärmors tunga har livlig fantasi, och Stefan Sauk instängd i en cell avbryter tillfälligt.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Lillstrumpa och Syster Yster
Lillstrumpa är storebror till Syster Yster och de ger sig ut på olika äventyr.
I varje avsnitt begav sig strumpbaret ut på äventyr där de våldgästade olika människor. Ett ganska vanligt barnprogram alltså. I ett avsnitt hånglade strumporna även med varandra. Ett vanligt barnprogram alltså.
Ja, just det. Vi glömde nämna att Lillstrumpa och Syster Yster var två yllesockor som Staffan bar på händerna. Kusligt tyckte många.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Lilla huset på prärien
Charles Ingalls är fast på en farm på 1880-talet. Hans döttrar Mary, Laura och Carrie önskar att TV hade uppfunnits och låtsas gilla naturen.
Albert blir adopterad in i familjen med bara döttrar. Gissa vem som får uppfostras att bära ut soporna? Den enda sonen! Lyllos Albert.
Laura tampas konstant med Nellie Oleson. Men Charles är så vis, så vis. Han lär Laura att klå upp Nellie kanske inte är det propra sättet att hantera problem på prärien.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Life on Mars
Kriminalkommissarien Sam Tyler i Manchester blir påkörd av en bil och vaknar 33 år tidigare, 1973.
Sam måste lära sig att anpassa sig i sin nya omgivning. Han går i clinch med Gene, som gillar poliser som arbetar på gammaldags sätt; spö, mutor och att sätta dit folk.
Men vi får aldrig riktigt reda på om Sam faktiskt åker tillbaka i tiden eller om han bara ligger i koma och drömmer.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Lassie
Lassie är en collie som upptäcker hur korkade människor är.
Med lille Timmy upptäcker hon att de är ganska korkade.
Men Lassie blir hjältinna varje gång.

Även denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Lagens änglar
De är i Los Angeles. De är advokater. Det finns mycket för en misantrop att hata i den här serien.
Bara i L.A. kan en advokat som Leland McKenzie hamna i säng med fienden Rosalind. Och sedan låta henne dö genom att trilla ner i ett hisschakt. Världen lär inte gråta av en avskyvärd advokat mindre.
Advokaterna är själviska och penga-/maktkåta. Varför kan inte resten av dem också hamna i hisschaktet med Rosalind?

