TVminnen


Skolavslutning i kyrkan, Ja eller Nej?

Jag är inte religiös. Jag tror inte på Gud, men jag tror ibland på ödet.
Ändå så tycker jag att det är så otroligt töntigt med denna debatt som sker varje år vid den här tiden, om skolavslutning får ske i kyrkan eller inte. Själv fattar jag inte varför man inte skulle få ha skolavslutning i kyrkan.
Av vilken anledning?
Det har även varit på tal om att man ska ta bort vissa pslamsånger från skolan. Så otroligt töntigt.
Vet att det finns många med andra religioner som inte ens kan gå in i kyrkan för att det strider mot deras religion. Men är man då så jätte religiös att det ska gå ut över skolan så borde man nog söka sig till en annan skola. För kan man inte gå i kyrkan på skolavslutningarna så borde man heller inte kunna fira Lucia, luciavaka, jul, nyår med vårat tidsår, påsk, sjunga Den blomstertid nu kommer eller Nu tändas tusen juleljus.
Ska man börja att ta bort A så kommer det bara fortsätta med att man tar bort B och C och D...
Jag skulle tycka att det var så tråkigt om lucia försvann från skolorna. Det är jätte synd att inte alla kan vara med på samma saker och man vill ju alltid ha en så bra gemenskap som möjligt, men är det så att det inte går för en minoritet så kan man ju inte ändra hela skolan för den saken. Det kommer alltid finnas de som inte är nöjda.
När barn i skolorna har jobbat hårt efter en hel termin så lyser det verkligen i många av deras ögon när de får sätta igång med julpysslet och räkna ner dagarna till julafton. Fortfarande så har vi en majoritet i Sverige som firar jul och ska man då ta bort allt sånt firande i skolorna, vad kan man då ha kvar?
För mig är detta inte bara religion, det är kultur också. Jag vill fira jul tills jag dör för jag älskar julen och jag tycker om Den blomstertid nu kommer. För vet ni vad jag alltid tänker på när man sjunger den låten på skolavslutningar? Jag tänker inte på Gud, utan jag tänker på att barn har sjungit den där låten på skolavslutningar i över 100 år i Sverige.
När man sjunger den låten och tittar på barnen så tänker man hur de är klädda. Det är ingen vanlig dag med Hello Kitty tröjor och blå jeans. Det är en dag när de flesta pojkar bär fina knäppta skjortor och många flickor bär blommiga kanske ibland vita klänningar och ibland rosetter och blommor i håret. Jag vet, eftersom jag varit på lågstadieskolavslutningar de senaste åren. Fröknarna skriver Trevlig sommar på tavlan och klassrummen är fulla med blommor. En sån dag känns allt plötsligt gammaldags och traditionellt. En sån där dag när solen ska skina och de flesta är glada. En sån dag när allt ska vara som det alltid har varit och ingenting ska ändras. En sån dag som ska vara en av dessa traditionsdagar.
Jag brukar tänka på Barnen i Bullerbyn när de har skolavslutning. Så gammalt tillbaka men ändå så aktuellt idag.
Det är så mycket som förändras i våran lilla värld. Posten som knappt finns längre, allt som ska skötas tekniskt och i naturen där skogar försvinner och det byggs på och byggs på.
Kan inte skolavslutningarna få behålla Den blomstertid nu kommer?


Skolavslutning för Bullerbybarnen.

2010-06-05 @ 03:15:42 Extra viktigt Permalink


Kommentarer
Postat av: Felicia

JA, precis vrf inte.. jag har själv aldrig haft en avslutning i kyrkan, men gått på andras som hållts i kyrkan, och när man ser tbx på alal dessa gamla filmer som barnen i bullerbyn så ser det ju mysigt ut!Sv. heheh neeej jäätte ush!!!

PUSS

2010-06-05 @ 11:57:14
URL: http://fjaelkis.blogg.se/
Postat av: Jenny

sv: Det tycker jag med! :) Jag ska till Liseberg i slutet av juli.Tycker också att det är otroligt töntigt att barnen inte ska få ha skolavslutning i kyrkan! Är det meningen att vi ska anpassa oss efter invandrarna som kommer hit? Är det inte de som ska anpassa sig efter oss? Nu får de ju inte ens sjunga nationalsången på vissa skolor. Det är ju helt sjukt! Jag har ingenting emot invandrare men jag tycker det är galet när vi måste ge upp traditioner för att det ska passa dem.

2010-06-05 @ 12:04:47
URL: http://onewaytorock.blogg.se/
Postat av: Jasmine

Du skriver klokt, jag håller med. Skolavslutningarna man hade på lågstadiet (då var vi i gymnastiksalen) var så otroligt mysiga! Minnena från de tiderna är många.

