TVminnen 2011Ännu ett år går mot sitt slut. Vi har fått ännu ett år med nya TV-minnen. Kika gärna i mitt arkiv för att få lite nostalgi på detta TV-år.


Fattig bondräng på nyår


Tycker Tommy Körberg passar grymt bra för att sjunga denna sång.


En liten julsaga


Nina är en liten svensk flicka som bor i det kalla landet Sverige med sin mamma och sin pappa, ja också med Nonno då som är Ninas nalle. Nonno är det bästa Nina har. Vad som helst i världens skulle kunna få hända, bara inte Nonno försvann...
Det är just det som också händer en dag i det kyliga december när Nina är med sin mamma på tunnelbanan. Nonno försvinner. En jobbig julmånad väntar Nina med sin stora saknad av Nonno och en resa genom hela Sverige väntar för Nonno själv. Kanske, men bara kanske får de en gång se varandra igen...
Det här är ännu en TV-produktion som visas varje år kring jul på TV. Det är en riktig söt och gripande saga. Man kan verkligen förstå kärleken till Ninas nalle Nonno. Alla har vi väl kanske känt nåt liknande nån gång för något gosedjur, någon trasa eller i alla fall något husdjur.
I rollerna ser vi bland andra; Lisa Malmborg, Gunilla Röör och Thomas Hedengran.


Vad kan du om "Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul"?

Har gjort ännu ett webbtest. Den här gången handlade det om kunskapen man har kring Kalle Ankas Jul. Alltså jag klarade inte ens hälften. Förstår inte grejen med att frågorna skulle vara så svåra. Ni kanske kan det bättre än jag.
Klicka på Kalle-bilden för att testa.


SÅÅ JÄVLA BRA!


2 dagar och lite mer...


...innan det smäller!


Ensam hemma

Ensam hemma från 1990 (originaltitel Home Alone) handlar om 8-åriga Kevin som blir kvarglömd hemma när hela hans familj åker utomlands för att fira jul. Nu gäller det för Kevin att klara sig ensam hemma, men hur lätt är egentligen det med alla faror som finns samt alla vardagsbestyr som ska fixas när man är 8 år? Inte nog med att han blir bortglömd av sin familj över julen, detta upprepar sig även tre gånger till. Fyra gånger blir han alltså kvarglömd hemma när hans familj åker bort, hur troligt är det?!
Ensam hemma-kvadraten är såna filmer som alltid funkar på TV:n kring juletid varje år. Personligen var det många år sedan jag såg på dessa filmer nu och ärligt talat tycker jag nog att de är lite vemodiga att se när man tänker på hur jobbigt den stackars pojken som spelade Kevin i de två första filmerna (Macaulay Culkin) hade det efter dessa filmer. Föräldrar som försökte utnyttja honom och ta alla hans pengar, det måste ju ändå vara det allra värsta man kan vara med om som barn. Trots att det har kommit ut fyra ensam hemma filmer så är det väl ändå de två första som är de som verkligen räknas.


Typ såhär ser Macaulay Culkin ut idag.

Finn ett stort fel - facit


I mitt föregående inlägg berättade jag att det här är EU-parlamentet med ett stort fel. Det jag har rödmarkerat är det stora felet. Jag tror visst att Balou har tagit plats. Det ser då ut som det i alla fall.


Finn ett stort fel


Det här är EU-parlamentet. Allt är i sin ordning förutom en grej. Något stämmer inte riktigt in här. Men vad är det? Fundera på det så kommer svaret i nästa inlägg.


Astrid Lindgrens jul


Något man helt enkelt bara måste titta på varje år runt jul är ju Astrid Lindgrens jul. Det är då man får träffa på lite rumpnissar som presenterar en massa julprogram på sitt egna lilla vis.
Vi får se; Pippi Långstrump, Kajsa Kavat, Tjorven, Ronja Rövardotter, Madicken, Emil i Lönneberga etc. Det är en bra julig blandning mellan de olika kända Astrid Lindgren-figurerna i vintrig och julig miljö.
Dock finns det ännu fler bra juliga scener med AL-figurer som jag känner att jag saknar lite grann i denna julproduktion. Jag skulle också gärna vilja se; Pelle flyttar till Konfusenbo, Bullerbyn, Peter och Petra med flera. Dock förstår man ju att det är svårt att få plats med alla med tanke på det breda utvaldet bland Astrid Lindgren-figurer.


Haha! Ännu en dålig förlorare!


Svensson Svensson - Julspecial


Något som brukar gå på TV varje julafton, är Svensson Svensson när de firar jul.
Gustav Svensson är en medelålders man med frun; Lena och de två barnen; Max och Lina. Detta år har de äntligen bestämt sig för att fira jul helt själva, utan några främmande avlägsna släktingar som man måste sitta och le åt hela kvällen. Det ska bli en riktig familjejul med bara familjen. Det spricker dock direkt när det visar sig att grannen Sara ska vara med och fira julafton. Från Lenas håll är hon välkommen men Gustav är lite skeptisk mot det hela.
Gustav är en vaneman, han vill att allt ska se likadant ut helst varje dag året om. På julen är det extra viktigt för honom med tider och vanor. Även grejer som man inte äter måste finnas på julbordet bara för att liksom. Det är dock svårt att hålla exakt alla jultraditioner vid liv som till exempel tomten som egentligen är rätt meningslös eftersom ingen i familjen längre tror på honom. Gustav envisas ändå med att vara jultomten eftersom som sagt var allt ska vara likadant som alla andra tidigare år.
I rollerna ser vi bland andra; Allan Svensson, Suzanne Reuter, Gabriel Odenhammar, Chelsie Dickson och Charlott Strandberg.


Kan du vissla Johanna?

