Fairytale of New York


Jag bara älskar när det är såndär gammaldags musikvideo.


Jag har blivit kär i....

Margareta Öhmans glasögon i Varuhuset.
Jag har ju en Varuhuset-period just nu när jag ser typ ett avsnitt varje dag eller två kanske, aja skitsamma.
I alla fall så finns det ju verkligen ingen accessoar som uttrycker sig och tar så mycket plats i serien som Margareta Öhmans glasögon. Man hatar dem så mycket att man älskar dem. Även att rollkaraktärerna i serien också klagar på hennes glasögon ibland och då är det verkligen illa när man vet hur glasögon såg ut i övrigt på den tiden. Det är ändå helt enkelt så att hur de än ser ut så är ju Margareta Öhmans glasögon halva Varuhuset.


Pepparkakshus

Min mamma är är väldigt pysslig och så av sig. Jag hoppas att hon läser det här inlägget för gör hon det så ska hon veta att jag önskar att hon kan göra Villa villekulla som pepparkakshus i år. Det kan väl inte vara så svårt, eller hur?!


För några år sedan gjorde hon Madickens hus, alltså Junibacken och det såg ut såhär:

Meningslöst att göra det själv när mamma kan bättre.

Pelles Svanslös julkalender

Finns det något eller rättare sagt någon man förknippar så mycket med Uppsala som Pelle Svanslös?! Jag tror inte det, i alla fall gör inte jag det.
År 1997 fick vi se några redan väldigt välkända katter i julkalendern men nu var de inte tecknade som tidigare utan nu var de otecknade katter spelade ut av människor. Personligen tycker jag att Pelle Svanslös är den bästa julkalendern någonsin. Den hamnar etta på min lista, menar inte att den kommer först på någon medialista men på min lista ligger Pelle Svanslös etta och så är det bara.
Det jag tycker är så bra med Pelle Svanslös är att de verkligen får vara katter. De är inga djur som ska bli så lika människor som möjligt utan de får verkligen vara kattdjur. De betalar med sina strömmingar, viftar glatt på sina svansar (ja alla utom Pelle förstås), älskar grädde och mjölk mer än något annat, jagar sina råttor, aktar sig för den stora farliga hunden och får kattungar i kullar.
När man ser Pelle Svanslös får man samtidigt lära sig väldigt mycket om själva staden Uppsala, om vad som är unikt just för den staden.
Det är knappast en tillfällighet att min första katt Gullan fick sitt namn efter just katten Gullan i Pelle Svanslös. Får man fler katter någon gång som man ska ta hand om får man väl kanske döpa dem till; Pelle, Måns, Bill, Bull, Maja, Fridolfina, Trisse eller något annat kattnamn ifrån Uppsalatrakten.


I rollerna ser vi bland annat; Björn Kjellman, Cecilia Ljung, Christer Fant, Brasse Brännström och Suzanne Ernrup.


...internet, modernt så det förslår!


Tony Weseth...

Tony Weseth är en 19-årig kille som föll på målsnöret i årets Idol-omgång. Dock tror jag inte han sörjer det direkt för titta; Han har liksom nästan 5000 vänner på facebook, då måste man ju vara populär. Jag fattar ärligt talat inte hur man orkar vara vän med så många. Men som sagt var, ska jag vara helt ärlig så tror jag inte att han sörjer det direkt.Testa att skicka en vänförfrågan till honom du också om du vill. Han verkar ju acceptera alla.


Se nu...

*Se nu här Pippi på golvet bakar, hon bakar kakor så att det knakar.
Hon bakar stora, hon bakar små.
Hon bakar några med Herr Nilsson på.*


TV-eken

Jag printade ett logginlägg från en ut av mina facebookvänner där det stod såhär:


Det är dags att skriva lite om TV-eken känner jag nu.
TV-eken var ett träd som fanns i ungefär tusen år i huvudstaden där de flesta tv och radiostationer finns i vårat land, så också dens namn; TV-eken.
Jag har träffat TV-eken en gång när jag skulle göra studiebesök på SVT, åhh vad jag ångrar att jag inte knäppte kort. Dock finns det nog mer kort på den än vad det finns på till exempel mig.
Den 25 november 2011 avled TV-eken. Dock dog den nog lycklig.
Så istället för att sörja TV-eken tycker jag att vi borde vara glada över dens långa lyckliga liv.


Mysteriet på Greveholm

För ganska många år sedan gjorde SVT en undersökning om vilken TV-julkalender som var tidernas mest populära. Mysteriet på Greveholm vann. Då tänkte man att ja visst var den bra men antagligen vann den bara för att den var rätt ny också, att många barn hade röstat på just den.
Nu är det 15 år sedan Mysteriet på Greveholm var årets julkalender och fortfarande anses den som tidernas populäraste julkalender någonsin. Det är kanske inte så konstigt heller när man tänker på manuset med alla ingredienser som de flesta av oss vill ha.
Mysteriet på Greveholm utspelar sig i en liten fantasivärld samtidigt som julkalendern är så otroligt jordnära som den bara kan bli. Det är där jag tror att den har det som ingen annan julkalender har. Många gillar det där övernaturliga med spöken, svävande stenar med mera. Vi som inte gillar det där övernaturliga tycker om Mysteriet på Greveholm ändå eftersom den som sagt var är så otroligt jordnära.
När man tror att det inte kan bli mer spännande så blir det ändå det. En familj som hyr ett slott ut av några tjuvar där det bor två spöken. En oklar robot hittas i en kista som byggs upp ut av familjens mellanbarn Lillan. En skattkarta hittas vid ett piano som leder till en skatt och visar sig vara en svävande sten. Den svävande stenen visar sig vara robotens hjärta. Sen gömmer sig även ett obehagligit skelett och en sovande fången prinsessa i slottet.
 
Några ut av rollerna i Mysteriet på Greveholm spelas ut av; Linn Bülow, Gustaf Åkerblom, Hanna Malmberg, Anna-Lena Brundin, Peter Fridh, Pierre Lindstedt och Sven Ahlström.För att komma till ett inlägg om en annan julkalender-klassiker, klicka då [HÄR].