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Knight Rider
Michael Knight är en f.d. kriminalare som parats ihop med den talande bilen KITT. Japp, en talande bil. De utvecklar ett förhållande.
Ibland är förhållandet ansträngt. Men sann kärlek blommar mellan de två.
Det får en att undra vad som pågår bakom kameran.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- King of the Hill
Tecknade white trash-lustigheter med Hank Hill!
Hank sysslar med saker som att bli bundis med sin son Bobby.
Man får bete sig lite som helst när man är white trash och bor i Texas. Till och med när man försöker vara miljövänlig.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Kalles klätterträd
I stan finns en kille som heter Kalle, Kalle har ett träd.
I sitt klätterträd ligger Kalle och funderar över livet, världen, skolan och om Emma, som bara finns i fantasin.
Under trädet sitter Kalles korpulente morfar och läser tidningen.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- In the Heat of the Night
Bill Gillespie är den grälsjuka småstadspolischefen i Sparta.
Virgil Tibbs är en afroamerikan som återvänder till Sparta och går den rasistiska Gillespie på nerverna, men till slut lyckas de lösa brott tillsammans.
Nåja, Gillespie gör mer än bara polisarbete när han gifter sig med den kvinnliga fullmäktigeledamoten Harriet DeLong. Verkar som att Bills rasistiska dagar är borta för längesen.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Huset fullt
Bevis på att barn faktiskt behöver en mamma; Danny Tanner förlorar sin fru, vilket betyder att han måste uppfostra sina 3 döttrar ensam. Vad gör han? Han ber sina två polare Jessie och Joey att hjälpa honom. En komediserie föds.
De 3 döttrarna måste anpassa sig till att ha 3 pappor. Den yngsta behöver två skådespelerskor för att porträtteras. Lite som tvillingarna i The Shining. Läskigt.
Flickorna växer upp förvirrade men innan serien läggs ned har den i alla fall gett skvallerpressen tvillingarna Olsen.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Hulken
Dr. David Banner är vetenskapsman... när han inte är upprörd.
Det där kan ha varit årets underdrift, eftersom Dr. Banner förvandlas till ett grönt monster när han blir förbannad.
Två ord, Dr Banner; andas lugnt. Andas lugnt, Dave. Snälla - andas lugnt.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- House
Dr. House är medicinvärldens Sherlock Holmes; briljant, utan vänner, obehaglig... och ja, just det, han är även beroende av smärtstillande.
Men House är en Dr. Gud. Han kan lösa alla problem, men är fortfarande grinig, inbilsk, ensam och beroende av smärtstillande. Han gillar att få folk att känna sig värdelösa.
Men på något sätt går saker och ting på hans väg. Nästan alltid. Det är ju bara medicin, inte hjärnkirurgi. House är fortfarande en skitstövel.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Heroes
Den här serien handlar om vanliga människor som utvecklar övermänskliga förmågor. Som Isaac till exempel, som kan måla framtiden.
Eller Nikki, en strippa som har en övernaturlig styrka.
Några av de här människorna måste se till att rädda jorden från tragedier som de förutsett, som till exempel en explosion i New York. Hjältarna måste se till att stoppa det, för att... just det, de är hjältar.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Hem till gården
En såpopera som utspelar sig på brittiska landsbyggden. Allt möjligt händer som en flygplanskrasch!!!
Krascher är föresten en röd tråd genom hela serien. Härnäst följer en bilkrasch!!!
Ett bevis på att katastrofer ökar tittarsiffror är när Hem till gården blir den tredje mest populära serien på Brittisk Television.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Hem till byn
Hem till byn handlar om livet i en liten by på landet.
Roliga ämnen behandlas, som villkoren för livet i glesbygden - avfolkningen och jordbrukspolitiken.
Ingen vet varför Hem till byn blev Sveriges mes långlivade TV-serie.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Grey´s Anatomy
Åh, kärlek på sjukhuset! Det är vad den här serien erbjuder med "kommer de/kommer de inte"-förhållandet mellan Meredith Grey och Derek Shepherd.
Och det finns fler "vem ligger med vem"-ögonblick. Med bland andra Izzie, Alex, Christina, George, Callie och Arizona för att nämna några. Doktorer verkar få ligga en hel del.
Tvivlar man, kan man alltid gå till Emerald City Bar. Dit går alla doktorer för att bli fulla innan de hamnar i sänghalmen med någon.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Grannar
Livet på Ramsay Street; Scott hamnar i säng med Charlene. De är inte ensamma om att hamna där.
Joe & Kerry, Daphne & Des, Harold Bishop & Madge, Todd & Phoebe, Jim Robinson & Fiona (som bara är ute efter hans pengar), Beth & Brad. Mark dumpar Annalise för Jesus (Annalise är mycket snyggare) och Paul Robinsson ligger med alla!
Dr. Karl & Susan (eller är det Sarah?), Mark & Steph, (eller är det Flick?), Toadie & Dee (körlektioner inkluderade), Sky & Lana, Dylan & Sky och Marco (bra jobbat) & Libby. Till och med hunden Bouncer är på Rosie. Det är det grannar är till för.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Gänget och jag
Fonzie är coolast av de coola. Han försöker lära Richie att bli en lika cool hjärtekrossare. Han får till och med Milwaukee att verka coolt!