Nu i juletider så har nog många av oss sett den så kallade TV-filmen (en film speciellt gjord för TV), Kan du vissla Johanna? Det har blivit som en slags tradition att se den filmen en stund efter Kalle Anka varje julafton.
Handlingen som består av pojkarna Ulf och Berra som är bästa kompisar och lever i 50-talets Sverige. Ulf har en morfar och skryter oftast om honom för Berra, om allt han får ut av honom och allt roligt de gör tillsammans. Berra vill också väldigt gärna ha en morfar så Ulf tar med honom på ett ålderdomshem för att hitta den just perfekta morfarn till Berra.
Det här är en TV-film man bara inte kan låta bli att älska. Tycker att den har ett bra budskap som visas på en bra tid på julafton. Faktum är att vi fortfarande lever i ett Sverige där det finns många ensamma gamla människor som inte har en enda att till exempel fira jul med. Vi bor också i ett Sverige där det finns många ensamma barn, utan mor och farföräldrar och med stressade föräldrar som knappt hinner säga hej till sina barn en vanlig dag. Alla borde ha en Nils som morfar och alla borde ha en Berra som barnbarn.
I rollerna ser vi bland andra; Per Oscarsson, Tobias Swärd och Jimmy Sandin.

Tea Stjärnes fanclub


Tycker att Tea Stjärne kanske är den bästa barnskådespelaren i Sverige just nu, ni vet hon som spelade Charlie i årets julkalender; Tjuvarnas Jul.
Jag har i alla fall skapat en gilla-sida åt henne på facebook. Tycker du som jag att hon är en bra skådespelare så gå då in HÄR för att gilla.


Tillbaka i mellandagarna som lovat

Det är nu mellandagarna och jag är tillbaka som lovat fram till fredag, sedan blir det blogguppehåll igen till måndag veckan därpå.
Jag hoppas att ni alla har haft en trevlig jul, det har i alla fall jag. Dock måste jag klaga lite för just nu är det någon som jävlas lite med mig så jag inte kan träffa alla mina familjemedlemmar och släktingar. Hon har ett namn, hon heter Dagmar.
Det är bara att stanna inomhus och se på TV nu då. So long!


Minns ni...?

Första ICA-reklamen med Jerry?


Försenat julkort


¤En liten miniatyr så man inte ser de där fula detaljerna...hmm...*host*.¤


*Bloggjullov*


* Eftersom min statistik verkar ha tagit jullov så gör väl jag också det då. Bloggar igen i mellandagarna och försöker arbeta upp statistiken lite. Min blogg känns som mitt jobb ibland... *
*God jul på er so long!*


Stora filmspeletStora filmspelet
med Astrid Lindgren-tema är kanske ett av de roligaste spelen som finns. Det passar alla åldrar, om man är duktig på Astrid Lindgren-filmer alltså. Man ska typ gissa vad skådespelarna säger i nästa klipp och sånt. 
Man kan alltså nästan säga att detta spel är som ett TV-spel. 
Jag har det här spelet och det är riktigt svårt att vinna över mig. Haha!


Beck - lika heligt som Kalle Anka på julafton?

Vi alla vet att Kalle Anka sänds varje julafton klockan 15.00 i SVT. Vi vet också att i vissa perioder på söndagar klockan 21.00 är det en helig Beck-tid i TV4. Vi känner igen scenerna, replikerna, vet redan vem som är mördaren, varför? Jo, för vi har sett dessa Beckfilmer tidigare.
Trots det så sitter man där en söndag när klockan slår nio på kvällen för att trivas med den där Beckfilmen som man redan kanske sett en, två, tre eller fyra gånger tidigare. Vi vet att klockan 22.00 så kommer Nyheterna och då kan man passa på att hinna med något annat som till exempel en statusuppdatering på facebook, eller kanske till och med ett blogginlägg?!
Så varför ser vi då dessa Beckfilmer om och om igen varje söndag? Är det för den där lite halvmysiga Beck-Gunvald-Grannen- miljön eller är det helt enkelt så att man bara ska göra det för att det har blivit som en tradition? Precis som Kalle Anka på julafton!

För att komma till ett liknande inlägg, klicka då HÄR.


Hjärnkontoret intro


För att se ett annat välkänt gammalt intro, klicka då HÄR.


Fiktiva figurer

Jag har gjort ett test som innebär att man tar reda på vilken fiktiv figur man är mest lik.
Av 150 stycken blev jag mest lik Babar...
Känns lite småskumt eftersom Babar är kär i sin kusin.

Vill du också göra testet så klicka HÄR.

7

Har ni tänkt vad mycket det finns med 7?

* 7 små dvärgar -

* 7:e (sjunde) inseglet -

* 7 TV-kanal -

* 7 sorters kakor -

* 7 vackra flickor i en ring -

* 7:e (sjunde) himlen -

* 7 (sju)khuset -

* 7 i tid -

För att se TV-inspererade ting med 3, klicka då HÄR.

Dåliga julklappar...


Kaspar i Nudådalen

Så tänkte jag nu ta upp 2001 års julkalender; Kaspar i Nudådalen.
Kaspar är en liten pojke som bor i en liten by som heter Nudådalen tillsammans med sin morfar. Det blir ett hemskt snöoväder som gör att Kaspar inte kan åka till skolan och därför får han, kompisen Lisa och alla andra barn ha jullov hela december, (låter verklighetstroget va?). Byns rikaste man Åhman har kommit på att han tänker riva Kaspars morfars hus och bygga hotell där istället, vilket gör att Kaspar och morfar i så fall måste flytta om de inte lyckas komma på ett bra sätt så den taskige Åhman inte river huset.
Det här var väl en ganska bra julkalender, mysig, vintrig och julig. Dock tycker jag att den var lite överdriven ibland på vissa plan. Visst får man överdriva i julkalendrar men det kan bli lite störigt när man gör det på vissa sätt. Hur troligt är det till exempel att skolbarnen fick jullov hela december i en svensk skola liksom?! Känns som det mest var ett dåligt påhitt för att de som gjorde julkalendern inte kom på något bra sätt att ha med Kaspars skola. Sedan sägs det också att Kaspars föräldrar arbetar med att hjälpa fattiga barn i andra länder, därför får Kaspar bo hos morfar. Jätte dåligt skrivet där också. Ungefär som att man inte vågade berätta för tittarna att de var döda, hade drogproblem eller något liknande så skulle man istället komma på något jätte bra med att de hjälper barn i fattiga länder. Det är ju också snyggt gjort då av dessa föräldrar att de skaffar en unge som de överger. Varför skulle de ha ett eget barn om de ändå bara tänkte ta hand om andras barn? Lite dissning ger jag i alla fall till manuset men mysig, det är julkalendern ändå.