Årets julvärd 2011

Då blev det för några dagar sedan klart att det blir Kalle Moreaus som får tända det klassiska årliga juleljuset i SVT. Lite roligt eftersom han har varit ganska så otippad som kandidat.
Jag tror att Kalle Moreaus blir en bra julvärd. Jag tror att Kalle kommer leda Kalle bra.
Jag gillar Kalle Moreaus. Han är grymt rolig, speciell och väldigt, väldigt kort.
Det blir bra det här känner jag.


Kalle får visa Kalle i år.


I´m Still Standing


Har haft den här låten plus videon i huvudet i typ två dagar nu, så tekniskt sätt borde jag kunna den här dansen också.


Soff-i-propp

Kommer ni ihåg TV-programmet Soff-i-propp?
Signaturmelodin gick något med; Stopp stopp Soffipropp Soffipropp och hon säger aldrig stopp stopp stopp... Ja något sånt var det.
Sofia Eriksson (idag Sofia Wistam) ledde programmet för oss smågluttar varje morgon innan skolan började I TV4. Det var liksom innan Lattjo lajban och allt det där, Soff-i-propp var liksom starten på hela den TV4-genren.
Sen tyckte man ju att hon var ascool i sina häftiga rymdaktiga kläder. Soff-i-propp var en riktig grym förebild.
Gillar inte att Supersnälla Silversara och Stålhenrik härmade henne några år senare. Nej, för det har bara funnits och kommer alltid bara finnas en enda Soff-i-propp.

Sjukt lika!

För några dagar sedan när jag gjorde ett look-a-like inlägg så fick jag den här kommentaren;
Zooey Deschanel & Katy Perry

De är ju så sinnesjukt lika att jag bara måste göra ett specialinlägg med bara dem kände jag. Herregud alltså.
Tack Amanda!


Reklamrepliker som vardagsord

Har ni tänkt på hur många TV-reklamrepliker vi använder och har använt som vardagsord i flera, flera år när vi samtalar med andra människor?! Vi gör ju inte alls på samma sätt med filmrepliker och TV-programsrepilker. Varför är det så?! Är det för att reklamerna går om och om igen och ebbar sig fast på våra hjärnor som typ Elektropop med Oleg?!
Hur många gånger har man inte fått höra från någon eller kanske till och med sagt att om något är lågt så är det ju inte lägre än Glocalnet?! Eller finns det någon som inte vet att vi ska ringa Nisse från Manpower om vi behöver hjälp kring vissa frågor?! Om vi behöver hjälp kring andra frågor så kan man ju alltid ringa Poolia.
Tänk på det någon vardag till veckan om du hör eller själv råkar säga någon TV-reklamreplik.


Tankar kring släktbanden i Lejonkungen

En grej jag har börjat fundera lite på nu som vuxen är hur släktbanden i Lejonkungen egentligen är uppbyggda?!
Vi vet ju att Simba är son till Mufasa som är hans far och Sarabi som är hans mor. Scar är Simbas farbror och Mufasas bror. Nala är dotter till Sarafina men vem är egentligen Nalas pappa?
Man säger ju att djurens konung är lejonet och det är alltså därför Mufasa från början är kung för att vi människor alltid har påstått att djungelns och djurens konung som sagt var är lejonet. Men som vi vet är ju kungatiteln en enmanstitel, vi kan inte ha flera kungar på ett och samma ställe och det är ju därför alltid Scar och Mufasa bråkar om den titeln, för de båda är ju två kungliga kanditater.
Åter då funderingen kring Nalas pappa, vem är han???? Finns det ett tredje lejon någonstans som rent ut av lämnade Sarafina ensamstående med Nala och stack sin väg, dog han, eller är det Mufasa eller Scar som är far till Nala?
Är det Mufasa så är det ju riktigt hemskt. Dels så har han vänstrat, alltså varit otrogen mot Sarabi och dels är hans båda barn ihop som sedan i sin tur får barn. Usch, det får ju bara inte vara så.
Är det Scar som är Nalas far så kan man för det första fundera över Sarafinas killsmak som verkar vara lite värdelös. Nala hatar ju i så fall sin far och Scar är ju inte direkt världens bästa pappa heller för den delen. Det skulle åh andra sidan betyda att Simba och Nala är kusiner, vilket också är lite äckligt eftersom de sedan blir ihop och skaffar barn tillsammans.
Så jag undrar igen, vem är Nalas far? Jag hoppas att det var någon lejonsnubbe som stack och var helt ointresserad ut av att fånga kungatiteln. Annars vore det ju helt sjukt!


Haha, så sött!


Det roliga är ju att de faktiskt har hittat dem som är riktigt lika, plus att tjejen är bra på att sjunga, samt att jurymedlemmarna är bra på att härma.

Brum

Nu tänkte jag skriva lite om ett ut av mina favoritprogram som liten; nämligen Brum.
För ni kommer väl ihåg den där brummande gula bilen som åkte genom stadens gator och försökte lösa en massa problem?!
Ganska roligt med en bil som alla människor känner och dessutom kan prata med. Sedan är det ju också så att Brum bor på en bilverkstad och med hans unika förmåga att både kunna köra sig själv och samtala med människor så undrar man om ingen vill köpa Brum eller om det helt enkelt är som troligast att han är ovärdelig och därför alltid kommer att leva sitt liv på verkstaden?!
Men neeeeej! Så fel jag har kommer jag på nu. Brum bor ju på ett bilmuseum. Saker som hamnar på museum är väl ända ganska så ofta ovärdeliga...
Brum är helt enkelt ovärdelig.


Snobbens värld

Vet ni om att det finns ett nöjesfält som heter Snobbens värld (orginaltitel Snoopy´s world) i Hongkong?!
Jag har ingen aning om vad man gör där men roligt verkar det i alla fall vara.Dit vill jag åka!


Emmy till Millennium

För några dagar sedan vann Millennium-triologin (baserat på Stieg Larssons böcker) världens finaste TV-pris, en så kallad Emmy. Ett stort uppsving för svensk TV-kultur.
Jippi!!!

Noomi Rapace och Michael Nyqvist som Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist i Millenium.


Att gult är fult...

...tycker nog inte dessa personer.


