TVminnen


Att ha eller icke ha namnsdag.....det är frågan.....


Bolibompa har egna namnsdagar.

Tänk er att man hör talas om en massa olika personer som man inte känner. Om jag hör namnet Lena, då tänker jag nog oftas att hon som heter det är 50 eller 60-talist. Hör jag namnet Ulf så tror jag att han också är 50 eller 60-talist. Hör jag namnen Margareta och Sven så tror jag att de är 50, 40 eller kanske till och med 30-talister. Hör jag namnen Hanna och Joel så tror jag att de är 90-talister eller 00-talister. Hör jag däremot namnen Elsa och Helmer så blir det plötsligt väldigt svårt. De kan vara födda på 1910 talet likaväl som 2010 talet. Det finns många namn jag kan ha 100 års fel på.
Det handlar om namntrender. De populära namnen som kommer och går, kommer tillbaka, försvinner för gott och kommer som nya. Att heta efter någon har alltid varit populärt. I och med det att tv föddes så föddes också nya figurer som levde in i ens vardag och man började döpa sina barn efter TV-figurer, verkliga och overkliga.
Jag har för några år sedan läst om detta lite grann. Inte förrän i slutet av 80-talet och i början av 90-talet började TV-namnen märkas ut mer och mer på alla håll i Sverige. Ett av de första märkvärdiga namnen var Ebba efter Ebba i Ebba och Didrik. Sedan rullade det på med TV-namn, gamla som nya. Allt från skärgårdsdoktorns Vilma till Astrid Lindgrens Mio och Ronja, och ja, till och med finns det de som heter Bamse och Alfons. De sistnämnda namnen behöver jag inte ens skriva vart de kommer ifrån.
Jag är själv 80-talist. När jag var liten och gick på dagis och i skolan och det var dags att läsa upp dagens namnsdag som man gjorde ibland så fick nog nästan alla varsin namnsdag någon gång tror jag.
I slutet av 90-talet fram till nu så bestämde sig tydligen Sveriges föräldrar att det var dags för en ny namntrend igen. Blandat med kända namn så skulle de riktigt gamla namnen komma tillbaka igen, samtidigt som man reser som aldrig förr, det bosätter sig fler människor från andra länder här, folk från olika länder blir ihop och skaffar barn och då blir självklart utländska namn också populära, samtidigt som man nu försöker hitta på nya namn som härstammar från underbart vackra ting. 
Resultatet kan alltså bli = Alfons, Ronja, Elsa, Helmer, Jasmine, Kevin, Tindra och Romeo.
Väldigt blandat, vilket alltså betyder att många barn idag inte har sitt tilltalsnamn som namnsdag för att namnen inte finns med i almanackan.
Därför vill jag rosa Bolibompa som själva komit på att majoriteten ut av deras tittare idag inte har namnsdag. De har nu i ca två år dragit ett namn varje dag som något barn heter som tittar på programmet. De har lagt till namnet i en Bolibompaalmanacka bredvid den "riktiga" almanackan och gjort så att en massa barn har fått en namnsdag. Jag tar självklart del av deras almanacka och lägger in den vid min vanliga almancka sen förut.
Tycker att det är hög tid med lite namnbyte i almanackan, så de kan väl byta lite namn....vilka det nu är....Vilka sjutton bestämmer namnsdagar? Jo, läste det här:

Fyra personer i Sverige bestämmer över almanackan

TORSDAG 4 MARSAlmanacka

Vem bestämmer vilka namn som ska finnas med i almanackan? frågade Tatiana i veckans Allting.

Annika Nordström, panelens etnolog berättade att det är fyra personer, eller egentligen fyra institutioner, som har uppdraget att uppdatera almanackan.

En person från vardera Svenska Akademien, Vetenskapsakademien, Vitterhetsakademien, och Institutet för språk och folkminnen, träffas med jämna mellanrum för att bestämma hur almanackan ska se ut - och man kan faktiskt kontakta dem om man har förslag på nya namnsdagar!

Adressen, för Tatiana och andra: registrator@sofi.se.Sofi-adressen kan vänta sig ett mail från mig snart. Ska typ inte en enda i den kommande generationen ha namnsdag? Hur tänker de? Idag har Esbjörn och Styrbjörn namnsdag och man kan ju undra hur många som heter det? Flora och Hero har Bolibompanamnsdag.Detta har jag tagit från Statistiska centralbyrån:


Efternamn

Förnamn

Efternamn

Förnamn

Efternamn

Förnamn

Efternamn

Förnamn

2010-05-10 @ 11:27:23 Roligheter Permalink


Kommentarer
Postat av: Girly

Är lite roligt att många namn kommer i gen efter ca 70 år.Ja hob uppträde i Globen i helgen.

Gaga var grym live........

Kisses Girly

2010-05-10 @ 22:11:00
URL: http://girlysworld.blogg.se/
Postat av: thea

Det är roligt med namn och trender med namn.. :)

Tänk att vi människor kan då starta trender inom allt!Sv: Haha jag vet inte om hon brydde sig så mycket om vad klockan var efter att hon hörde att jag sa han till den:p

2010-05-11 @ 02:02:08
URL: http://tthea.blogg.se/
Postat av: Markus

haha, stackars människor

2010-05-18 @ 20:04:48
URL: http://markus-karlsson.blogspot.com/
Postat av: Markus

alla som heter Esbjörn :P

2010-05-19 @ 14:03:09
URL: http://markus-karlsson.blogspot.com/

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0