TVminnen


Idioter som inte vet vad ordet rasist betyder

När jag skriver det här inlägget är jag riktigt, riktigt förbannad.

Alla ni som har facebook har antagligen sett att det finns en massa olika grupper som man kan gå med i när det gäller att stödja vem som ska komma på den blivande svenska 200-kr-lappen. Det finns ju grymt många människor som är värda att vara på den sedeln men jag håller självklart på Astrid Lindgren. Hon är den offentliga personen som jag beundrar mest i hela världen. Hon finns fast hon är borta.

I alla fall så finns det ju olika "ställen" på facebook där man kan skriva sina åsikter om olika personer på 200-lappen. Då finns det vissa, inte många, men vissa små idioter som har kommit på att Astrid Lindgren var rasist. Anledning: Det står negerkung i Pippi-böckerna. Tyvärr kan jag inte tåla att någon kallar Astrid Lindgren för rasist för att hon har skrivit negerkung i böcker.

Rasist är ett av de värsta man kan vara enligt mig och därför blir jag otroligt arg när någon kallar en av världens bästa författare för rasist när det inte är sant. Ofta är det ungdomar som är uppvuxna framför ett dataspel ungefär. Ungdomar som aldrig lärt sig något viktigt alls verkar det som.

Neger idag anses som ett rasistiskt ord ja, men betyder det att alla människor som någon gång sagt negerbollar och alla författare som skrivit ordet neger är rasister? I så fall kan jag känna mig träffad.

När jag var liten hette det negerbollar och inte chokladbollar så jag har ju bakat negerbollar och sagt det en himla massa gånger och ätit det..ojojoj... Jag var alltså rasist då när jag var liten, eller? För att inte tala om Elsa Beskow, Gösta Knutsson, Åke Holmberg och författaren till Tintin som alla skrivit neger i sina böcker.

Det kanske är bäst att vi bränner upp de stora författarnas klassiker då eftersom de anses ju som rasistiska? Pippi Långstrump, Tintin, Pelle Svanslös och alla andra kan dra åt skogen. Det är bättre att dagens barn läser bloggar som lär ut att man inte får väga mer än 36 kg, att man ska äta barnmatsburkar för att gå ner i vikt, att man ska plastikoperera sig hur många gånger som helst för att inte anses som helt värdelös. Klart att barnen ska satsa på en sån läsning istället, eftersom neger är ju ett sånt farligt ord.

Hora, fittjävel, blatte, slampa är ju ord som är bra mycket vänligare. Såna ord har ju inte alls några fördomar mot någon.

Astrid Lindgren borde ju ha fattat att hon inte skulle skriva negerkung i dessa böcker. Elsa Beskow borde inte ha skrivit om 10 små negerpojkar. Som författare borde man ju ha fattat att man skulle bli ansedd som rasist i framtiden när man skrev så. Dumma författare som inte kunde se in ca 50 år i framtiden. Dumma jag som läste på receptet av negerbollar. Varför inte vända på allting.

Låt oss gå tillbaka i tiden och använda dagens vardagliga ord. Hur tror ni folk hade uppfattat mig om jag sagt att jag inte trodde på Gud för 100 år sedan? Tiderna förändras.

Grejen med dessa barnkulturarv är att vi lär oss något viktigt; vi lär oss historia. Idag är det inte okej att säga neger, men vi kan inte ändra den tiden som redan har varit. I dessa böcker lär vi oss hur det var förr. Neger var ett ord som oftas användes förr och jag tycker att man ska ha kvar såna ord i böckerna för att lära sig hur språket och tiden såg ut då. Det finns säkert en massa andra ord förutom neger som är helt fel i gamla böcker, men ska man gå in och ändra ord så fort det inte passar med våran tid eller? Då får vi storrensa i alla gamla böcker och ta bort fördomar mot homosexuella också. Dagens barn kommer lära sig att det inte fanns några fördomar förr i tiden. Vi måste ju stryka Måns ur Pelle Svanslös också eftersom han är symbol för ondskan under andra världskriget. Vi behöver inte förklara för barn att alla trodde det var okej att säga neger förr i tiden. Vi ska bara låtsas som det inte finns och ändra om alla barnböcker.

Kanske det är dags för Ture Sventon att börja blogga i nästa boktryck? Sätt in en fjortisblogg och ta bort ordet neger för att visa exakt hur det var på Ture Sventons tid. Det låter väl bra?

Jag är glad att nästan alla som läser min blogg är smarta så de förstår var ironin ligger i stor del ut av detta inlägg.

Nu kommer sagan om Astrid och skinnskallen.


