Valborg och stjärnor ***** på slottet

Idag är det sista april, men jag min lilla tråkmåns ska inte göra någonting. Fast jag gör också ingenting med vilje. Jag tänker ta körkort och det kommer ta 100 år för mig, så jag behöver tid att träna. Ni får i alla fall en liten brasa här nedan.
Brasa

Lite efter jag är också när jag upptäcker först NU att Stjärnorna på slottet för i år är avslöjade. Kul att jag i alla fall vet nu. För de som inte redan vet ska jag nu avslöja vilka de är:

* Dan Ekborg - När jag tänker på han så tänker jag mest på att han är bror med Anders Ekborg, jag tänker även på musik och Tomten är far till alla barnen.

      
Dan Ekborg.

        Dan och Anders Ekborg                    
Dan och Anders Ekborg. Ser ut som om bilden är några år...

* Marie Göranzon - Jag förknippar nog mest henne med Beck-filmerna, teater och att hon är gift med Jan Malmsjö.

Marie Göranzon
Marie Göranzon.

Marie Göranzon och Jan Malmsjö
Jan Malmsjö och Marie Göranzon.

* Ulf Brunnberg - "Facket? Fuck u!" Japp! Tre kronor tänker jag på, Tre kronor, Tre kronor och åter Tre kronor. Hans rollfigur Hans som försvann rätt fort in i finkan efter att ha försökt rånat banken och skjutit sin son så han blev rullstolsbunden för resten av livet.

Ulf Brunnberg
Ulf Brunnberg.

Hans
Ulf Brunnberg som Hans i Tre kronor.


* Ewa Fröling - Här har vi hon som spelade Fanny och Alexanders mamma i Bergmanfilmen Fanny och Alexander, på riktigt så är hon mamma åt Tilde Fröling. Just det jag förknippar henne med.

Ewa Fröling
Ewa Fröling.

Fanny och Alexander
Ewa Fröling i Fanny och Alexander


* Niklas Strömstedt - Här har vi då våran sista stjärna för i år. När jag tänker på han så tänker jag mest på GES och att hans föräldrar heter Margareta och Bo Strömstedt.


Niklas Strömstedt.

Niklas Strömstedt med familj.
Niklas Strömstedt med familj.

Japp! Detta var alla stjärnor! Tänker inte skriva vad de mer är kända för istället så frågar jag er vad ni förknippar dessa stjärnor med?


Jag, min lilla knäppis!

Jag är konstig jag, jag har alltid varit konstig, men jag tycker om att vara lite konstig.
När jag var liten så samlade jag inte på Spice Girls-kort, inte på kapsyler, inte på serietidningar, jag var en sån som samlade på TV-tidningar.
Såhär många fick jag ihop:
Tvtidningar

Jag antar att det är några hundra i alla fall. Jag samlade i några år och slutade när jag blev typ 12-13 år.
TV-tablån på en torsdag för ca 10 år sedan kunde se ut såhär:
Tvtidning
Ganska lik dagens alltså, fast med andra program. Svårt att få med alla program så de syns. Självklart var mitt favoritprogram Rederiet märkt med gul penna längst till vänster.

Rederiet
Varje torsdag 20.00 i SVT 1 från år 1992-2002. Undrar ni något om nåt gammalt tvprogram är det bara att säga till, jag har ju en massa gamla tv-tidningar, jag min lilla knäppis. Haha!

