Kan inte annat än att hata detta


Sen kan den sitta fast på hjärnan i flera dagar också.


Tre kärlekar

Idag tänkte jag skriva om den svenska dramaklassikern; Tre kärlekar.
I Sverige på 1940-talet under Andra världskriget lever Egon Nilsson som är en lantbrukare med en egen gård. Han har börjat blivit en gammal man och orkar snart inte längre med att ta hand om sin gård. Han hoppas att någon ut av hans vuxna barn ska ta över gården men ingen verkar särskilt intresserad ut av det. Hans son Orvar vill ägna sitt liv åt politiken, hans son Gösta är underofficer i flygvapnet och hans dotter Britta har fullt upp med att vara ensamtående mamma åt ett utomäktenskapligt barn.
Helt ärligt har Tre kärlekar aldrig varit en ut av mina favoritserier när det kommer till svensk drama. Jag har tyckt att denna serie har varit lite trög och tråkig tyvärr. Sen har jag aldrig riktigt fattat heller vad som menades med själva titeln Tre kärlekar. Minns att pappa försökte förklara för mig att det var något med Göstas pappas gård, arbete och tjejen han var kär i. Jag kan dock minnas helt fel nu, hahahaha. Det kan lika gärna ha varit något annat. Hahaha, sämst inlägg detta blev. Men även TVminnen har sina fläckar.
I rollerna såg vi bland andra; Samuel Fröler, Mona Malm, Ingvar Hirdwall och Jessica Zandén.

Selma

Selma var en drama-miniserie som gick i SVT för några år sedan. Det var en slags sann berättelse om Selma Lagerlöfs liv i sitt arbete som författarinna men även i sitt privatliv. Vi fick i denna serie följa hur Selma blev en känd stark profil ute i världen och en bra förebild för alla dåtidens kvinnor. Vi fick se när Selma som första kvinna någonsin vann Nobelpriset i litteratur, om den förbjudna kärleken för kvinnor och hur hon på sin onda höft haltade fram genom livet.
Jag älskar Selma Lagerlöf och tycker att det här var en självklar serie. Jag menar att hon var ju och är fortfarande efter sin död så grymt stor att det är en självklarhet att hennes liv skulle bli TV-serie eller film. Dock är jag faktiskt lite besviken på denna produktion. Jag tycker för det första att Helena Bergström inte alls passade i rollen som Selma. Hon är ju liksom inte lik henne eller nånting. Sen är det också svårt att glömma bort att det är en TV-serie och att man ska se Helena som Selma och inte Selma som Helena. I övrigt har de ändå lyckats gjort denna miniserie rätt bra, även om jag hade tyckt det varit roligt att fått se Selma under hela sitt liv från vaggan till graven och inte bara en liten bit av livets gång.
I rollerna såg vi bland andra; Helena Bergström, Alexandra Rapaport och Ingela Olsson.


" Ett fyrfaldigt leve för våren... "


" ...Den leve; Hurra! Hurra! Hurra! Hurra! "
Ur; Du är inte klok Madicken.
När Majelden tänds ut av sotaren som spelas av Ted Åström.


Det är magiskt med denna början...


Jenny From The Block


Bröderna Lejonhjärta


Idag tänkte jag skriva om Astrid Lindgrens; Bröderna Lejonhjärta.
Karl och Jonatan Lejon är två bröder som älskar varandra. Jonatan är storebror och Karl är lillebror. Jonatan kallar Karl för Skorpan och det är nog hellre som Skorpan än som Karl vi oftast ser den minsta ut av bröderna. Skorpan är väldigt sjuk och sängliggandes. Alla vet att han snart ska dö. Jonatan lugnar ner sin lillebror och berättar att allt inte kommer ta slut den dagen han väl avlider. Den dagen kommer han att komma till Nangijala där lägereldarnas och sagornas tid fortfarande dominerar. Dock blir det inte alltid riktigt som man tänkt sig. Jonatan dör före sin lillebror i en brand men kort tid där efter får de ändå se varandra igen i Nangijala precis som Jonatan har sagt.


I sagornas land brukar det aldrig bara finnas en god sida och det är likadant i Nangijala som i alla andra sagor. Något ont härskar och det måste Jonatan och Skorpan besegra. Den onde härskaren Tengil och hans drake Katla är de två farliga i detta sagoland. Men inte ens i Nangijala är man helt odödlig. Fast dör man även där så finns ju nästa värld som kallas för Nangilima. 


Bröderna Lejonhjärta
som är mångas favorit ut av alla Astrid Lindgren-berättelser är kanske den berättelsen jag gillar allra minst. Jag ogillar självklart inte Bröderna Lejonhjärta, nej för det går inte att ogilla en Astrid Lindgren-skapelse men jag tycker bara att allt annat som hon har skrivit är bättre. Jag är ju en sån som föredrar sånt som är lite mer jordnära och Bröderna Lejonhjärta är ju inte speciellt jordnära kan man ju säga.
Det här må kanske också vara den mest kritiserade Astrid Lindgren-berättelsen, ja efter Pippi Långstrump då. Här menade många kritiker att Astrid Lindgren i sin saga om Bröderna Lejonhjärta menade att livet inte är värt att leva om man inte är tillräckligt stark fysiskt och att man då lika gärna kan längta tills döden kommer även om man bara är ett litet barn. Man kan då tolka allt som man själv vill. Ser mer det här som en saga så att barn ska veta att allting inte bara tar slut den dagen då man väl dör. För det gör det väl inte, eller?!...
I rollerna ser vi bland andra; Lars Söderdahl, Staffan Götestam, Allan Edwall, Gunn Wållgren och Per Oscarsson.


Vissa har då tur!


Den 41-åriga killen David Faller fick för tio år sedan komma till TV4:s morgonsoffa och skrapa triss. Då vann han 500.000 kr.
Nu för några dagar sedan befann han sig åter för att skrapa triss i TV4:s morgonsoffa. Den här gången vann han hela 3 miljoner kr.
Hur är det ens möjligt för det första att samma person lyckas komma till morgonsoffan för att skrapa triss två gånger på tio år och även vinner en sån stor summa pengar båda gångerna? För det andra funderar jag om det borde finnas ett regelverk eller ej att samma person inte ska kunna vinna en sån vinst två gånger.
Vad anser DU om detta?

Veckans bästa - Topp 3

Idag är det söndag.
För en gång skull tänkte jag göra en Topp 3 lista ut av veckans bästa TV-händeleser.


