TVminnen


Jungfru Alva

En vuxen person jag ofta funderar över i Astrid Lindgren sagorna är Alva. Alva som arbetar som jungfru hemma hos familjen Engström bestående av pappa Jonas som är chefredaktör på en tidning, mamma Kajsa som är hemmafru, barnen Margareta (Madicken), Elisabeth (Lisabeth) och deras bra mycket yngre lillasyster som likt modern i huset bär namnet Kajsa.
Vi vet ju alla att Astrid Lindgrens böcker först och främst är skrivna för barn där man också inriktar sig mest på barnens liv men det känns ibland som att det finns en hemlig historia bakom alla de vuxna rollkaraktärerna som vi aldrig får veta av i böckerna samt filmerna men som ändå Astrid hela tiden visste om. Hur var till exempel Alvas historia? Hur var Alvas liv?
 

Alva är en sådan vuxen person som nog alla barn önskar att de kände. Hur dum man än har varit och vilka problem man än har så finns Alva där för en och ställer upp. Hon curlar inte med barnen men hon har det där lilla extra som gör att man som liten person inte kan låta bli att älska henne. Alva är som många andra Astrid Lindgren figurer före sin egen tid. Hon förstod att barnen behövde tid och kärlek. Hon var för likarätt och en stark motståndare mot barnaga. Familjen Engström tyckte såklart väldigt mycket om Alva och lät henne göra saker som inte tjänstefolk var fina nog att göra i början av förra sekelskiftet. Alva var dessutom väldigt förälskad i stadens sotare men han var redan gift och hade fem barn. Dock flirtades det lite då och då emellan Alva och sotaren.

Så hur gick det sen då för Alva? Hade hon redan eller inledde hon en kärleksaffär med stadens sotare? Fick hon ett oäkta barn där fadern okänd var ingen mindre än sotaren själv? Lämnade sotaren sin fru och sina fem barn för Alva? Kom Alva över sin förälskelse till sotaren och träffade sitt livs stora kärlek som hon gifte sig med och fick barn tillsammans med? Stannade hon kvar och arbetade hos familjen Engström tills hon blev gammal och gråhårig och levde resten av sitt liv helt ensamstående utan barn? Sa hon upp sig hos Engströms och skaffade en helt ny karriär som till exempel politiker?
Ja, vem vet vad som egentligen hände med Alva?! Vi får nog alla skapa oss våran egna lilla tro om Jungfru Alvas liv.

Alva i Madickenfilmerna spelade av skådespelerskan Lis Nilheim.

2011-10-28 @ 06:00:00 Astrid Lindgren Permalink


Kommentarer
Postat av: Kajsa

Nu fick du mig att tänka till igen!

2011-10-28 @ 12:03:55
URL: http://kajsabblogg.blogspot.com
Postat av: DONKEN- Vince & Doas Morsa

jisses, ja du har en poäng i det. helt rätt på spiken. vad är de vuxnas histoerier egentligen? Det får vi nog aldrig veta.. men undra kan man ju göra.

2011-10-28 @ 13:46:14
URL: http://donkens.blogg.se/
Postat av: anna

ja det hade vart spännande att veta;) det var nog inte alltid så kul för tjänstefolk, dom levde ju verkligen för familjen och barnen men dom satte nog många gånger sina egna behov åt sidan

2011-10-28 @ 14:25:00
URL: http://heltenklaanna.blogg.se/
Postat av: MaryCaroline

Jaa, vad ska man säga? Alva (och många andra vuxna i Astrids värld) känns mer eller mindre anonyma. Man vet inte jättemycket om dem. Men har inte förut tänkt på det så mycket, men det är ju sant som du säger :)

2011-10-28 @ 22:21:10
URL: http://marycaroline.blogg.se/
Postat av: Jasmine

Jag tycker väldigt mycket om Alva. Hon verkar så rar och som du själv skriver; före sin tid. :)Svar: Tack för din kommentar angående distansförhållande. Du har säkert rätt. Dock vill jag tro att distansen bidrar till svårigheter att lösa ett redan påkommet problem.Kram

2011-11-02 @ 17:22:43
URL: http://rosanatt.blogg.se/

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0