Angelina Jolie


Beyonce Knowles


Jennifer Lopez


Reese Witherspoon


Reene Zellwegger


Vanessa Williams


Drew Barrymore


Kate Hudson


Ett riktigt klassiskt intro


Känslor till TV-karaktärer


Ibland är människor värst, just för att de är människor och därmed på riktigt. Det går inte att skratta åt dem, hata dem eller älska dem utan konsekvenser. Karaktärer däremot, kan vi umgås med på våra villkor. Håna dem när de är korkade, hata dem när de är onda, älska dem när de gör allt det där vi själva önskar att vi kunde göra. Och det bästa är att de förblir sig själva, oavsett våra reaktioner. / Johan Åkesson


Rena rama Rolf

Med tanke på Lasse Brandebys bortgång så tycker jag att det passar att skriva lite om Rena rama Rolf.
Rena rama Rolf var en komediserie som gick på TV4 i mitten av 90-talet. Man kan säga att det hela är lite flummig, barnslig humor som utspelar sig i Rena rama Rolf. Kanske just därför att man som liten tyckte att Rena rama Rolf var otroligt bra och roligt. Kort sagt är det ingen serie för vuxna utan mer för vuxna och barn, en familjekomediserie alltså.
Rolf är en medelålders man som bor tillsammans med sin fru Bettan (Carina Boberg) i Göteborg. På dagarna arbetar han som spårvagnsförare och tycker själv att han ger ut hela sin själ på sitt arbete och kräver därför mycket uppassning och lugn och ro när han kommer hem från arbetet på eftermiddagarna av hans närstående. Dock är det inte alltid så lätt med en påflugen granne som heter Nisse (Robert Gustafsson) och en fru han oftast blir oense med. Men vilka konstiga situationer som än uppstår så lyckas Rolf alltid klara sig ur dem på olika sätt.

Nu blir det Grynet-time

Alltså vad man saknar henne när man ser det här klippet. Man blir verkligen påmind om hur cool hon var.


Rummel och Rabalder


Någon frågade om inte jag kunde skriva om Rummel och Rabalder och visst, det kan jag väl.
När jag tänker på Rummel och Rabalder så tänker jag mest på TV och dataspel när de åkte flygande matta och skulle fånga ostbågar, men faktum är att de faktiskt också hade en egen TV-serie på TV4.
Rummel och Rabalder är TV4:s största barnprogramssatsning någonsin. Två råttor som försökte underhålla på sina egna lilla sätt och visst måste de ha lyckats för småfolkspubliken.
Sen kan man fundera över om de fortfarande bor i TV4:s ventilationssytem?!...


Stanford Blatch

Under alla år man följt tjejerna; Samantha, Charlotte, Miranda och Carrie i Sex and the City så har det också alltid funnits en femte dam som inte nämns lika ofta; Stanford Blatch. Ja, visst är Stanford kille men han har inget emot att bli kallad för den femte damen, tro mig.
 
Stanford är homosexuell och bästa kompis med Carrie. Carrie kan prata om alla sina killbekymmer med Stanford och det som är så bra är att han vet hur både killar och tjejer tänker. När Stanford dyker upp i serien så blir man alltid lite extra glad, kanske för att Stanford själv alltid är just sprudlande glad. Stanford är helt enkelt alla tjejers drömgaykompis, det är svårt att inte trivas i hans sällskap. Dock tycker jag så himla synd om han för att det rätt så ofta faktiskt ska jävlas med honom. För vilka stora kärleksproblem som tjejerna än har så är det inget emot vad Stanford har...


För det första år han bög och det betyder att de flesta killar han träffar på inte ens är intresserade ut av han på grund av det könet han är.
För det andra är Stanford ingen fotomodell och inte nära inpå ens så om Stanford för en gång skull lyckas hitta en kille som är gay så är han oftast inte intresserad ut av honom på grund ut av hans utseende.
För det tredje, då när han äntligen har hittat någon som gillar honom så visar det sig alltid att de har lite speciella sidor som till exempel att sova med porslinsdockor på nätterna, eller att försörja sig genom sex.


Fast trots alla motgångar så lyckas Stanford till slut hitta sin man Anthony som i alla tider varit hans värsta fiende men på nåt sätt så lyckas de båda hitta gnistan i varandra och bli kära.
Så fick då även Stanford Blatch ett lyckligt liv till slut!


3 sagor som borde bli TV

Jag satte och tänkte på vad många bra berättelser det finns som aldrig har fått någon TV-serie eller ens film. Varför liksom?! Det känns ju oftast som att idéerna verkar vara väcka när man ser vissa barnprogram. Så om det skulle råka vara så att någon film eller TV-regissör läser det här inlägget nu och har tappat bort alla sina idéer så kommer jag med några bra här.

Svingelskogen - Teatrar, musikaler, böcker...men ingen TV-serie. När jag var liten så fullkomligt älskade jag Långhoppa Hare, Gnutte Grävling och alla de andra små figurerna i Svingelskogen. Långhoppa Hare var ju bara så vacker med alla sina smycken, parfymflaskor och kläder hon ägde.

Tuva-Lisa - När  kusinerna Anders och Sören låter sina berättelser filmatiseras så blir de alltid till kult. Varför har inte Tuva-Lisa fått en egen TV-serie? Efter Sune och Bert borde väl en tjejgestalt också få ta lite plats, eller hur?!

Britt-Mari lättar sitt hjärta - Är det svårt att filmatisera tjejer med dubbelnamn eller?! Det här är nästan den enda långa boken ut av Astrid Lindgren som inte har filmatiseras. Om man gav uppgiften till en riktig, riktigt bra regissör så tror jag att det här skulle bli en riktig bra film eller TV-serie.

Dagens outfit


Det här ska jag ha på mig idag.
Byxor; Musse Pigg
Krage; Alexander Bard
Hatt; Emil i Lönneberga


Julkalendern 2011 - Tjuvarnas jul


Tänkte att vi skulle ta en liten närmare titt på årets TV-julkalender.
Har snott en text från SVT där det står såhär; 

SVT:s julkalender 2011 heter Tjuvarnas jul och är en julsaga i Charles Dickens anda. Historien utspelar sig i Stockholm, i det förra seklet, där julen står för dörren. Stadens barn längtar efter julklappar, det stora varuhuset längtar efter att tjäna pengar - och stans tjuvliga längtar efter att stjäla!

Madame Bofvén (Siv Carlsson) leder en ökänd tjuvliga som i folkmun kallas för Klappsnapparna eftersom julen är deras högsäsong och julklapparna deras byte. Tjuvligan är nu i full gång med sina förberedelser - kofötter ska putsas, dyrkar plockas fram och tjuvnästet pyntas med falska sedlar. Bland tjuvarna finns Bongo (Bert Gradin), Skuggan (Maria Kim), Trollet (Calle Carlswärd) och så Kurre (Gustaf Hammarsten) förstås. Kurre är stans klantigaste ficktjuv och uppväxt i ligan, som blivit hans familj.