Anton Hysén
Utan tvekan Sveriges snyggaste kille. Han är bäst på Let´s dance i år och redan en klar vinnare tycker jag. Alltid ska de bästa och snyggaste killarna vara bögar. Varför är det så?


Camilla Henemark
Jag älskar verkligen Camilla Henemark. Tycker hon är så cool. Hon är sig själv och står för det. Trots att hon har haft det jobbigt och gjort mindre bra saker så har hon tagit sig upp igen och är nu tillbaka i vår mediavärld och visar att hon kan. Trots vissa puckade kungar samt journalister så står hon upp. Go Camilla!


Bönderna fann varandra
Hahaha! Detta är klart veckans roligaste nyhet. Bönderna Marie-Louise och André hade båda sökt till Bonde söker fru och kommit med i programmet för att träffa en framtida partner. MEN nu har de blivit kära i varandra istället. Det gör att båda hoppar av programmet. Det blir alltså inte riktigt som TV4 först hade tänkt sig. -2 bönder i år alltså.


Häxan Surtant intro


Bullen

När jag var liten tror jag inte jag visste något program på TV jag tyckte hade ett sånt korkat namn som; Bullen. Heter ett program Bullen så kan man ju lika gärna döpa ett program till Mackan eller Chokladbollen, ja typ så tänkte jag.
Bullen var ett ungdomsprogram i SVT som handlade om just ungdomar. Om ungdomsproblem som till exempel; kärlek, vänskap, alkohol, droger, föräldrar, att bli vuxen med mera. Bullen gav en hel del fakta till alla stackars tonåringar med olika problem. Problemen brukade då tas upp för att sedan lösas i Bullen. Genom åren såg vi lite olika programledare i detta program men två programledare som antagligen de flesta minns ur Bullen är; Martin Timell och Cissi Elwin.
Jag gillade Bullen när det gick på TV, eller nja, i alla fall vissa delar. Var ju lite väl ung när det sändes så jag tyckte att vissa delar ut av Bullen var lite äckliga ibland. Undrar vad jag skulle tycka om jag såg serien idag istället?! Hmm... Vad man än har tyckt eller tycker om Bullen så är det i alla fall en riktig klassiker.


Ally McBeal

Idag tänkte jag skriva om den amerikanska gamla dramakomediserien; Ally McBeal.
Ally är en tjej i 30+ årsåldern som arbetar som jurist på världens kanske mest konstiga advokatbyrå. Eller advokatbyrån är väl inte konstig i sig men personerna som arbetar där är minst sagt lite speciella. De har alla väldigt speciell fantasi och de är alla skitsnygga. Eller nja, det beror ju på hur man ser det hela. Ally McBeal må kanske vara den serien där flest kvinnor i en TV-serie någonsin tillsammans har minst genomsnittliga vikt. Jag menar att kvinnliga kändisar har ätstörningar är ju inget ovanligt men i Ally McBeal var det så extremt bland dem kvinnliga skådespelarna.
Det här var en riktig rolig serie men vetskapen av hur bland annat Calista Flockhart, Portia de Rossi och Lucy Liu ska ha mått under denna tid gör det hela väldigt läskigt.

Tänkte lägga in en klockren kommentar här som jag har fått från ett annat tidigare inlägg där jag har skrivit om skådespelaren Portia de Rossis mående under tiden denna serie gick.


Stäng av TV:n - ut och lek alla barn!


Jag klagar väldigt mycket på diverse barnkanaler som rullar på TV ungefär 24-7 med alla skrikande tecknade barnprogram. Men nu är jag faktiskt glad för söndag den 3 juni klockan 11.00 till 15.00 ska barnkanalen Nickelodeon ha sändningsuppehåll för att uppmuntra barn att leka utomhus. Bra intiativ där tycker jag. Hoppas att resten ut av alla hundratals barnkanaler också släcker ner den tiden, plus alla webbkanaler så skulle det ju funka riktigt bra kanske.
Jag älskar TV men till och med jag tycker att vissa barn sysslar på tok för mycket med teknikprylar och alldeles för lite med utomhuslek idag.


Disneyklubben intro


Lite dåligt format, men ändå...


Hem till byn

Tänker idag skriva om pappas favoritserie; Hem till byn. Fattar inte riktigt hur man kan välja Hem till byn före Rederiet men, men. Menar inte att det är något fel på Hem till byn, absolut inte.
Hem till byn är Sveriges längsta TV-serie genom tiderna och en ut av dem populäraste TV-serierna i Sverige. Det handlar helt enkelt om en by med lite människor och deras vardagsbekymmer. Från 1971-2006 gick denna serie på TV. I stort sätt samma skådespelare har varit med under hela tiden. När de dött på riktigt har också deras rollkaraktärer i serien dött. Så har också rollerna som skådespelarna åldrats och blivit gamla, likaså har de som en gång varit barn blivit vuxna.
Har väl sett den här TV-serien när den gått på TV i alla fall under alla dessa år som jag har funnits, vilket ändå inte är enda sedan 1971. Ibland tycker jag att den har varit lite tråkig, ibland mer spännande. Jag tycker dock alltid att det har känts som att Hem till byn är en serie man ska ha följt enda från början för att verkligen uppskatta den för vad den är och dessutom riktigt förstå vad den handlar om.
I rollerna såg vi bland andra; Carl-Ivar Nilsson, Christina Stenius, Harald Lönnbro och Inga Ålenius.


Mysigare kan en barnfilm inte bli


Kalles klätterträd

"Mitt i stan bor en kille som heter Kalle och Kalle har ett träd..."
Kalle är en tecknad liten kille som har ett klätterträd, där har vi alltså TV-seriens namn; Kalles klätterträd. Kalle är en väldigt lugn kille. Han gillar att sitta i sitt träd och fundera över saker, han har en väldigt bra fantasi. Det är oftast hans tankar och fantasier vi får följa i detta program. Under Kalles träd sitter hans morfar och läser tidningen. Hans morfar är en knubbig liten gubbe med glasögon. Det finns vanligtvis med en till person i Kalles klätterträd, som är ingen mindre än Emma. Emma är en söt liten tjej i Kalles egna ålder men Emma finns bara i Kalles fantasi. Dock är Emma väldigt, väldigt fin tänker Kalle.
Kalles klätterträd är en klassiker och det finns inget ont att säga om denna TV-serie helt enkelt. Ungefär en gång om året brukar jag skicka sångtexten från Kalles klätterträd via SMS till min kompis Emma. Hon finns dock på riktigt, till skillnad mot Kalles Emma men känner att det kan vara bra att uppdatera henne med den texten ändå ibland.

