TVminnen


Man ska inte tala illa om de döda men...

Vad är grejen med att man inte kan välja mer än en kategori? Otroligt dumt blogg.se. Skärp er!


Jag vet att Astrid Lindgren inte brydde sig om att hon aldrig fick Nobelpriset i litteratur.
Alla vi som beundrade henne kommer nog alltid undra över hur denna fantastiska människa inte kunde få detta pris.
I en gammal tidningsartikel från Expressen finns ett ut av svaren. En gubbe i juryn till litteraturpriset gillade inte barnböcker och han gillade heller inte barn står det. Arthur hette han. Ja du Arthur vart du än är idag, jag gillar inte sura gubbar jag heller. Vilken otrolig sorglig människa det måste ha varit som inte gillade barn.
Sen är det ju också så att många gubbar i Arthurs generation blev otroligt förbannade men samtidigt rädda när de såg att en en kvinna som Astrid Lindgren kunde kämpa och få sin vilja igenom bara genom att bry sig om "oviktiga barn" som också kunde beröra vuxna människor. Det var redan för mycket med Selma Lagerlöf som fått igenom sin kamp om att kvinnor skulle få rösträtt i Sverige. Hur skulle då gubbarna tåla att en hemmafru, dotter till en enkel bonde skulle få ta så mycket plats i våran värld?
Innan Astrid kom fram till den tiden när hon fick politker att känna sig som små pojkar och få nya svenska lagar som födelsedagspresenter så var det en kamp för henne mot alla dessa trångsynta gubbar. En hemmafru skulle hålla sig till hemarbete och inte skriva böcker om flickor som åt godis mitt i veckan, var elaka mot vuxna och lyfte upp poliser i luften.
Jag brukar ofta tro på att människor som har en nollas hjärna får igen förr eller senare för vad de gjort eller sagt. Tro till exempel hur många gånger Bonniers bokförlag har fått ångrat sitt nej av Pippi Långstrump? Tro hur lite livsglädje Arthur måste ha känt som inte gillade barn? Vuxna som inte gillar barn måste hata sig själva otroligt mycket eftersom inuti oss alla finns det alltid ett litet barn.
Den som tror att Astrid Lindgren halkade fram på ett bananskal i sin karriär har otroligt fel. Vi ska vara tacksam för vilken kamp hon har genomfört för att ge oss så bra litteratur som hon gjort. Tänk er att bli tvungen att lämna bort sitt eget barn för att ni inte ville gifta er med barnets far, att gå hungrig varje dag för att ha råd att åka och träffa barnet och att dessutom överleva sitt eget barn. Som den starka kvinna hon var lyckades hon ändå till slut att hämta hem sin son och hon fick dessutom en dotter med en man hon gifte sig med.

En annan grej nu.
För ganska många år sedan sommarjobbade jag på en hobbyverksamhet för äldre människor typ 80-100 år. Det var alldeles för vemodigt för mig. Vissa människor där var så gamla och ensamma. En del var så gamla att de hade överlevt sina egna barn, en del hade inga anhöriga alls, en del hade anhöriga men ingen som brydde sig om dem.
Där sitter människor som byggt upp vårat land från fattigt till rikt. Människor som slitit sönder sina kroppar och gjort så att vi har det så bra som vi har det idag.
Jag tror att de flesta av oss som är födda i Sverige och bor här idag aldrig kan föreställa oss vilken fattigdom och orättvisor det faktiskt har varit här förr i tiden.
I SFs klädkammare finns det små skor från i början av 1900-talet. Dessa skor har tillhört små barn. Skorna är inte alls lika formade och runda som idag. De är smala och raka. Det var såna skor man hade som barn då, om man hade några alls. Smala och raka skor eftersom barnen på den tiden var så undernärda och tunna. Ja, kropparna var tunna som lakan, ansiktena var avsmalnande med formade gropar, fötterna var raka och synliga av skelettet.
Dessa människor som satt där inne var de människor som aldrig gav upp. De gjorde så den nästa generationen fick det bättre, som gjorde att nästa fick det bättre, som gjorde att jag fick det så bra som jag har det idag.
Alla människor som sket i dessa människor som satt där, hur tänkte de? Det finns människor som dör ensam och ligger instängd i sitt lilla rum i flera veckor innan någon upptäcker dem, så ska det bara inte vara.
Helt plötsligt fick jag själv en fruktansvärd stor ångest. Hur mycket brydde jag mig om andra egentligen? Jag var verkligen självupptagen med mina tonårsproblem och förväntade mig alltid att alla andra skulle lyssna på mig, eftersom det alltid var mig det var mest synd om. Jag kunde väl fråga en kompis en extra gång hur hon egentligen mådde eftersom hon alltid brytt sig om hur jag mår. Jag kunde åka och hälsa på min mormor och min gammelmormor ibland bara för att visa att jag tyckte om dem.
Jag tror att jag förändrades till det bättre och jag hoppas verkligen att jag aldrig mer blir sådär självupptagen igen.
Jag brukar försöka tänka att man har viss mycket energi och den energin ska man ge till de man får energi tillbaka ut av och inte till de som tar = energitjuvar.
Sen finns det också vissa människor som inte fattar att SD inte är ett parti man ska rösta på om man inte vill ha det sämre i Sverige. För 150 år sedan utvandrade en massa människor från Sverige på grund av fattigdom och elände. Idag utvandrar en massa människor från andra länder till Sverige på grund av fattigdom och elände i deras länder. Man ska ge och ta, men SD vill bara ta.