Men den 1 december får Kurre ett oväntat besök. Utanför hans kyffe står ett övergivet barn med en lapp i näven - hans okända dotter Charlie (Tea Stjärne). Kurre vet först inte vad han ska ta sig till med ungen, men när Charlie av en slump räddar Klappsnapparna från polisen blir hon hela ligans maskot. Madame Bofvén ger Kurre i uppdrag att lära upp Charlie till att bli en äkta Klappsnappare. Men hur ska det bli för Charlie att växa upp bland ett gäng banditer? Och ska Kurre, som knappt kan ta hand om sig själv, klara av att vara pappa?

Spännande, spännande. Hoppas att årets julkalender blir bra!


Varuhuset

I slutet av 80-talet, när jag föddes (vilket jag inte minns) så gick den klassiska såpan Varuhuset på TV. Eftersom jag då har vuxit upp helt utan någon som helst relation till Varuhuset samtidigt som man år efter år hört folk från andra generationer prata om TV-serien så undrar man såklart vad sjutton det kan ha varit för något?!
Jag har därför börjat nördat just Varuhuset nu i dagarna, avsnitt efter avsnitt, säsong efter säsong.
Varuhuset handlar om ett varuhus där familjen Öhman har varit ägare generation efter generation, så även dets namn Öhmans varuhus.
 


Här startar svensk äkta såpa. Jag hade höga förväntingar inför första avsnitten ut av Varuhuset. Jag blev dock väldigt besviken. Mina tankar var; Shitt, vad är det här?! Jag håller på att somna...Såg verkligen folk på det här en gång i tiden?!
Genom hela säsong 1 känns Varuhuset som ett litet sömnpiller men i säsong 2 fastnar jag och jag streckser det vidare till säsong 3 och helt plötsligt känner jag de där gamla såpavibbarna. Ni vet den där känslan när man är fast. Man vet egentligen inte om det är bra men man kan inte sluta se på det i alla fall.
Jag blir lite smått irriterad då och då när jag känner hur klyschigt allting är, repliker, händelser - det där har man ju sett förut. MEN så kommer jag plötsligt på mig själv att det faktiskt var Varuhuset som är kärnan i hela såpan som sedan gjorde skapelser som Tre kronor, Rederiet, Vita lögner, Vänner och fiender, Skilda världar, Nya tider med mera.
I Varuhuset kunde vi se skådespelare som; Lena Endre, Inga Gill, Sven Holmberg, Christina Schollin med flera. 

Jag har nu gjort en liten lista med mina egna bästa såpa-repliker (utan inbördesordning).

* Jag vill aldrig mer se dig.
* Det här förlåter jag dig aldrig.
* Det är inte du som är far till barnet.
* Han är din son.
* Hon är din syster.
* Jag vill skiljas.
* Jag är med barn.
* Jag vet vem som gjorde det.
* Hur kunde du göra såhär mot mig?
* Jag måste tala med dig.
* Älskar du mig?
* Jag vill inte att du träffar honom mer.
* En vacker dag ska du ta över allt det här.
* Det är slut.


Lika som bär?!


David Schwimmer & Dylan McDermott


Gwen Stefani & Holly Madison


Rachel Bilson & Selena Gomez


Carl Bildt & Toker


Detta slår nästan Kräk-Eva


Lasse Brandeby 1945 - 2011

Så har en ut av Sveriges största skådespelare och TV-gestalt avlidit, endast 66 år gammal.
Lasse Brandeby hade haft en längre tids sjukdom, vilket gjorde att han inom den sista tiden hoppade av olika projekt och TV-framträdanden.

Som mest kanske vi känner igen Lasse Brandeby som Kurt Olsson eller Rena Rama Rolf.
Redan när han för några år sedan medverkade i Let´s dance så var hans hälsa i dåligt skick.
Han var en riktig underhållare och bjöd på många, många skratt till många, många människor framför TV-sofforna. Hoppas han får vila ifred!


*Lasse Brandeby*
~~ 27 april 1945 - 20 november 2011 ~~


Ett kändisdjur...


* Är inte ett djur som alla andra, antingen ska vi hata det eller älska det, finns inget mellanting.


* Engagerar vi oss mer än i ett okänt djur. Vi skulle till exempel bli galna om en känd gris slaktades.


* Kan vi gärna ha på våra prylar, kläder och accessoarer, hur gamla vi än blir.


* Har oftast mänskliga förmågor, ibland bär de till och med mänskliga kläder.


* Har namn som vi ger till våra egna
husdjur.

En liten kort sammanfattning av vad ett kändisdjur egentligen är. Nu är temaveckan slut.

Djurpalats 3

Havet

På bilden ser vi Doris, Nemo, en haj från Hajar som Hajar, Blunder och Sebastian.


Djurpalats 2

Djungeln

På bilden ser vi; Björnen Balou, Zazoo, Djungeldjuret Hugo, Simba som liten, Tiger, Sir Väs och Kaa.


Djurpalats 1

Tänkte vi skulle gå igenom 3 stycken djurpalats idag som vi även ska använda oss av lite senare. Det här är det första djurpalatset.

Bondgården


På bilden ser vi; De tre små grisarna, Lilla kycklingen, Mamma Mu, Kråkan, Pelle Svanslös, Snobben, En liten ponny och fåret Shaun.


Vem skulle du helst vilja ha som husjdur?

Sorry för problem med omröstningen. Hoppas att allt ska fixas snart.

A.

B.

C.

D.

E.

Omröstningen Vem skulle du helst vilja ha som husdjur? är en tjänst från fnul.se där du enkelt kan skapa en egen folkomröstning!


Ett djurigt spel


Finns det egentligen något djurigare tv-program än Myror i Brallan?! Jag tror inte det. Då borde det inte heller finnas något djurigare spel än Myror i Brallan-spelet.
[Klicka på bilden för att testa själv.]


Reklamkändisar


Tänk alla reklamkändisar som finns, som är en annan art en människa alltså. I alla fall så borde de ju få lön precis som människoskådisar när de deltar i något inom tv, typ som reklam alltså.
Vad tror ni den här katten gjorde för sin lön?! Köpte ett nytt koppel, kattgodis eller kanske en resta till Kattegatt?! Ja, det kan man ju fundera över...