****Expert****

Nu ska jag klaga lite grann, det får man faktiskt göra ibland, inte för ofta men ibland. Anledningen till varför jag tänker klaga nu är för att jag såg på Nyhetsmorgon igår.
Programledarna och gästerna sitter ju som vanligt i den där morgonsoffan. En av gästerna de har där den dagen är en expert på barn och ungdomar. Alltså hon vet mycket, väldigt mycket om barn och ungdomar. Föräldrar, mor och far-föräldrar ringer in och ber henne om råd. Hon svarar så tydligt på deras frågor. Men grejen är bara det att hon som är expert får svara på helt självklara frågor som man tycker att typ alla människor redan borde veta. Det kan vara frågor som:
"Hur säger jag till mitt barn att jag inte vill att hon ska vara ute så sent på valborg?"
Det kan väl ändå inte vara så svårt att öppna käften och säga att:
 "Jag vill inte att du är ute så sent på valborg. Det finns så mycket konstiga människor som kan göra konstiga saker en sån natt."
De sitter där och pratar som om barn och ungdomar kommer ifrån en helt annan planet. Är folk så jobb-teknik-tränings-hushålls-stressade att de inte ens hinner prata med sina barn längre?
I flera generationer har mammor och pappor uppfostrat sina barn utan en massa "experthjälp" och det är väl inget fel på de tidigare generationerna vad jag vet?
Idag kan man nästan inte göra någonting utan behov av "experthjälp" tydligen. Missförstå mig inte. Jag tycker att det är jätte bra med hjälp till vissa saker, jätte bra med kunniga personer som kan sin sak och har något viktigt att lära ut. Barnexperten kanske också kan en massa saker som inte många andra kan, men jag undrar bara behöver vi alla dessa experter? Hur kommer det sig att de alltid tar så mycket plats i tv-rutan nu förtiden?
Barnexperter, blommexperter, hovexperter, bloggexperter, städarexperter, bantningsexpeter, ja det finns hur många som helst.
Jag bara undrar: Hur viktigt är det att vi får veta vartenda litet steg Madeleine och Jonas tar av dessa hovexperter? Varenda ansiktsuttryck, klädesplagg, tårar, glädje? Vilka "duktiga experter" som kan allt detta. Vi vet nu att de har gått skilda vägar, kom med nåt nytt. Vem bryr sig längre?
Alla människor är bra på något, det tror faktiskt jag, att alla är extra bra på något. Det betyder ju att vi har hela världen med experter. Där sitter experterna i tv-rutorna och får betalt eftersom det är deras jobb. Även om de kanske inte alltid är så stora experter som de säger sig vara på sitt område. Samtidigt tvingas arbetslösa och sjukskrivna att praktisera ca åtta timmar om dagen för en peng som inte ens täcker hyran. Men som jag skrev nyss borde väl de också vara experter på något?! Alla är bra på något. Då kan lika gärna de arbetslösa få jobb som experter. Man tycker att det borde finnas några såna lediga jobb eftersom man tydligen kan vara expert på typ allt nu förtiden?! Varför har bara vissa fått chansen?
Alla är bra på något, kom ihåg det. Vi är alla experter. Själv är jag nog expert på att vara expert. Asg.


Teskedsgumman, Hedvig, Doris eller Birgitta Andersson?


Vem känner ni igen som mest i den här damen?
Hon är en såndär skådespelerska som alltid kommer finnas kvar i vårat film-tv-Sverige.
Hon är en såndär som har gjort hur mycket som helst, så mycket att jag inte kan räkna upp allt i det här inlägget.
Hon är en såndär som kan spela alla slags roller.
Vi känner igen henne från bland annat:

* Teskedsgumman
* Från A till Ö
* Jönssonligan
* Trolltider
* Madicken
* Kajsa Kavat
* En fyra för tre
* Häxan surtant
* Och mycket, mycket mer!

Tog med lite blandat så alla har en chans att känna igen henne i något.
Hon har även gjort teater och dubbat disneyfilmer, julkalendrar är hon expert på.
Hon är ännu en ut av dem få kända jag verkligen beundrar.
Hon heter Birgitta Andersson.

Teskedsgumman.HedvigDoris
Teskedsgumman, Hedvig och Doris.

Kan ni tänka er att hon är 77 år gammal?

Birgitta AnderssonBirgitta Andersson 2
Birgitta Andersson.


Birgitta Andersson som Fru Boman i Kajsa Kavat.

Tant Nilsson
Birgitta Andersson som Tant Nilsson i Madicken.


