TVminnen


Raskens

Raskens och Ida
Raskens och Ida

Det svenska TV-programmet med flest TV-tittare genom tiderna är....

Raskens!

Raskens, från 1976, är den populäraste dramaserien som sänds i svensk television med 75 procent av TV-tittarna.

Japp! Så är det! Raskens ligger fortfarande etta på listan och har gjort det i över 30 år.

Handling:

Drängen Gustav (Sven Wolter) sliter som dräng hos en snål och butter bonde. Efter att ha kommit i bråk med sin arbetsgivare slår Gustav ner bonden som blir liggande medvetslös. Gustav tror att han slagit ihjäl bonden och flyr ifrån rättvisan.

Under sin flykt träffar han en piga som finner är intressant och han har turen att bli ortens nya soldat och får soldatnamnet Rask. Att bli soldat passar bra eftersom han då får en bostad och lite mark att odla på. Samtidigt så är ortens bönder tvungna att betala honom vilket inte uppskattas speciellt mycket och han är hatad av en bonde för att han tog hans sons plats som soldat. Samtidigt får Rask som han nu heter veta att han inte slog ihjäl bonden och Rask blir oerhört lättad.

Efter ett tag börjar han uppvakta pigan som han träffade under sin flykt och efter en tid så gifter dom sig. Dom slår sig ner i gården och barnen börjar komma en efter en. Det är hårda tider med svält och hunger och Rask får ibland lämna sin fru ensam då han tvingas göra en viss militärtjänst för att kunna behålla gården och fortsätta vara soldat.

Många undrar säkert varför just Raskens ligger etta på listan och inte typ, Skärgårdsdoktorn, Rederiet, Melodifestivalen, Fångarna på fortet etc. Många barn/ungdomar som lever idag har kanske aldrig ens sett Raskens. Svaren kan vara flera på varför det just är Raskens. Det kan till exempel vara så att:

* Skådespelarinsatserna, manuset och regin var så sagolikt bra som det kunde vara.

* TV-utbudet var betydligt mindre än vad det är idag. Dessutom fanns varken internet eller mobiltelefoner då.

* Raskens var skriven som bok ut av Willhelm Moberg, både han och Raskens var redan populära innan TV-serien startade.

* Språket. Språket var annorlunda, gammaldags, inte vanlig stockholmska. Det är ett speciellt språk som inte används i så många filmer eller TV-serier. Det kan ha gjort att många människor blev väldigt lockade.

Det kan ha varit några anledningar till varför Raskens blev så populärt.

2010-04-09 @ 23:48:00 Gamla TV-minnen Permalink


Kommentarer
Postat av: Anna

Hej, jag undrar var du hittat information om att det är Raskens som ligger etta på den listan? När jag söker efter mer information om detta får jag inte en enda relevant träff. Skulle gärna vilja ha tag på den informationen till mitt examensarbete i litteraturvetenskap.
Vänligen, Anna

Svar: Hej Anna!På http://www.talarforum.se/sven.wollter står det bland annat. Hoppas du tycker det är en bra sida att använda som källa. ;)
Kontakt: tvminnen@gmail.com

2013-01-22 @ 16:05:00

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0