Jag måste få hälsa och ta tant i hand. Jag har läst alla dina böcker och tycker mycket om dem” sa skinnskallen.
”Är du en sån där skinhead” frågar Astrid.
”Jo” svarar killen lite generad.
”Då tycker jag att du ska sluta upp med att skinheadsa” sa Astrid.
Pojken tittar ner i backen och blir röd i ansiktet. Astrid klappar honom på kinden.
”Jag tycker om dig pojke, men jag tycker verkligen att du ska sluta skinheadsa” sa Astrid efter en stunds betänketid.
2011-02-12 @ 07:08:11 Astrid Lindgren Permalink


Kommentarer
Postat av: Monika

Det där sista va bra :)

Ha en fin helg

2011-02-12 @ 08:53:38
URL: http://monckan.blogg.se/
Postat av: LINA HAMMARSTRÖM

dom säger vitlök vi får säga negerboll ;) hahabtw hurhamal ä rdu egentligen? hart alsdrig gått en upppfattning om, om du är kille eller tjej heller? :O

2011-02-12 @ 10:26:11
URL: http://linahammarstrom.blogg.se/
Postat av: Kajsa

Jaaaa Amanda, håller med dig till fullo!

Tyvärr finns det alltför många människor som inte har förmågan att tänka.

2011-02-12 @ 11:21:26
URL: http://kajsabblogg.blogspot.com/
Postat av: Lisamarie

kan inte göra nånting annat än att hålla med, vafan alla har väl sagt nånting rasistiskt nångång :o

2011-02-12 @ 11:35:12
URL: http://lillalisaaa.blogg.se/
Postat av: Laks

Rasism sitter inte i orden man använder, det sitter i sina handlingar. Jag använder orden blatte, neger, svenne, svart & vit ibland då och då, men inte som ett själsord. För mig är det bara ord. Om jag däremot skulle gå runt å säga "jävla blatte" till alla invandrare jag ser då skulle det vara en helt annan grej.Jag blir inte sur när någon säger svenne om mig. Vadå, jag är svensk? Är det något fel med det eller? Det tycker inte jag iaf. Jag kallar inte folk för blatte och neger (för vissa människor tar ju faktiskt illa upp) men har ju använt det nån gång liksom.Asså det är ju fruktansvärt larvigt att påstå att någon är rasist för att hen sagt "negerboll" en gång för 50 år sedan. Långsökt och pinsamt. Astrid Lindgren äger. Om det är något hon är så är hon ju en befriare i mina ögon.

2011-02-12 @ 11:38:53
URL: http://laks.webblogg.se/
Postat av: Sandra

hon e juh så söt astrid, ja tycker hon verkligen förtjänar att vara på 200 kronors sedeln. Alla Vet juh vem hon är och vilka hennes verk är.

I stort sett alla har växt upp med Pippi än idag tittar och älskar barn hennes verk. Även ja som uxen kan tycka det är kul att titta och läsa hennes verk.

2011-02-12 @ 12:06:46
URL: http://sandrags.blogg.se/
Postat av: Eva

Bra skrivet, håller med dig!Hoppas du får en mysig helg! :)

2011-02-12 @ 16:34:09
URL: http://cizzibellan.blogg.se/
Postat av: linda - en vimsig mamma

ja men det är ju toppen !!

ja usch detta på facebook kan göra en så förbannad =( kram

2011-02-12 @ 23:13:45
URL: http://holen666.blogg.se/
Postat av: Alexandra

jättebra skrivet!

2011-02-13 @ 08:27:32
URL: http://alexandrareichert.blogg.se/
Postat av: anna

Så jävla bra skrivit!!!!!!Håller fullständigt med dig

2011-02-13 @ 10:36:54
URL: http://heltenklaanna.blogg.se/
Postat av: Terese

håller med dig om det mesta, men tio små negerpojkar är väl ändå skriven av agatha christie, och inte elsa beskow?

2011-02-13 @ 12:40:38
Postat av: SVAR:

Svar till Terese: Ja visst är det hon som skrivit den historien. Du har alldeles rätt, men Elsa Beskow har nämt olika citat om negrer när hon skrivit. =)

2011-02-13 @ 18:12:15
URL: http://tvminnen.blogg.se/
Postat av: Lilitha

Vilket underbart inlägg... Jag håller verkligen med dig... På min lekskola som jag gick i hade vi en "negerdocka" å alla flickorna fick stå i kö för att få leka med den. Vi älskade den...Klart att Astrid ska vara på sedeln. Hon är ju en riktig skatt här i Sverige..Kram Lilitha

2011-02-13 @ 19:50:12
URL: http://lilitha.blogg.se/
Postat av: Jessica Hedberg

Bra blogg. Gillade detta inlägg:-)

2011-02-22 @ 14:23:43
URL: http://busungemamma.devote.se
Postat av: Ystra

När Astrid Lindgren skriver negerkung speglar hon helt enkelt det samhälle som hon levde i då. Man sa även negerbollar fram till då jag var liten. Sedan dess har samhället förändrats och folk inser att det inte är så respektfullt mot mörkhyade människor.Jag tycker det är otroligt trångsynt av folk att dra parallellen att Astrid bara för att hon skriver negerkung är en rasist. Så otroligt naivt!När jag vikarierade inom äldrevården var det en gammal tant som kallade sin avföring för negerungar. Och hon speglar den tid och det samhälle hon växte upp i helt enkelt.Tror inte att hon menade något illa, folk i hennes generation sa förmodligen så när hon var yngre.

2011-02-25 @ 22:50:19
URL: http://ystravirvelsvans.blogg.se/

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0