5 till Astrid Lindgren-djur

Vi har ju lyckats tagit reda på lite fakta om hunden Båtsman från Saltkråkan, hans liv och så. Men det finns ju så många andra kändisdjur att veta saker kring, inte allra minst från Astrid Lindgren-sagorna. Vad hände med dem?
Jag har nu forskat vidare kring 5 stycken till Astrid Lindgren-djur.


- Herr Nilsson - Den busiga lilla apan från Pippi Långstrump kom egentligen från en helt vanlig barnfamilj som anmälde sin apa till rollen och som sedan fick den. Men han var ett jobbigt litet liv som bet, slet, kissade och gjorde det oftast väldigt svårt för filmteamet att arbeta.


- Lilla Gubben - Bunting var det riktiga namnet på Lilla Gubben. Han kom från en ridskola i Solna och visst var de svarta fläckarna ditmålade falska små prickar. Bunting gick också på lugnande medel så han lättare skulle hålla sitt tålamod öppet mellan tagningarna.


- Lammungen Pontus - Lisas lammunge från Bullerbyn, består egentligen ut av två lammungar. Det första lammet dog tyvärr en lammungedöd så det ersattes med ett nytt, piggare och större lamm.


- Gosan - Madicken och Lisabets katt Gosan var en helt vanlig katt som var utlånad från Skansen under filminspelningarna.


- Lukas - Pigge Piggelin hette egentligen Emils häst Lukas. Han var en travarhäst som kom ifrån Ljusdal.

Finns det någon sötare katt än Pelle?!


Du kan se alla delar på youtube.


Alla snubbar vill ju vara katt-Alla snubbar vill ju vara katt, för att en katt e alltid katt,
ja katt för sin hatt.


-säg mig alla snubbar tänder ju på en rivig låt,
men bara en katt förstår sig på.
(håll igång, sjung en blues)

-Ett sånt corny spel gör att allting blir fel
-Varje ton han tar

-o med ett fyrkantigt spel så blir man direkt en del
-utav stenåldern

(za-za-za-za ol)

-jag hörde just en trast som blev till ding
-men bara katter kan det där, som kallas för swing

(vem vill digga smala gigs o ditt o datt)

-När alla andra vill va en katt

-ett fyrkantigt spel gör att allting blir fel, varje ton han tar

(h rinky-tinky-tinky)

-med ett sånt corny spel blir man genast en del, utav stenåldern

(h rinky-tinky-tinky)

-allihopa vill ju va en katt

för det vill ju varje katt
en katt för sin hatt

-man spelar jazz o manipop just därför att,
varenda che vill va en lirarkatt

alla snubbar, alla snubbar, alla snubbar vill ju vara katt
(yeah-yeah-yeah)
alla snubbar ,alla snubbar, alla snubbar vill ju vara katt
(yeah-yeah-yeah)
alla snubbar, alla snubbar, alla snubbar vill ju vara katt
alla snubbar, alla snubbar, alla snubbar vill ju vara katt


Look-a-like med Nalle Puh-tema


Nalle Puh - Håkan Juholt


Tiger - Fredrik Reinfeldt


Ior - Lars Ohly


Kanin - Gudrun Schyman


Sanningen om Båtsman

Det har nog aldrig funnits och kommer nog kanske heller aldrig finnas en sån populär svensk hund som Båtsman från Saltkråkan. Det är svårt att inte älska den där klassiska stora lurviga biffen. 
Men har ni någon gång funderat över vem Båtsman var på riktigt och vad som hände med honom efter filminspelningarna av Saltkråkan?! Jag har en bok som heter; Från snickerboa till Villa Villekulla där man får veta allt om djuren och barnen från AL-filmerna. Så nu tänkte jag berätta lite om Båtsman.
Båtsman var en Sankt Bernhards hund som spelade Tjorvens hund i filmatiseringen Vi på Saltkråkan. Som många andra hundar så kunde han inte läsa men han var ändå den av Saltkråkan-skådisarna som fick flest brev från en massa fans. Han snarkade så filmteamet hade svårt att sova på nätterna, råkade han plumsa i skärgårdsvattnet så tog det 6 timmar för hans päls att torka och skådespelerskan Maria Johansson (Tjorven) följde han efter som en liten stalker.
Båtsman bodde hos en matte som hette Maria där han tydligen skulle ha haft det väldigt bra men på grund av hans stora berömmelse ville den forna ägaren av Båtsman ha tillbaka honom. Det blev alltså en vårdnadstvist i tingsrätten där den forna ägaren vann och där det ryktades att han fick det mycket sämre. Synd att en sån människa fick ta hand om Båtsman. Hon hade ju antagligen inte brytt sig om honom om det inte vore för att han blivit känd. Vad arg man blir över sånt.


Pyret


Ni minns väl den lilla minigrisen Pyret från förra årets julkalender Hotell Gyllene Knorren?! Den grisen heter faktiskt Pyret på riktigt, är född 2010 och ja, helt enkelt Sveriges nyaste djurfilmstjärna.
Redan innan Pyret föddes var det bestämt att hon skulle bli filmstjärna.
Pyret har en egen blogg och för att läsa den, samt veta mer om henne så kan ni gå in [här].

Välkomna...

...till min temavecka om kändisdjur. Jag tycker att vi börjar med en liten välkänd musikvideo. Enjoy!Snart ska jag bli en mäktig kung
som fienderna slår
ja, men djurens konung brukar väl ha lite mera hår?
snart blir jag djungelns nummer ett, kungen en stor idol

jag tränar på min nya stil
jag ryter fram ett vrååååååål

ursäkta mig men du verkar lite ung
vänta snart är det jag som är kung
det där dröjer länge unge herrn kan du tro

ingen säger sluta
jo, men när jag säger att...

ingen säger gör så
vad jag menar är att..

ingen säger gå dit
men du förstår inte..

ingen säger hör på
men hör på...

de och då bestämmer jag
det kan du bara glömma..
fri att få det jag vill ha

det är visst dags att vi pratar lite allvar du och jag
inte tror jag att en krumelur kan veta hur allt ska va

och är detta nya monarkin så är jag inte med
slutar tjänsten, lämnar afrika, det ska ni nog få se.
för du är vild och galen och för ung

vänta snart är det jag som är kung

alla tittar hitåt,
vänder sig åt mitt håll,
för jag är i centrum,
för jag har en stor roll

inte än...

