TVminnen


Rör inte min TV!

Jag blir så sjukt förbannad över folk som ska bestämma vad jag ska se på min TV. Jag vill se på Kalle Anka klockan 15.00 den 24:e december som alla andra jular. Kommer jag att få göra det i år i vanlig ordning? Nej! Därför Disney Nordic har bestämt sig för att klippa bort scener ur min favoritdel; Jultomtens verkstad. Jag ska alltså inte få se när Tomten stämplar OK på dockorna för att de anses som stereotypa. Sååå jääävla töntigt! Men det här är framtiden mina vänner. Allt som är avvikande ska plockas bort och precis allllllla ska vara likadana för att accepteras.
Jag känner att det känns lite onödigt att fortsätta skriva exakt samma sak som två ut av mina favoritbloggare redan har skrivit så därför hänvisar jag till deras blogginlägg:
 
Heltenklaanna
 
MaryCaroline
2012-12-18 @ 06:00:00 Gamla TV-minnen Permalink


Kommentarer
Postat av: Sanna

Det är inte för att dom är stereotypa utan för att den mörka dockan är en karikatyr på ett mörkhyat barn (Pickaninny).
Läs här!!

http://wistikent.wordpress.com/2012/12/15/om-en-ung-man-i-uniform-och-en-svart-flicka-man-maste-inte-behalla-allt/

Svar: Jo, det är därför också. Läs här: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article15933831.ab
Kontakt: tvminnen@gmail.com

2012-12-18 @ 07:19:07
Postat av: Jasmine

Tiderna förändras - på gott och ont.

Svar: Livet blir så mycket lättare om man har en positiv inställning.

Kram

Svar: Japp! Så är det ju.
Kontakt: tvminnen@gmail.com

2012-12-18 @ 15:40:23
URL: http://rosanatt.blogg.se
Postat av: Anna T - Nörd & Filmskapare

Jag har inte bestämt mig vad jag tycker om att det plockas bort men tydligen så har det ju upprört folk, både människor som det inte berör överhuvudtaget, som dig och mig men det upprör ju såklart de folkslag som det görs karikatyrer på. De har valt att ta bort det för att de är så stereotyperna av framförallt mörkhyade och judar porträtterades när denna lilla film gjordes, vilket är runt andra världskriget.

Jag förstår faktiskt inte alls varför folk blir upprörda över detta, det handlar om några sekunder ur en minutlång film som vi sett om och om igen i massa år men som disney valt att plocka bort eftersom att det är dags för förnyelse. Faktiskt så har dessa bilder varit borta förr, men det var ingen som klagade då.

Då finns det ändå värre saker att jämra sig över.

Svar: Det är själva principen det handlar om. Att man tar bort något för det är unikt. Fler och fler saker tas bort och ska förbjudas hela tiden i framför allt barnprogram och vad för verklighetsbild ger man då till barn? Att allt och alla är olika? Nej! Snarare tvärtom. Att alla och allting måste vara så likt och lika varandra som möjligt för att få vara med. Jag tror att många tänker som jag och därför blir många så upprörda.
Kontakt: tvminnen@gmail.com

2012-12-18 @ 20:41:24
URL: http://www.annatjernstroms.blogg.se
Postat av: anna

Jätte bra skrivit!!!! Det är bra om så många som möjligt tar upp detta

Svar: Ja, det tycker jag med!!! Heja oss! :D
Kontakt: tvminnen@gmail.com

2012-12-18 @ 21:18:42
URL: http://heltenklaanna.blogg.se
Postat av: Anna T - Nörd & Filmskapare

Svarar i detta inlägget så svarar jag på båda kommentarerna :):

De tar inte bort det för att det är unikt utan för att det är stereotypa avbilder på människor som var väldigt utsatta under den tiden. På 30-40talet så avbildades alltid mörkhyade såhär, kolla på tom och jerry t.ex. Men just denna docka är en pickaninny, det var ett sätt att avbilda mörkhyade barn under denna tid just för att kränka dem. Samma med den judiska mannen, under andra världskriget avbildades judarna med långa näsor och oftast männen.
Dessa är två folkslag som varit med om slaveri, förintelsen och varit allmänt utpekade som felet i samhället och då bland annat målats upp på detta sätt. Därför förstår jag om de sekunderna tas bort (som det gjorts förr), eftersom att de inte målas på ett respektabelt sätt. Varför ser inte den svarta dockan ut som den vita dockan? Varför har hon fattiga kläder och är kolsvart som ingen är (visst att det finns väldigt mörka afrikaner men ingen är kolsvart)? Varför har inte hon en fin klänning? t.ex Hade porträtteringarna varit respektabla så hade det inte varit några problem.

Men jag förstår din tanke om att inte sopa undan dessa kulturarv för barnen, så att de får lära att såhär såg världen ut och såhär såg bilden av dessa folkslag ut då, tyvärr. Men sånt kan man ta upp i skolan istället för att ha sådana saker i TV, då kan vi skapa nya bilder där alla folkslag är respektabelt och korrekt porträtterade.

