TVminnen


För monarkin

Jag har ändrat mig. Jag är för monarkin nu. Jag har lärt mig väldigt mycket om sånt där kungligt de sista veckorna när jag har sett på mycket program på tv.
Jag måste erkänna att det är pinsamt vad oallmänbildad jag är ibland och vad pinsamt att jag vetat så lite som jag förut gjort. Först så tänkte jag att det bara är dyrt och onödigt med ett kungahus med en massa människor som inte gör något annat än att leva på skattepengar.
"Men kungahuset gör ju reklam för Sverige", säger någon som är för det. "Ofta! Vem bryr sig om kungen? Ikea, Abba, Ingmar Bergman, köttbullar, Greta Garbo, Pippi Långstrump, kylan och en massa andra grejer gör reklam för Sverige, inte kungen", svarar då jag.
Där hade jag verkligen fel. Det finns säkert en massa instängda och o-jordnära kungligheter i världen, men vårat kungahus är speciellt på ett sätt som jag kommer till senare.
För det första så har vi en otroligt bra och jordnära kronprinsessa som genom att ta en kille ur folket visar att hon verkligen vet om "verkligheten" och lever i "verkligheten". Visst har hon en massa personer som passar upp på henne som gör att hon klarar en massa svåra saker som vi "vanliga" människor inte har, men å andra sidan så behöver vi "vanliga" människor inte bekymmra oss om sånt hon behöver tänka på. Tänk att från den dagen hon födds till antagligen den dagen hon dör så ska varenda steg och gest mediabevakas och kommenteras, samtidigt som hon inte kan uttala sig emot en massa saker eftersom svenska kungahuset inte får uttrycka sig politiskt. Visst får hon göra en massa saker som vi andra kanske aldrig får göra, men en massa saker som vi får göra och ser som självklara går inte bra för henne. Hon har en massa regler om att si och så får hon inte göra av olika anledningar.
Jag tycker ändå att det är bra att vårat kungahus inte får uttala sig politiskt, eftersom det går i arv och de med blått blod ska mer vara som några särskilda människor som symboliserar vårat land och inte bestämmer över Sverige år efter år. Hade det varit politiskt idag så hade jag antagligen inte varit för monarkin.
Nu ska jag verkligen gå till botten och berätta om varför jag är för monarkin i Sverige.
För några hundra år sedan så hade Sverige en kung som hette Karl XIII. Han fick inga egna barn och bestämde sig då för att adoptera en vuxen man som hette Karl August som hastigt dog även han utan barn. Det hela slutade med att man fick välja ut en ny noga vald kronprins som hette Karl XIV Johan Bernadotte som inte hade något släktband till den tidigare kungen. Det är den första ätten Bernadotte på tronen i Sverige. Denna kung förväntade sig att slåss och kriga som alla andra kungar. Det ingen visste var att han hade planer på att undvika konflikter och göra Sverige till ett så fredsligt land som möjligt. Han lyckades med detta och sedan dess har inte Sverige varit i krig. Sen i typ början av 1800-talet.
Så man kan egentligen tänka att när vårat kungahus gör reklam så gör de reklam på ett särskilt sätt. De symboliserar fred när de är ute och reser i världen. De symboliserar freden i vårat land. De gör reklam för ett fritt och fredsligt land som Sverige idag är. Att det födds nya Bernadotte-blått-blod-människor generation efter generation gör att vi kanske kan påminna oss om vad stolta vi kan vara över vårat land som varit i fred i typ 200 år nu.
Om man gemför med kungens bröllop så har vi verkligen komit framåt i Sverige. Ett antal homosexuella par var där med sin partner till exempel...
Victoria kommer att bli en bra drottning och vi får hoppas att vi får en bra kung eller drottning efter det. För ärligt talat: Kungens farfars far ser väl jäkligt creepy ut? Nu ska man ju inte gå på utsidan bara. Men jag har fått en känsla av att han var lite speciell när jag sett på alla tv-program de senaste veckorna.
Sen tycker jag inte heller att vi ska hålla på och betala Madeleines resor, väskor, kläder och allt annat när hon inte gör sina uppdrag. Man kan inte äta kakan och samtidigt behålla den. Detta gäller även prinsessor.


Kungens farfars far. Läskig gubbe.

2010-06-21 @ 00:04:26 Extra viktigt Permalink


Kommentarer
Postat av: s&B

det här var faktiskt riktigt intressant! :O du fick mig att vilja fortsätta läsa. jätte bra inlägg! ;) fick mig att ändra min åsikt lite faktiskt..

2010-06-21 @ 01:49:49
URL: http://ddinmammas.blogg.se/
Postat av: Felicia

Nej men lite historia fick man :P höhöhö.. Jag har inget emot monarkinn så,. oc vill nog ha kvar kungen i sverige.. men att överdrva så mkt som det gjort de senaste veckorna!...... :Psv. jajamen hehhe bara för att man inte hemma så kan man ha lite blommor på bordet! höhPUSS

2010-06-21 @ 10:59:47
URL: http://fjaelkis.blogg.se/
Postat av: Satu

Ja, det var riktigt fint bröllop :)

2010-06-21 @ 13:43:07
URL: http://mybabydolls.blogg.se/
Postat av: Girly

Jag är republikan...

men gillar Vickan & gänget för att de är å gulliga<3

2010-06-21 @ 15:26:34
URL: http://girlysworld.blogg.se/
Postat av: Sofie

Det var bra skrivet! Jag lärde mig både det ena och andra och tänkte till lite extra. Jag var emot monarkin tidigare. Eller emot och emot, snarare emot att staten skulle stå för bröllopet, men såhär i efterhand struntar jag fullständigt i om det nu var så över huvudtaget, för det var ett fint bröllop och jag tror också att Victoria kommer bli en kanonregent en vacker dag! Heja!

2010-06-21 @ 15:33:51
URL: http://totalextas.blogg.se/
Postat av: Viky

Mm! Bröllopet var, toppen! De passade som störten!Tyckte du Daniel likande killen som gör reklam för boxer tv?" Fniss "

2010-06-21 @ 17:23:39
URL: http://virryirry.blogg.se/
Postat av: ♫♪ Sandra T

väldigt bra skrivet!

2010-06-21 @ 17:47:14
URL: http://sandramusic.blogg.se/
Postat av: Erika

Bra skrivet!

Bröllopet var verkligen vackert!

2010-06-21 @ 18:30:44
URL: http://morgondimma.blogg.se/
Postat av: ONLINE DRAMA nu 990 unika tablettaskar !

BRA SKRIVET ! Jag är för monarkin !!! Både före och efter bröllopet. Go Vickan & Danne !! <333

2010-06-21 @ 20:25:00
URL: http://onlinedrama.wordpress.com
Postat av: puzzelkvinnan

Jag håller med dig,om du vet av någon bra bok om alla kunga familjer får du gärna tipsa mig.....Glad midsommar

2010-06-21 @ 22:27:42
URL: http://puzzelkvinnan.blogg.se/
Postat av: jasmine

Jag tycker han ser klok ut.

2010-06-22 @ 21:35:01
URL: http://jasmineesjoberg.blogg.se/
Postat av: Linda

Vilket bra inlägg!

Jag är också för monarkin - definitivt! :)

2010-06-30 @ 12:23:18
URL: http://lindamottjejmilen.blogg.se/

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0