" varenda kotte, gammal eller ung,
vill plocka sol och bara gå
för den snubben är rätt cool "

väntasnart är det jag som är kung
x 3

Imorgon...

...är det 104 år sedan denna fantastiska dam föddes. Eftersom den här bloggen har temavecka då med temat kändisdjur så får vi hedra henne lite idag istället.


Apropå Fars Dag...

Klicka på nallen i fåtöljen.


Magister Munter

Då avslutar jag nu de små Kapernaumprogrammen med Magister Munter idag.
Magister Munter är en ovanlig men rolig magister som arbetar på Kapernaums skola. I hans klass går det tre elever; Stina, Peppe och Vilgot. Stina är den dominanta i klassen, Peppe är den som alltid hänger på och Vilgot är den tystlåtna som alltid måste gå på toaletten. När Magister Munter lär ut så lär han ut på lite udda sätt. Enligt Stina får man aldrig lära sig nåt vettigt i den där skolan. Magister Munter gillar att flamsa och tramsa. Han är den som står för det största stöket i klassen.
Kapernaums skola är nog den mysigaste lilla skola som finns i hela världen. Stina, Peppe och Vilgot får alltid lära sig på ett roligt sätt, dessutom är alltid deras lektioner väldigt korta...
Tummen upp för Magister Munter!


Dennis

Kommer ni ihåg den lilla tecknade människofiguren Dennis? Originaltitel; Dennis the Menace.
Dennis är en liten pojke som bor med sin mamma, pappa, lillasyster och deras husdjur i en flottig villa i ett barnvänligt område. Dennis familj är en äkta kärnfamilj där i stort sätt allting är perfekt förutom Dennis själv. Dennis är en väldigt påhittig och nyfiken liten person vilket inte alltid slutar så bra när han får för sig små idéer om saker man kan göra. Av någon anledning drabbas alltid grannen farbror Nilsson ut av Dennis små hyss. Ingenting är ju egentligen meningen. Dennis är en pojke som vill väldigt väl men ändå blir det oftast väldigt, väldigt fel.
Man kan säga att Dennis är USA:s svar på Emil i Lönneberga.
Dennis har visats i både tecknad och otecknad version men mest känner vi nog igen lilla Dennis när han ser ut såhär:

För att läsa om en liten annan busig krabat, klicka då [HÄR].

Cissi Wallin

Någon som oftast säger väldigt kloka ord är Cissi Wallin. Även i onsdags på Kvällsöppet gjorde hon det.
Det handlade om hur unga människor blir lurade när de ska försöka få en bostad i storstäderna, samt bristen på just hyresrätter. Alla idiotiska mail som kom in där det stod att man fick väl bo i norrland när det inte fanns plats i storstäderna så aggade Cissi emot och sa saker som att det låter ju jätte bra när det finns så mycket jobb i norra Sverige. Jag tänkte att; "Shitt! Hon säger verkligen rätt saker hela tiden."
Några få minuter senare var det dags att ta upp den stora julhetsen som råder i vårat land. Fortfarande höll jag med henne, allt hon sa var bra enda tills....ja tills...det där med att mormor och farmor måste stå och rulla köttbullar tills det blöder i händerna... Där kände jag mig träffad. All respekt till min mormor och hennes händer men tyvärr så kan jag inte klara en jul utan hennes köttbullar.
Så där sprack alltså mitt alltid-hålla-med-CissiWallin-tänk.


Cissi Wallin

Bio Rio

Som det kanske märks så gillar jag att skriva om TV-program från sagostaden Kapernaum. Idag tänkte jag därför skriva om världens bästa och roligaste biografprogram; Bio Rio.
Bio Rio är som sagt var en biograf i Kapernaum där vi i varje avsnitt får se en kort biofilm som kan handla om allt emellan himmel och jord. I detta program är inte biofilmen det mest intressanta, utan det är gästerna som gästar biografen man intresserar sig ut av mest. Det kan faktiskt hinna och hända en hel del innan sagofigurer köpt sina popcorn, samt sin biljett och satt sig i sin biostol. Har man sett Bio Rio och lärt sig känna de vanligaste stamgästerna så vet man det. Stamgäster som romantiska Siv, den färgstarka Titti, det kärleksfulla paret som inte kan hålla sig ifrån varandra och den stackars pojken som lyckas missa varandra biofilm fast än han redan har köpt biljett och suttit sig i biosalongen.
Jätte dåligt nog finns inte Bio Rio utgiven på DVD men om man ändå inte kan hålla sig från att titta så finns det lite smådelar på youtube.


Titti: "Du Siri?! Jag har fått svar på min kontaktannons. Vi ska träffas här ikväll."

Siri: "Åh! Gud så romantiskt. Vad heter han?"

Titti: "Jag vet inte! Han skrev under med: Romans på Rio. Jag vet bara att han är lång, mörk och vansinnigt snygg."

Siri: "Skrev han det?! Det låter lite skrytigt tycker jag."

Titti: "Nej, det skrev han inte. Men det utgår jag ifrån att han är."

Siri: "Men hur ska ni känna igen varandra då?"

Titti: "Två tvillingsjälar finner alltid varandra, stod det i brevet."


Bäst just nu, nu, nu!

Jag byter favorit hela tiden. Men denna musikvideo är ju helt enkelt enastående.


Höstens bästa


Lite citat

Tänkte på att det faktiskt var ganska så längesedan jag tog upp välkända citat i den här bloggen. Så nu kommer några stycken:


"Det är ingen ordning på allting, man hittar inte vartenda dugg." / Pippi Långstrump


"I'd rather be his whore than your wife." / Rose


"Hujedamej!" / Lina


"I'm also just a girl standing in front of a boy asking him to love her." / Anna Scott


"Jag tycker bara min fru ikväll har fel om allting. Eller min fru?! Min exfru. Helvete!" / Anders Bagge


Fru Ditos äventyr


Idag tänkte jag skriva om en tant som bor på samma gata som kossan Doris. Tant och tant kanske man inte säger men fru då; Fru Dito.