Det är så nostalgiskt att se på Alla vi barn i Bullerbyn. >.<Svar: Åh. Det är ett högt mål du satsar på, men jag tror absolut att du kan lyckas. :) Du är ju otroligt aktiv för att få fler besökare. Jag som inte kan någonting frågar dig; vad är att plinga sin blogg?Kramar

2010-06-05 @ 12:26:12
URL: http://rosanatt.blogg.se/
Postat av: PussJorvas

Njae, tycker man får vara utomhus eller något..kyrkan.. njaa. Blir så propaganda-aktigt och trist.SV: Okej ;o ..vet ej vad det är haha.Tack! ;)

2010-06-05 @ 13:33:08
URL: http://pussjorvas.blogg.se/
Postat av: Lisa

Jag tycker verkligen att det inte är någonting som man bör debattera om -- det är som du säger att man själv bestämmer om man ska gå i en skola där avslutningarna hålls i kyrkorna, och det handlar även om utrymme. Vissa skolor har inte utrymmet att hålla i en avslutning, och då kan man vända sig till kyrkor. Det är dumt att man ska ta bort psalmer också -- om man ändå ska respektera religioner kan man också respektera kristendomen. Det är inget fel, och inget rasistiskt med det.

Det jag undrar är också varför man inte skulle kunna gå in i en kyrka om man är relgiös -- det är Guds hus, och islam och kristendomen "delar" en och samma Gud. Samma sak med judendomen, och hinuismen och buddismen respekterar andra religioner. Så vad är det verkliga problemet?sv. Då kanske jag gör det ;)

2010-06-05 @ 13:45:06
URL: http://liisiish.blogg.se/
Postat av: DONKEN

håller med fullständigt. det är ju tradition, annars kan man ju lika gärna avskaffa kyrkan helt, och hur skulle det se ut? nä, skolavslutningen ska vara i kyrkan. Det tycker jag.

meeeen att kungen ska följa victoria till daniel vid altaret, det tycker jag är en mindre bra idé- hon är väl en självständig kvinna! så gjorde de ju förr, för att kvinnorna aldrig blev myndiga, utan fadern överlät sin målsmannarätt över till maken som då var målsman över sin fru. och nej, det känns inte helt jämnställt. inte för fem öre.. :( pöss!

2010-06-05 @ 13:57:37
URL: http://donkens.blogg.se/
Postat av: Erika

För mig spelar det ingen roll var skolavslutningen äger rum. Lokal som lokal. Kan man inte vara med på avslutningen i kyrkan pga religion eller annat så är det den personens val.

Det är så fel att vi ska hålla på att anpassa oss och trippa på tå för minoriteter som kommer hit och inte kan ta seden dit de kommer.

2010-06-05 @ 19:27:15
URL: http://morgondimma.blogg.se/
Postat av: Michaela

Jag tycker absolut att man ska få ha skolavslutning i kyrkan. Det är ingen kyrklig högtid utan en i skolan. Om man är ute, i aulan eller i en kyrka är helt upp till skolan, men vi kommer ändå att sjunga sommarsångerna som vi brukar.

2010-06-06 @ 10:24:49
URL: http://citytjejen.blogg.se/
Postat av: Felicia

Tänk om man ändå levt på barnen i bullerbyns tid, just i deras by,. fatta hur mysigt det skulle vara :Dsv.. jajamen lyssna på skivan också ;)

PUSS

2010-06-06 @ 11:39:25
URL: http://fjaelkis.blogg.se/
Postat av: Girly

klart man ska ha kvar psalmerna är ju tradition kram Girly

2010-06-06 @ 12:17:11
URL: http://girlysworld.blogg.se/
Postat av: Erika

Håller med dig!sv: Ja men eller hur :P

2010-06-06 @ 13:13:43
URL: http://icanpikan.blogg.se/
Postat av: Mimmi

Sv. Nej eller hur :D

Jag tycker att det ska vara som det är. Även fast det strider mot vissa andra religioner får vi inte glömma bort att Sverige är ett Kristet land! På min lågstadieskola firade vi aldrig i kyrkan, men vi sjöng psalmer :)

2010-06-06 @ 15:20:19
URL: http://mimmiskogluund.blogg.se/
Postat av: julia

åh va jag älskar barnen i bullerbyn!

kommer alltid vara favoritserien, haha ;)sv: nej glass är gott! :D

2010-06-08 @ 16:11:20
URL: http://juliaanystrom.blogg.se/

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0