Lugn i stormen intro


Olika havsaktiviteter avslutar denna temavecka

Tiden går fort när man har roligt, eller nåt. Det är nu dags att avsluta Temavecka - Hav. Det tänkte jag göra genom att ta upp lite olika aktivitier man kan göra just i havet.


Surfa - som ungdomarna i Blue Water High.


Rädda liv - som de dåliga skådisarna i Baywatch.


Åka båt - som passagerarna på båten Freja i Rederiet.


Bada - som Kajsa, Joy och Wilda i 30 grader i februari.


Fiska - som Pelle i Vi på Saltkråkan (dock alltid utan mask).

Ja, det finns en massa saker man kan göra i havet men jag tänker inte ta upp några fler grejer just nu för här slutar nu bloggens temavecka om hav.

Imorgon är allting som vanligt igen!


Under the sea


Då testar vi den engelska versionen då.


Med risk för att bli tjatig men...


10 havsfilmer att se

Med tanke på att det är Temavecka - Hav i denna blogg så tänkte jag passa på att ta upp 10 stycken filmer man kan se som har med just hav att göra.

 Titanic - Världens bästa film har vi här då. Finns ingen bättre havsfilm än just Titanic.

 Hajen - Alla människors största mardröm som kan ske när man badar i havet, just det sker i Hajen. Hajen attackerar människor vilt och jakten att få tag på hajen för att stoppa den är inte så lätt.

 Den lilla sjöjungfrun - Den bästa havsfilmen i tecknad väg. Ibland glömmer man bort att Ariel faktiskt heter Ariel och INTE Den lilla sjöjungfrun.

 Rädda Willy - Jag känner egentligen att jag har sett klart alla Rädda Willy-filmer. Anledning; för att det alltid är så jäkla vemodigt att se hur människorna behandlar Willy och hans späckhuggarkompisar.

 Pippi Långstrump på de sju haven - Hur roligt är det inte när Pippi reser på de sju haven för att nå sitt mål att rädda sin pappa från alla elaka sjörövare. God mat äter de också på färden dit har jag tänkt på.

 Hitta Nemo - Nemo är en clownfisk som blir ifångatagen ut av dykarmänniskor. Det blir därför en havsjakt genom hela filmen för Nemos ensamtående förälder att försöka hitta sin son.

 Poseidon - Haha, alltså denna film är så dålig att den är bra. Om en katt har nio liv så har vissa på båten Poseidon 90 liv.

 Utvandrarna - Hur våra förfäder utvandrade från det fattiga Sverige för att få det bättre i Amerika är en resa man på film bara måste följa. Det finns inget bättre sett att se det än att kolla på filmen Utvandrarna.

 Hajar som hajar - Jag tror att Hajar som hajar betyder typ hajar som fattar. Vad smart jag kände mig där.

 SOS - En segelsällskapsresa - Stig Helmer och hans norska kompis gör då alla möjliga resor. Här är det en segelresa och som alla resor de gör tillsammans blir också denna resa väldigt speciell.

Sköldpaddorna vi aldrig ser i havet

Sköldpaddor kan man både se på land och i hav. Det är ändå väldigt märkligt att i sagornas och i TV:s värld så lever nästan aldrig sköldpaddorna i eller ens vid havet. Ja, de uppför sig också mer eller mindre som vi människor gör. 
Tänkte nu i detta inlägg visa ett litet gruppfoto jag har gjort på några välkända sköldpaddor.


Sköldpaddorna i alfabetisk ordning; Donatello, Franklin, Leonardo, Michelangelo, Raphael, Skalman och Toby.
Med andra ord; De allra bästa sköldisarna.


Fiskarna i haven


Fiskspel


Har testat att försöka spela ett fiskspel med Disneytema här på internet. Det gick ju...sådär. Känner att det är bättre att överlåta detta till någon som kan istället.


Kändisbåtar del 2

Då fortsätter vi med kändisbåtarna i denna blogg då.

Albertina

Det byggdes ett skepp uti norden. Albertina, så var det skeppets namn. Evert Taube sjung om denna båt och så gjorde även karaktärerna i Saltkråkan då när de vuxna ordnade en hel lekdag för barnen.

Briggen Charlotta

Inte minst i Vilhelm Mobergs Utvandrartriologi får vi lära känna denna båt. Briggen Charlotta som skulle tagit våra förfäder från det svältande 1850-talets Sverige till Amerika för att aldrig någonsin återvända hem igen.

Freja

Här är min älskade favoritbåt. Freja är en fiktiv båt som kommer ifrån TV-serien Rederiet, (världens bästa TV-serie för övrigt). Faktum är att även denna båt sjunk på riktigt, som egentligen hette Birka Princess.

M/S Estonia

Estonia är den båt som står för en ut av nutidens största katastrofer i svensk väg. År 1994 förliste passagerarfärjan Estonia och hela 852 liv offrades. Båten skulle resa från Tallinn till Stockholm.

Det var sammanlagt 8 kända båtar på två dagar. Många är ju tyvärr mest kända för deras olycka. Dock finns det ju båtar som gör en glada också som till exempel alla Hallonbåtar.


Ut mot ett hav


Haha! Denna hade jag glömt


Kändisbåtar del 1

Vad är en kändisbåt? För mig är det en båt som uppmärksammats i media ett antal gånger så båten skrivs in och fastnar i hjärnan för gott. Tänkte ta upp 8 exempel på sådana båtar. 4 exempel idag och 4 exempel imorgon.

Titanic

Titanic är kanske världens mest kända båt. Den sjunk natten mot den 15 mars 1912 mitt i Atalanten. Den skulle rest från Southamton, England till New York, USA. Av 2200 passagerare avled 1500 människor.

Vasaskeppet (Regalskeppet Vasa)

Vasaskeppet är kanske den äldsta kändaste båten. Den sjunk den 10 augusti 1628 utanför Beckholmen i Stockholms inlopp. Den 24 april 1961 bärgades Vasa. Idag finns Vasaskeppet uppbyggt och bor på Vasamuseet i Stockholm.