Vilken björn-nalle är bäst?

Alla dessa påhittade björnar-nallar som ska vara så gulliga, världens starkaste, världens snällaste, världens sötaste. Alla är de goda och vill så väl. Hur kommer det sig att just björnen fick stå som maskot för att vara den mest finaste i allting? Varför blev det inte ekorren eller kaninen? Skulle vi möta en levande björn så skulle vi antagligen springa för livet. Skulle vi träffa på en ekorre så skulle vi bli tysta och noga studera den lilla roliga varelsen. Därför är det ju lite småkul att nallarna-björnarna i sagorna alltid är dem snällaste, ja det finns väl undantag där också, men för det mesta är det björnarna man kan lita på som mest.
Nallar
Jag vill i alla fall ha det här utrett nu. Vilken björn är den bästa, snällaste, vackraste, finaste, gulligaste och allt vad sagobjörnarna är bra på? Jag har valt ut åtta kända björnar-nallar som alla går, har gått på TV lite då och då. Åtta kandidater ska bli en. Jag startar här med en omröstning på min blogg om vilken björn-nalle som är mest omtyckt.
Ni kan rösta på någon ut av dessa kandidater:

1. Bamse - Vi börjar då kandidatlistan med ingen mindre än världens starkaste björn. Bamse är rättvis, omtänksam och tycker inte om att slåss.


2. Nalle Puh - Kandidat nummer två är nog en ut av världens sötaste nallar. Nalle Puh är snäll, gullig och en jätte bra kompis.


3. Balou - Kandidat nummer tre år ingen mindre än kungen över alla här. Balou är hjälpsam, rolig och duktig på att sjunga.
Balou

4. Nalle - Den här kandidaten har ett stort blått hus. Han är snäll, påhittig och underhållande för barn.


5. Björne - Nu har vi komit till ingen mindre än Björne som är min personliga favorit. Björne kör sitt eget rejs, han är försvarande och kan umgås med alla.


6. Lille John - Det här är Robin Hoods bästa kompis. Han är rättvis, smart och har bra humor.


7. Björn - När vi ändå håller på med bästa kompisar så går vi över till Franklins bästa kompis. På den här bilden ser Björn lite sur ut, men det är nog för att Franklin har varit orättvis. Björn är ofta den som får hålla ordning på Franklin, han försöker hålla sig till rätt och fel och han har bra aptit.
Björn

8. Farmor - Då har vi komit till våran sista kandidat som är ingen mindre än Bamses farmor. Farmor är nog en av dem snällaste som finns. Hon passar upp barnbarn, lagar god mat och finns alltid där när Bamse behöver henne. Här har vi också björn-girlpower.


Ja, det här var alla kandidater. Nu är det bara att rösta. Röstningen håller på från och med idag till och med söndag den 9:e maj.
Må bäste björn vinna!

Röstningen är avslutad.


Undantag som imponerar

Idag ska jag skriva om undantag som imponerar.
Ni kommer strax fatta vad jag menar.
Tänk er att man avskyr rosa tröjor också går man in i en affär där man ser en tröja som man bara måste ha och den är dessutom rosa.
Ett annat exempel: Tänk er att man avskyr alla grönsaker som finns, alla förutom gurka, vad har gurkan som inte de andra grönsakerna har?
Gurkan är undantaget och även den rosa tröjan. Hur kan man gilla något som man i vanliga fall totalt avskyr? Är inte designern till den rosa tröjan grymt duktig som får mig att köpa den fast jag aldrig nånsin hade tänkt att köpa en rosa tröja? Vad är det som gör att jag vill ha den fast jag inte tycker om rosa tröjor?

