TVminnen


Barnen i Bullerbyn


Idag tänkte skriva om Astrid Lindgrens; Barnen i Bullerbyn.
Barnen i Bullerbyn handlar om de sex barnen; Lisa, Lasse, Bosse, Anna, Britta och Olle som lever i 1920-talets Sverige i en liten by som heter Bullerbyn. Det finns också en till flicka i Bullerbyn men hon räknas bara halvt för att hon är så liten. Hon heter Kerstin och är lillasyster till Olle som bor i Sörgården. Det finns tre gårdar i Bullerbyn; Sörgården, Mellangården och Norrgården. I Sörgården bor som sagt var Olle och Kerstin. I Mellangården bor Lisa, Lasse och Bosse. I Norrgården bor Anna och Britta. De sex barnen älskar att leka tillsammans, de hittar på alla möjliga saker. En hel del bus kan blandas med allvar när Bullerbybarnen umgås.


Ibland kan pojkarna vara lite jobbiga och då umgås helst tjejerna ifred.
Lisa och Anna är bästa vänner, de tänker mest likt varandra. Britta är lite mer pojkflicka och är hela tiden någonstans emellan pojkarna och flickorna. Lasse är den som alltid ska bestämma allting när barnen umgås. Bosse är lite grann som Lasses assistent. Olle är den som går sin egen väg och för honom finns det inget viktigare i livet än djuren och hans lillasyster Kerstin såklart.


Bullerbyn är en sagoidyll som står för alla barns drömparadis. Det här ska tydligen vara den berättelsen som påminner mest om Astrids egna barndom. Om hur hon lekte med sina syskon och sina vänner och all denna frihet de hade utan att någon vuxen la sig i, precis så som barnen i Bullerbyn har det.
Barnen i Bullerbyn har filmatiserats med två olika omgångar skådespelare. Först en gång på 60-talet av Olle Hellbom och sen en gång på 80-talet av Lasse Hallström. Den mest kända versionen har nog blivit den som spelades in på 80-talet med Anna Sahlin och Harald Lönnbro. Några vackra barnsånger har vi även fått från Bullerbyn som till exempel; Falukorvsvisan och den kanske absolut vackraste sången som Astrid Lindgren någonsin har skrivit; Alla ska sova för nu är det natt.
I rollerna i den första versionen ser vi bland andra; Lena Wixell, Tomas Johansson, Kaj Andersson, Elisabeth Nordkvist, Kim Åsberg, Jan Erik Husbom och Tove Hellbom. I den andra versionen; Linda Bergström, Crispin Dickson Wendenius, Henrik Larsson, Anna Sahlin, Ellen Demérus, Harald Lönnbro och Tove Edfeldt.

2012-04-15 @ 18:00:00 Astrid Lindgren Permalink


Kommentarer
Postat av: anna

jag tittade jätte mkt på dom när jag var liten

2012-04-15 @ 19:26:20
URL: http://heltenklaanna.blogg.se/
Postat av: Jasmine

Vilka härliga bilder du bjuder på i inlägget!Svar: Åh, material från Panduro gillar vi! Söker du något särskilt?Kram

2012-04-18 @ 22:15:12
URL: http://rosanatt.blogg.se/

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0