Fonzie får alla brudar genom att knäppa med fingrarna (vi har prövat och det funkar inte). Ralph och Potsie är advunsjuka. Fru C vill ha Fonzie.
Saker och ting blir mindre coola i slutet och leder till spin-offs som Joanie älskar Chachi. Men Fonzie är fortfarande coolast.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Fresh Prince i Bel-Air
Will är från ghettot och skickas för att bo hos sin rika farbror i Bel-Air.
Han tar med sig freshness till det stora huset.
Mycket dansande, skämtande, rimmande, flirtande, rappande och blockusterhits senare flyttar Will Smith in i sitt eget stora hus.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Frasier
Bevis på att psykiatriker behöver en psykiatriker. Dr. Frasier Crane är singel, bor med sin pappa och har en avundsjuk bror, som föresten också är psykiatriker.
Frasier ventilerar sin psykoterapi i sin direktsända radioshow - The Dr. Frasier Crane Show. Han projicerar uppenbarligen sig själv för största möjliga publik i hopp om acceptans.
Det är en oändlig cirkel av "Hjälp till självhjälp (snälla nån)." Men hans narcissistiska neuroser fungerar för hans patienter och även seriens tittarsiffror i hela 11 säsonger.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Fem i familjen
Alex Keaton är en ung lojal republikan. Hans familj motsätter sig hans makt.
Föräldrarna Steven och Elyse Keaton försöker förvandla Alex till en liberal unge. Men Alex är stark. Han har Reagans styrka inom sig. Hans systrar Mallory och Jennifer är meningslösa statister.
En vacker dag kommer hela familjen att se saker från Alex högra perspektiv och då kommer hushållet att bli en bättre plats.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Family Guy
Familjen Griffin bor i Quahog, Rhode Island. De är inte en normal familj. Deras 1-åring Stewie vill döda sin mor.
Inte nog med att deras hund Brian pratar, han har problem med spriten också.
Men de som bestämmer i hushållet är Peter och hans fru Lois.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Familjen Addams
Familjen Addams är en slags zombieversion av en vanlig Svenssonfamilj.
Familjeöverhuvudet är Gomez och Morticia Addams. Andra i huset är farbror Fester, betjänten Lurch och barnen Onsdag och Pugsley.
Vad skulle du göra ifall de flyttade in bredvid dig? Vårt råd skulle vara att sälja så fort du kan. Fastighetsvärdet kommer inte att gå upp.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Fame
Ah, lyckan att vara ung, konstnärlig och desillusionerad i New York.
På New York High School for the Performing Arts blir eleverna lurade att tro att deras "talang" kommer att göra dem berömda. Ungar...
De är lyckligt ovetande om att verkligheten snart slår till och att de då får försörja sig genom att tigga pengar på tunnelbanan.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Falcon Crest
Angela Channing driver sin vingård med järnhand. Bråka inte med Angela.
Angela möter sin jämlike i Melissa Agretti. Falcon Crest osar cat-fight.
Människor dör, pengar blir stulna, människor blir rånade. Dåliga saker kan hända när man blandar makt och vin. Men allt slutar lyckligt för Angela.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Ensamma hemma
Familjen Salinger förlorar plötsligt sina föräldrar. Nu måste de 5 barnen klara sig på egen hand. De tar över restaurangen i San Francisco.
Det låter väl som en munter början på en serie? Så är det i alla fall. Känn glädjen.
Det är ett skratt i minuten ungefär. Men Matthew Fox och Jennifer Love Hewitt var med, så det fanns anledning att kolla ändå.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- En härlig tid
Undrar du någonsin hur det skulle kännas att vara inuti en tonårings huvud?
Huvudet tillhör Kevin Arnold, en högstadiekille.
I verkligheten är en tonårings tankar mer barnförbjudna, så den här sockersöta versionen av ungdomen får allt att verka underbart. Jag garanterar att Kevins tankar om Winnie är lite mer vuxna än såhär.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Dynastin
Carringtons i Denwer är snuskigt rika.
Blake Carrington njuter av att vara en rik skitstövel. Däremot njuter han inte av att hans exfru Alexis kommer tillbaka.
Och det pågar en konstant catfight mellan Blakes nya fru Krystle och Alexis. De rika förstår sig inte på verkligheten.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Dharma & Greg
Dharma är en hipp hippie som gått vilse i den "riktiga" världen. Greg lever i verkligheten. De gifter sig. Komedi uppstår.
Båda Dharmas föräldrar är trädkramare. Verkligheten är en kall plats för veganer. Hennes pappa röker gräs för att kunna hantera hennes mamma.
Trots deras olikheter, kommer Dharma och Greg överens och deras kärlek blommar.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Desperate housewives
Den moraliska läxan till ungdomar världen över; OTROHET ÄR KUL! Åtminståne ser det så ut för Susan, Lynette, Gabrielle, Bree och Edie på Wisteria Lane.
Wisteria Lane måste vara ganska trist med tanke på vad dessa människor sysselsätter sig med; Intriger, otrohet och djupa tankar som; "How would you feel if I used your child support payments for plastic surgery?"
Japp, detta är amerikanska livet när det är som bäst; ytligt, beräknande, manipulativt, tråkigt, tanklöst... inte konstigt att dessa människor är desperata. 