Jag är inte alls förtjust i skräckfilmer. Det är inte så att jag blir rädd när jag ser dem, utan tvärtom. Jag reagerar inte när ett monster kommer ut ur garderoben, eller när ett spöke går upp från sin grav. Jag tycker att det hela är så overkligt så därför reagerar jag inte och blir inte skräckslagen som man ska bli ut av skräckfilmer. Då tappar skräckfilmen sin mening liksom. Om jag inte har något intresse av vampyrer och gröna monster så blir det ju heller inte intressant för mig att se på skräckfilmer.
Men så kommer vi ju till de där undantagen då. Undantagen som säger att det finns skräckfilmer jag gillar fast jag i vanliga fall inte gör det.
I mitt fall så finns det två undantag när det gäller skräck. Den ena är Hajen och den andra är Jurassic Park. Det är inte de bästa filmerna jag har sett, men de är defenitivt sevärda. Varför gillar jag dessa filmer när jag inte gillar andra i den genren? Kan ju kanske vara för att det är mer verklighets-skräck än andra filmer. Jag vet att det finns hajar i vissa vatten och jag vet att det har funnits dinousarier för väldigt, väldigt längesen. För mig kanske det blir mer verkligt och mer betydelsefullt att se. Att regissören och manusförfattaren till en sån film gör att en sån som jag som inte gillar såna filmer ändå tycker att det dom har skapat är bra. Eller att designern till den rosa tröjan har gjort den så unik att jag vill ha den som inte gillar rosa tröjor i vanliga fall. Att vara så skicklig så att man lyckas få otippade köpare, det är för mig att göra undantag som imponerar.

Hajen Jurassic Park

Blir så f*king j*vla förbannad!

Jag har tittat på debatt! Hörde också på radion för ett tag sen om det ämnet jag ska skriva om nu. Det handlade om barnkultur, främst då om böcker och tv-program. Där berättar dom att det är tveksamt om Astrid Lindgrens sagor skulle få publiceras idag på grund av vissa delar i böckerna som till exempel: Alkohol, cigaretter, svordomar, slagsmål m.m. Är det verkligen barnvänligt att läsa om och titta på hur de slåss, dricker och gör en massa hemska förbjudna saker? 

Barnböckerna som är skivna av till exempel Astrid Lindgren, Maria Gripe, Viveca Lärn-Sundvall, Sören Olsson och Anders Jacobsson är för vissa personer stötande med alla dessa saker som barn inte ska behöva ha med att göra. Alla dessa författare är prisade och hyllade och alla har haft böcker som har filmatiseras. Det beror ju kanske på att det är välgjorda berättelser som många gånger skildrar en del av verkligheten som många känner igen sig i.
Barn är inte dumma. Man kan inte skydda dem mot allt. Vill man att ens barn ska lära sig hur det var på den tiden när dens gammelmormor växte upp, ja då får man lära sig bra mycket genom att till exempel se på Emil. Hur mycket tror ni att vi hade lärt oss om hur det var förr genom att inte läsa eller titta på Emil?

Vad är det för puckon som tycker att det är för mycket för barnen att lära sig om hur verkligheten ser och har sett ut? Sen är ju sagor alltid sagor och mer eller mindre verkliga. Jag undrar om dessa puckon hellre vill att deras barn ska läsa eller se på tv om till exempel: Hanna Montana, Bratz, Digimon och allt vad det heter? Lära sig att allt och alla man inte gillar krigar man ner, man blir alltid bäst på allting och blir mest omtyckt om man är snyggast och smalast, man måste va på ett visst sätt för att passa in. Det är i alla fall vad många ut av dagens nya barnprogram har för budskap. Visst är det ofta så det också är att de som ser bäst ut får det bästa, men det är ju helt fel budskap att sända ut för är det några som kan ändra på att ta människor för vem de är på insidan istället för utsidan så är det den kommande generationen. Då tycker i alla fall jag att det är bättre att lära sig om alkohol, konstiga föräldrar och om allt annat som redan rör livet.

"Ella" kanske har en klasskompis som heter "Kalle" och har en pappa som alltid har en massa tomma ölbrukar hemma hos sig, fast det inte är helg. Genom att se på Pojken med guldbyxorna kan "Ella" lära sig och förstå lite grann att det kanske faktiskt är så hemma hos "Kalles" pappa att det är "Kalle" som får gå och plocka upp efter sin pappa och inte tvärtom.