I rollerna ser vi bland annat; Per Oscarsson, Axel Zuber, Liselotte Bramstång, Leif André och Harriet Andersson.

För att läsa om en annan julkalender, klicka då [HÄR].


Att googla på olika personer

Sjukt ändå vilka knäppa grejer som kan dyka upp ibland när man googlar på olika personer. Har testat några stycken. Det markerade fältet är det jag tycker är roligast.Så det är alltså såhär det ser ut!
Vi funderar över om Victoria väntar tvillngar, vad Daniel fick på högskoleprovet, hur lång Måns Zelmerlöw är, att få veta mer om Agnes rumpa och Nicole Kidmans botox-användande.

Klicka HÄR för att komma till ett liknande inlägg.

En till svensk hjälte

Tänkte ta upp lite grann om tjejen som vann priset; Årets kämpe, i Svenskar hjältar-galan i fredags.
Det handlar om 21-åriga Emma som var i ett förhållande med en pojkvän som misshandlade henne totalt. Hon gjorde därför slut med honom men han sökte upp henne och våldtog samt misshandlade Emma så att hon nästan dog. Varenda kroppsdel ut av Emma blev sönderslagen och ingen trodde att hon skulle klara sig men hon kämpade sig hela vägen tillbaka till livet igen.
Tänk er själva att bli sönderslagen så mycket fysiskt, hur mycket psykiskt tror ni inte att man också har gått sönder då?! Jag tycker att Emma är väl värd sitt pris. Hon är också en bra förebild för andra kvinnor som misshandlas ut av män. Det gör mig glad. Samtidigt som att jag blir minst lika förbannad över idioten som gjorde det och över hans låga straff.
Att göra sönder en annan människa och nästan ta livet ut av henne får denna person tydligen bara 12 års fängelse för. Så när dessa 12 år har gått och han kommer ut igen så ska vi tydligen kännas oss trygga. Att en våldtäksman som dessutom är kapabel till att mörda släpps fri.
En annan sak jag också måste ta upp. Jag läste nånstans att en man som mördat en annan man nån gång runt 1993 fick livstid fängelse för det men sen ansågs han så frisk att han släpptes fri. Det första han gör är att hoppar på en 12-årig flicka och våldtar henne, samt antagligen förstör hela hennes liv under den tiden.
Det finns bra mycket sjuka människor ute i vårat samhälle och det hemskaste av allt är att vi kan få veta vilka de är men de behöver ändå inte straffas. Det skrämmer mig riktigt ordentligt.


Mumindalens pepparkakshus


Man kanske skulle skita i Villa Villekulla ändå och satsa på att göra Mumindalen i pepparkakshus istället.
Finns ju redan att köpa till och med.
Enkelt och bra!


Paris Jackson

När jag och min kompis Linda såg på Michael Jacksons begravning sommaren 2009 så såg hans dotter Paris ut såhär:


Idag två och ett halvt år senare ser hon ut såhär:


Alltså vad ungen har växt på denna tid. Hon ser ju nästan vuxen ut. Hon vill i alla fall satsa på en skådespelarkarriär nu.
Så, kanske har vi att vänta oss nya TV-minnen med Paris?

Bästa!


Finns ingen bättre låt än den här. Jag tröttnar aldrig heller. <3


Webbtest om Maria Montazami

Jag har gjort ett webbtest om Maria Montazami. Jag trodde att jag kunde mycket mer om henne än jag faktiskt gör. Lite besviken är jag på mig själv.
 [Klicka på bilden för att göra testet du också.]


Julens hjältar

År 1999 hette årets julkalender; Julens hjältar. Julens hjältar handlar om julgransprydnader som av någon anledning kan prata och även har en massa känslor.
En hög med julgransprydnader bor hos en familj som har bestämt sig för att förnya sig lite och köpa nya julgranspynt. Dem gamla julgransprydnaderna blir då kastade i ett soprum och därför väldigt ledsna. De gamla julgransprydnaderna vill ju inget annat än att komma upp till familjen igen så de kan hänga i julgranen som de gjort under alla andra jular. Det blir därför en lång resa för julgransprydnaderna när de har som mål att ta sig bort från soprummet upp till julgranen igen.
När man tänker på den här handlingen så funderar man på hur man egentligen kan komma på vissa julkalendrar?! Är det så att jag kanske borde få lite dåligt samvete över att jag inte tagit upp allt julpynt i år?! För tänk om det verkligen är så att julsaker också har känslor?!


I rollerna ser vi bland annat; Jonas Karlsson, Pär Ericson, Kim Anderzon, Tomas Bolme och Ing-Marie Carlsson.

För att läsa om en annan julkalender, klicka då [HÄR].


Den här tjejen kommer gå långtIkväll sänder TV4 årets Svenska hjältar-gala.
En ut av årets största hjältar är 9-åriga Milla som i somras startade Bullhjälpen där barn, inklusive Milla själv, bakar bullar för att sedan sälja vidare dem och skicka alla pengar till svältande barn.
Hon funderar på att fortsätta med Bullhjälpen i ca 44 år till för sedan tror hon att hon kommer få ont i kroppen av bullbakandet på heltid, alltså när hon är 53 år.
Bullhjälpen har lyckats fått in hela 200.000 kr. Inte illa!

