TVminnen


Semlor

Imorgon är det Semeldagen.
I vanliga fall skulle jag ha bakat helt egna semlor, men jag pallar inte det när alla mina bakböcker är 40 mil ifrån mig. Jag hjälpte mamma lite grann istället. Då blir de såhär:



Hittade ett semelrecept på recept.nu som är bakat i det gamla klassika gamla matprogrammet Köket. Snacka om avancerat recept. Lyckas någon göra detta under ett fåtal timmar på en och samma gång, ja då ger jag den personen en guldstjärna.

Färdigt på: 3 tim 10 min
Ingredienser

500 g mjölk 
1150 g vetemjöl
200 g socker
200 g osaltat smör
75 g jäst
10 g salt
15 g malen kardemumma
1 st ägg
Mandelmassa:
150 g skållad mandel
150 g strösocker
1 st skalad, finriven bittermandel
Tillbehör:
grädde
florsocker

Gör så här

1. Smält smöret i en kastrull och rör i mjölk och kardemumma. Låt blandningen svalna till 37 grader och häll i en bunke eller matberedare. Smula ner jästen och låt den lösas upp.

2. Tillsätt mjöl, socker, salt och ägg och blanda i 10 minuter. Låt degen därefter jäsa i bunken under en bakduk i en timme.

3. Dela upp degen i bullar på cirka 60 gram och rundriv. Låt vila i 20 minuter.

4. Placera bullarna på bakplåtar och platta ut lite. Låt sedan jäsa under plast i cirka 1.5 timme till. Sätt ugnen i slutet av jästiden på 230 grader.

5. Baka bullarna i varm ugn i 10 minuter, tills de fått färg.

6. Mixa mandeln, strösockret och bittermandeln till mandelmassa. Vispa grädden.

7. När bullarna är klara, klipp ett triangellock med sax. Lägg i mandelmassa och vispad grädde och pudra på florsocker med en tesil.

Tips

Bittermandelns bittra smak kommer från ämnet amygdalin, ett ämne som i större mängd är giftigt. Livsmedelsverket beräknar att 8-10 mandlar kan vara dödligt för ett barn, och cirka 60 stycken för en vuxen. Bittermandeln äts inte naturell, utan som krydda i olika desserter, exempelvis semlor. Omvandling i antal kärnor (cirkamängd):
65 g = 1 dl
100 g = 1,55 dl
Källa: recepthjälpen.se och meny.se

2011-03-07 @ 06:00:00 Roligheter Permalink


Kommentarer
Postat av: Monika

Älskar semlor men fö jobbigt o baka såna :) Det finns ju semle-bullar o köpa sen kan man lägga i resten själv :))

2011-03-07 @ 08:25:17
URL: http://monckan.blogg.se/
Postat av: anna

Jag tycker inte om mandelmassa eller grädde så mina semlebullar brukar bestå av slät bulle med typ vaniljkräm eller chokladkräm

2011-03-07 @ 13:11:33
URL: http://heltenklaanna.blogg.se/
Postat av: Lilitha

Vad duktiga ni är... De vart ju jättefina och ser smaskiga ut. Jag gillar semlor, å då speciellt mandelmassan..hihi.



Kram söta du...

Lilitha

2011-03-07 @ 14:21:21
URL: http://lilitha.blogg.se/
Postat av: LINA HAMMARSTRÖM

guuuuuud vad gott :-D

2011-03-07 @ 18:08:13
URL: http://linahammarstrom.blogg.se/
Postat av: Barnens Hjältar

Semlor skall jag nog baka ikväll eller imorgon. Vi skall iväg och storhandla senare. Tråkigt men nödvändigt!

2011-03-07 @ 19:11:18
URL: http://barnenshjaltar.blogg.se/
Postat av: En tjock katt i en smal värld

Nää vafan... missade jag semeldagen igen? :( Hoppas dom har någon kvarglömd liten semla på affären idag....

2011-03-08 @ 09:36:48
URL: http://tjockkatt.webblogg.se/
Postat av: Sanna Suomela - weekday and oriflame

mums..semlor!

2011-03-08 @ 13:18:43
URL: http://ssannassuomela.blogg.se/

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0