TVminnen


Bröderna Lejonhjärta


Idag tänkte jag skriva om Astrid Lindgrens; Bröderna Lejonhjärta.
Karl och Jonatan Lejon är två bröder som älskar varandra. Jonatan är storebror och Karl är lillebror. Jonatan kallar Karl för Skorpan och det är nog hellre som Skorpan än som Karl vi oftast ser den minsta ut av bröderna. Skorpan är väldigt sjuk och sängliggandes. Alla vet att han snart ska dö. Jonatan lugnar ner sin lillebror och berättar att allt inte kommer ta slut den dagen han väl avlider. Den dagen kommer han att komma till Nangijala där lägereldarnas och sagornas tid fortfarande dominerar. Dock blir det inte alltid riktigt som man tänkt sig. Jonatan dör före sin lillebror i en brand men kort tid där efter får de ändå se varandra igen i Nangijala precis som Jonatan har sagt.


I sagornas land brukar det aldrig bara finnas en god sida och det är likadant i Nangijala som i alla andra sagor. Något ont härskar och det måste Jonatan och Skorpan besegra. Den onde härskaren Tengil och hans drake Katla är de två farliga i detta sagoland. Men inte ens i Nangijala är man helt odödlig. Fast dör man även där så finns ju nästa värld som kallas för Nangilima. 


Bröderna Lejonhjärta
som är mångas favorit ut av alla Astrid Lindgren-berättelser är kanske den berättelsen jag gillar allra minst. Jag ogillar självklart inte Bröderna Lejonhjärta, nej för det går inte att ogilla en Astrid Lindgren-skapelse men jag tycker bara att allt annat som hon har skrivit är bättre. Jag är ju en sån som föredrar sånt som är lite mer jordnära och Bröderna Lejonhjärta är ju inte speciellt jordnära kan man ju säga.
Det här må kanske också vara den mest kritiserade Astrid Lindgren-berättelsen, ja efter Pippi Långstrump då. Här menade många kritiker att Astrid Lindgren i sin saga om Bröderna Lejonhjärta menade att livet inte är värt att leva om man inte är tillräckligt stark fysiskt och att man då lika gärna kan längta tills döden kommer även om man bara är ett litet barn. Man kan då tolka allt som man själv vill. Ser mer det här som en saga så att barn ska veta att allting inte bara tar slut den dagen då man väl dör. För det gör det väl inte, eller?!...
I rollerna ser vi bland andra; Lars Söderdahl, Staffan Götestam, Allan Edwall, Gunn Wållgren och Per Oscarsson.

2012-04-29 @ 15:00:00 Astrid Lindgren Permalink


Kommentarer
Postat av: anna

den är ju helt underbar den filmen:)

2012-04-29 @ 20:51:40
URL: http://heltenklaanna.blogg.se/

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0