Svenska hjältar-galan ikväll 20.00 TV4

A Shot at Love with Tila TequilaTila Tequila är en framgångsrik amerikansk fotomodell. Hon är bisexuell.
För några år sedan kom man på MTV på att göra en realitysåpa med Tila Tequila där hon skulle välja en partner till sig själv med alternativ av vissa speciellt utvalda tjejer och killar. En kille vann och blev ihop med Tila, sen levde de lyckliga i alla sina dagar. Ett tag i alla fall tills det tog slut.
Eftersom Tila var singel igen så beslutade sig MTV för att göra en ny säsong där hon skulle få ytterligare ca 30 personer att välja emellan, även denna gången hälften killar och hälften tjejer. Ingen av dem första 30 personerna dög åt Tila, så då trodde man att det skulle gå bättre med 30 nya. Den här gången valde Tila en tjej MEN då blev det sån otur att tjejen som Tila valde kom på att hon inte var lesbisk helt enkelt.
Så, helt plötsligt var Tila Tequila singel igen och man bara undrar varför det inte gjordes en tredje säsong med hela detta lyckade koncept?!...


Jul i Mumindalen (Mumindalen)

Jul i Mumindalen, även bara kallad Mumindalen, var årets julkalender som gick 1973.
Mumintrollen går alltid och sover när hösten blir sen enda tills det blir vår, då vaknar de, för så har det alltid varit och så ska det helt enkelt bara vara. En dag i början av december händer något mystiskt; Mumin vaknar och kan inte somna om. Vad ska han nu göra? Resten av hans familj ligger ju och sover och ska göra det i flera månader till, det går helt enkelt inte att väcka dem. Dags att bli en muminjul som aldrig tidigare har genomförts.
I den här julkalendern får man bekanta sig med mumintrollen och alla dess vänner, precis som i de andra sagorna om Mumin är de mest kända figurerna med här också. Dockbaserad julkalender som den är, gillar jag bättre än tecknat. Att julkalendern är från 1973 gör dock att ganska många saker ser falska ut, som till exempel snön. Dock gör ju de flesta program innan 2000-talet det, så det är inte så mycket att klaga över. Något jag däremot blir lite störd över är att muminhuset är gult och inte blått och avlångt som i alla andra sagor om mumintrollen. Ett muminhus ska helt enkelt vara blått, för annars är det inget riktigt muminhus.


I rollerna ser vi bland annat; Börje Ahlstedt, Sif Ruud, Christina Schollin, Gerd Hagman och Jan Erik Lindqvist.


Dessa TV-program har vi googlat mest på i år

En lista över olika saker vi googlat mest på i år enligt Aftonbladets uppgifter.
TV-programslistan ser ut såhär:Inte särskilt förvånad blir man ju över att Big Brother ligger etta med tanke på hur mycket skit på TV som folk intresserar sig av.
Sedan är det ju lite gulligt att Bolibompa ligger tvåa. 
Sedan undrar jag hur Så mycket bättre och Svenska Hollywoodfruar inte kan vara med på denna lista?
Att också Sons of Anarchy ligger så högt upp som sjua är lite pinsamt för mig eftersom jag har väldigt dålig koll på detta... Blir kanske att googla på det?!


Stjärnorna på slottet 2011

Det har ju varit lite trassel att få till ett gäng i år i SVT:s satsning; Stjärnorna på slottet. Dock har de till slut lyckats fått ihop ett gäng som ser ut såhär:


Johan Rheborg - Förknippar jag nog mest med Solsidan eller SVT:s gamal TV-serie; Cleo.


Kim Anderzon - Förknippar jag faktiskt mest med Rederiet.


Christer Lindarw - Typ symbolisk för Melodifestivalen?!


Louise Hoffsten - Musik. Väldigt svensk musik.


Johan Rabaeus - Någon som alltid får lite halvsura roller i TV-rutan...

Hoppas det blir bra i år!
Premiären äger rum den 25 december klockan 20.00 i SVT 1.


Det störigaste juleljudet från TV:n...


...är utan tvekan den där jobbiga hackspetten.


Skräckminerna

Skräckminerna av:


Oprah Winfrey


Paris Hilton


Charlie Sheen


Lindsay Lohan


Barack Obama


Justin Bieber


Miley Cyrus


Britney Spears

*Snygga stjärnor det finns.*


Min jul


*Min jul ska vara kul*
Min jul får inte vara ful
Kanske...
Som påsken den är gul
Ska min jul vara kul
Kanske...
Och snön den ska vara vit
Och är den gul har någon pinkat på den
*Kanske... en hund..*

Av: Karl Sune Rudolf Andersson

När karusellerna sover

När karusellerna sover, är en julkalender som handlar om pojken Jack som blir mobbad i skolan, samtidigt som han är lite småkär i en tjej som heter Helena som verkar lite svårfångad. Jack bor i Göteborg ganska nära nöjesfältet Liseberg. När det blivit vinter så är Liseberg stängt för allmänheten och ja, alla karuseller sover helt enkelt. Jack upptäcker dock en hemlig värld som finns på Liseberg under vintertiden när ingen annan är där, ja förutom Jack då som av någon anledning har blivit ditbjuden. Det är sagofigurerna som står i centrum och alla blir de kompisar med Jack.
Den här julkalendern är från 1998 och tyvärr så minns jag att jag inte tyckte särskilt mycket om den av någon anledning. Varför vet jag inte direkt. Jag menar, jag tycker ju om sagofigurer och jag tycker om Liseberg men ändå var det inte en bra julkalender enligt mig. Kanske gav den för lite mysig julstämning?! När det till exempel blir Lucia görs allting om till någon slags rockkonsert och tappar helt sin mening med själva Luciafirandet om man frågar mig.
Nopp, det här var ingen julkalender för mig helt enkelt. Kanske skulle jag ändå tycka och tänka annorlunda om jag såg den idag, vem vet?!


I rollerna ser vi bland annat; Jonathan Gillberg, Senida Cehajic, Claes Malmberg, Mira Burlin och Hans Alfredson.


TV-Lucia från 1947


Såhär firade man Lucia när min mormor var 7 år.
Alltså, varför håller Lucian inte händerna ihop när hon går?


Lucia 2011


Glöm nu inte bort att det är Lucia idag. Klockan 07.00 är det Luciamorgon i SVT.
Årets TV-Lucia heter Alva Ohlsson.