Elias - Den lilla räddningsbåten

Elias, väldigt knäppt namn på en båt tycker jag. I alla fall så är Elias en dansk sagobåt, var i alla fall vad jag alltid har trott. Men den är tydligen norsk, så sorry.

Hallonbåten

Spelar ingen roll hur många gånger man äter upp den här båten för den har triljontals syskon och alla kallar de sig för Hallonbåten. Hallonbåten är alltså ätbar. Röd är den också.

Fler kända båtar ser vi imorgon!


Stormande hav


Den lilla sjöjungfrun - filmen

Så fortsätter vi med havsvecka med att analysera lite kring den tecknade Disneyfilmen om Den lilla sjöjungfrun. Den lilla sjöjungrun, originaltitel; The little Mermaid, handlar om sjöjungfrun Ariel som är nyfiken på livet som människa. Hon testar att vara ovanför havets yta och träffar då en prins som hon räddar från att drunkna. Ariel och prinsen blir störtförälskade i varandra. En ond häxa gör så att Ariel kan bli människa men hon blir i gengäld av med sin röst till häxan. Häxan har onda planer att försöka få prinsen att få upp ögonen för henne istället och det kan kanske lyckas nu när hon har tagit Ariels vacka röst eftersom det var den största delen av Ariel som prinsen blev förälskad i. Det gäller därför för Ariel att kämpa för att behålla sin prins och sin plats på jorden som människa.
Den här filmen har jag kanske inte sett på sjutton år eller nåt. Detta är ändå en klassiker och jag minns att jag verkligen gillade den här filmen. Till skillnad mot den dåliga serien som gjordes av Disney. Ungefär samma rollkaraktärer som i filmen men fy så himla mycket sämre. Hade räckt med filmen tycker jag.


När man bor på en ö i havet...


- Då är man fast där om man eventuellt inte tar båten eller simmar därifrån, annars blir det mycket svårt att lämna ön.


- Då kan man en vintermånad promenera till öns enda affär utan att träffa på en enda levande själ förutom handlarn då. Om det däremot är en sommarmånad så står man och köar i affären med fullt ut av sommargäster framför sig som ska köpa glass eller Expressens bilaga.


- Då kan man berätta något för en enda människa. Tio minuter senare så vet hela ön om det.


- Då finns det alltid nyfångad och färsk fisk att få tag i någonstans.


- Då gäller det att lära sina djur att fort bli simkunniga.


- Då finns det ibland stor chans att du blåser iväg.


- Då befinner man sig på en skatt. Eftersom en massa människor skulle betala vad som helst för att få köpa just ditt hus.


Är det havsvecka så är det :D


Titanic - filmen


Tänkte nu skriva någon slags recension om Titanicfilmen av regissören James Cameron med Leonardo DiCaprio och Kate Winslet i huvudrollerna. Temavecka - Hav som det nu är så är det väl bara att köra på då.
Någon gång i mitten ut av 90-talet åker ett dykarteam djupt ner på havets botten där delarna av den gamla båten Titanic ligger. De är främst ute efter en mycket dyrbar diamant i form av ett halsband. De misslyckas dock med att hitta halsbandet men istället finner de ett gammalt porträtt av en ung kvinna klädd i enbart halsbandet de söker. De efterlyser någon som känner till porträttet via media och en gammal dam vid namnet Rose hör av sig och berättar att det är hon på bilden. Titanics forskarteam är från en början skeptiska åt att det är hon men när Rose sen börjar berätta sin historia om Titanic så förstår de att det inte är någon lögn. Rose berättar en historia som sent ska glömmas bort och det är den historien vi får se under filmens gång.
Rose är en ung överklasstjej som är bortlovad av sin elaka mor till den rike Carl Hockley som inte heller är en särskilt trevlig person. De reser tillsammans på båten Titanic. Rose känner sig instängd i överklassen och en kväll försöker hon ta sitt liv genom att hoppa från båten. Precis när hon tänker hoppa så blir hon räddad av den fattiga killen Jack som reser med trejdeklass. Han säger till henne att om hon tänker hoppa så hoppar han också. Då ändrar sig Rose. Jack och Rose skapar därmed en vänskaplig relation som sedan utvecklar sig till kärlek. Det blir dock väldigt komplicerat eftersom de båda tillhör olika levnadsklasser och Rose är ju dessutom redan bortlovad. Jack och Rose försöker i alla fall vara tillsammans mot alla odds. Men till slut är det inte bara människorna de ska vinna över, utan även ett stort och farligt isberg som Titanic kolliderar med.


Det här är den absolut bästa filmen som finns (vilket jag redan skrivit några gånger i denna blogg). Av fem stjärnor så får den tio. Känslan jag hade första gången jag såg den här filmen går inte att jämföra med någonting annat.


I rollerna ser vi bland andra; Kate Winslet, Leonardo DiCaprio, Gloria Stuart, Billy Zane, Jonathan Hyde, Victor Garber, Bernard Hill, Frances Fisher och Kathy Bates.


En bild säger mer än tusen ord


By. Me.


Välkomna till Temavecka - Hav

Hej och välkomna till min Temavecka - Hav!
Tänkte köra igång med ett inlägg jag haft tidigare i denna blogg. Kan ju helt enkelt inte hitta någon bättre start till min temavecka än just detta.Ariel, lyssna på mig,
ett liv på land är för torrt
Men havet är djupt,
i vågorna vågar man ha lite kul

Du tror att i grannens vatten,
är sjögräset alltid grönt

Du drömmer att simma opp dit,
det är inte mödan lönt
Nej se dig omkring i viken,
här finns ingen ytlighet

Du kan inte bli besviken,
det framgår med tydlighet

Havet är djupt
Havet är djupt
Nere på botten,
här är det toppen
,
titta och njut
Uppe på land finns bara spring,
möda och slit för ingenting

Men under ytan, där kan man flyta
Havet är djupt

Haha!

Här nere är fiskar glada,
här simmar man kring frivol
Men fisken på land är ledsen,
där simmar man i en skål

Men fisk i en skål är lycklig,
det blir mycket värre sen:
En dag när familj är hungrig,
man hamnar på tallriken
Oh nej!