Barn lär sig att det finns olika slags människor, vissa mår bra och andra mår dåligt, men alla som finns dom finns och alla är olika.

Det är inte normalt att se ut som Bratz och veta att hela världen är öppna för just dom. En sjuårig tjej ska inte behöva tänka att hon är för tjock och måste banta för att hon inte ser ut som en sagoprinsessa som går på Disney channel.

Barn märker uteliggare på gatan, barn märker hur vuxna bråkar, barn märker människor som dricker sig sjukt fulla, barn märker det mesta som har med samhället att göra, om dom inte är helt isolderade i en egen liten värld, och är de det så tycker jag synd om de barnen som inte kan ett dugg om verkligheten för de kommer verkligen att få det tufft när de blir stora.

Ett par sagor några författre har skrivit:

Astrid Lindgren: Emil-böckerna, Pippi Långstrump-böckerna
Maria Gripe: Glasblåsarns barn, Hugo och Josefin
Vivica Lärn-Sundvall: Eddie och Johanna(Håll huvet kallt), Monstret i skåpet(Mimmi)

Eddie och Johanna
Mimmi

Sören Olsson och Anders Jacobsson: Sune-böckerna, Bert-böckernaEarth Day med Aktuellts första väderrapport

Idag är det tydligen Earth Day.
För att citera Wikipedia: Jordens dag (engelska Earth Day) firas sedan 1970, för att göra världen uppmärksam på miljöproblemen.
Jaha, då vet vi det då. Kanske ska sända en extra tanke till Island som har det lite jobbigt just nu...

Jag är ingen sån som tror att jag vet och är bäst. Men jag kan i alla fall vara stolt över mig själv och säga att jag alltid varit duktig på vissa saker när det gäller att ta hand om miljön.

* Jag slänger aldrig skräp på backen.

* Jag tar hellre tåget än flyg, buss och bil.

* Ibland när jag handlar så väljer jag ekologiskt (om jag har råd).

Sen gör jag kanske också saker som inte är så bra för miljön, men samtidigt så måste man kunna leva också. Hörde på ett radioinslag innan jul att man borde hellre fira jul hemma än att åka till sina släktingar och släppa ut avgaser. Där går gränsen för mig. Skulle jag sitta hemma på jul då och tänka. " Det gör ingenting att jag sitter hemma och har tråkigt och inte får fira jul med min mormor för att jag måste tänka på miljön." ? Fy så dumt. Man kan helt enkelt inte göra mer än sitt bästa.

För att fira jordens dag så kommer här ett videoklipp med den absolut första väderrapporten från Aktuellt. Håll med om att det är lite kul. Året är 1958. TV var rätt nytt i Sverige och varifrån skulle egentligen dom stackarna få sin erfarenhet?


Den 2 september 1958 sändes Aktuellts allra första nyhetssändning. Nyhetsuppläsaren Olle Björklund presenterade väderprognosen med Leo Rannaleet.


Igår så gick jag förbi...

StorkyrkanSTORKYRKAN. Storkyrkan är verkligen stor och just därför får den fet stil när jag skriver dens namn.
Jag vill kalla Storkyrkan för Sveriges TV-kyrka nummer ett.
Det var i Storkyrkan som Astrid Lindgren hade sin offentliga begravning.
Det är synd att den är stängd på grund av renovering så att man inte kan se så mycket för den är verkligen häftig. Är inte troende men den är ju så stor och cool. Självklart ska den "snyggas till" nu när vår kronprinsessa ska gifta sig i sommar. Är ju inte så jätte förtjust i att skattepengarna går dit när det finns så många andra hål att fylla just nu när det är lågkonjuktur. Men Fredrik säger ju att vi har råd med det så då kan vi ju inte befinna oss i någon lågkonjuktur, eller hur?
Nej, det här är en TV-blogg och jag ska egentligen inte skriva om politik då. Jag kommer antagligen sitta bänkad framför tv4 och se det kungliga bröllopet när det väl är dags....om jag inte har något bättre för mig då......
Jag måste ändå säga att jag föredrar Hey Baberibas skådespel om kungahuset. Tycker att det är hur kul som helst, men det gjorde tydligen inte hovet och det kan man ju kanske förstå. Jag skulle nog inte heller tycka att det var så kul att bli imiterad, men jag skulle vilja tycka det, fast jag vet att jag inte skulle gilla det alls..Hey Baberiba.