Fru Dito bor i Kapernaum och vi fick lära känna henne under julen 1995 via julkalendern; Jul i Kapernaum. Fru Dito är en hemmafru som bor tillsammans med sin man som arbetar på dagarna som uppfinnare och då passar alltid de tre dockbarnen; Smulan, Roger och Ludde att hälsa på Fru Dito. De vill alltid höra någon spännande berättelse för det är faktiskt så att Fru Dito är väldigt bra på att berätta saker. Under december månad 1995 så berättade hon om sin resa i en tidsmaskin där hon åkte runt i alla möjliga årtusenden och århundranden.
Precis som resten ut av Kapernaum-sagorna så är Fru Dito-avsnitten lika roliga och mysiga som man förväntar sig att de ska vara.
Go Fru Dito!


Halloween och sånt

Jag hoppas alla har haft en bra allhelgona-helg och halloween om ni firar det. Jag hatar Halloween, tycker det är totalt värdelöst och den absolut sämsta högtiden som finns. Det är ändå lika roligt varje år när INGEN vet när det egentligen ska firas så nån firar nån dag och nån annan firar någon annan dag. Det är alltså inte bara en värdelös högtid utan en totalt splittrad högtid också.
Jag bjuder ändå på lite välkända spöken.


Spöket Casper


Spökena Jean och Staffan


Lilla spöket Laban

Karta över Ankeborg

Klicka på bilden för att titta närmare.


Popstars

Idag tänker jag ta upp ett riktigt misslyckat TV-program nämligen; Popstars. Hahahaha.
Alltså är det någon som minns det? Man kanske minns själva programmet men inte artisterna om man definerar det så...
Popstars var ett musikprogram på kanal 5 som gick i början av 00-talet i några säsonger. Meningen med hela programmet var att man skulle hitta popstjärnor som man sedan bildade en popgrupp ut av. I Popstars skapades musikgrupper som; Excellence, Supernatural, plus lite soloartiser.
Något kort tag lite senare hade både Excellence och Supernatural splittras och soloartiserna som fick skivkontrakt minns ingen längre idag...
Man kan säga att Popstars var ett lyckat TV-koncept som misslyckades, för hur fort försvann egentligen inte alla dessa "popstjärnor"?!
Ändå måste jag erkänna att jag tillhörde kategorin under-18-år-publiken som tittade säsong efter säsong och köpte skivorna och kunde danserna och låtarna rätt så bra utantill men vem under 18 år kunde egentligen INTE det? Just därför borde grupperna ha tjänat en stor summa pengar där under ett kort tag med alla barn och tonåringar som sprang runt i affärerna och köpte skivor samt tillbehör med idolerna. Men, men...säg den lycka som varar för evigt?!


Mina favoriter från Popstars var nog ändå Excellence.

Angående senaste Kalla fakta...Jag blev så sjukt förbannad häromdagen när jag såg på TV4s Kalla fakta som handlade om den där lilla pojken som dog på dagis för att han inte var under uppsikt ut av personalen. Hela programmet var nitat mot dagispersonalen om hur dåliga de var på att prioritera, ha uppsikt och skapa bra rutiner för att barnen skulle må bra i förskolan. Allt var dagispersonalens fel.
Jag bara undrar; Hur tror folk att en enda barnskötare ska kunna hålla koll på tio småbarn samtidigt åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan?! För det är precis så det ser ut idag. Arbetar man i förskolan så har man i stort sätt inte ens tid att gå på toaletten. Varför skulle en utbildad barnskötare eller förskolelärare ta hand om barn på ett sätt så att de skadar sig medvetet? Är det möjligtvis INGEN som har tänkt på att felet ligger någon annanstans? Till exempel att det är alldeles för få vuxna med för stora barngrupper?! Nej, istället ska man trampa på de som verkligen gör sitt arbete och ändå få rent ut sagt en pisslön för det.
Så länge det är så få personal till så stora barngrupper så kommer såna här olyckor uppstå igen, igen och igen. Önskar att fler förstod det också.


Bullen intro


Har faktiskt glömt bort det här introt helt.


Gilmore Girls

När Lorelai Gilmore var sexton år fick hon en dotter; Rory. Sexton år senare när Rory själv är sexton år och Lorelai dubbelt så gammal så får vi för första gången lära känna Gilmore Girls.
Serien utspelar sig i en liten amerikansk stad med bara några tusen invånare där alla känner alla. Det är alltså ingen hemlighet att ensamstående Lorelai har försökt uppfostrat sin dotter Rory helt själv. Man kan inte annat än att säga att Lorelai har lyckats bra eftersom Rory är nära in på att vara en ängel. Det är mormor och morfars lilla ögonsten trots att de till skillnad mot Lorelai är överklassiga och normiga.
Ibland blir det svårt för Lorelai att inte köra kompisrollen istället för mammarollen till Rory. Det är till och med så att man blir lite smått förvirrad över vem som uppfostrar vem ibland?! Är det Lorelai som uppfostrar Rory eller Rory som uppfostrar Lorelai?!
Det här är i alla fall en riktig söt serie där vi får följa Rory genom hennes tonårstid och mamma Lorelai i hennes trettioårskris. Samt mormor Emily och morfar Richard, caféägaren Luke, Rorys bästisar Paris och Lane, Lorelais nära vän Sookie och många många fler.

Lorelai och Rory Gilmore spelas ut av Lauren Graham och Alexis Bldel.


Sååå mysigt


Sickan Carlsson 1915 - 2011


~~Sickan Carlsson~~
12 augusti 1915 - 2 november 2011

Vill du läsa om hennes liv så kan du klicka här


Abrakadabra

Nu tänkte jag ta upp ett av de bästa barnprogrammen enligt mig och det är inget mindre än; Abrakadabra. Vad är det, tänker kanske ni?! Jag förstår att ni undrar när man vanligtvis brukar kalla detta barnprogram för Doris och Gösta men det heter i alla fall Abrakadabra så då vet ni det (om ni inte redan visste).

Doris är en kossa i sina bästa år. Hon bor i ett blått litet hus som hon någon gång måste ha tagit över från figurerna ur julkalendern; Jul i Kapernaum.


Bredvid Doris bor en grävling i en grop som kallar sig Gösta. Doris och Gösta är bästa vänner även om Doris är väldigt glad och uppspelt medans Gösta är mer tillbakadragen och envis.
Doris är en riktig cool kossa, hon gillar att göra coola saker som att till exempel åka motorcykel, dansa, sjunga och hänga tillsammans med Göran Persson.