Nej, nu måste ni vara grymt trötta på mig om ni har orkat läsa allting förståss. Notera att jag skrev SFs klädkammare och det heter inte så nu, men det är ialla fall det coolaste stället i hela Stockholm. Barnen från Frostmofjällets kläder hänger där. Det ni!

Artikel om gubben som inte tyckte om barn:
http://www.expressen.se/noje/bocker/1.924988/han-kampade-for-stoppa-astrid-lindgren-fran-att-fa-nobelpriset
2011-01-28 @ 06:00:00 Astrid Lindgren Permalink


Kommentarer
Postat av: Eva

Jag tycker det är väldigt konstigt att hon inte fått det priset! Hon är ju verkligne värd det och det tror jag att väldigt många tycker. :)Hoppas du får en fin fredag! Jag är ledig idag, ska passa på att fira min födelsedag. ;)

2011-01-28 @ 09:22:18
URL: http://cizzibellan.blogg.se/
Postat av: Kajsa

Din gammelmormor blev uppriktigt glad och lycklig över dina besök! Jag vet för jag var där.

Hon talade också så varmt om dig, sitt barnbarnsbarn. Och det gör din mormor med.2011-01-28 @ 10:03:59
URL: http://kajsabblogg.blogspot.com/
Postat av: anna

Kanon bra!!!! Jätte bra skrivit, tack för en bra text:)

2011-01-28 @ 13:25:58
URL: http://heltenklaanna.blogg.se/
Postat av: Natahlie

Astid skrev bra böcker hon .. Synd att det inete finns fler ... :(Svar: Okej ? Läskigt O.o

2011-01-28 @ 13:36:02
URL: http://nataljaskompis.blogg.se/
Postat av: Jasmine

Riktigt bra inlägg! Du fick till en djup diskussion - och den påverkade mig mycket. Tack för det.Svar: TheSims är jätteroligt! Du kanske ska börja spela det igen? (a)Kram

2011-01-28 @ 16:42:42
URL: http://rosanatt.blogg.se/
Postat av: Laks

Jag orkade läsa allt :) det var bra skrivet! Angående astrid lindgren så beundrar jag henne djupt, vet inte så mycket om henne men man kan ju tänka sig hur det var på den tiden som kvinna att få respekt när man tog sig fram i en karriär.Usch, ja får ångest när ja tänker på gamla människor.. det är bara dödsångest för mig :S men ja tänker ofta på hur otroligt bra vi har det idag, och i vårt land framförallt. Att folk inte fattar att man ska uppskatta freden som råder i Sverige, eller att precis ALLA kan söka vård och gå i skolan, dem är korkade tycker jag.. man ska vara glad för att man hamnat på ett så vackert ställe som sverige. Men om man måste klaga lite så kan ja ju säga att Sverige kunde möjligen höja temperaturen en aning under vinterhalvåret.. men det är allt det dåliga med sverige X) haha

2011-01-28 @ 17:38:57
URL: http://laks.webblogg.se/
Postat av: Linda

Jättefint skrivet! Verkligen välformulerat och innerligt. Superbt

2011-01-28 @ 18:23:25
Postat av: Liv

Eller hur, jag har också tänkt på att man hade velat ha vissa blogginlägg i flera kategorier.. Jätte dumt!

2011-01-28 @ 19:25:29
URL: http://liivligt.blogg.se/
Postat av: Emma

Tog mig igenom hela inlägget faktiskt, men det är inte så svårt när det är så pass kripande! Du verkar vara en otroligt vettig person!

2011-01-30 @ 20:33:14
URL: http://elrl.blogg.se/

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0