Obehagligaste Bullerby-scenen


När Bullerbybarnen är ute i snöstormen och ska försöka ta sig hem, är en av mina bästa scener i Bullerbyn men också en ut av de obehagligaste.


Alla var där...


I lördags var det nobelmiddag. Alla var där utom Madde. Hon valde att stanna hemma i sitt nya place i USA och göra det hon själv tycker är roligt.
Tycker någon som jag att hon tar sin prinsesstitel på allvar?! Varför avstår hon inte från titeln helt om hon ändå inte vill göra uppgifterna hon får?! Men nej, det kan hon ju inte göra för då får hon ju inga pengar.
Vissa vill bara ha det godaste av kakan och det fungerar ju också för dem.


Diselråttor och sjömansmöss

Julkalendern; Diselråttor och sjömansmöss utspelar sig på ett fartyg där syskonen Ofelia och Philémon blir små som teskedar och fångatas ut av råttor och möss. Plötsligt förändras livet helt för Ofelia och Philémon. Från att levt ett människoliv till att börja leva ett råttliv med äcklig mat och råttspråk.
Vad jag minns så var det här en rätt bra julkalender men jag var nog ändå lite för stor för att uppskatta den helt.
Året var 2002 när Diselråttor och sjömansmöss gick som julkalender. Med exempel som Per Oscarsson som det stora Oraklet i oljetåget och Elisabet Carlsson som den elaka råttan Lucky Closette blir julkalendern hyfsat bra. Det bästa med denna julkalender är nog ändå bordsbönen.

" Vi vädjar om skitiga barn vid vårt bord
och massor av äckligt i maten.
Så lätt det är att vara nöjd här ombord
och aldrig så diskar vi faten.
Äckelpotta! Äckelpotta! "I rollerna ser vi bland annat; Per Oscarsson, Elisabet Carlsson, Anna Åström, Andreas Haglund och Sven Wollter.


Dåliga titelöversättningar till TV-program

Har ni tänkt på att när utländska TV-program ska översättas till svenska titlar så blir det oftast ett helt annat namn som betyder något helt annat?! Jag ska ta upp några exempel.


*Originaltitel: Married... with Children Svensk titel: Våra värsta år Svensk titel som passar bättre: Fru... och barn


*Originaltitel: Emmerdale Svensk titel: Hem till gården Svensk titel som passar bättre: Emmerdale (gården heter ju så, fattar inte varför man ens skulle ge det en annan titel).


*Originaltitel: Party of Five Svensk titel: Ensamma hemma Svensk titel som passar bättre: Fest för fem


*Originaltitel: Happy Days Svensk titel: Gänget och jag Svensk titel som passar bättre: Lyckliga dagar


*Originaltitel: Days of our Lives Svensk titel: Våra bästa år Svensk titel som passar bättre: Dagar i livet

Jag tror att ni förstår vad jag menar nu...


Gubben Pettson - Tomtemaskinen

Ännu en julkalender som ligger mig varmt om hjärtat är; Gubben Pettson - Tomtemaskinen.
Det handlar helt enkelt om Pettsson som bor i ett litet rött hus ganska så avskilt ute på landet. Pettson må vara typ pensionär eller kanske bara en man i sina bästa år. Pettson har även en katt som heter Findus. Folk tror att Pettson är en lite tokig gubbe eftersom han hela tiden pratar med sin katt som att han får svar men Findus kan ju också prata så tokig tycker inte jag vi kan kalla honom för.
När det snart ska bli jul så önskar sig Findus mer än något annat att tomten ska komma. Pettson vet ju dock att det är en omöjlighet. För det första kommer ju tomten bara till barnen och Findus är ju en katt och för det andra så tror väl inte Pettson särskilt mycket på att jultomten ens existerar. Pettson bestämmer sig därför för att bygga en tomtemaskin åt Findus i smyg. Samtidigt ska alla andra julförberedelser också ske; det ska bakas pepparkakor, firas lucia, ja allt det där ska fixas som har med julen att göra innan den väl är där.
Pettson fungerar i alla sammanhang, såväl tecknat, som skymningssaga och även som julkalender. Findus är egentligen inte särskilt feminim av sig och i flera år trodde jag pinsamt nog att Findus var en pojke...
Det här är en ut av mina julkalendersfavoriter. Om Sunes jul är den roligaste julkalendern så är Pettson defenitivt den mysigaste julkalendern.


I rollerna ser vi bland annat; Ingvar Hirdwall och Ika Nord.


Och vinnaren är...


Kände inte längre att Robin var rätt vinnare ändå för Idol när finalen sändes igår. Det var liksom inte hans dag, det gick dåligt för honom.
Amanda tog hem segern och jag tyckte att det var värdigt att hon vann eftersom hon var den som körde på bäst igår.
Grattis Amanda!


Belle


Vem dömer Amy?


Vem dömer Amy
, originaltitel, (Judging Amy) är en amerikansk dramaserie som gick i slutet av 90-talet tills i mitten av 00-talet.
Det handlar om den ensamstående mamman Amy som ska lyckas hinna med både sin karriär som domare och att uppfostra sin unga dotter Lauren. Som ensamtående mor i staden Hartford är det inte alltid lätt att hinna med allting som ska göras. Amy och dottern Lauren bor därför hemma hos Amys mamma Maxime som i sin tur också har en heltidskarriär att hinna med som socialarbetare. Sedan får vi heller inte glömma bort resten ut av släkten som ska hinnas med. Det är bröder, kusiner, syskonbarn, svägerskor, strulet med Laurens pappa, medmera. Amy har med andra ord fullt upp och har inte mycket egentid för sig själv, speciellt inte till något kärleksliv... Dock gör hon så gott hon kan och på något sätt lyckas ändå hela tillvaron gå runt.
Vem dömer Amy är en bra och spännande serie där man främst sätter starka kvinnor i fokus i olika generationer. Det känns som någon slags hyllningsserie till hårt livsförsökande tjejer i alla ålder helt enkelt.
I rollerna ser vi bland annat; Amy Brenneman, Tyne Daly och Karle Warren.


