TVminnen


Blir så f*king j*vla förbannad!

Jag har tittat på debatt! Hörde också på radion för ett tag sen om det ämnet jag ska skriva om nu. Det handlade om barnkultur, främst då om böcker och tv-program. Där berättar dom att det är tveksamt om Astrid Lindgrens sagor skulle få publiceras idag på grund av vissa delar i böckerna som till exempel: Alkohol, cigaretter, svordomar, slagsmål m.m. Är det verkligen barnvänligt att läsa om och titta på hur de slåss, dricker och gör en massa hemska förbjudna saker? 

Barnböckerna som är skivna av till exempel Astrid Lindgren, Maria Gripe, Viveca Lärn-Sundvall, Sören Olsson och Anders Jacobsson är för vissa personer stötande med alla dessa saker som barn inte ska behöva ha med att göra. Alla dessa författare är prisade och hyllade och alla har haft böcker som har filmatiseras. Det beror ju kanske på att det är välgjorda berättelser som många gånger skildrar en del av verkligheten som många känner igen sig i.
Barn är inte dumma. Man kan inte skydda dem mot allt. Vill man att ens barn ska lära sig hur det var på den tiden när dens gammelmormor växte upp, ja då får man lära sig bra mycket genom att till exempel se på Emil. Hur mycket tror ni att vi hade lärt oss om hur det var förr genom att inte läsa eller titta på Emil?

Vad är det för puckon som tycker att det är för mycket för barnen att lära sig om hur verkligheten ser och har sett ut? Sen är ju sagor alltid sagor och mer eller mindre verkliga. Jag undrar om dessa puckon hellre vill att deras barn ska läsa eller se på tv om till exempel: Hanna Montana, Bratz, Digimon och allt vad det heter? Lära sig att allt och alla man inte gillar krigar man ner, man blir alltid bäst på allting och blir mest omtyckt om man är snyggast och smalast, man måste va på ett visst sätt för att passa in. Det är i alla fall vad många ut av dagens nya barnprogram har för budskap. Visst är det ofta så det också är att de som ser bäst ut får det bästa, men det är ju helt fel budskap att sända ut för är det några som kan ändra på att ta människor för vem de är på insidan istället för utsidan så är det den kommande generationen. Då tycker i alla fall jag att det är bättre att lära sig om alkohol, konstiga föräldrar och om allt annat som redan rör livet.

"Ella" kanske har en klasskompis som heter "Kalle" och har en pappa som alltid har en massa tomma ölbrukar hemma hos sig, fast det inte är helg. Genom att se på Pojken med guldbyxorna kan "Ella" lära sig och förstå lite grann att det kanske faktiskt är så hemma hos "Kalles" pappa att det är "Kalle" som får gå och plocka upp efter sin pappa och inte tvärtom.

Barn lär sig att det finns olika slags människor, vissa mår bra och andra mår dåligt, men alla som finns dom finns och alla är olika.

Det är inte normalt att se ut som Bratz och veta att hela världen är öppna för just dom. En sjuårig tjej ska inte behöva tänka att hon är för tjock och måste banta för att hon inte ser ut som en sagoprinsessa som går på Disney channel.

Barn märker uteliggare på gatan, barn märker hur vuxna bråkar, barn märker människor som dricker sig sjukt fulla, barn märker det mesta som har med samhället att göra, om dom inte är helt isolderade i en egen liten värld, och är de det så tycker jag synd om de barnen som inte kan ett dugg om verkligheten för de kommer verkligen att få det tufft när de blir stora.

Ett par sagor några författre har skrivit:

Astrid Lindgren: Emil-böckerna, Pippi Långstrump-böckerna
Maria Gripe: Glasblåsarns barn, Hugo och Josefin
Vivica Lärn-Sundvall: Eddie och Johanna(Håll huvet kallt), Monstret i skåpet(Mimmi)

Eddie och Johanna
Mimmi

Sören Olsson och Anders Jacobsson: Sune-böckerna, Bert-böckerna


2010-04-23 @ 00:42:13 Sånt som gör mig arg Permalink


Kommentarer
Postat av: Therese-Smyckestävling pågår!!!

Eller hur^^ Min högsta önskan när jag var liten var att ha sådana kläder och deras snörkängor, och när jag fick snörkängorna var jag i extas^^ Använde dem alltid och till slut blev mina fötter för stora och skorna för söndriga^^

2010-04-23 @ 08:11:54
URL: http://thereseofsweden.blogg.se/
Postat av: Erika

Sv: Tack så jättemycket! Yes, det är mrs Oleson från "Lilla huset på prärien". Jag tycker att hon är grym! Haha!Vilken intressant blogg du har! Här kommer jag att spendera en helt del tid - det kan jag säga med bestämdhet! :D

2010-04-23 @ 13:09:17
URL: http://madamescandaleuse.blogg.se/
Postat av: challe

MYCKET bra skrivet, jag såg den debatten igår på tv.