Igår dagens test-tävling om klädesplagg som tillhörde kända TV-profiler så var de rätta svaren såhär:

A. Madicken

B. Karlsson på taket

C. Lasse Berghagen

Många som hade problem med C, men det var i alla fall Lasse Berghagen när han på tisdagskvällarna under somrarna var klädd i den där blå kavajen på skansen.


Kläder från TV vi känner igen

Jag funderar nästan på att ha en tävling med kläder, ja naturligtvis TV-kläder. Det finns ju vissa kläder på vissa tv-profiler som vi alltid förknippar med just dom. Men jag vet inte riktigt hur jag ska göra än.
Jag har därför bestämt mig för att göra ett litet test som ni ska få göra om ni vill.
Här nedan finns det tre välkända "kostymer". Alla tre är på svenska TV-profiler. Huvudena är borttagna. Kan ni gissa vilka tre det är? Vilka tre använder dessa kläder? De kan vara påhittade eller ej. Alla dessa tre kommer ifrån Sverige.

A.

B.

C.

~~*Oprah*~~

Oprah Winfrey är nog en ut av dom mest populära TV-karaktärer som finns. Brukar inte titta på hennes show särskilt mycket, mest ser jag det om jag TV-zappar. I USA verkar hon vara jätte stor. Så fort nån nämner Oprah i nåt amerikanskt TV-program så blir det bara "OH MY GOD!", eller "OH............MY...............God!". Är ingen sån som tycker särskilt mycket om att titta på talkshows, men om jag skulle välja någon så måste det bli Oprah. Kan förstå att många tycker att hon är bra och kanske har henne som förebild. Hon är duktig på sin sak och skiljer ut sig från mängden av alla trådsmala kändisideal. Det är klart, hade man fått chansen att träffa henne så hade man nog tagit den chansen. Det hade ju varit rätt häftigt att fått gjort det....ändå...om man tänker efter....
Vad hände med Skurt?

Vad hände egentligen med TV3:s hjälte Skurt? Den där lilla grodan som ägde stort på 90-talet? Han med den "regnbågsfärgade" kepsen som gjorde allt möjligt, reste på alla möjliga ställen och träffade alla möjliga sorters människor.
Jag började tänka på Skurt här om dagen och kände en stor saknad efter honom...
Skurt! Skurt! Skurt! Vart är du?
Jag googlade runt lite grann och hittade något....Vad hittade jag då tänker kanske ni? Jo jag hittade en helt grym sida om Skurt. Är man ett gammalt Skurtfan så blir man glad när man läser detta:

             
Hej alla mina vänner!
Skurt
Vad kul det är med alla mail jag får från er som tittade på mina program i TV3 under så många år!
Många av er är vuxna nu och många av er har fått barn, och ni skriver och undrar hur man kan få tag på olika program som vi sände när vi var igång så ni kan visa för era barn vad ni tittade på när ni var barn.

Nu har jag nåt kuligt att berätta för er!

Jag har satt samman en DVD som heter ”Skurt – en del av det bästa” som finns att köpa nu, både i butiker och hos olika näthandlare: Cdon.se, Discshop.se, Ginza.se, Homeenter.com, Ellos.se

Det var inte lätt att välja av dom runt 3000 program som vi gjorde, men eftersom en del av er gillade när jag gjorde reportage om hur saker blev till, en del gillade när jag pratade med olika intressanta personer, en del ville veta hur saker fungerar i naturen, så har jag valt ut inslag som är lite av det ni har frågat om (Ingamay fick också vara med och tycka..)