Ture Sventons julkalender

Ture Sventon, är detektiven som TV-gestaltats både ut av skådespelaren Jarl Kulle och senare Helge Skoog.
Idag när vi ska ta upp Ture Sventons julkalender så är det Helge Skoog som står för rollen.
Ture Sventon är världens bästa privatdetektiv, ja det tycker i alla fall han själv. Han tar sina uppdrag på allvar och kämpar ständigt mot sin fiende; Ville Vessla. Ture Sventon mås ha hetat Sture Svensson en gång i tiden men eftersom han har så svårt att uttala bokstaven S så bytte han istället namn till Ture Sventon. Ture Sventon har en sekreterare som heter Fru Jansson och hennes viktigaste uppgift är att ständigt leverera fyllda semlor till Ture. Det finns nämligen ingenting som är godare i världen än semlor, eller rättare sagt temlor som Ture Sventon uttalar dem.
Ture Sventon är en rolig och spännande julkalender som använder sig ut av såna där magiska saker som man bara önskar att man själv hade. Man skulle ju till exempel inte ha något emot att ha en flygande matta och inte skulle man heller ha något emot att äga ett magiskt kylskåp.


I rollerna ser vi bland annat; Helge Skoog (som sagt var), Nils Moritz, Lena Nyman, Malin Toverud och Niklas Agaton.


7 stycken hissningar

1. Att Kalle Moreaus är årets julvärd i SVT.

2. Att årets TV-julkalender är riktigt bra.

3. Pensionsreklamen från AMF med ex-deltagarna Emma Andersson och Zübeyde Simsek, den är riktigt bra.

4. Att det kanske ska spelas in en film baserat på TV-serien; Skärgårdsdoktorn.

5. Tv-programmet; Berg flyttar in. Alltid lika roligt att se.

6. Att det snart är Julafton.

7. Att Jultomten även fattat detta år att Coca cola är det som gäller.

7 stycken dissningar

1. Att Håkan Juholt inte fattar att han borde avgå.

2. Att det ska spelas in ännu en säsong av Big Brother. Katastrof!

3. Att inte Molly medverkar i årets Idol-final i Globen.

4. Att det bara kanske ska spelas in en film baserat på TV-serien; Skärgårdsdoktorn. Det är lite osäkert med det.

5. Gustafsson 3 tre trappor, sjukt dålig serie.

6. Vuxna människor som alltid ska klaga på de årliga julkalendrarna och säga att det var bättre förr. Men hallå?! Det kan inte kanske bero på att du själv var liten då och såg allt ur ett annat perspektiv?! Sedan att dagens barn är bortskämda och mer egoistiska än någonsin är en annan fråga.

7. Att man äter på ett sätt nu i vintertid så att man känner sig lite jagad ut av Anna Skipper...

Hittade inte Lilla aktuellts...


...så det fick bli Lilla löpsedelns intro istället.


Vi vill ha Fru Dito, Magister Munter och Bio Rio på DVD

Strax efter jag hade skrivit klart inlägget om Jul i Kapernaum så fick jag den här kommentaren på min blogg;Svaret är tyvärr att Fru Dito, Magister Munter och även Bio Rio inte finns att få tag i nu i dagsläget. Av lite dålig kvalitet kan man se dessa små program på YouTube men vill ni som jag också att dessa program ska släppas ut på DVD så gilla den här facebook-sidan som jag har skapat.
Alla kan inte göra allt men alla kan göra något!


Jul i Kapernaum

Efter att ha skrivit om alla dockserier från Kapernaum så är det nu dags att skriva om Kapernaums huvudprogram; Jul i Kapernaum.
Jul i Kapernaum var årets julkalender år 1995. Det handlade om en stad som hette Kapernaum och dens invånare.
Kapernaum är en stad som ligger ovanför en stjärna som ligger och vilar. Vi får lära känna mycket speciella karaktärer i julkalendern som till exempel; Tioåriga Amanda som är föräldralös, den förvirrade Krampus, den allvetande Klopstock, bagerskan Rosa med eget bageri och några fler. Någonstans gömmer sig ett elakt troll som vill alla människor illa och så småningom måste trollet bekämpas för att Kapernaum ska fortsätta att vara den staden den en gång blev...
Jul i Kapernaum är en annorlunda, väldigt egen julkalender. Med människor, talande dockor medmera så blir den riktigt mysig. Ett stort minus är dock att inte dockprogrammen finns med på julkalender-dvd:n. Det gillas inte.

I rollerna ser vi bland annat; Peter Harryson, Per Sandberg, Eva Widgren, Sara Lindh och Lena-Pia Bernhardsson.

För att läsa om en annan spännande julkalender, klicka då [HÄR].


Namnen vi aldrig får veta

"Hej! Vad heter du?", det är en fras som man redan som barn får lära sig. Alla har ett namn och alla vet att alla har ett namn.
För några år sedan gick jag en manuskurs på en filmskola där vi ett tag arbetade med namnpresentationer ur filmer. Alltså, hur man får veta rollkarakäterernas riktiga namn. Oftast har de kanske en kompis som säger dens namn, en lärare, en doktor eller någon annan. Så på så sätt får vi alltså veta vad rollkarktären i filmen eller TV-serien heter. Det är ju knappast så att personen i fråga går och ställer sig framför kameran och säger; "Hej! Jag heter Lasse!", typ så funkar det liksom inte nej.
Det är ändå en sak jag har funderat en hel del på, de där andra personerna då? De där personerna som inte verkar ha något namn?! Hur är det med dem? Varför har de aldrig fått något riktigt namn? 

 Hade manusförfattarna svårt att komma på något namn så de lät bli och kom på att istället kalla rollinnehavarna för till exempel storayster och lillebror

 Eller ville de reta publiken lite, göra dem lite smått galna över att de inte får veta och istället lägga in ett kärleksfullt smeknamn som Mr Big?

 Eller är det helt enkelt så att de bara tycker att det är meningslöst att ge något namn till rollkaraktären som till exempel grannen i Beck?