Svar: Men ska man tänka så långsiktigt då måste vi snart börja ta bort allting. Det får inte finnas en film eller serie där mamman är hemmafru och inte tjänar pengar, där tjejer inte får samma rättigheter som killar, där rika barn från förr fick bättre betyg i skolan än de fattiga bara för att de var just rika. I så fall ska man ju börja ta upp såna saker också då och inte bara mot mörkhyade eller såna som var utsatta i andra världskriget.
Du säger att man kan ta upp det i skolan men studier visar ju att den största allmänbildningen får barn utanför skolorna för då lär dom sig ju på sitt eget sätt. Tex. engelska. Varför är dagens barn bättre på engelska nu än förr? För att skolengelskan är bättre? Nej! För att de lär sig genom att sitta och se på TV/filmer och lyssna på musik. Jag var urdålig i skolan på engelska och lektionerna gjorde i stort sett ingen nytta men idag kan jag mycket bättre fast jag inte pluggat i nån skola alls. Nästan varenda ord jag kan har jag lärt mig genom att se på TV och lyssna på musik.Jag kan säga att när det gäller samtliga ämnen så vore alla barn en katastrof i dessa om de inte redan lärt sig saker utanför skolan och varför är det så? Jo, för det finns inte tid lärare och pengar att lära ut varenda grej till alla barn. Jag har jobbat i skolan i 4 år och har sett det med egna ögon. När vi hade hemkunskap hade de förkunskaper pga. att de bakat hemma, skrivning och läsning för deras föräldrar läst sagor, religion för att de tex firar jul eller ramadan, geografi för de rest, biologi för de varit ute i skogen osv. Skulle barnen inte lära sig något sånt så skulle allt bli katastrofalt, därför tycker jag det är helt vansinnigt att sjuka undan historian eftersom skolan har varken tid eller pengar att lära ut allting.
Kontakt: tvminnen@gmail.com

2012-12-19 @ 20:20:59
URL: http://www.annatjernstroms.blogg.se
Postat av: Anna T - Nörd och Filmskapare

Jag tror inte att det är samma sak, visst blir jag ju sur på att det finns få tjejer med stora roller yadayadayada i filmer oftas osv, men tror inte det är ett lika stort ärr i historian som de många människor som slavat och mördats under dessa tider.

Allt jag lärde mig om andra världskriget lärde jag mig i skolan iallafall, självklart lär man sig bättre av engelska på tv osv. Men eftersom att 50% av sverige inte förstod vad som vad fel med dessa klipp så tror jag inte att man lär sig av att se det som det är, alltså är det bättre i skolan med en lärare som kan berätta om det

Svar: Men sen var det ett tag sedan du gick i skolan också. I min hemkommun har tre högstadieskolor slagits ihop nyss men det finns bara lärare för en. Det finns inte en rimlighet att man ska kunna lära sig precis allting i skolan med de få resurserna. När jag var liten var jag ändå så pass smart att jag fattade att dockorna på TV inte var på riktigt och även när pappa förklarade vad det handlade om. :P Jag känner lärare som inte heller förstår varför dessa klipp ska tas bort. Vad jag har sett i undersökningarna är det liiite fler än 50% som tycker att det är fel att dockorna tas bort. Och om majoriteten ser det på det sätt jag gör att det är mer rasistiskt att ta bort dem, då måste de flesta va oss svenskar vara dumma i huvet då eftersom vi inte fattar att det är rasistiskt att ha dessa klipp kvar.
Kontakt: tvminnen@gmail.com

2012-12-22 @ 12:51:23
URL: http://www.annatjernstroms.blogg.se
Postat av: Emma

Hej! Väldigt fin blogg du har. Jag gillar också tomtensverstad och jag har aldrig sett det dör som sterotyper, har aldrig tänkt på det sättet så blev lite besviken när det var bortklipp. Men det ledde ju till diskussion i alla fall i vår familj, då vi skämtade om vad som skulle plockas bort till nästa års Kalle Anka.

2013-04-25 @ 22:33:37
URL: http://demonztar.bloggplatsen.se
Postat av: -

förstår inte varför så många svenskar blir upprörda? förlåt, men vi har inte samma historia med rasism åh slaveri som usa, så tror inte så många svenskar förstår hur rasistiskt det här är. förstås ska man inte förändra allt åh censurera allt, vill man se hur hemskt de st förut så ska man få göra de. men disney's julafton är till för alla, de visas ju inte för att visa hur kaos världen var förut. tänk dej alla afroamerikaner som sätter på tv:n på jul åh ser en rasistisk karikatyr av sina förfäder. åh tkr drf verkligen att de va bra att dom tog bort de.

åh sen var det alltså inte SVT elr nåt som tog bort det utan det var disney själva. alltså visas den inte längre nånstans.


Svar: På vilket sätt är det rasistiskt? PÅ VILKET SÄTT? Jag ser inte det rasistiska budskapet så du kan gärna få förklara för mig.
Kontakt: tvminnen@gmail.com

2014-09-18 @ 20:47:00

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0