Havet är djupt
Havet är djupt
Ingen kan ta oss,
flå oss och ha oss,
i en ragu
Folk har recept i någon bok,
men vi kan fly från drag och krok

Inga bekymmer,
vi bara rymmer

Havet är djupt (Havet är djupt)

Havet är djupt (Havet är djupt)
Och här i trakten,
håller vi takten,
räknar till sju (Räknar till sju-uu)

Utan att krocka i en slör,
svänger en rocka och en stör
Ni måste höra,
stick ner ett öra
Havet är djupt

En ödla på flöjt,
man spelar förnöjt
På harpa och bas,
på karpars kalas
Tre braxar på sax
Där trummar en lax
En gös gillar ös och soul (Ja)
En stör har gehör,
och stråkarna för
Två långor på bal
Och svartfisken gal
En nors och en sill,
kan inte stå still
En blåsfisk blåser på

Hah!

Havet är djupt (Havet är djupt)
Havet är djupt (Havet är djupt)
När en sardin,
tar av sin sordin,
så lyssna och njut

Och varför trängas på en strand?
Här är ett gäng som bildar ett band
Musslor som rappar,
snäckor som klappar
Havet är djupt
Svänger som attan,
sulan på mattan
Havet är djupt
Sniglar som tutar,
ingen vill sluta
Livet på botten,
verkar väl toppen

Vi har det gott här,
vattnet är vått här
Havet är djupt


Barnen i Bullerbyn


Idag tänkte skriva om Astrid Lindgrens; Barnen i Bullerbyn.
Barnen i Bullerbyn handlar om de sex barnen; Lisa, Lasse, Bosse, Anna, Britta och Olle som lever i 1920-talets Sverige i en liten by som heter Bullerbyn. Det finns också en till flicka i Bullerbyn men hon räknas bara halvt för att hon är så liten. Hon heter Kerstin och är lillasyster till Olle som bor i Sörgården. Det finns tre gårdar i Bullerbyn; Sörgården, Mellangården och Norrgården. I Sörgården bor som sagt var Olle och Kerstin. I Mellangården bor Lisa, Lasse och Bosse. I Norrgården bor Anna och Britta. De sex barnen älskar att leka tillsammans, de hittar på alla möjliga saker. En hel del bus kan blandas med allvar när Bullerbybarnen umgås.


Ibland kan pojkarna vara lite jobbiga och då umgås helst tjejerna ifred.
Lisa och Anna är bästa vänner, de tänker mest likt varandra. Britta är lite mer pojkflicka och är hela tiden någonstans emellan pojkarna och flickorna. Lasse är den som alltid ska bestämma allting när barnen umgås. Bosse är lite grann som Lasses assistent. Olle är den som går sin egen väg och för honom finns det inget viktigare i livet än djuren och hans lillasyster Kerstin såklart.


Bullerbyn är en sagoidyll som står för alla barns drömparadis. Det här ska tydligen vara den berättelsen som påminner mest om Astrids egna barndom. Om hur hon lekte med sina syskon och sina vänner och all denna frihet de hade utan att någon vuxen la sig i, precis så som barnen i Bullerbyn har det.
Barnen i Bullerbyn har filmatiserats med två olika omgångar skådespelare. Först en gång på 60-talet av Olle Hellbom och sen en gång på 80-talet av Lasse Hallström. Den mest kända versionen har nog blivit den som spelades in på 80-talet med Anna Sahlin och Harald Lönnbro. Några vackra barnsånger har vi även fått från Bullerbyn som till exempel; Falukorvsvisan och den kanske absolut vackraste sången som Astrid Lindgren någonsin har skrivit; Alla ska sova för nu är det natt.
I rollerna i den första versionen ser vi bland andra; Lena Wixell, Tomas Johansson, Kaj Andersson, Elisabeth Nordkvist, Kim Åsberg, Jan Erik Husbom och Tove Hellbom. I den andra versionen; Linda Bergström, Crispin Dickson Wendenius, Henrik Larsson, Anna Sahlin, Ellen Demérus, Harald Lönnbro och Tove Edfeldt.


100 år sedan Titanic sjunk idag

Natten mot idag var det 100 år sedan Titanic sjunk.
Titanic är kanske världens mest kända båt som någonsin har funnits. Det har gjorts både dokumentärer, filmer och dramaserier om denna båt.
Det som har blivit mest känt är nog ändå Titanicfilmen med Kate Winselt och Leonardo DiCaprio, för övrigt min absolut favoritfilm.
Jag har enda sen jag var liten varit väldigt fascinerad av Titanic, innan den världskända Titanicfilmen fanns alltså. Tyckte det var så intressant att av 2200 passagerare så dog 1500 och endast 700 överlevde för att det inte fanns tillräckligt med livbåtar för att det var bättre att båten var snygg och hade överdrivet med plats. Nu kommer det jag blev mest fascinerad över;


Tex. en rik flicka från första klass på 8 år hade större rätt till sitt liv än en fattig flicka från tredje klass på 8 år. Den rika flickan fick sitt liv räddat på Titanic men inte den fattiga, eftersom första klass gick före. Det var nog här jag började förstå vad mycket orättvisor det verkligen finns i världen.
Idag 100 år senare så förekommer det fortfarande en massa såna här sjuka orättvisor. Vissa pojkar och flickor föds med en miljon möjligheter medans andra pojkar och flickor inte föds med en enda. Man lär aldrig sluta vara förbannad över sånt här.


Titanic 3D


Världens bästa film måste ses på BIO i 3D.


Ellen är ju riktigt cool!


M*A*S*H

Tänkte nu skriva lite grann om den amerikanska 70 och 80-tals klassikern; M*A*S*H. Det gör jag enbart för det är roligt att göra såna här **** stjärnor. Nä, jag bara skämtar.
För att försöka vara lite seriös en liten stund då så handlar M*A*S*H om "läkarpersonal" i Korea under Koreakriget på 50-talet. Läkare och övrig personal som då skulle ta hand om skadade personer i ett svårt krig. Det blir en speciell levnadssituation för dem arbetande och de blir tillsammans som en slags familj när de förutom dem skadade bara träffar varandra i flera års tid.
M*A*S*H är som sagt var en riktig klassisk komediserie. Själv är det något jag mest bara ha slötittat på någon gång ibland, så jättebra tycker jag inte att denna serie är. Kanske skulle jag se det från en annan synvinkel om jag hade sett denna serie på 70-80-talet?! Det är i alla fall en grej jag tycker är riktigt skumt med M*A*S*H. Man vet aldrig när man ska höra publikskratt. När det är asdåligt och inte det minsta roligt, ja då kommer det där skrattet. MEN när det för en gångs skull kommer något som är lite halvkul, då är det istället heltyst. Jag har aldrig riktigt fattat detta!
I rollerna ser vi bland andra; Alan Alda, Gary Burghoff, William Christopher och Loretta Swit.