Sådana här saker kan man sitta och fundera över länge. Dock fick vi veta i allra sista avsnittet av Sex and the City att Mr Bigs riktiga namn var John Preston.

Minns ni...


...det här introt?


En riktig jul

År 2007 blev jag intresserad av en julkalender på ett sätt som jag inte hade varit sedan jag var liten. Inte bara jag, utan mamma tyckte också att den var väldigt bra. 
Dens titel; En riktig jul, handlar om 10-åriga Mila som bor ensam tillsammans med sin mamma. Milas mamma är intresserad ut av grannen Klas, vilket inte Mila gillar alls som vill ha sina mamma för sig själv. Mila önskar sig därför i julklapp att få vara ensam tillsammans med sin mamma på julafton. Utan någon Klas och utan någon släkting till Klas. Önskningen kommer till tomten på Nordpoolen som skickar en ut av sina nissar till Mila för att hjälpa henne med att få bort Klas ur Milas mammas liv. Dock är nissen som heter Elfrid väldigt lat och vill helst av allt bara ligga och sova dag som natt, vilket gör att arbetet med Milas julönskning går i slowmotion.
Det här är en modern julkalender där inte den gamla kärnfamiljen står i fokus. Inga puttignuttiga jobbiga ord är det med här heller utan rollkaraktärerna säger det de har lust att säga som till exempel Milas öknamn till Klas; Klas-As.


I rollerna ser vi bland annat; Olivia Nystedt, Allan Svensson, Suzanne Ernrup och Vanna Rosenberg.


Sunes jul: Julbaket


Sunes jul

Tidernas roligaste julkalender heter; Sunes jul. För finns det någon julkalender någonsin man skrattat mer åt än Sunes jul?! Inte jag i alla fall.
En helt tokig familj som försöker göra normala saker utan att någonsin lyckas. Fast har den inte ändå en ganska stor igenkänningsfaktor? Vissa sekvenser från Sunes Jul kan jag lätt förknippa med min egen familj ibland. Hur lätt har det genom tiderna inte varit att tappat bort varandra ibland på till exempel ett stort varuhus?! Hur mycket bråk och ovänskap har det inte varit när man skulle få till det där julbaket?! Eller den där julgranen som alltid har så svårt att komma på plats?!
Sunes jul från 1991 har alla de där roliga bitarna som man vill ha i en julkalender.

Jag har nu valt ut en favoritbit med citat från det avsnittet när hela familjen är och ska äta julbord:


Julbordsgäst: "Vad gör du med min tallrik?"
Karin: "Va?"
Julbordsgäst: "Du stjäl mina köttbullar."

Karin: "Jasså? Jag trodde att det var...hahaha."
Julbordsgäst: "Plocka åt dig dina egna köttbullar ditt giriga fruntimmer."
Karin: "Giriga fruntimmer?! Jag är minsann inget girigt fruntimmer, jag delar gärna med mig av min mat."


En stund senare:


Karin: "Är jag ett girigt fruntimmer?"
Rudolf: "Ja, älskling, det är du..näe, nej, vad är det du säger? Vem har sagt det?"
Karin: "Han där borta."

Rudolf: "Ska jag prata med honom?

Karin: "Nej, för guds skull. Gör inte det!"I rollerna ser vi bland annat; Peter Haber, Carina Lidbom, Nina Almlöf, Andreas Hoffer, Gabriel Odenhammar och Rebecka Liljeberg.


Madicken - Junibackens jul


Så sött! Även att hela avsnittet får plats på ett YouTube-klipp. Tekniken går framåt!


All I want for christmas is you


Det här med att blogg-provocera

Ibland tycker jag det är lite roligt att provocera i min blogg. De flesta som läser den är såna som läser för att de gillar när jag skriver, men ibland, inte ofta men ibland så gör jag provocerande inlägg enbart för att se vad man egentligen kan lyckas få för reaktioner.
Alla stora bloggare provocerar mer eller mindre och visst kan jag erkänna att det kliar i fingrarna att göra det ibland för att man vet att den dagen kommer man få dubbelt så många besökare än vanligt (yeah thats true).
Igår skrev jag om att min TV-blogg var den bästa TV-bloggen och att TV4:s var den sämsta. Jag tror att de flesta som läste det inlägget såg igenom allt med lite sarkasm, eftersom det är mestadels smarta läsare jag har. För i ärlighetens namn så bryr jag mig inte speciellt mycket om TV4:s TV-blogg men det är ju just det där fascinerande att om man skriver något halvelakt så drar sig folk till det och det är roligt att se hur många som lyckas ta det på allvar.

Tänkte publicera en kommentar här som jag fick igår, just för att personen i fråga som skrev kommentaren var rädd att inte få den publicerad.
Såhär stod det:


Just för att jag har en känsla av att Anonym läser min blogg idag också så tänkte jag nu vara snäll att svara på denna kommentar.
Svar till Anonym:
Hej Anonym! För det första är inte jag anonym du kan söka vidare så kan du ta reda på vem tjejen bakom den här bloggen är Anonym. För det andra Anonym så har inte jag länkat till någon blogg, bara skrivit ett smeknamn till bloggens titel. För det tredje Anonym så kan jag inte påstå att jag är särskilt avundsjuk. Jag är rätt nöjd med att få 400 kr per blogginlägg ibland om jag länkar till deras företag, plus att jag inte har något emot att få roliga TV-spel och TV-böcker hemskickade.
Jag önskar dig en trevlig dag Anonym!

Så hur provocerande var inte mitt kommentarsvar på en skala 1-10?! Vilket antagligen kommer att reta upp Anonym ännu mera men så går det till här i bloggvärlden.

Lite senare fick jag en kommentar ut av Anonym 2:

Tack Anonym 2! Det gjorde min dag! Kanske dags för en ny design snart ändå...