Så på den här DVD:n lär Eva Rydberg mej hur man boxas slowmotion, jag ser hur man bygger ett flygplan i Toulouse i Frankrike (Airbus), jag hälsar på hemma hos Astrid Lindgren och får sova över i Pippi Långstrumps säng, jag lär mej om skogen och djuren där (försöker mej på att härma fåglar t.ex..) och så ville jag också ha med min resa till Paris med Drottning Silvia. Vi träffades och gjorde program tillsammans varje år under 12 år och det här programmet är min favorit från mina möten med Drottningen.

Hoppas ni gillar den här DVD:n för då kan jag göra fler.

Ni får gärna komma med förslag om vad ni tycker att nästa ska innehålla.

Ha det nu väldigt bra och var rädda om er!
Er tillgivne
Skurt

Den här DVD:n är något jag verkligen måste se på.
Är ni lika stora Skurtfans som jag är så kan ni gå in på Skurts sida: http://www.skurt.nu/ . På den sidan kan man bland annat läsa om Skurt, pyssla, se Skurtfilmer och mycket annat "kuligt".
Ni kan också maila till Skurt om något ni har på hjärtat helt enkelt. Hans mailadress är: skurt@skurt.nu .
Jag har själv mailat till honom och hoppas såklart på svar.....

Skurt3


Katla

Hon är evig! Hon är bäst!Jag är ingen sån som brukar hylla kändisar genom att till exempel tänka: "Gu, vad coolt! Jag har varit på samma plats som hon har."Eller: "Tänk ändå. Jag känner en som har en syster som har en kompis som i sin tur har en kusin som är gift med henne." Eller: "Vad coolt det skulle vara om han såg vad jag skrev på min blogg." Ja ni fattar poängen.
Det finns i alla fall få undantag. Undantag som till exempel Astrid Anna Emilia Lindgren, (ja, förlåt. Vet att hon inte gillade sina mellannamn). Eftersom jag förmodligen är ett ut av hennes största fan så kommer det nog bli en hel del om henne här på bloggen. Hur många procent ut av alla sagor som sedan blivit svenska filmer eller tv-serier står hon inte för?
Hon har alltid, hon är, hon kommer alltid förbli min idol. Det är jag väldigt säker på.

Hade tänkt att vänta lite med att skriva om henne så ni inte blir less på mig för att det blir för "mycket" Astrid.
Men, det går helt enkelt inte nu längre när Katla har komit.
Mamma sa: "Du vet väl att det bara är här i Sverige som vulkanen heter Katla?"
Det har jag kollat upp nu och den heter Katla överallt. Är inte helt säker på varför den heter Katla, men när jag googlar runt hittar jag småord som typ: "All makt åt Tengil vår befriare". Tengil är egentligen ond, men för att man skulle slippa fara i Nangijala så blev man tvungen att bland annat säga dessa ord. I värsta fall så kunde man bli tagen ut av Katla. I Astrid Lindgrens saga Bröderna Lejonhjärta är Katla en ond och stor drake som sprutar eld. I våran verklighet är Katla en ond vulkan som gör världskaos.


Tänk att en söt flicka som är på bilden ovan till höger gjorde en
berättelse om en elak drake på bilden här ovan.

Även fast en Katla är påhittad och en Katla finns på riktigt så kan vi se en hel del likheter mellan dessa Katlor.

Katla "draken": Den sprutar eld, är farlig. Vi är maktlösa mot Katla.

Katla "vulkanen": Samma som draken.

Katla "draken": Den hindrar att vissa personer förflyttar sig dit de vill.

Katla "vulkanen": Samma som draken.

Katla "draken" : Skorpan får reda på av Jonathan om Tengils farliga land där Katla finns.