Jag är väldigt glad just nu!

Jag är väldigt allmänt glad just nu! Jag är glad för många stora saker som till exempel att jag äntligen tagit tag i det där med att ta körkort, att jag bor i en stad och i en lägenhet jag trivs i, att det är vår, plus att jag börjat lära känna nya trevliga människor på slutet.
 Är man glad för stora saker, ja då blir man oftast extra glad för dem små sakerna också. Exempel på det är att hela Barbafamiljen finns som kinderägg just nu. Wieeeeeee!
Jag må vara barnslig men jag tycker verkligen att detta är skitkul. Äntligen lite TV-tema i kinderäggen.
Jag tror att det kommer bli rätt svårt att få ihop hela barbafamiljen och kanske dyrt men jag ska lyckas med det. Har än så länge bara lyckats fått tag i Barbaflink, så 8 stycken barbas återstår alltså men skam den som ger sig.

Suddig bild på Barbaflink.


Macken

"Kunderna kommer och kunderna går på Roys och Rogers mack." Kanske särskilt mycket går. Macken är en riktig 80-talsklassiker som andas Galenskaparna och After Shave.
Det handlar om Roy och Roger som är två medelålders män som tillsammans äger och arbetar på en mack där de tar hand om bilar som behövs tas hand om helt enkelt. Bilar då som inte riktigt funkar som de ska och då är det ju tur att Roy och Roger finns som är superduktiga på att greja bilar, eller?! Man lämnar garanterat in sin trasiga bil på egen risk till Roy och Roger eftersom det är troligt att det blir sämre med bilen istället för bättre. Ja, ens bil kan till och med försvinna helt spårlöst om den hamnar på Roys och Rogers mack.
Som liten älskade jag den här serien men idag som vuxen är det inte riktigt min typ av program som jag väljer i första hand direkt. Macken är ändå en klassiker och vad man än tycker om den så är det antagligen långt ifrån sista gången man har sett denna serie.
I rollerna ser vi bland andra; Anders Eriksson och Jan Rippe.


Är man så puckad, då får man skylla sig själv!


I tisdags hade TV3:s nya TV-serie Wermland Forever premiär. En slags svensk version av den amerikanska TV-serien The Hills. De båda är som realityserier som följer några "inneungdomars" liv, ja det är liksom på riktigt fast ändå inte.
I alla fall så utspelar sig Wermland Forever i Karlstad där vi alltså får följa dessa ungdomar i deras liv. Karlstads kommun har statsat 150.000 kr i denna programsatsning. Efter att nu ha sett det första programmet så ångrar de sig.
Suck! Vad ska man säga?! Vad hade Karlstads kommun för förväntingar egentligen när de la ner en massa pengar i denna satsning?! Om man vill göra seriös reklam för sin stad så borde man tänka på dessa saker;

1. 99% av alla produktioner som TV3 gör är ALDRIG seriösa.

2. Ta en titt på The Hills först så ni vet på ett ungefär vad det är ni lägger pengar på.


Är man så puckad att man inte innan tänker på dessa saker, då får man också skylla sig själv.

Melrose Place intro


Vita lögner

När man redan har skrivit om svenska 90-talsklassiker som; Rederiet, Tre kronor, Skilda världar och Nya tider så är det väl inte mer än rätt att TV3:s gamla Vita lögner också ska få vara med i den här bloggen.
Vita lögner var en svensk såpopera som gick på 90-talet (som sagt var). Det handlade om relationer kring människorna i den lilla staden Strömsvik. Strömsvik ligger någonstans mellan Varberg och Göteborg men riktigt var är svårt att säga eftersom Strömsvik har inspelningsplatser på lite diverse ställen. Vid en bar, ett hotell och på ett sjukhus arbetar de flesta människorna vi fick följa i denna serie. De med mest makt kring deras arbeten är också oftast dem mest elaka, bitchiga och ondskefullaste människorna.
Göran Fridell är en person man minns om man någonsin varit det minsta insatt i Vita lögner. Han har nog lyckats med den mest konstiga hemligheten någonsin i svensk såpas historia. Han har under hela sitt vuxna liv haft två familjer samtidigt utan att de har vetat om varandras existens. Familjerna bor några mil ifrån varandra. Den ena familjen består av hans fru, en son och en dotter. De bor i en lyxig villa en bit utanför stan. Den andra familjen består av hans sambo och en son som bor i en central lägenhet mitt inne i stan. Glömmer aldrig hur fascinerande jag tyckte det var att han i hemlighet kunde pendla mellan dessa två familjer på det viset han gjorde utan att någon visste något i så många år.


Vita lögner var en rolig såpa att följa emellanåt, dock krockade den oftast tyvärr med andra bra TV-program man bara behööööööövde se när de gick på 90-talet. Man fick ändå försöka inrikta sig på repriserna eftersom webb-TV var ju på den här tiden inte så särskilt vanligt.
Det var ändå så pass underhållande att jag garanterat skulle köpa serien om den släpptes på DVD, åhh vad det vore roligt vid närmare eftertanke.
I rollerna såg vi bland andra Rune Sandlund, Pia Green, Petra Hultgren, Eric Rydman, Måns Nathanaelson, Jeanette Holmgren, Ulf Dohlsten, Anna Järphammar och Alexander Skarsgård.

Beverly Hills 90210 intro


Haha, vilket överdrivet intro egentligen.


12 april

Idag är det en stor dag för alla som fyller år!


Skådespelaren Ed O´Neill fyller idag 66 år.


Programledaren David Letterman fyller idag 65 år.


Skådespelaren Andy Garcia fyller idag 56 år.


Skådespelerskan Anna-Lena Brundin fyller idag 53 år.


Artisten Rigmor Gustafsson fyller idag 46 år.


Skådespelerskan Shannen Doherty fyller idag 41 år.

Grattis! Grattis!