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Dallas
J.R. Ewing är en rik oljeman. Han är ett as. De flesta avskyr honom.
Så han blir skjuten. Vem gjorde det? Hans bror Bobby? Hans fru Ellen? Cliff Barnes? Dusty? Alla vill skjuta honom.
Det visar sig att Kristin Shepard gjorde det. Till slut tröttnar Amerika på dumma och rika personer från Texas och serien läggs ned. Istället väljer det amerikanska folket in dem i Vita Huset.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Cosby
Doktor Heathcliff Huxtable har 5 barn och håller på att tas över av ondskefulla tröjor.
Han slänger sig med fyndiga kommentarer, men det är egentligen de onda tröjorna som talar.
De får honom att göra onda saker. Men de ser moderiktiga ut.

Även denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Cityakuten
Livet på County General Hospital är jobbigt. Men sånt är livet i hela Chicago.
Livet blir dock en aning lättare med doktorer som Doug Ross, Abby Lockhart, John Carter och Kerry Weaver, samt sjuksköterskan Marquez. Jag skulle lätt åka till cityaktuen om jag visste att de skulle vara där.
Men Chicago är ett tufft ställe och dåliga saker händer, trots att sjukhuset bara är på låtsas och finns i Kalifornien.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Charlies änglar
Det var en gång tre små flickor som gick på polisakademin.
Alla fick mycket farliga uppdrag, men jag fick bort dem från allt det där och nu jobbar dem för mig.
Mitt namn är Charlie... och jag är en snuskgubbe. Men det funkar tydligen för tittarna.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Bullen
Innan Martin Timell blev hemmafixare var han tonårsångestfixare.
Istället för tapeter och burspråk fick vi lära oss det mesta om mens, könssjukdomar och otrohet.
Som vanligt är det inte personen som skrivit brevet som är med i den här serierutan.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Buffy och vampyrerna
Buffy är en tjej på high school som blir informerad om att hon måste bekämpa vampyrer och onda varelser. Hon får hjälp från sin väktare - Giles.
Hon slåss och dödar galna bovar, som borgmästare Wilkins. Buffy är skitcool, men blir kär i Angel. Han är vampyr.
Men Buffy är dråpare först och främst och kan inte dölja sitt sanna jag.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Beverly Hills 90210
Rika ungdomar går också i skolan, det bevisar Aaron Spelling.
Brandon och Brenda Walsh flyttar till Beverly Hills från Minneapolis. Alla är snygga. Vi får guldklimpar av ungdomsvisdom.
TV-serien blir äldre och det blir ungdomarna också. Några hamnar på rehab. Men guldklimparna fortsätter att komma.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Benny Hill
Bennys metod; få folk att skratta med löjliga kostymer och karaktärer.
Skaffa en kort, skallig man som du kan slå på huvudet.
Men nyckeln till framgång är att avsluta showen med halvnakna kvinnor som springer omkring.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Beavis and Butt-head
Beavis och Butt-head sitter i soffan, äter nachos och kollar på musikvideor.
Beavis har problem med socker.
Sammanfattningsvis vill de ha brudar, men de lyckas aldrig. TV kommer alltid finnas där för dem.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Baywatch

Vi är alla medvetna om varför folk kollar på den här serien (och det är inte för dialogens skull) så vi kommer bara att förklara i bilder. Kort sagt, detta är en av de dummaste serierna någonsin. Men den innehåller många baddräkter.

 Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Battlester Galactica
Långt ut i kanten av universum, på ett ställer man kallar Kolonin, blir människor attackerade av cylons. De flyr i Battlester Galactica. Men de kan inte fly från dåliga tittarsiffror och serien avbryts.
Eller? Galactica återvänder i samma skede som de fega människorna återvänder till jorden. Förmodlingen för att spara in på sci-fi-scener. Även detta misslyckades. Ett poäng till cylonerna.
Men de irriterande människorna är snart tillbaka i en ny serie, där de krigar mot samma cyloner. Dock har de en kvinnlig ledare den här gången; en cool general, som råkar vara ögongodis med tidigare framgång hos kritikerna. Äntligen en seger för Battlester.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Automan
Automan är en datormänniska som blir levande för att bekämpa brott tillsammans med polisen Walter Nebicher.
Automan kan till och med kommunicera med objekt, vilket innebär att han får sådana dialoger.
Ibland blir Walter och Automan ett, så att Walter kan ha ansikte på en elektronisk kropp som ger honom superkrafter. När han "dragit sig ur" behöver båda en cigarett och sängkammarsnack.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Arrested Development
Nu till berättelsen om en rik familj som förlorade allt och sonen som inte hade något annat val än att hålla ihop alla.
Michael Bluth försöker rädda sin familj efter att pappan hamnat i fängelse.
Michael måste hantera sina bröder Gob och Buster, sin syster Lindsay och sin bittra fyllemorsa.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Arkiv X
FBI-agenterna Mulder och Scully undersöker olösta, paranormala fall.
Ibland springer de på utomjordingar. Vanligtvis är de här sammanträffandena inte särskilt trevliga.
Scully försöker ge en logisk förklaring, medan Mulder tror på det otroliga. Och vi vet fortfarande inte om de hade sex med varandra. Snacka om frustrerande.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Ally McBeal
Ally är en psykotisk och anorektisk advokat på advokatfirman Cage & Fish Law, som trillar över saker när hon ser en snygg karl. Precis den sortens jurist man vill ha.
Ally ser också i syne, saker som en dansande bebis. Antagligen för att hon bara väger typ 10 kg.
Ally är heltokig men väldigt söt och i slutändan for hon ihop det med Harrison Ford.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Alla älskar Raymond
Älskar alla verkligen Raymond? Låt oss kolla: Hans fru Debra?
Hans pappa?
Hans bror? Tja, det verkar som att ingen älskar Raymond. Å andra sidan, 9 säsongers tittare kanske inte håller med.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Alf

Föreställ dig att en talande kanelbulle flyttar in hos dig. Detta är Willie Tanners problem.
Alf är den konstant malande bullen/utomjordingen som aldrig håller klaffen. Familjen Tanner är på gränsen till mord.
Och Alf förföljer familjens katt Lucky. Lucky dör (förmodligen självmord). Alf pladdrar på begravningen också.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- Albert och Herbert
Albert och hans son Herbert är skrothandlare och bor i ett hus i Göteborg.
Albert är kleptoman och älskar fruntimmer. Herberts enda önskan är att flytta hemifrån. Kanske beror det på att Albert insisterar på att kalla honom Hebbe Lelle?
Men Herbert älskar sin far och i varje avsnitt upptäcker de att det bästa som finns är skrot och att bo far och son tillsammans i ett hus som aldrig städas.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- 30 Rock
Ibland gillar TV att sända serier om hur galet TV är. 30 Rock är en av de serierna och Liz Lemon är huvudförfattare för TGS tillsammans med Tracy Jordan.
Jack Donaghy är kanalens chef. Han är noga med att alla vet vem det är som bestämmer.
Ja, i TV-världen kan verkligen allt hända. Som det ofta gör i den här serien.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- 24
Jack Bauer är en agent som måste rädda USA. Varje avsnitt är i realtid.
Jack får göra roliga saker som att stoppa terrorister, drogkarteller och oärliga politiker. Allt detta ingår i en vanlig arbetsdag för stackars Jack.
Och ibland måste han ta i med hårdhandskarna.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.


- 21 Jump Street
Låt oss lansera Kapten Jack Sparrows karriär genom att göra en serie som skickar ut ungdomliga poliser under täckmantel på high school för att undersöka brott.
Tillbaka till skolbänken för Tom Hanson (som porträtteras av Edward Scissorhands) och Harry Truman Loki. De blir de utvalda poliserna som krossar alla tonårshjärtan.
Otroligt nog är det ingen på skolan som känner igen konstapel Hanson (spelad av Ed Wood). Men tjejer över hela landet följer serien.

Denna text kommer från boken: 106 TV-serier för dig utan TV.