Katla "vulkanen": Vi får veta om Katla, men ut av ingen mindre en självaste Magnus Tumi Gudmundsson geofysiker Island, det är ett namn att skriva upp.


Ett litet tips!

Titta på den här videon, ja jag vet den går igång av sig själv. Stör den er när ni inte vill titta längre så kan ni klicka på ljud av. Men lova mig först att se hela filmen.När ni har sett hela filmen så ger jag er ett tips att gå in på www.tackfilm.se för där kan ni göra eran egen film. Ni väljer ut ett kort på till exempel er själv eller en kompis och laddar upp det på sidan. Det är bara ni som kan se kortet. Då kommer detta foto med i filmen och ni blir hjälten. =)
Jag valde Kalle för att jag tyckte att han passade bäst även om han inte är nån människa. När du sett klart din skapande film kan du välja om du vill skicka den till nån eller spara den på annat sätt, kanske som jag, lägga upp den på bloggen.
Hoppas att ni får kul!
Ni har väl inte glömt att betala eran TV-avgift? ;)


En klassisk reklam

Tänkte att dagens ämne skulle bli reklam. En riktig klassiker. Reklamen tillhör ju TV:n om vi vill det eller ej. Vi stör oss på den och skrattar åt den, men vi går också på den.....

Det här är en Mcdonalds reklam från 1996. Jag lovar att alla som minns det året kommer också ihåg den här reklamen.
Låt mig få presentera:

~~LIVET HAR SINA GODA STUNDER~~


Raskens

Raskens och Ida
Raskens och Ida

Det svenska TV-programmet med flest TV-tittare genom tiderna är....

Raskens!

Raskens, från 1976, är den populäraste dramaserien som sänds i svensk television med 75 procent av TV-tittarna.

Japp! Så är det! Raskens ligger fortfarande etta på listan och har gjort det i över 30 år.

Handling:

Drängen Gustav (Sven Wolter) sliter som dräng hos en snål och butter bonde. Efter att ha kommit i bråk med sin arbetsgivare slår Gustav ner bonden som blir liggande medvetslös. Gustav tror att han slagit ihjäl bonden och flyr ifrån rättvisan.

Under sin flykt träffar han en piga som finner är intressant och han har turen att bli ortens nya soldat och får soldatnamnet Rask. Att bli soldat passar bra eftersom han då får en bostad och lite mark att odla på. Samtidigt så är ortens bönder tvungna att betala honom vilket inte uppskattas speciellt mycket och han är hatad av en bonde för att han tog hans sons plats som soldat. Samtidigt får Rask som han nu heter veta att han inte slog ihjäl bonden och Rask blir oerhört lättad.

Efter ett tag börjar han uppvakta pigan som han träffade under sin flykt och efter en tid så gifter dom sig. Dom slår sig ner i gården och barnen börjar komma en efter en. Det är hårda tider med svält och hunger och Rask får ibland lämna sin fru ensam då han tvingas göra en viss militärtjänst för att kunna behålla gården och fortsätta vara soldat.

Många undrar säkert varför just Raskens ligger etta på listan och inte typ, Skärgårdsdoktorn, Rederiet, Melodifestivalen, Fångarna på fortet etc. Många barn/ungdomar som lever idag har kanske aldrig ens sett Raskens. Svaren kan vara flera på varför det just är Raskens. Det kan till exempel vara så att:

* Skådespelarinsatserna, manuset och regin var så sagolikt bra som det kunde vara.

* TV-utbudet var betydligt mindre än vad det är idag. Dessutom fanns varken internet eller mobiltelefoner då.

* Raskens var skriven som bok ut av Willhelm Moberg, både han och Raskens var redan populära innan TV-serien startade.

* Språket. Språket var annorlunda, gammaldags, inte vanlig stockholmska. Det är ett speciellt språk som inte används i så många filmer eller TV-serier. Det kan ha gjort att många människor blev väldigt lockade.

Det kan ha varit några anledningar till varför Raskens blev så populärt.