I Abrakadabra fick man även se lite kortfilmer med andra figurer plus lite olika barn som hittar på en massa äventyr.
Doris spelas ut av Magdalena In de Betou och Gösta av Dan Johansson.


Paddington och Lilla Blå

Fick den här frågan i min frågelåda:
"Kan du hitta introt till Paddington eller Lilla Blå?"

Självklart kan jag det! Här har vi introt till både Paddington och Lilla Blå.


Storasyster och Lillebror

Idag tänkte jag faktiskt skriva om ett svenskt tecknat barnprogram; Storasyster och Lillebror.
Storasyster och Lillebror lever någon gång i slutet av 90-talet i en kärnfamilj bestående ut av mamma, pappa och deras ganska mycket äldre storebror. De gillar att jävlas med stora brorsan ganska så mycket. Storasyster och Lillebror är i dagisåldern och de gillar att undersöka världen på sina egna fysiska sätt.
Serien är skapad ut av Anders Jacobsson och Sören Olsson så detta barnprogram har en hel del oförskämd humor vilket jag bara älskar. Det är det bästa med Anders och Sören att de vågar passera gränserna i barnhumor och de lyckas ju alltid så bra.
Sedan avslutas också varje avsnitt med repliken; "Storasyster och Lillebror mår bra!"

För att läsa mer om Storasyster och Lillebror, klicka då [HÄR].

Det gör mig arg


Laila Bagge Wahlgren
Ett väldigt ständigt aktuellt ämne som tas upp i media lite nu och då är om förälrarfrågor som till exempel hur länge en mamma ska vara hemma med sitt nyfödda barn?! Är man en dålig mamma om man börjar arbeta en vecka efter man fött sin unge som till exempel Laila Bagge gjorde? Vissa tycker det, ja.
Är man även en dålig mamma som börjar arbeta bara några månader efter sitt barn har födds som till exempel Ebba von Sydow gjorde? Ja, svarar även vissa på den frågan.
Jag själv anser att man tillsammans med pappan måste få bestämma sin föräldraledighet helt själv. Jag har aldrig fattat vad grejen är att andra människor ska hålla på att lägga sig i saker de inte har att göra med. Men det handlar väl förståss om svenska advunsjukan som vanligt.
Jag själv skulle nog ha svårt att börja arbeta en vecka eller bara några få månader efter jag hade fått ett barn men som sagt är väl det upp till var och en.

Ebba von Sydow
När jag ändå är inne på barnfödselfrågor så tänkte jag ta upp en annan fråga jag stör mig grymt mycket på. Det handlar om den stigande åldern för att föda första barnet där medelåldern för det är högre än någonsin just nu. Det är också en grej som stör folk grymt mycket att vissa får barn så himla sent. Ännu en gång tycker jag att det är en grej som folk lägger sig i som de egentligen inte har att göra med. Sedan undrar jag bara; Vad har man för val? Har personer i vårat land under 30 år idag en en bra utbildning med både grundskola, gymnasie och högskola? Har vi ett välbetalt fast arbete? Har vi ett förstahandskontrakt i ett barnvänligt område? Eller kanske en 4-miljoners villa? Typ, nej. I alla fall har inte jag något av detta. Är jag dum i huvudet då som inte känner att jag klarar av att ha ett barn?! Enligt vissa, ja.

Bra radarpar

Bra radarpar är såna där man alltid vill se i just själva radarparet. Ser man de enskilda så känns det bara konstigt, det känns helt enkelt som att ena halvan i radarparet har tappat bort sin andra halva. Jag har nu "ovanligtvis" inriktat mig på svensk tv och tagit fyra stycken radarpar därifrån.
Nu tänkte jag att vi tillsammans skulle bestämma vilket radarpar som helt enkelt är bäst som radarpar ut av dessa.
Märk också hur mycket jag älskar att skriva ordet radarpar.

Filip och Fredrik

Finns det något mer aktuellar radarpar i Sverige just nu än dessa två? Breaking news, Nittileaks, Söndagsparty, Boston tea party och Ett herrans liv är bara några av alla tv-program som dessa två har medverkat i.

Hasse och Tage

Ett radarpar som var aktuella för ungefär 50 år sedan. De har tillsammans gjort i stort sätt nästan allting enda tills Tage dog. Men jag måste ändå säga att jag har mest relation till dem som de två skurkarna Ruskprick och Knorrhane i Saltkråkan.

Mia och Klara

Här är det äkta girlpower. Medans man får invänta en tredje säsong ut av tv-serien Mia och Klara så får man ta vara på de två första säsongerna, eller deras gemensamma sommarprat, eller varför inte alla deras sketcher?!

Bill och Bull

Fast det finns nog ändå inget så oskiljaktigt radarpar som Bill och Bull. Ingen kan se skillnad på dem (förutom möjligtvis Måns). De är så otroligt lika varandra men så är det ju också tvillingar.Omröstningen Vilket radarpar är bäst av dessa? är en tjänst från fnul.se där du enkelt kan skapa snabba enkäter!


Camilla Henemark

Förut idag så kikade jag lite i mitt bloggakriv ett år tillbaka. Det var tydligen för ungefär ett år sedan nu den skandalomtalade boken Den motstridige monarken kom ut. Boken som berättar om Sveriges kungs små roligheter han haft utan drottningen. Stora partyn, strippklubbar, otrohet med mera.
En av de personer som har fått otroligt mycket publicitet sedan boken kom ut är den föredetta Army of lovers-medlemmen Camilla Henemark. Hon påstods ju ha haft en liten kärleksaffär med konungen själv vilket hon inte har förnekat och vilket kungen inte heller har förnekat. Sedan dess har hon återuppstått i svensk media på hög nivå med att ge ut en bok, medverka i talkshows, tidningar och en massa annat.

Lite roligt är det också när man googlar på hennes namn och det ser ut såhär:


Vad vill jag med detta inlägg egentligen?! Ja, det vet jag ärligt talat inte riktigt. Förutom att jag nog tycker att det är rätt fascinerande hur intressant en människa kan bli som haft ett förhållande med en annan människa. Sedan har jag ju otroligt lite respekt för kungen och har nog alltid haft det. Det kan verka hemskt men jag tycker inte han är rätt person för sitt jobb.

Så jag tycker förståss att det vore lite roligare om hon hade valt att ha en kärleksaffär med en intressantare person, typ Tiger?!