Man blir helt frustrerad av att bara se och höra sådant! Hanna Motana var ett bra exempel. Med hjälp av hennes program har 10 åringar fattat att det är string man ska ha. Sjuk värld?

2010-04-23 @ 14:00:45
URL: http://omjagvarstatsminister.blogg.se/
Postat av: Hana

hahah tack, den e as fin

aah, asså de du säger ärrr SÅÅÅ JÄVLA SANT!

2010-04-23 @ 14:11:08
URL: http://twoliiifes.blogg.se/
Postat av: Amanda :)

sv: visst ! :)jaah barn e smarta :P

2010-04-23 @ 15:01:53
URL: http://juustmandas.blogg.se/
Postat av: Anonym

Vilken smart idé om att göra en sån här blogg :D

2010-04-23 @ 15:42:26
URL: http://novemberemma.blogg.se/
Postat av: Fanny

Jag håller med dig! Blir också irriterad av sånt!Svar: jo, det var ett viktigt ämne!

2010-04-23 @ 17:01:00
URL: http://ffaannyyf.blogg.se/
Postat av: PussJorvas

Fjantigaste jag hört, klart de ska få publiceras och läsas utav barn! De vinner ingenting på att springa runt med rosa glasögon och bli runtdaltade med som om de skulle gå sönder.SV: Haha :D

2010-04-23 @ 18:09:07
URL: http://pussjorvas.blogg.se/
Postat av: yulia ♥

sv: så dåliga argument dom har tycker jag, klart dom ska få fortsätta publiceras :o

2010-04-23 @ 19:11:12
URL: http://yuliaandersson.devote.se
Postat av: Helena

Åh, jag älskar emil :D Och pippi och alla andra astrid lindgren figurer :)

2010-04-23 @ 21:15:04
URL: http://helenaantecknar.blogg.se/
Postat av: Smilla

sv: ja det är det ju i alla fall:)

åå gillar massor av dom där böckerna/filmerna

2010-04-23 @ 21:58:54
URL: http://smillaskitchen.blogg.se/
Postat av: Helena

ÅH, jag älskar ALLA Astrid Lindgren, Sune och Bertfilmer :D:D:D

2010-04-23 @ 22:28:55
URL: http://helenavesterlund.blogg.se/
Postat av: Elsa

hahah,jag älskar bert !

2010-04-24 @ 20:19:16
URL: http://elsawinge.blogg.se/
Postat av: Felicia

Defenetivt läsvärt,.... Det är ju sjukt,. vrf ngn ens kommer på att ta upp iden,.. dessutom på den tiden böckerna som filmerna baseras på är skriva, så var ju detta normal.. det vår så den tiden var. Jag tkr också att det är bra,. filmerna/böckerna lär ut till barn som vuxna,. vrf då ens fundera på om dessa filmer är bra?... Dessa filmer som det diskuteras om är verklighet,.. tillskillnad från då hanna montana och etc.. hur anligt är det att ett barn lever ett hollywoodstjärnas liv? INGET barn lever så,.. och vi pratar omalla skönhets ideal, som unga fr,.. JA vrf,.. detta kan man ju tacka alla nya dockor som är smala som pinnar... Att alla ska vara perfekta, barn ser filmerna och tänker,.. åh så ska man nog se ut,. så vill jag bli! NEJ TACKA VET JAG ASTRID LINDGREn, och ner med hanna montana...

Ojojojo långt långt blev detta,, men VERKLIGEN en viktig fråga som du tog upp!

PUSS OCH KRAM!

2010-04-25 @ 00:04:18
URL: http://fjaelkis.blogg.se/
Postat av: anna

Väl skrivet!

Barn förtjänar att vi ger dem lite cred. De behöver se (och har till stor del redan sett) att verkligheten har många olika sidor. Så länge man inte "matar" barn med "hemskheter" på deras bekostnad så lägger man en grund för ett break down senare i livet om man cesurerar livet.

2010-05-05 @ 21:02:59
URL: http://crapandgold.blogg.se/

Kul att du har kommit till min kommentarssida. Det är fritt fram att skicka iväg en snäll eller osnäll kommentar om inlägget, eller låt bli om du så känner för det. Vill du fråga något som inte har med detta inlägg att göra så kan du ställa din fråga i den lilla blå frågelådan som finns direkt efter menyn på denna sida. Annars går det även bra att maila på adressen:
tvminnen@gmail.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg info?

E-postadress: (publiceras ej)

Webbsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0