TVminnen


Krämbullar

   Jag tycker att krämbullar passar till julen för man får en sån känsla av snö av strösockret på bullen.


Recept - krämbullar
Antal portioner: 8
Färdigt på: 2 tim 40 min
Ingredienser

 1 msk svarta kardemummakärnor
 3 dl mjölk
 50 g jäst
 1.5 dl strösocker
 0.5 tsk salt
 150 g mjukt smör
 1 st ägg, ekologiskt
 1.2 l vetemjöl special
Vaniljkräm
 5 dl mjölk, 3%
 1 stång vanilj
 1.5 dl strösocker
 7 st ekologiska äggulor
 1.5 dl maizenamjöl
 50 g mjukt smör


Gör så här

1. Gör vaniljkrämen: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.

2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.

3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl.

4. Gör degen: Mal kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Skär smöret i små tärningar. Smula ner jästen i en bunke eller matberedare och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.

5. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i behållaren till dubbel storlek, i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 16 bitar och runddriv bitarna till runda bullar. Lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.

7. Platta till bullarna lite och jäs till dubbel storlek under duk, cirka 40 minuter. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse, sätt spritsen i varje bulle och fyll med lite kräm.

8. Grädda bullarna gyllene, i cirka 7-8 minuter och låt sedan svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar socker på vaniljklicken.

När jag bakar krämbullar blir de såhär:


När Leila bakar krämbullar blir de såhär:


Jag är faktiskt rätt nöjd med mitt resultat, utan att skryta.

2010-12-15 @ 06:00:00 Roligheter Permalink


Kommentarer
Postat av: Monika

Älskar krämbullar, gjorde mycke såna förr när barna va små :)

2010-12-15 @ 07:47:20
URL: http://monckan.blogg.se/
Postat av: Denise

Nice med bullar! w



Tack för kommentaren! Jo, jag är en ritkig gottegris och bakar lussebullar långt efter lucia då och då. PEpparkakor också, i och för sig! :D

2010-12-15 @ 08:17:41
URL: http://toxicfox.blogg.se/
Postat av: Angelica

Ja gör det, de var verkligen jättegoda! Och dina krämbullar ser jättesmaskiga ut=))

2010-12-15 @ 09:34:15
URL: http://piscesofme.blogg.se/
Postat av: Linda - En Vimsig Mamma

sånna där krämbullar ska nog jag prova på !

japp hon vann ju en gissar tävling här inne och skulle få bli länkad och sedan skulle jag skriva om henne och bloggen =) men funderar på att köra med dagens blogg tips lite, vad tror du om det?kram

2010-12-15 @ 09:34:38
URL: http://holen666.blogg.se/
Postat av: ansepanse

vilka läckra krämbullar

Sv: lucia ska nog vara lite utav varje, eller hur :)

kramar

2010-12-15 @ 10:18:27
URL: http://kinaguld.blogg.se/
Postat av: DONKEN- 2barnsmorsa 2be

ja dina var ju lika fina. hur fan lyckades du med det? :o

haha...



kommer du ihåg harald treutiger som körde sockerbull-gren, och man inte skulle skicka sin om munnen? det har jag nog kört sen det gick. nån gång på nittitalet... ;)

2010-12-15 @ 10:46:41
URL: http://donkens.blogg.se/
Postat av: Jonathan

Måste prövas, helt klart!

2010-12-15 @ 11:50:53
URL: http://joonathanb.blogg.se/
Postat av: Lilitha

Vad duktig du är...de ser jättegoda ut.

Kräm Lilitha...haha.

2010-12-15 @ 11:59:14
URL: http://lilitha.blogg.se/
Postat av: Ida

åååh, vad gott!! Måste jag prova att baka någon gång. Jag tycker att världen är lite för utseendefixerad. Alla är vi vackra på olika sätt och om vi ska lyckas få alla att förstå det måste de sluta med bara pinnsmala modeller med perfekt hy och ett ansikte som alla har fått för sig är "perfekt". Alla ska få vara lucia som vill det oavsett utseende. Tycker jag i alla fall. Vi valde en tjej som aldrig varit lucia förrut i vårat tåg :)

2010-12-15 @ 13:47:14
URL: http://lailonn.blogg.se/
Postat av: Jasmine

Mm... Ser gott ut! :D



Svar: Tack för din kommentar. <3



Kram

2010-12-15 @ 14:49:42
URL: http://rosanatt.blogg.se/
Postat av: Laks

Å dem där ser riktigt goda ut! :) de e ju såna där gammaldagsa-bakverk :P värsta mysigt ju! Synd bara att det är ägg i, måste kolla upp om det går utan.. :P



SV: panta - vädligt bra! :) gjorde du inte testet? det va asroligt, ja gjorde det typ 10 gånger å testade å fylla i så miljövänligt så möjligt, sen gjorde ja en gång då ja tog det värsta svaren hela tiden X)

2010-12-15 @ 15:00:00
URL: http://laks.webblogg.se/
Postat av: anna

tycker att din krämbulle ser jätte fin ut:)

2010-12-15 @ 16:18:08
URL: http://heltenklaanna.blogg.se/
Postat av: jennie

Det där måste prövas...

2010-12-16 @ 01:48:02
URL: http://boobee.blogg.se/
Postat av: CAROLINE

SVAR: haha alltså jag har faktiskt inte bakat lussebullar på länge, dom jag åt häromdan va faktiskt köpta. men nej jag tror inte de, jag följer nog bara receptet :) jag är inte proffsbakare eller så, så om jag börjar hitta på egna grejjer blir det nog bara fel, hehe :)



krämbullarna såg jättegoda ut :)

2010-12-16 @ 17:24:55
URL: http://carolinenylen.blogg.se/

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0