Förhäxad


De tre systrarna Halliwell bestående av Prue, Pipier och Phoebe är tillsammans häxsystrarna som har fått den övernaturliga förmågan att kunna göra lite som de själva vill.
Seriens svenska titel heter; Förhäxad (originaltitel Charmed).
Dock är de tre systrarna snälla häxor som bara vill världen gott. De är också väldigt snygga för att ha titeln häxa men sen är det ju också en amerikansk TV-serie. Trots deras övernaturliga förmågor så lyckas Prue avlida (hon försvinner alltså ut ur serien) och då kommer en fjärde syster in som var helt okänd innan. Ändå börjar hon också på P som dem andra systrarna. Hennes namn är Paige.
Bra tänkt ändå att låta en fjärde syster komma in i serien, hellre det än att ersätta Prue som dör. Det tror jag att serieskaparna tjänade på en hel del eftersom vi i publiken haaaatar när man ersätter en skådespelare med en annan.
Rollerna i Förhäxad spelas bland annat ut av; Shannen Doherty, Holly Marie Combs, Alyssa Milano och Rose McGowan.


Tjuvarnas Jul-spel

Årets julkalender har naturligtvis ett spel. Jag har testat att spela det. Testa du också. Men gör det bara om du har väldigt, väldigt mycket tid över...

[Klicka på bilden ovan för att komma till spelet.]


2011 års julkalender so far..


Igår såg jag första avsnittet av årets julkalender; Tjuvarnas jul. Tycker att den faktiskt var riktigt bra. Dock tycker jag att lilla flickan Charlie borde byta ut sina trasiga hängslen mot ett Carl Larsson-förkläde för det finns ju inget så sött som såna gammeldagsa klänningar.
Har alltid varit väldigt intresserad ut av sekelskiftskläder och gjorde ett litet projekt om det när jag gick i gymnasiet. Intervjuade min gammelmormor då. Fick även se gamla kort från när hon var liten och gick i skolan.
Det jag tyckte var så roligt som hon berättade var att hade man en frisyr en dag så hade man oftast den varje dag. Man bytte till exempel inte från flätor till rosett hur som helst. Hon hade alltid rosett eller inget alls men aldrig någonsin flätor. Fanns säkert många som bytte frisyrer också men vanligaste var att man hade samma. Så är det ju inte idag. Man har liksom den håruppsättning man känner för.
Roligt inlägg det här blev. Började skriva om årets julkalender och slutade skriva om hår. Så kan det gå!


Bakom Pelle Svanslös julkalender


Sveriges sämsta tv-blogg

Sveriges sämsta TV-blogg heter; TVplaneten. Inte för att skryta men min blogg är sååå mycket bättre än den.
Det är tre personer som skriver i bloggen men allt de gör är att lägga upp videoklipp. Vad är liksom vitsen med en blogg där man endast lägger upp videoklipp hela tiden?! Hade inte TV4 länkat TVplaneten så hade den i stort sätt inte haft några besökare alls, believe me. Nej, jag läser den inte, eller rättare sagt ser inte på blogginläggen för de skriver ju nästan ingenting, förutom typ en gång varje halvår så brukar jag gå in där, gå igenom en massa blogginlägg de gjort och se om den blivit något bättre. Synd för dem så blir Tvplaneten bara sämre och sämre.
Bort med TVplaneten, TVminnen kommer snart ta över!

Tvminnen ska det vara.


Sven Wollter

Sveriges bästa skådespelare heter Sven Wollter, i alla fall om man frågar mig.
Han föddes 11 januari 1934, har hunnit varit gift några gånger, skaffat barn och gjort en hel del stora roller. Kanske känner man mest igen honom som Van Veeteren, Sally Santessons pappa eller hans stora genombrottsroll i Raskens?! Att han sen spelat roller i klassiker som; Tre kärlekar, Änglagård, Jerusalem, Mannen från Mallorca, Hemsöborna, bevisar bara hans stora skådespelarstatus.
Det finns ingen som Sven Wollter. Man känner igen hans röst på kilometers avstånd och ser man han spela en roll, (vilken som helst) så vet man att nu kommer det bli roligt och spännande.
Han har ett antal gånger spelat tillsammans med sin förra fru Viveka Seldahl. Exempel är produktioner som; En sång för Martin, Änglagård och Raskens. I Raskens spelar Viveka hans stora kärlek Anna som han aldrig lyckas få. Dock får de en utomäktenskaplig dotter tillsammans.


I En sång för Martin spelar de tillsammans ett äldre par som blir förälskade och gifter sig. Sven Wollters roll blir sjuk i Alzheimers där Viveka Seldahls roll får ta hand om honom enda fram till döden. Samtidigt i verkligheten så var det helt tvärtom. Viveka blev dödssjuk i Cancer och Sven Wollter blev kort efter En sång för Martin-filmen änkling.
Trots att han har varit med om en hel del svårigheter som att kämpat sig igenom prostatacancer och även förlorat en dotter i anorexi så är han fortfarande ständigt aktuell i skådespelarvärlden.


Teskedsgumman (gumman som blev liten som en tesked)

Enligt många så finns det ingen bättre julkalender än Teskedsgumman, speciellt om man kanske frågar någon generation över mig.
Teskedsgumman har gått som julkalender två gånger, en gång i svartvitt och en gång i färg.
Teskedsgumman som enbart heter Gumman när hon är stor som en vanlig människa och bor i ett litet mysigt hus tillsammans med Gubben som hon är gift med. Gubben arbetar på dagarna och Gumman är en hemmafru som har en massa praktiska saker att förberda inför julen men hur lätt är det egentligen när man blir liten som en tesked ibland och till exempel ska baka en kaka?! När hon blir liten hörs alltid ett Göta Petter ifrån hennes mun. Teskedsgumman är dock väldigt smart och lyckas alltid hitta på bra sätt att göra det hon ska göra trots att hon som sagt var blir liten som en tesked. När hon väl har fått igång sin rutin om hur man gör olika saker som liten Teskedsgumma, ja då blir hon alltid stor igen och blir den vanliga gamla Gumman.
Teskedsgumman är inte bara en klassisk julkalender utan det är också en klassisk svensk TV-produktion överhuvudtaget. Teskeden upp för Teskedsgumman.


I rollerna ser vi bland annat; Birgitta Andersson och Carl-Gustaf Lindstedt.