Stallkompisar

Nu tänkte jag ta upp det australienska barn/ungdomsprogrammet; Stallkompisar, originaltitel; The Saddle Club.
Stallkompisar handlar om hästar, fler hästar och ännu fler hästar. Man kan säga att 80% ut av programmet endast handlar om just hästar, ca 15% om vänskap och 5% om kärlek.
Tjejerna Lisa, Carole och Stevie är bästa kompisar. De befinner sig någonstans i gränslandet mellan barn och tonåringar och har i stort sätt bara en enda sak i huvudet; hästar. De har tillsammans en egen hästklubb där bara de tre får vara med; Sadelklubben. De tre tjejerna bor i stort sätt i stallet 24-7. Där finns också många andra ridintresserade personer, både trevliga och mindre trevliga människor i väldigt spridda åldrar. Två stycken mindre trevliga personer är Veronica och Kristi som är i ungefär samma ålder som Sadeltjejerna befinner sig i. Kristi och Veronica är typ bästisar eller nåt, ja i alla fall när Kristi har tid. Annars struntar Kristi totalt i både hästarna och människorna i stallet, ja förutom alla snygga killar då som hon alltid går och suktar efter. Veronica är snäppet ännu störigare än Kristi. Hela hennes mening med livet verkar vara att jävlas så mycket som möjligt med alla runtomkring sig och alltid lyckas vinna på det själv i slutändan.


Stallkompisar var en serie jag följde ganska så slaviskt på TV när jag var i ungefär samma ålder som tjejerna i Sadelklubben är i.
Sen var det nåt pucko som bytte ut hela skådespelarteamet men då slutade jag kolla. Jag har aldrig varit någon hästintresserad tjej alls, tvärtom så har jag alltid tyckt att hästar har varit otroligt tråkiga djur, ja totalt ointressanta. Ändå så fastnade jag för en TV-serie som Stallkompisar som i stort sätt bara handlar om hästar. Varför? Ja, det kan man verkligen undra. Tror faktiskt jag till och med lärde mig lite grann om hästar när jag följde den här serien. Fast då ska jag påpeka att jag verkligen inte kunde en enda grej innan som hade med hästar att göra.
I rollerna ser vi bland andra; Lara Jean Marshall, Keenan MacWilliam, Sophie Bennett, Heli Simpson och Kia Luby.

Magnus Härenstam


Idag tänkte jag skriva om ingen mindre än den kända TV-profilen; Magnus Härenstam.
Han har skådespelat, programledat och sjungit.
Magnus Härenstam föddes år 1941 och fyller alltså detta år 72 år.
Kanske förknippar vi Magnus mest som den långvariga glada programledaren i den svenska versionen ut av tävlingsprogrammet; Jeopardy. Eller föresten, jag ångrar mig. Jag tror de flesta av oss ändå mest förknippar Magnus som en del ut av Fem myror-trion där han tillsammans med Eva Remaeus och Brasse Brännström gjorde Sveriges mest populära barnprogram genom tiderna.
Vi har även kunnat se Magnus i mycket annat som till exempel i produktioner som; En kille och en tjej, Sällskapsresan, Göta kanal, Tuppen, Bert med flera.
Den allra mest kända lärarlåten som finns är kanske ändå ABBAS; When I kissed the teacher. I den musikvideon spelas läraren ut av ingen mindre än Magnus Härenstam själv.
År 2007 medverkade han i SVT:s; Stjärnorna på slottet. Där hyllades Magnus långa offentliga karriär och det var bevis nog på vilken stor offentlig person Magnus Härenstam verkligen är.


Så skulle Disneydjuren se ut - otecknade

Har ni någon gång funderat över vad disneydjuren egentligen är för slags djur och hur de skulle kunna se ut i det verkliga livet?! Det har jag gjort.
Jag har undersökt 7 stycken disneydjur och fått fram dessa resultat:

Vårtsvinet Pumbaa:

Tecknad


Otecknad

Surikaten Timon:

Tecknad


Otecknad

Guppyfisken Blunder:

Tecknad


Otecknad

Blodhunden Pluto:

Tecknad


Otecknad

Cocker Spanielhunden Lady:

Tecknad


Otecknad

Syrsan Benjamin:

Tecknad


Otecknad

Tvättbjörnen Meeko:

Tecknad


Otecknad


Mer Judit och Judit...


Det bästa av allt är ju ändå när fjortisbloggaren imiteras; "Hej på er alla sötnosar. Ah, ah jag har bytt jeans."


11 april

Idag är det en stor dag för alla som fyller år!


Skådespelerskan Shirley Stelfox fyller idag 71 år.


Programchefen Anton Glanzelius fyller idag 38 år.


Artisten Sara Löfgren fyller idag 35 år.

Grattis! Grattis!


Firarbevis

Måste ju självklart visa hur min kära blogg firades på sin 2-årsdag igår.


Först blev det pizza. Jag och bror slår till stort. Vad kaffekoppen gör på bordet har jag absolut ingen aning om.


Sen fick bloggen en födelsedagspresent ut av min lillebror. Synd för bloggen bara att den inte kan äta sånt...


Sen blev det såklart tårta. Två år=två ljus såklart.


Såhär såg det ut när tårtan hade hamnat på fatet.

Ja, hur ska man sammanfatta detta?! Jag vågar inte tänka på hur mycket jag lagt på mig den här helgen. Sen måste jag bara säga att jag tycker att ALLA bloggar är värda ett kalas varje år.


Sluta spela Wordfeud, annars stänger jag av!


10 april

Idag är det en stor dag för alla som fyller år!


Skådespelaren Max von Sydow fyller idag 83 år.


Artisten Mikael Wiehe fyller idag 66 år.


Programledaren Malin Baryard fyller idag 37 år.


Artisten Sophie Ellis-Bextor fyller idag 33 år.


Artisten Liz McClarnon fyller idag 31 år.


Skådespelerskan Mandy Moore fyller idag 28 år.


Skådespelaren Haley Joel Osment fyller idag 24 år.

Grattis! Grattis!


Hipp hipp hurra! För bloggen idag!


Idag fyller min älskade blogg 2 år. Tror jag seriöst måste fira med både tårta och pizza. Så hur ska jag ha tid att blogga när jag måste frossa mig själv med onyttigheter?!
See you tomorrow!


Glad Påsk!


Nu tar bloggen lite påsklov. Är tillbaka måndag 9 april (på bloggens födelsedag). Jag hoppas att ni alla nu äter mycket godis och framför allt ser mycket på TV. Det ska jag göra.
Ciao!


4 april

Idag är det en stor dag för alla som fyller år!


Artisten Jamie Lynn Spears fyller idag 21 år.

Grattis! Grattis!


Maria Montazami visar vädret


Alltså denna människa gör då allt! Haha!


Nya tider

Nu tänkte jag skriva lite grann om TV4:s gamla såpa; Nya tider.
Anna och Hugo träffas av en slump och blir störtförälskade i varandra. Anna är bara 16 år medans Hugo är 26. Anna är född och uppvuxen i överklassen medans Hugo bor med sin pappa på en liten båt och inte alls har vuxit upp med lika gott ställt som Anna har. Annas pappa Carl är seriens ondaste person. Han gör allt för att göra livet så surt som möjligt för alla andra och ser till att han själv får det så bra som möjligt där precis alla medel är tillåtna för att ständigt nå framgång. En av dem sakerna är självklart att försöka sära på Anna och Hugo. Carl försöker till och med döda Hugo och det lyckas han med. Sen försvinner typ alla skådespelare i programmet och byts ut mot helt nya skådespelare och Nya tider blir en helt ny såpa.
Jag följde denna serien slaviskt när den gick på TV. Faktiskt tror jag nästan att jag gillade den bättre när de gjorde om hela Nya tider, då när rollerna började tänka och drömma högt. Dock tycker jag att det hade varit på sin plats om de hade bytt namn på hela såpan. Eller skulle man tänka att Nya tider alltid är nya tider?
I rollerna såg vi bland andra; Rebecca Ferguson, Kim Sulocki, Beatrice Järås och Peder Falk.

Glappet

Har de sista dagarna kollat igenom hela TV-serien; Glappet. Shitt vad jag älskar den serien alltså. För er som inte vet så har Glappet samma skapare som TV-serien Ebba och Didrik hade.
Josefine och Ella är i gymnasieåldern och lever mellan gränslandet som tonåringar och unga vuxna. De är bästa vänner och har varit det sedan de gick på dagis tillsammans. Josefine arbetar i butik medans Ella fortfarande går kvar i skolan. De båda tjejerna väntar ivrigt på att den första kärleken ska dyka upp och det gör den, tror de i alla fall. Ella och Josefine kommer i kontakt med två förmögna medelålders gifta advokater. De inleder något slags förhållande till dem. Advokaterna bjuder Ella och Josefine på dyra middagar, luncher, blommor och andra gåvor men allt ska såklart vara i hemlighet så att deras fruar inte får reda på vad som sker. Ella och Josefine frågar sig några gånger om detta verkligen är helt rätt, om det är det här som är kärlek?!
Man märker tydligt att Ebba och Didrik har samma skapare som Glappet när man ser detta. Rollkaraktärerna avslutar oftast varandras meningar och sen heter Ella; Reng, i efternamn vilket inte är så vanligt. Det är ju precis det som också Ebba och Didrik heter i efternamn och det hela får mig att fundera över om de kanske typ är kusiner?!
I rollerna ser vi bland andra; Julia Dufvenius och Katharina Cohen.

You make my day, Maria!

Vet inte hur många gånger jag skrivit det i den här bloggen nu men shitt vad jag älskar Maria Montazami.
Läste ett inlägg i hennes blogg om när hon var arg. Har printat in det i detta inlägg.
Alltså jag älskar verkligen hennes öppenhet måste jag säga. Ingen sån som; "Jag vill va en offentlig person och synas men låt ändå mitt privatliv vara ifred." Love her!

Klicka på bilden nedan för att komma till hennes blogg!


Bulten i bo


Vad jag älskar Astrid. Att alla inte dricker sockerdricka. Älskar att hon alltid har lyckats fått med allting viktigt i ett människoliv i sina berättelser.


2 april

Idag är det en stor dag för alla som fyller år!


Skådespelaren Peter Harryson fyller idag 64 år.


Artisten Håkan Hellström fyller idag 38 år.


FD. Längdskidåkaren Per Elofsson fyller idag 35 år.


Skådespelerskan Bethany Joy Lenz fyller idag 31 år.

Grattis! Grattis!


Pelle flyttar till Komfusenbo

Idag tänker jag skriva om; Pelle flyttar till Komfusenbo.
Pelle är en liten 4-årig pojke som bor tillsammans med sin mamma och pappa. En dag försvinner Pelles pappas favoritpenna och han anklagar genast Pelle för att ha tagit den och slarvat bort den, vilket Pelle inte har gjort. Pelle känner sig därför orättvist behandlad och flyttar till trädgårdsplatsen; Komfusenbo, strax utanför Pelles och hans familjs hus. En slags protest mot sina föräldrar som behandlar honom illa. De vill ju egentligen inte vara osams med Pelle och vädjar verkligen om att han ska flytta hem igen men Pelle är envis. Kanske kommer han aldrig mer att flytta tillbaka igen, vem vet?! 
Jag tycker om denna lilla historia såklart. Pelle flyttar till Komfusenbo påminner ganska så mycket om Lotta på Bråkmakargatan som också flyttar hemifrån. Det är lite samma anda där, ja förutom att Pelle är pojke då och lite, lite yngre än Lotta. Astrid Lindgrens noveller har blivit lika bra på film som alla hennes längre historier har blivit.
I rollerna ser vi bland andra; Mattias Johansson, Lena Endre och Krister Henriksson.

OC intro


Haha! Det är faktiskt väldigt roligt att se detta nu idag.


Bästa första aprilskämtet på TV

Idag är det ju första april och då gillar ju folk att luras av någon anledning. Jag tänker inte göra det med någon idag. Däremot så började jag förut fundera över vilket som är det bästa första aprilskämtet jag sett på TV.
Utan att tänka särskilt länge så måste man ju konstatera att det inte finns något bättre skämt än när Bullerbybarnen vrider fram skolfrökens klocka. Det har jag alltid beundrat ganska mycket. Faktiskt sånt skämt som hade kunnat skett förr i tiden när alla skolfröknar bodde på skolorna och det inte fanns lika många klockor att ställa om.


Bullerbybarnens skolfröken tror att hon har försovit sig och att skolan har börjat när hon i själva verket har blivit lurad eftersom det är första april.


1 april

* Den som skämtar med mig idag kommer få igen!

Idag är det en stor dag för alla som fyller år!


Historikern Herman Lindqvist fyller idag 69 år.


Regissören Tomas Alfredson fyller idag 47 år.


FD. Längdskidåkaren Anna Carin Zidek fyller idag 39 år.

Grattis! Grattis!